Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

📌 Ластівчине гніздо (архітектура) - це ... 🎓 Що таке Ластівчине гніздо (архітектура)?

  1. Історія
  2. реконструкція
  3. посилання

координати : 44 ° 25'50.6 "с. ш. 34 ° 07'41.7 "в. д. / 44.430722 ° с. ш. 34.12825 ° сх. д. (G) 44.430722, 34.12825 координати   :   44 ° 25'50

Ластівчине гніздо

Ластівчине гніздо ( укр. Ластівчіне гніздо, кримскотат. Qarılğaç yuvası) - пам'ятник архітектури та історії, розташований на стрімкій 40-метровій Аврориній скелі мису Ай-Тодор в селищі Гаспра ( Ялтинська міськрада , АР Крим ).

Будова нагадує середньовічний рицарський замок на кшталт Белемской вежі або вілли Мірамаре поблизу Трієста . Ластівчине гніздо стало своєрідною емблемою Південного берега Криму.

Історія

Перше дерев'яна будівля на цьому місці було зведено для відставного російського генерала після російсько-турецької війни 1877-1878 , Його можна побачити на полотнах відомих художників-мариністів: І. К. Айвазовського , Л. Ф. Лагоріо , А. П. Боголюбова , - а також на фотографіях того часу.

Другим господарем цієї дивовижної дачі став придворний лікар А. К. Тобін. Про нього також залишилося дуже мало відомостей. Після його смерті будиночком якийсь час володіла вдова, яка незабаром продала ділянку московській купчисі Рахманіной. Вона знесла стару будівлю, і незабаром з'явився дерев'яний замок, названий нею «Ластівчине гніздо».

Свій нинішній вигляд «Ластівчине гніздо» отримало завдяки нафтовому промисловцеві барону Штейнгелю. Він займався бакинської нафтою, а відпочивати йому подобалося в Криму. Він придбав на Аврориній скелі дачну ділянку і вирішив побудувати там романтичний замок, який нагадує середньовічні споруди на берегах Рейна . Проект нового будинку був замовлений інженерові і скульпторові Леоніду Шервуду, синові архітектора Володимира Шервуда, автора історичного музею на Червоної площі в Москві . Вже в 1912 році на тісному майданчику відрогу Монастир-Бурун стояв оригінальний готичний замок. Задумана архітектором ступінчаста композиція виходила з малих розмірів ділянки. Будівля 12-метрової висоти розташовувалася на фундаменті шириною 10 і довжиною 20 метрів. «Пташиним» об'ємам відповідав внутрішній устрій: передпокій, вітальня, сходи і дві спальні послідовно розташовувалися в двоповерховій башті, яка піднімалася над скелею. Поруч з будівлею був розбитий сад, який в результаті землетрусу обрушився в море.

На початку Першої світової війни маєток купив московський купець П. Шелапутін, який відкрив в замку ресторан. Незабаром купець помер і ресторан закрився.

В 1930-і роки тут знаходився читальний зал місцевого Будинку відпочинку, але незабаром приміщення визнали аварійним і закрили.

Після реконструкції будівля знову відкрилося для відвідин. В даний час всередині розташований ресторан, а біля стін палацу можна придбати різні сувеніри.

реконструкція

В 1927 році Ластівчине гніздо постраждало під час сильного землетрусу . Глибока коса тріщина пройшла від її верхнього майданчика до середини, так що замок міг у будь-який момент обвалитися. Частина опорної скелі обрушилася в море, і оглядовий майданчик загрозливо нависла над прірвою. Сама будівля майже не постраждала, якщо не брати до уваги зірваних шпилів і відірваної частини скелі під нижнім балконом .

Сама будівля майже не постраждала, якщо не брати до уваги зірваних шпилів і відірваної частини скелі під нижнім   балконом

Вид на Ластівчине гніздо і мис Ай-Тодор

Тільки в 1 967 - 1 968 роках , Через сорок років після землетрусу, робочі «Ялтаспецстроя» виконали ремонт, не розбираючи стін. Керував операцією архітектор І. Г. Татієв. Відновлювальні роботи, які почалися в 1968 році, були спрямовані на зміцнення фундаменту, часткове видозміна фасаду і внутрішніх приміщень. Автор проекту реставрації ялтинський конструктор В. Н. Тимофіїв посадив крайній блок будівлі на консольну залізобетонну плиту, заведену під центральний об'єм. Таким чином, була надійно закріплена крайня частина будинку, яка залишилася висіти над заваленої скелею. Крім монолітної плити, вся споруда обнесли антисейсмічними поясами. Збільшена у висоту башта придбала велику декоративність завдяки чотирьом шпилях.

посилання

  • crimea.ru - Сайт про палац. (Перевірено 9 червня 2009)
  • partenit.ru - Фотогалерея палацу. (Перевірено 9 червня 2009)
  • kulichki.com - Фотогалерея палацу і околиць. (Перевірено 9 червня 2009)
  • gocrimea.com - Фотогалерея палацу. (Перевірено 9 червня 2009)
  • gaspra.net - Фотографії «Ластівки». (Перевірено 9 червня 2009)
  • lastochka.com.ua - інтернет-сайт ресторану «Ластівчине гніздо». (Перевірено 9 червня 2009)

Wikimedia Foundation. 2010 року.

Новости