Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Миколаївка Крим Готель Максим Екскурсії по Криму Ластівчине гніздо

Біля підніжжя гори Ай-Нікола дорога розгалужується на Нижню, Севастопольську і Верхню Біля підніжжя гори Ай-Нікола дорога розгалужується на Нижню, Севастопольську і Верхню. На розвилці встановлена ​​скульптурна група «Дружба» роботи українського скульптора Кунцевича. Нижня дорога огинає Хрестову скелю і через виноградники виводить до «Золотого пляжу».

своєрідним символом Криму прийнято вважати «Ластівчине гніздо». На місці античного храму, колись стояв на цій скелі, приліпившись до стрімкої скелі, немов гніздо ластівки, повис над хвилями «замок любові» - так називала свою садибу колишня власниця. Побудована в 1912 році в готичному стилі дача «Ластівчине гніздо» нагадує середньовічний замок на берегах Рейну. Розміри «Ластівчиного гнізда» і справді «пташині» - ширина 10 м, довжина 20 м, висота 12 м. Під час сильного землетрусу в 1927 році частина опорної скелі впала в море. Замок майже не постраждав, якщо не брати до уваги, що зірвалися в море гострих шпилів і шматка скелі з-під нижнього балкона. Десятки років « Ластівчине гніздо »Залишалося недоступним для відвідувачів. Відновлення почалося лише в 1968 р Зупинилися на проекті, який передбачав розбирання лише невеликої частини будівлі, підведення під підставу монолітної залізобетонної плити і обнесення всієї споруди антисейсмічними поясами. Після реставрації замок зберігається як архітектурний пам'ятник.

Зі сходу Ай-Тодорський бухта замикається «Капітанським містком» - видовим майданчиком, з якої, як з містка океанського лайнера, відкривається широка панорама Кримського узбережжя. Кожен побував тут ніби потрапляє в царство моря і каменю і готовий годинами милуватися узбережжям.

При розкопках, вироблених на мисі Ай-Тодор, виявлені залишки римської фортеці «Харакс», побудованої в I-II столітті на місці таврского укріпленого городища. Зберігся «помпейский дворик» з колон, з'єднаних карнизами пісковика. До сих пір історики не уточнили: чи то карнизи виготовлені в Криму, чи то привезені з Греції або Італії. На мисі знайдені сліди перебування і римських легіонерів, і древніх таврів.

Популярність і навіть славу цих місць надали відзняті тут епізоди давнього, незабутнього фільму «Людина-амфібія». Так, саме під цією скелею знаходилося «лігво» «морського диявола» Іхтіандра! У цих же скелях знімав «Десять негренят» Станіслав Говорухін. З обриву над гротом тричі падав у листопадове море, зображуючи убитого, ялтинський каскадер В. Будішевську.

Причал в затишній бухті дозволяє швартуватися теплоходам місцевого сполучення навіть у 4-бальний шторм, коли закриті сусідні портопункти «Золотий пляж» і «Місхор».

Як дістатися?

Як дістатися?

Новости