Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Готель в Таїланді, який Мадонна назвала уособленням раю

  1. думка
  2. Soneva Kiri

Скарлетт Йоханссон кладе на тарілку шість часточок папайї. Наші погляди зустрічаються. Без макіяжу актриса - жива, харизматична жінка. На обличчі без гриму грають емоції. У карих очах бачу свободу. Читаю в погляді: на Ко Куд немає того тиску, який відчуває актриса за межами острова. Згадую слова Тільди Свінтон, які вона вимовила в неофіційній бесіді: «В Soneva ми забуваємо про страхи. Перетворюємося назад в людей ». Шеф-кухар нарізає фрукти соковитими шматочками. Скарлетт підморгує і розчиняється в темряві ночі. Ніхто не здається звернув увагу на ту, що змусила завмерти серця половини чоловіків на планеті. Скарлетт Йоханссон кладе на тарілку шість часточок папайїВілла з видом на затоку© Soneva Resorts

Ми зустрілися в Soneva Kiri, еко-курорті, який часом називають секретним притулком голлівудських акторів. Бред Пітт і Анджеліна Джолі вибрали готель для медового місяця. Хто ще приїжджав? Сону Шівдасані, засновник мережі готелів, не називає імен. Мадонна відкрито зізналася в любові до курорту:

- Soneva - визначення раю. Місце, де люди катаються на велосипедах і дивляться фільми під зірками.

Згадана Тільда ​​Суїнтон виступила перед постояльцями Soneva з полум'яною промовою про космос. Закінчила так:

- Немає нічого романтичніше сну і кінофільмів під повним місяцем.

Кінотеатри під зірками - символ курортів Soneva. Дерев'яний лежак, накритий матрацом, свіжий кокос і, якщо потрібно - морозиво - незмінні атрибути кожного кіноперегляду. Відчуття від занурення в картину - незабутні. На екрані йде дощ. Не дивуйтеся, якщо він матеріалізується поза межами екрану.

Кінотеатр під відкритим небом в Soneva Kiri©SonevaResortsКінотеатр під відкритим небом в Soneva Kiri©SonevaResorts

Готель Soneva Kiri другий після Soneva Fushi - флагмана мережі - проект Сону і Єви Шідвасаді, зустріч яких 27 років тому визначила вектор розвитку розкоші в індустрії туризму. У 1990 році Шівдасані, студент Оксфорда, поїхав в Монако. На яхті друзів зустрів модель. Покохали одне одного. У весільну подорож вирушили в рай на Мальдіви. Закохалися в острів Kunfunadhoo в Баа Атолл (45 хвилин від Мале на гідроплані). Вирішили неодмінно повернутися.

П'ятьма роками пізніше пара побудувала будинок для себе, а трохи пізніше відкрився перший готель на Мальдівах. Сону привернув інвесторів. Єва керувала дизайном. Готель назвали Soneva Fushi (від імен Sonu і Eva; Fushi - «острів» в перекладі з дивехи). Придумали слоган: Intelligent Luxury. Англійське слово intelligent - «розумний» - походить від латинського слова intelligo ( «я розумію»). Так вийшов багатошаровий концепт. Перший рівень послання, який Сону намагається донести до гостей - «розумна розкіш». Глибше - істинний сенс: «Розкіш для знаючих ціну речам».

думка

сону Шівдасані
засновник Soneva Resorts

Світ змінився. Люди зі списку Forbes, раніше відпочиваючі в замках і палацах, перебралися в міста. Розкіш в XXI столітті - ковток чистого повітря. Що ще? Шанс відчути свободу. Заможні люди третину року, а то й більше, дотримуються правил формального дрес-коду. Ви прилітаєте в Таїланд або на Мальдіви не для того, щоб справити враження на сусідів по віллі. Ви прилітаєте відпочивати. Розкіш - обсерваторія, з якої видно місяць як на долоні. Салат з руколою, вирощеної в приватному саду - ось за що люди готові платити великі гроші. Мозаїка вражень - ось майбутнє туризму. Свобода і особистий простір - то, чого так не вистачає людям.

Шівдасані пояснює:

- Розкіш для тих, хто здатний оцінити красу речей не оттенением блиском бренду.

Неважливо, скільки зірок у готелю (п'ять, але зірки не кричать про себе). Неважливо, як постояльці одягнені. Головне, щоб вони відпочивали.

- Ніяких сумок Birkin на сніданок?

