Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Відпочинок в Адигеї - частина 1 - Підготовка та дорога

Частина 1 Частина 2 часть3 часть4 Часть5 часть6 Часть7 Часть8 Часть9 Часть10 Часть11 Часть12 Часть13

Треба зізнатися, що вперше я почув про Адигеї не так давно, почитав інформацію, і мені здалося, що захоплені відгуки дещо перебільшують всі її принади. Через якийсь час я знову повернувся до краю гір і водоспадів, дізнавшись про одну невеликій базі відпочинку, розташованої в цій республіці. «База Земля» трохи відрізняється від звичайних турбаз, широко поширених в тій же Волгоградській області ; вони спочатку орієнтовані не тільки на пасивний відпочинок на природі, а й активні тури. У числі пропозицій кілька тижневих турів , В основному пов'язаних з усілякими видами активного відпочинку , Включаючи, як і звичайні піші прогулянки , так і відвідування каньйонів , Гір і печер , сплави по річках і багато іншого.

Ознайомившись з програмами, ми вже практично не сумнівалися в тому, що треба їхати. Причому їхати терміново - справа в тому, що на початок вересня у нас вже була запланована інша поїздка, яку ніяк не можна було пересунути. Тому ми буквально за пару тижнів підготувалися і в кінці серпня вирушили в дорогу.

Відразу обмовлюся про цілі нашої поїздки, на це раз основними цілями був активний відпочинок і огляд визначних пам'яток. Завдань якось глибинно досліджувати побут, культуру або особливості Адигеї не було, тому в даному звіті буде по мінімуму ліричних відступів. Були трохи інші, ділові завдання, в тому числі вивчення особливостей організації туризму в Адигеї , Але це кілька специфічно і не для широкого кола читачів, тому про це я також не буду згадувати в даному звіті.

Самим нетривіальним для нас було дістатися до місця розташування бази відпочинку. Справа в тому, що перебравши кілька варіантів, ми зрозуміли, що без однієї-двох пересадок ніяк не обійтися. У підсумку ми взяли залізниці квитки до Краснодара, а вже з Краснодара планували дістатися до Каменномостський (Нашої кінцевої мети) на автобусі. Причому, прямий автобус ходить лише два рази на добу, в решту часу залишаються лише варіанти з пересадкою в Майкопі (Столиці Адигеї). Довелося вивчити кілька варіантів поїздів, благо, що вибір був.

Детально на процесі покупки залізниці квитків зупинятися не буду - я докладно описав цей процес під час підготовки до нашої поїздці в Санкт-Петербург . На останніх метрах по шляху до поїзда наш набитий під зав'язку валізу (чесно кажучи, ми не взялися передбачати погоду, тому взяли найрізноманітнішої одягу) відкинув від себе одне з коліс, яке вже давно косило, і далі вважав за краще переміщатися волоком. На щастя, це аж ніяк не завадило нам завантажитися в поїзд, познайомитися з сусідкою і, чергуючи режими «їжа» і «сон», вирушити в дорогу.

У Краснодарі ми пересіли на автобус (автовокзал знаходиться прямо навпроти залізничного вокзалу). Як я вже говорив, прямий автобус до Каменномостський ходить всього лише два рази на добу (ми потрапили на ранковий рейс в 6:51), тому місця я вважав за краще забронювати по телефону заздалегідь. Однак завантажившись в автобус через годину після прибуття поїзда, я зрозумів, що ця послуга була зайвою - автобус йшов напівпорожній і часто зупинявся, щоб підібрати місцевих жителів. До речі, варто відзначити, що автобус був імпортний (KIA), досить комфортний і просторий.

До речі, варто відзначити, що автобус був імпортний (KIA), досить комфортний і просторий

Дороги в Краснодарському краї і Адигеї теж на високому рівні - якісні, з хорошим покриттям. У багатьох місцях близько щодо великих міст йдуть 4 смуги (по 2 в кожну сторону), деякі мають 3 смуги (середня смуга періодично змінює напрямок для зручності обгону в кожну сторону). У місцях перетину доріг, як правило, не звичайні перехрестя, а багаторівневі розв'язки, що, безсумнівно, дуже зручно. А щоб не описувати занадто хороші умови для автомобілістів, додамо до цього часто зустрічаються співробітників ДПС (особливо поблизу Краснодара та інших великих населених пунктів).

В Майкопі автобус зробив зупинку на 30 хвилин, цього нам вистачило, щоб купити по пиріжку і журнал в дорогу. Після Майкопа пейзаж за вікном став поступово змінюватися. Якщо до нього були в основному рівнинні поверхні і поля соняшнику, то тепер ми в'їхали в долину, оточену з усіх боків пагорбами, які поступово переходили в гори.

Зрозуміло, пройдений нами шлях не є єдиним, щоб дістатися до Каменномостський . До Краснодара можна також дістатися на літаку або автобусі, можна підгадати поїзд до станції Білоріченська, яка ближче, ніж Краснодар до Каменномостський, можна доїхати автобусом до Майкопа (з Волгограда, Москви та інших міст). Загалом, варіантів безліч. Наш спосіб обійшовся нам близько 1000р. з людини за поїзд Волгоград-Краснодар і близько 300р. за автобус Краснодар-Каменномостський.

Виходимо на автовокзалі Каменномостський . Звідси - близько кілометра до «Бази Земля» , Часу у нас з запасом, тому вирішуємо пройти цей шлях пішки, заодно побіжно оглянувши селище. Цю ідею з жахом підтримав чемодан - накульгуючи на одне колесо, а місцями повзучи на череві по абсолютно не пристосованим для його побратимів дорогах, він повільно, але вірно вмирав.

Проходимо по пішохідному містку через річку Біла - і ... все, ми прийшли.

продовження >>

Фото і текст: Ілля Шувалов, серпень-вересень 2012

Новости