Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

радянські експерименти з електрогітарами.

Арктоп фабрики ім. Луначарського.
Арктоп фабрики ім

Спочатку 70-х робили і такий інструмент.
Гітара, яку зараз стає важче й важче знайти. Практично вже неможливо, і ось чому:
Випускали їх недовго, хоча інтенсивно. Корпус робили з тонкої фанери. І взагалі, за всіма показниками, це інструмент початкового рівня. Швидше за все, проводився з прицілом на шкільні ВІА. Правда, коштував не мало - 190 рублів (а це зарплата кваліфікованого інженера в той час). Колір був жовтий (санберст) і зелений (що рідше, але прикольний).
На зміну такої «дерев'яної» Ленінградці, дуже скоро прийшли безглузді вироби з пластмаси і все зіпсували. А між тим, на фанерному інструменті можна було непогано грати партії ритм гітари чосом і перебором. У деяких випадках цього було достатньо.
Звучить досить голосно в непідключеному вигляді? тобто, як акустика.

Гітара має маленьку мензуру (610 мм.). Всього 19 ладів. Широкий (46 мм.) І досить товстий кленовий безанкерний гриф, звичний для тих, хто тоді грав на Ленінградській акустичній гітарі. Накладки немає.
На перших зразках гриф кріпився знизу, через корпус, всього двома (!) Довгими шурупами, розташованими один під одним паралельно площині грифа. Це ще одна з причин, чому цих інструментів зараз майже немає. Гриф просто сворачивался на бік або відривався. Пізніше, цей прорахунок усунули. Грифи стали «садити» на три шурупа.
«Дерев'яні» моделі не мають скоби - ретінера, для фіксації струн на головці грифа. Однак, вони тримають стрій краще, ніж їх пластмасові послідовники, що випускалися з скобою. І це, не дивлячись на те, що на фанерних примірниках, підвіс зовсім «ріденький», що складається з гнутого сталевого прута, який чіпляється за корпус і тримає, власне сам струнотримач (див. Фото). На пластмасових же побратимів ставили більш химерний і надійний підвіс з нержавійки.
Брідж з твердої деревини (!), З пластиковим порожком під струни. На корпусі не фіксується.
Колкові механізми, такі ж, як на ленінградських акустика. Дві планки, по три кілочка. Якщо грати тільки боєм і перебором, без підтяжок і інших наворотів, лад тримається нормально. Власне, вона для цього і народжена.

Звукознімачі не гучні, але з «мікрофонний ефект». А ще, через полого корпусу інструменту, існує сильна «зворотний зв'язок».
Перемикача датчиків немає. Їх присутність регулюється двома ручками гучності. Тембр загальний, на обидва звукознімача.

В цілому, досить симпатичний на вигляд і на слух (!) Інструмент. Стильний, легкий, маленький. До грифу звикаєш, через 15 хвилин гри. При належному догляді і правильному використанні, можна витягати ритмового партії. Звук сковородочний, зараз такого домагаються спецзасобами.


Звучить досить голосно в непідключеному вигляді?

Новости