Сону сміється:

- Люди, які їдуть на відпочинок в курортний готель, беруть валізи речей.

Чоловік, одягнений в сорочку і шорти з найтоншого бавовни, називає це дикістю. У готелях Soneva гостям дали свободу. Неформальна обстановка відкидає формальний дрес-код. В Soneva немає правил, як одягатися на вечерю. Рекомендують ходити босоніж.

Взуття, кажуть Сону і Єва, порушує зв'язку з землею.

Так народився другий слоган готелю - no news, no shoes (без взуття і новин), що проголосив нову парадигму розкішного відпочинку: забути про роботу, забути про незручні черевиках.

Взуття забирають на пірсі. Ховають в мішок на шнурках, який повертають після закінчення броні в готелі. Силою, звичайно, босоніж ходити не змусять. Але доїжджають до готелю ті, хто не прагне на відпочинок заради вигулу нових нарядів.

Навіщо роззуватися? Шівдасані дає лаконічну відповідь:

- Для перезавантаження свідомості.

- Відпочити від суєти мегаполісу?

Засновник Soneva киває: люди живуть у великих містах переміщаючись з однієї коробки в іншу - з розкішної квартири-коробки, в ліфт-коробку, в автомобіль-коробку, в офіс-коробку. Мешканці міст - білки, що застрягли в замкнутому колі.

Резюме Шівдасані:

- Ми живемо в коробках, а життя-то проходить. Розкіш, - говорить творець Soneva, - момент, коли сім'я збирається за круглим столом.

помічаю:

- Розкіш спілкування продають всі готельні бренди.

Сону парирує:

- Дорогих готелів в надлишку. Але в них немає нічого, що змусило б людей знову повернутися.

Вілла з двома спальнями© Soneva ResortsТільки натуральні матеріали в оформленні інтер'єрів© Soneva ResortsАвтобус з напоями на пляжі© Soneva ResortsПриватний літак, який доставляє гостей на острів© Soneva ResortsВілла з двома спальнями© Soneva ResortsТільки натуральні матеріали в оформленні інтер'єрів© Soneva ResortsАвтобус з напоями на пляжі© Soneva ResortsПриватний літак, який доставляє гостей на острів© Soneva Resorts

Що ж змушує завсідників Soneva Kiri повертатися назад? Сону Шівдасані закохався в казкову Нарнію і захотів перетворити її на дійсність. Випускник літературного відділення Оксфорда нагадує: в п'єсах Шекспіра працює принцип припинення довіри. На піку історії глядач перестає пам'ятати, що дивиться на вимисел. Те, що відбувається на сцені сприймає з позиції учасника драматургії подій. Сону вірить, що гість курорту хоче пережити схожі почуття. Як змусити жителя мегаполісу повірити в забуті казки? Відібрати черевики. Чи не говорити, що є телевізор (деякі гості навіть не підозрюють, що на віллі заховані «плазми»). Нагадати про «Робінзона Крузо» Даніеля Дефо.

- Письменники сильно вплинули на філософію розкоші. Письменник розповідає історію, яка тебе надихає. Завдяки оповідачам розкіш стала іншою.

Готелі Soneva - ставлять на перше філософії враження. Пережитий з близькими досвід. Ось чому дворецькі носять імена героїв роману. «П'ятниця» - особистий помічник. Друг на час канікул. Водій. Кухар. Секретар. Антикризовий менеджер.

Казка триває обідом на дереві. Ресторан Treepod Dining - квінтесенція кулінарного досвіду. Їдці займають місця в плетених кошику, яка піднімається вгору, перетворюючись в «пташине гніздо». В меню - тайська їжа з екологічних продуктів, вирощених в провінції Трат. Їду подає офіціант, «прилітає» в «ресторан» на зіплайне (ковзання на карабіні по натягнутому сталевому тросу завдяки природній гравітації).

Доставка їжі в «пташине гніздо» на дереві© Soneva ResortsДоставка їжі в ресторан на дереві вимагає вправності© Soneva ResortsРесторан на дереві© Soneva Resorts

Ідея проста: бути поруч тільки для сервіровки продуктів. Офіціант розкладає прилади. Сервірує закуски на стіл. Чи посміхнеться. скаже:

- Пристебніть ремені.

Сам прістегнёт страхувальний фалл і попливе по сталевому тросу в вируючі зеленню джунглі.

