Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Тварини Криму. Опис тваринного світу Криму

  1. тварини Криму Тваринний світ Криму небагатий, але своєрідний - є ряд ендемічних тварин, тобто таких,...
  2. Похід по Криму - 22 маршрут
  3. Маршрути: гори - море

тварини Криму

Тваринний світ Криму небагатий, але своєрідний - є ряд ендемічних тварин, тобто таких, які зустрічаються тільки тут (кримський олень, кримська косуля, кримська гірська лисиця та ін.). На Кримському півострові виділяються п'ять ландшафтних груп тварин: степова, лісостепова, гірничо-лісова, нагірна і південнобережна. Характерні представники степових ссавців - белозубка Белобрюхий, малий ховрах, великий тушканчик, хом'як, хом'ячок, мишовка степова, полівка суспільна, слепушонка, заєць, тхір степовий, степова лисиця. З птахів: жайворонки, щурки, сизоворонки, дрохви, журавлі, стрепети, степові луні і степові орли. З плазунів тут водяться: степова гадюка (дуже рідкісна), чотирьох смуг полоз, прудка ящірка і деякі інші.

Лісостепова фауна передгір'я носить змішаний характер; вона складається з представників степової фауни (ховрах, хом'як, хом'ячок, слепушонка, тхір степовий) і гірничо-лісовий (кам'яна куниця, борсук, білка-телеутка). Типові представники гірничо-лісової фауни - кримський олень, козуля, гірський баран - муфлон, кам'яна куниця, борсук, гірська лисиця, білка-телеутка, кажани і кутора. Опишемо більш конкретно короля тваринного світу Криму - благородного оленя. Великий, стрункий звір з довгими ногами. Довжина тіла до 200 см, висота в холці 120-150 см, вага до 100-300 кг. Голова оленя трохи витягнута, шия коротка, вуха довгі, широкі, загострені до вершини, хвіст короткий. У дорослих самців оленя роги мають зазвичай не менше 5 відростків, самки безрогі. Забарвлення однотонне, без плям. Основний тон її влітку від яскравого рудувато-коричневого і жовтого до буро-коричневого. Навколо хвоста велике, що заходить на круп «дзеркало» білого, іноді жовтуватого кольору. Кінцівки і черево темніші, особливо у самців оленя восени. По хребту часто є поздовжня смуга. Зимова забарвлення сіра. Молоді олені до першої линьки плямисті. Волосяний покрив грубий, ламкий.

У Криму мешканець гірських лісів від рівня моря (там, де його не турбують) до вершин. Серед різних середовищ існування воліє розріджені ділянки з густим підліском, долини річок, галявини, яйли. Природний ареал оленя займає площу всього близько 300 тис. Га.

Їжу оленя становлять гілки, пагони, листя, бруньки, кора, хвоя різних деревних порід, різноманітні трав'янисті рослини, лишайники, гриби, всього понад 140 видів. Активний з перервами з вечора до ранку; в похмуру погоду і взимку нерідко може годуватися і вдень. Поза періодом отелення олені тримаються групами нерідко до десятків тварин. У спокійній обстановці пересувається кроком, самці під час гону і самки в період молочного годування - нерідко бігом, при небезпеки тікає галопом, з досить частими зупинками, але не для відпочинку, а для спостереження за об'єктом, що викликав переляк і втеча.

Щорічно самці скидають роги в лютому - березні, до липня повністю виростають нові роги. Вони окостеневают і очищаються від шкіри до кінця серпня - початку гону, який триває до середини жовтня, але основний період, так званий «пік реву», - третя декада вересня. В цей час самці видають своєрідний рев, що розрізняються за акустичними характеристиками у різних підвидів, в різних місцях, а за окремими параметрами - і індивідуально. Під час гону між самцями трапляються «турніри», в рідкісних випадках (рідше, ніж прийнято думати) призводять до смерті навіть обох бійців. Зазвичай при одному дорослому самцеві тримаються в середньому 3,5 оленя (так званий «перекладної коефіцієнт», щорічно обчислюється при проведенні облікових робіт). Вагітність 34-35 тижнів. Масове отелення з середини травня до середини червня, по одному теляті на самку, двійні виключно рідкісні. Самка народжує теля лежачи. Весняна линька у нашого оленя - з березня по травень-червень, осіння - в серпні-листопаді.

З птахів тваринного світу Криму в гірських лісах гніздяться вівчарик-желтобровка, зяблик, чорна синиця, сойка, дятел, дрізд, гірська вівсянка, вальдшнеп. Плазуни представлені мідянкою, желтобрюхие полозом, скельної ящіркою і деякими іншими.

На яйлинські нагір'я заходять олені, гірські барани, козулі, гніздяться польовий жайворонок, перепел, сіра куріпка. Зустрічаються білоголовий сип і орел-стерв'ятник.

На Південному березі Криму з ссавців мешкають їжаки, землерийки, кажани, іноді сюди заходять козулі та олені. З птахів характерні: чорні дрозди, зяблики, гірські вівсянки, Східноєвропейський стрижі, міські ластівки. Плазуни представлені леопардовим полозом, жовто-позиками, кримським гекони і іншими.

У річках, ставках та водосховищах Криму водяться короп, карась, форель, чудський сиг, голець, судак, окунь, бичок-подкаменщик і інші. На узбережжі Криму багато чайок. У прибережних водах Чорного моря зимують водоплавні птахи.

джерело:


Фото природи гірського Криму

Назад в розділ

Легендарна Тридцятка, маршрут

Через гори до моря з легким рюкзаком. Маршрут 30 проходить через знаменитий Фішт - це один з найграндіозніших і значущих пам'яток природи Росії, найближчі до Москви високі гори. Туристи нічого проходять всі ландшафтні та кліматичні зони країни від передгір'їв до субтропіків, ночівлі в притулках.

Похід по Криму - 22 маршрут

З Бахчисарая в Ялту - такої щільності туристичних об'єктів, як в Бахчисарайському районі, немає ніде в світі! Вас чекають гори і море, рідкісні ландшафти і печерні міста, озера і водоспади, таємниці природи і загадки історії, відкриття і дух пригод ... Гірський туризм тут зовсім не складний, але будь-яка стежка дивує.

Гірський туризм тут зовсім не складний, але будь-яка стежка дивує

Маршрути: гори - море

Адигеї, Крим. Вас чекають гори, водоспади, різнотрав'я альпійських лугів, цілюще гірське повітря, абсолютна тиша, снежники в середині літа, дзюрчання гірських струмків і річок, приголомшливі ландшафти, пісні біля вогнищ, дух романтики і пригод, вітер свободи! А в кінці маршруту ласкаві хвилі Чорного моря.

Новости