Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Таємниче озеро Ріца

З цим місцем пов'язана загадкова і сумна легенда. Кажуть, раніше в цьому місці текла річка, а долині жили три брати і їх сестра - красуня Ріца. Одного разу брати пішли на полювання і довго не поверталися. Сумуючи за ним, Ріца сиділа вдома і наспівувала. Її голос почули розбійники, які тут же вирішили вкрасти красуню. Крики бідної сестри почули брати. Один з них кинув навздогін меч. Він впав, перекривши воду в річці. Так з'явилося озеро, і розбійники загинули в його вируючих водах. Красуню Ріцу теж не вдалося врятувати. Від горя брати скам'яніли, перетворившись в три високих гори. Так вони стоять і сьогодні, охороняючи спокій улюбленої сестри.

Так вони стоять і сьогодні, охороняючи спокій улюбленої сестри

Озеро Ріца - одне з найкрасивіших місць в Абхазії. Навколо - мальовничий національний парк, при в'їзді в який потрібно заплатити екологічний збір. Можна приїхати одним днем, а можна залишитися на кілька, поєднавши подорож з гірським походом. Купатися в озері Ріца заборонено, зате можна кататися на катамаранах.

Дістатися сюди нескладно: з кожного великого міста Абхазії, а також з міст Краснодарського краю ходять туристичні та рейсові автобуси. Звичайно, найкомфортніше подорожувати на автомобілі, але майте на увазі, що звивисті гірські дороги можуть бути небезпечні для водіїв.

По дорозі до озера Ріца вам зустрінеться ще кілька цікавих місць. У декількох кілометрах - мальовниче Блакитне озеро. Тут, звичайно, теж не обійшлося без легенди.

Тут, звичайно, теж не обійшлося без легенди

Місцеві жителі вірять, що незвичайний колір вода отримала через мудрого старця, який колись жив в цих місцях. Раніше старий був майстерним мисливцем, але потім вирішив віддалитися від людей і жити на самоті. Місцеві все одно часто приходили до старого за життєвим радою і в нагороду залишали шкури тварин і трохи їжі. Одного разу повз печери старця проходили розбійники. Господар гостинно прийняв їх. Побачивши дорогі шкури, розбійники тут же захотіли ними заволодіти. Вони вбили господаря та почали складати шкури в дорожні сумки, проте потужний потік води закрив сход в печеру. Так злочинці виявилися в пастці, а в цих місцях з'явилося озеро, і вода в ньому була блакитна, як очі мудрого старця.

Також не забудьте загадати бажання у двох водоспадів - Дівочі сльози і Чоловічі сльози.

За переказами, перший водоспад з'явився через прекрасної дівчини, яка полюбилася гірському духу. Зла ревнива чарівниця вирішила скинути її з високої скелі. Нещасна красуня заплакала - так її сльози і течуть по гірському уступу. Кажуть, у цього водоспаду збуваються найзаповітніші бажання, особливо якщо вони пов'язані з любов'ю і сім'єю.

Водоспад Чоловічі сльози з'явився через хороброго Адгур, який впустив скупу сльозу, розуміючи, що його кохана потрапила в біду.

Водоспад Чоловічі сльози з'явився через хороброго Адгур, який впустив скупу сльозу, розуміючи, що його кохана потрапила в біду

Де зупинитися

Поруч з озером Ріца є пансіонаті. Також можна зупинитися в Гаграх і приїхати на озеро на один день. Якщо ви плануєте похід з наметами - майте на увазі, що Ріца і околиці - територія національного парку, і до природи тут потрібно ставитися дбайливо.

що привезти

По дорозі на озеро вам попадуться кілька сувенірних магазинчиків. Купіть друзям солодощі, пляшку місцевого вина або коньяку, або, наприклад, шаблю. Відмінним подарунком можуть стати приправи і чай. Любителі кави оцінять джезву - абхазький турку.

Ще більше цікавого в нашому каналі Яндекс.Дзен. Підпишіться!

Читайте також

Новости