Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чеський король гітари Радим Гладик

Радим Гладик, Фото: Мілан Калитка, Чеське радіо   Свій останній концерт Радим Гладик відіграв 14 вересня 2016 року у Стрілецькому острові в Празі Радим Гладик, Фото: Мілан Калитка, Чеське радіо Свій останній концерт Радим Гладик відіграв 14 вересня 2016 року у Стрілецькому острові в Празі. Уже тоді він грав з кисневим апаратом, як і кілька разів до цього. Але після концерту сили буквально покидали його, і його відвезли в реанімаційне відділення. З того моменту він очікував трансплантації легенів, якій, на жаль, не дочекався.

Гру на гітарі Радим Гладик вивчав в Празькій консерваторії. Коли йому було 15 років, він став грати в групі Комети, а з 1964 року вже професійно музикант виступав в празькому клубі Olympik. Багато хто знає його і як члена легендарної групи The Matadors.

У 1968 році саме Радим Гладик стояв біля витоків створення гурту Blue Effect. Після того, як звідти пішов Володимир Мишика він став її лідером, і його сочінітельскій талант також проявився надзвичайно яскраво. У роки соціалізму інструментальна музика була в деякому роді прикриттям року від політичних репресій. Наприклад, численні інструментальні композиції Радима Гладика з'явилися саме через заборону на англійський текст. Одна з них, що стала культовою, - «Čajovna» - «Чайна».

Так як Радим Гладик грав на гітарі, фактично, з юних років, і в багатьох, досить популярних в той час біг-бендах, досягнувши певних висот, він влаштовував на сцені за прикладом західних музикантів справжні шоу - грав на гітарі за шиєю, використовував зуби в якості медіатора і так далі.

У первісному вигляді група Blue Effect. Проіснувала до 1990 року, а в 2004 році Гладик оточив себе молодими музикантами, і знову став виступати. Крім концертної діяльності, музикант присвячував себе музиці до фільмів і фолк-музики.

Новости