Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Геометрія сноуборду - Гірськолижний прокат Grab

  1. Довжина сноуборду.
  2. Ширина сноуборда.
  3. Ефективна довжина канта.
  4. Радіус бічного вирізу, або вигин (Sidecut Radius)

В геометрії сноуборду існують кілька стандартних характеристик, які багато катаються знають, ну або здогадуються про їхнє значення. По-першу чергу-це: довжина і ширина сноуборду, з цими поняттями все знайомі, але ось, що означає: ефективна довжина канта, радіус бічного вирізу, вигин дошки? Для того щоб з цим розібратися і існує ця стаття. Давайте почнемо з самого початку.
В геометрії сноуборду існують кілька стандартних характеристик, які багато катаються знають, ну або здогадуються про їхнє значення

Довжина сноуборду.

Все здається просто - це відстань від носка сноуборду до п'яти, але ... в залежності від стилів катання, ваги, рівня сноубордиста підбір дошки виробляється небагато по різному (докладніше про підбір борда ми розповімо в наступному розділі, поки ж тільки технічні дані). Короткими дошками легше управляти при стрибках і поворотах (важливо для фрістайлу), довгі ж дошки хороші для фрірайду і беккатрі. Зазвичай виробник вказує в тех. паспорті борда на яку довжину снаряда розрахований той чи інший вагу райдера.

Ширина сноуборда.

Зазвичай марка-виробник посилається в описі на ширину талії (англ. Wais - найвужче місце дошки). Чим ширше сноуборд, тим краще він буде тримати "пухляк" і не зариватися, ніж Уже, тим більше швидкість розвине на підготовленій трасі. Так само у деяких фірм існують спеціальні "розширені моделі" для большелапих, до вказівки ростовки просто додається буква "W", що означає - Wide.

Але нарівні з цим існують: ширина п'яти (Tail) і ширина носка (Nose), іноді їх показники можуть і відрізнятися один від одного, найчастіше це буває на дошках для фрірайду, де носок більш широкий для кращого ковзання по цілині Але нарівні з цим існують: ширина п'яти (Tail) і ширина носка (Nose), іноді їх показники можуть і відрізнятися один від одного, найчастіше це буває на дошках для фрірайду, де носок більш широкий для кращого ковзання по цілині. Дошки же для фрістайлу більш симетричні.

Ефективна довжина канта.

Наступна важлива характерістіка.Ето довжина канта, яка стосується схилу при їзді і виконанні поворотів, зазвичай сантиметрів на 20-35 коротші (в залежності від ростовки), ніж сам сноуборд. Вкрай рідко вказується виробниками на самій дошці, але порившись в інтернеті можна і знайти на оф. сайтах. Чим більше ефективна довжина канта, тим більшою стійкістю і керованістю володіє дошка. А чим менше, тим різкіше і коротше можна виконувати повороти (дуги), такі дошки краще підходять для "пухляка".

Радіус бічного вирізу, або вигин (Sidecut Radius)

Ще однією важливою характеристикою сноуборду є Це радіус уявного кола, частина якої якраз і проходить через кант сноуборду (всі згадали уроки геометрії в школі))). Більш маневреними є дошки з малим радіусом вирізу, тобто дозволяють робити більш різкі різані повороти, ідеально підходять для фрістайлу. Дошки з великим радіусом дозволяють робити широкі плавні повороти, більш стабільні на високих швидкостях, більше підходять для фрірайду.

Раніше дошки мали один бічний виріз, тобто однаковий радіус по всій довжині, але тепер виробники роблять дошки з декількома радіусами, наприклад:

-прогрессівний двох-радісний виріз (два однакових радіуса в п'яті і шкарпетці);

-прогрессівний мульти-радісний виріз (два однакових радіуса на носку і п'яті, в середині другого).

Це обумовлено тим, що при проходженні траси або виконанні того чи іншого трюка райдер постійно переносить вагу по дошці, на середину, на ніс або на п'яту. Тому в потрібний момент починає працювати потрібний вигин, що дозволяє більш чітко входити в поворот або більш точно приземляти дошку на трюку.

Тепер пару слів про форму дошки. Чи не знали, що дошки бувають різної форми?))

Directional це коли у Вашій дошки ніс довший п'яти, і, як правило, м'якше. На таких добре катати по "пухляку", вони не зариються в сніг і забезпечать надійне "спливання". Також більш стабільні на високих швидкостях.

Directional Twin-абсолютно симетричний борд, але хвіст жорсткіше носа. Підійде для тих, хто любить покататися і в своїй і в "не своєю" стійці, особливо для любителів "халф-пайпа". В цілому універсальна дошка, за рахунок зсуву кріплень вперед або назад по дошці можна покатати на ній і по "пухляку" і по підготовленій трасі.

Twin-Tip - абсолютно симетричний борд. Носок і п'ята однаковою жорсткості, форми, ширини. Ідеальний для парку і халф-пайпа, тому що саме в цих видах катання райдер найчастіше їздить в обох стійках. Така форма дошки з'явилася значно пізніше, на початку 90х-в епоху розвитку парків, трюках на рейлах та інших технічних елементів фрістайлу.

Ну що ж ... і цей розділ ми подужали)) і переходимо тепер безпосередньо до підбору сноуборду.

і цей розділ ми подужали)) і переходимо тепер безпосередньо до підбору сноуборду

По-першу чергу-це: довжина і ширина сноуборду, з цими поняттями все знайомі, але ось, що означає: ефективна довжина канта, радіус бічного вирізу, вигин дошки?
Чи не знали, що дошки бувають різної форми?

Новости