Після обіду варто заглянути в шоколадну кімнату, де шоколад ручної роботи сусідить з домашнім мармеладом з дитинства. Поруч - кімната з 30 сортами морозива. Відкрита вона цілодобово. Їж, скільки захочеш.

Сону зробив казку бувальщиною, в яку важко повірити. Як йому вдалося?

- Стратегія проста: один власник, одна філософія.

Працюючи з керуючими компаніями (Сону і Єва Шівдасані запустили бренд Six Senses, який продали) третину часу засновник Soneva витрачав на узгодження робочих процесів. Відмовившись від франшиз, Сону сконцентрований на трьох готелях мережі (Soneva Kiri, Soneva Fushi і новий Soneva Jani на Мальдівах). І поліпшенні «здоров'я» землі.

Сону і Єва відомі тим, що змінюють екологію, не вимагаючи лаврів. Вони - не фанатичні активісти природозахисних рухів. Чи не ті, про кого англійці кажуть «кавуновий еколог» (розшифровка проста: «зелений зовні, червоний - від люті і революційних поглядів - всередині»). Сону і Єва змінюють світ, не вступаючи в конфлікти, не прагнучи, щоб про них говорили.

У 2000 році Сону сказав, що до 2010 року готелі Soneva знизять викиди вуглецю до нульової позначки. Вийшло? Майже. Сонячна енергія поставляє основний масив «палива», необхідний готелям. Але, на жаль, енергію сонця не навчилися поки консервувати. Сону каже:

- Ми поки не дійшли до еволюційного стрибка, коли вимкнемо всі генератори.

Не сумнівайтеся, це трапиться найближчим часом. Сону впевнений: залишилися роки до моменту, коли готелі мережі зароблять на геотермальної енергії.
Ми йдемо по піщаному пляжу. Піднявся прилив. До берега прибиває рій пляшок із пластику. Шівдасані, борець за екологію, нарікає, що люди як і раніше викидають пластик в море. Сумно? Трохи. Але він оптиміст:

- Сміття - цінний актив.

Сміття знаходить друге життя в готелях Soneva. Не так давно на в готелі Soneva Fushi відкрилася фабрика з переробки скла. Переплавляють пляшки і з сусідніх курортів. З кольорового скла роблять посуд і об'єкти мистецтва. Щорічно фабрика обіцяє переробляти 5 тонн скла.

Цінний, якщо знаєш, як з ним розпорядитися. Їду звертають в компост. Галони відпрацьованого на кухні рослинного масла переробляють на паливо для садових машин, що перетворюють острів в зелений оазис. Впали гілки перетворюються на вугілля. Згаданий пластик переробляють в тисячі гранул. Гранули стають «начинкою» для брязкалець, які дарують гостям. Дощову воду фільтрують і використовують для поливу рослин. Упаковок із пластику немає. Всі матеріали - екологічно чисті.

До Куд - острів, на який прилітають люди, охочі сховатися від зовнішнього світу. Острів, де не потрібно доводити, що ти відбувся як особистість. В Soneva Kiri відпочивають ті, хто на великій землі вже все довів. Резюмуємо: «розумний» екотуризм припав до смаку сильним світу цього. В Soneva приїжджають знаменитості, зірки Голлівуду, мільярдери. Чи не прагнуть виділитися і не задають зайвих питань. Гості не турбують один одного. В Soneva немає ієрархії. ELITE

Soneva Kiri

Філософія готелю: «No news, no shoes»

Готель Soneva Kiri розташований на острові Ко Куд, що в годині літа від міжнародного аеропорту Бангкока. На території - 36 вілл. Раз на рік симпозіум Slow Life. Перші букви розшифровують глобальну філософію бренду: Sustainable-Local-Organic-Wholesome LearningInspiring-Fun-Experiences (переклад: Стійкий, локальний, органічний, здоровий, навчальний, надихаючий, розважає досвід). Що таке Slow Life? У готелях Soneva збираються ті, хто небайдужий до того, що відбувається з навколишнім середовищем. Мета конференції - поліпшити екологію землі.

Soneva Kiri Ко Куд, Таїланд

Thailand, 110 Moo 4, Ko Kut Thailand

www.soneva.com

Хто ще приїжджав?
Що ще?
Ніяких сумок Birkin на сніданок?
Навіщо роззуватися?
Відпочити від суєти мегаполісу?
Як змусити жителя мегаполісу повірити в забуті казки?
Як йому вдалося?
Вийшло?
Сумно?
Що таке Slow Life?

Новости