Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Ялта

За даними археологів свою історію Ялта починає в 6-5 столітті до н.е. На місці сучасної Ялти розташовувалися поселення таврів, корінних жителів Криму. Як окремий населений пункт Ялта виникла вже при греків. Пізніше тут селилися і жили візантійці і генуезці. Після завоювання Криму турками Ялта увійшла в межі Кримського ханства. Отримала статус міста Ялта, будучи в складі Російської імперії в 1838 році. Після цього місто почало стрімко розбудовуватися і незабаром став популярним південним курортом.

населення 78 000 чоловік   координати N44 ° 29 населення 78 000 чоловік координати N44 ° 29? 58 ?, E34 ° 09? 19?

Назвою місто швидше за все зобов'язаний грецьким мореплавцям, який назвав поселення на місці їх висадки на узбережжі Криму ялос - тобто по грецьки берег. В середні віки в районі Ялти починають селитися купці з Венеції, які були витіснені генуезцями. Генуезці заснували в Криму уздовж морської берегової лінії численні порти укріплені фортецями (Капітанство Готія). Так, біля водоспаду Учан-Су знаходяться залишки фортечних споруд 12-15 століть. Пізніше Ялта належала Візантійської імперії і князівства Феодоро. У середньовічних документах Ялта має безліч назв: Яліта, Джалита, Калліта, Гіаліта, Еталіта. Після руйнівного землетрусу стався в кінці 15 століття Ялта була знову заселена греками та вірменами через 70 років. З цього моменту місто носить сучасну назву.

З приєднанням Криму до Російської імперії в околицях Ялти починається будівництво вил, особняків і палаців, закладаються сади, виноградники та парки. Багато з них стали перлиною ПБК: Масандрівський, Алупкінський, Гурзуфський, Лівадійський, Воронцовський. Згідно з указом графа Воронцова в 1837 р з'явилася дорога, що з'єднує Ялту з Алуштою і Сімферополем, що проходить поблизу Нікітського ботанічного саду , Закладеного ще в 1812 році. У 1837 р зводитися собор Іоанна Златоуста. Ялта ставати повітовим містом в 1838 р, а через 10 років прокладається дорога через Байдарські ворота до Севастополя. У ці роки був побудований морський порт Ялти і причал, налагоджено морське сполучення.

Після завершення Кримської війни Ялта ставати модним курортом. Від мису Святого Іоанна і Полікуровського пагорба починають рости міські будівлі. Пляжі з кришталево чистою водою і особливості клімату, помічені лікарями Боткіним і Дмитрієвим, зробили Ялту популярним бальнеологічним і кліматичним курортом. Розгортається будівництво палаців і дач в Місхорі, Сімеїзі, Гаспрі, Нижньої Оренаде. З 1860 р Лівадія ставати літньою резиденцією царської родини. Ще більші темпи будівництва привносить поява в 1873 р в Криму залізниці. До початку 20 століття Ялта остаточно утвердилася в званні престижного курорту. Поряд з російської знаттю і купців, природа і цілющий клімат привертають до Ялти багатьох людей творчих професій, лікарів, інженерів, письменників, музикантів.

В наші дні Ялта найбільший курорт Кримського півострова, що знаходиться на ПБК. Населені пункти ялтинського регіону: Форос, Кастрополь, Симеїз, Алупка, Кореїз, Гаспра, Курпати, Ореанда, Лівадія і Массандра, Відрадне, Гурзуф, об'єднані в район Великої Ялти. Своєму м'якому субтропічного клімату місто зобов'язане близькості моря і ізольованості від впливу холодних північних вітрів оточуючими горами. Гірський масив Ай-Петрі і Нікітська яйла оточують Ялту з півночі. У районі Великої Ялти розташоване знамените виноробне підприємство Массандра, унікальна канатна дорога Місхор - Ай-Петрі і емблема Криму - Ластівчине гніздо.

Подробиці Автор: Dmitrii Pochinskii

E34 ° 09?

Новости