Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

В недалекому майбутньому ідентифікація за райдужною оболонкою ока стане повсюдною

Біометрична ідентифікація по райдужці ока. фото dallasobserver.com

Це повинно викликати справжній вибух на ринку біометрії.

У фантастичних фільмах ця технологія захищає надсекретні лабораторії і бункери, шукає злочинців і демонструє Персоналізація рекламні оголошення. У реальному світі сканування проходять співробітники Bank of America, відвідувачі лондонського аеропорту "Хітроу", а поліція Нью-Йорка за допомогою даної технології стежить за ув'язненими.

Технологія досить проста: фотографія райдужки перетворюється в комп'ютерний код і порівнюється з даними в базі. Першим її запропонував в 1936 році Френк Берч, офтальмолог з Сент-Пола (штат Міннесота, США ), Що вказав при цьому на те, що борозенки, рубчики, каблучки і крапочки райдужної оболонки у кожної людини формують унікальний малюнок. Тільки в 1987 році два інших доктора Леонард Флом і Аран Сафір отримали патент на нову концепцію технології ідентифікації.

Леонард Флом і Джон Даугман з Кембриджського університету ( Великобританія ) Розробили метод автоматичної ідентифікації по райдужці. Г-н Даугман отримав патент в 1994 році. Перші комерційні продукти стали доступні роком пізніше.

Термін дії патенту, що відноситься до основної концепції, закінчився в 2005 році, дозволивши компаніям почати розробку власних технологій. У поточному році втратить свою силу патент 1994 року.

Ринок біометрії активно розвивається, чому сприяють і проблеми з безпекою в усьому світі. У минулому році його світовий обсяг склав $ 3,6 млрд, за даними американської фірми Acuity Market Intelligence. Експерти прогнозують, що в 2017 році сукупна виручка учасників ринку доросте до $ 10,9 млрд. На райдужку припадатиме 19% світового ринку (8% в 2009-м). Частка провідних біометричних технологій (ідентифікація за відбитками пальців) знизиться з 39% до 27%.

Раніше для сканування райдужної оболонки треба було стояти дуже близько до камери. Нові пристрої здійснюють ідентифікацію здалеку і навіть на ходу. Наприклад, система Iris on the Move компанії SRI International фіксує райдужку з трьох метрів і здатна обробити 30 осіб на хвилину. Варто пристрій $ 75 тис.

А Пуерторіканська корпорація Hoyos хоче зробити технологію повсюдною, встановивши її на мобільні телефони для перевірки онлайн-платежів і банкомати для заміни пластикових карт. "Вартість пристроїв, що зчитують радужку, знизилася, а рівень шахрайства, навпаки, досяг таких показників, що поширення цієї технології сьогодні має сенс з комерційної точки зору", - говорить директор з розвитку Hoyos Джефф Картер.

Всього над даною технологією працюють не менше двадцяти компаній по всьому світу. Після закінчення терміну дії патенту Даугмана їх кількість повинна різко підскочити.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Новости