Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Лабораторія альтернативної історії

  1. Кавказ

Денис Овсянніков

[email protected]

Кавказ

Дольмени Кавказу. Історія людей

25 вересня - 2 жовтня 2005 р

Ну ось і закінчилася знімальна тиждень ... Божевільний драйв по горах на перегонки з грозою, дольмени, водоспади, перевали ... кілометри лісових доріг, а ще більше бездоріжжя ... інтерв'ю, запис, зйомка ... Десятки годин відзнятого 3 камерами матеріалу ..

Учасники:

  • Денис Овсянников, кінопортал Ovideo.Ru - відеозйомка, монтаж для телеканалу «Культура»;
  • Олексій Бяков Краснодарське Крайове Відділення ЕАГО (ККО ЕАГО) - організація зйомок, технічне та інформаційне забезпечення;
  • Максим Голубєв Проект "ХFILES.RU" - інформаційна підтримка та GPS навігація;
  • Клуб "Extrime-Club" м Геленджик - технічне забезпечення, позашляховий транспорт;

Мета експедиції: відеозйомки відео матеріалу для створення документального фільму, пошук і картування раніше не вивчених дольменів

Передісторія

Олексій Бяков: З Денисом Овсянниковим, режисером першого фільму «Дольмени. Історія Кавказу. Геленджик. »Ми познайомилися на форумі сайту путь (Віче). Денис шукав додаткову інформацію та можливі «балакучі голови» для планованого фільму, а я просто розважався і проводив час на цьому сайті присвяченому обговоренню Глибинною книги мого знайомого Володі Пятібратов.

Треба сказати, що як раз в цей час з Джип - клубом «Пілігрим» обмірковує питання - «А куди б нам поїхати на покатушки восени?»

Отже, в силу збігу такої кількості сприятливих факторів без зволікання було вирішено приступити до підготовки експедиції. ККО ЕАГО в моїй особі взяло на себе вирішення технічних і організаційних питань в м Геленджику, вибір місць для зйомки і розробку маршрутів їх відвідування, переговори з планованими персонажами фільму.

З огляду на розповідь Дениса про те, як він розкопував міністерство культури РФ (просякнутому, за словами його міністра, корупцією) в пошуках стоси документів для отримання прокатного посвідчення до першого фільму про дольменами і в кожному кабінеті доводилося пояснювати, що ж таке дольмен (що не дивно коли директор Агентства шабашить заспівувачем) привожу коротку довідку:

* Дольмен (в перекладі з бретонського - tol - стіл, men - камінь). Древнє (в основному 3-2-е тисячоліття до нашої ери) похоронна споруда у вигляді великого кам'яного ящика, накритого плоскою плитою. Поширені в приморських районах Європи, Азії та Північної Америки, в СНД - на Кавказі, на Уралі і на Далекосхідному узбережжі.

Дощове тропічне неділю 25 вересня

Початок всіх початків

Спочатку «перевізником» планувався і анонсувався Джип-клуб «Пілігрим» як найбільш підготовлена ​​команда Геленджика з позашляхового спорту, що має в своєму розпорядженні кілька спеціалізованих для екстремальної їзди по абсолютному бездоріжжю автомобілів УАЗ і досконально знає місця передбачуваних зйомок. Але ця обставина й зіграло злий жарт - 7 жовтня команда Пілігрим збиралася взяти участь в крайових змаганнях «Трофі-рейд Сім Вітрів 2005» та практично в повному складі помчала в м.Сочі за лебідками та іншими девайсами ...

Знімальній групі в результаті зірваної зустрічі довелося добирається з м Новоросійська до п. Відродження своїм ходом, тому що через фальстарт я вночі був уже не в змозі знайти будь-якої транспорт для їх зустрічі рано вранці. Опівдні Геленджик привітав усіх тропічною зливою, навивати асоціації з недавнім ураганом Катріна. Созвонившись з Денисом, я запропонував йому взяти таксі і приїхати до мене для узгодження подальшого плану дій. За моїми розрахунками вони повинні були приїхати хвилин через 15-20, прочекавши півтори години я почав турбується і передзвонив, Денис повідомив мені що варто і мокне у будинку № 10 (мій 11) оглянувши околиці і не кого не побачивши, я прийшов в повне здивування ...

Як надалі з'ясувалося таксист (мабуть великий знавець Нерідний міста) просто висадив їх на іншій вулиці. Одним словом, оптимізму в успіху нашого безнадійного справи це не додавало.

Прошлепал по коліно у воді під проливним дожем хлопці, нарешті добралися до мене, напившись гарячого чаю і пообсохнув, подивилися фотографії, накидали план на тиждень і розійшлися тому з транспортом ясності не було - телефони супер - драйверів «пілігримів» або були вимкнені або «поза зоною доступу»


Важкий понеділок, 26 вересня

Пшада - найбільша річка Геленджикского району, що впадає в море. Широка долина, невисокі і некруті, порослі лісами гори. І величезна кількість дольменів. Можна говорити про якийсь "Пшадские" стилі мегалітів: як правило, це особливо добре подогнананние плити каменю, трапецивидная конструкція, підкреслений портал. Але найголовніше - якийсь особливий аромат якості, справжнього мистецтва. Іноді Пшадские район вважають вершиною мегалітостроенія на Кавказі. Але багато груп ще не знайдені (очевидно, велика частина), а знайдені не досліджені (© Сергій Валганов. Дольмени Геленджика)

У понеділок було вирішено провести огляд і попередню зйомку в містечку Пшада, не дивлячись на мої застереження щодо місцевого транспорту, який не дуже любить їздити за розкладом. Домовилися, зустрінеться в 17-00. Я в цей час почав ламати голову над питанням транспорту. Виручив голова клубу Екстрім - Сергій. Він з готовністю відгукнувся на пропозицію поїздити по горах і взяти участь у знімальному процесі. Варто відзначити, що в технічному плані оснащення автомобілів клубу Екстрім значно поступається пілігримів - тобто вони використовують штатні автомобілі УАЗ на «колгоспних» мостах і звичайній гумі, про лебідках і хай-джек (такий височенний домкрат) мови взагалі не йде, проте, все це компенсується високим професіоналізмом водіїв.

Також переговорив з екскурсоводом Станіславою про розширеному інтерв'ю для фільму. Станіслава один з кращих екскурсоводів Геленджика, геолог за освітою, знає масу місцевих легенд та історичних фактів, не позбавлена ​​артистизму і кожна її екскурсія перетворюється на своєрідний «театр одного актора».

Станіслава чимало здивувалася можливості зйомок в «селі дольменів» в с. Пшада, сказавши, що там доречніше знімати сцену до фільму «Табір іде в небо» тому дольмени обжила натовп якогось незрозумілого люду, обгородивши їх наметами і розтягнувши кругом мотузки з просихає білизною мабуть посилено бруднить від постійного астралу. На щастя, на місці не було виявлено описувані пейзажі, хоча люди дійсно живуть віддалік в наметах, кожен, хто прийде до дольменам за своїм інтересом.

Варто відзначити, що ажіотажний інтерес до дольменів проявився в останні кілька років. Це викликано з одного боку публікацією книг циклу «Анастасія» В. Мегре (Пузакова) і створенням однойменного чи руху (організації), то чи секти. З іншого боку, останні кілька років спостерігається відчутний підйом курортної індустрії в Місті - Курорті Геленджик, з поданням додаткових опцій до сонця і моря у вигляді різних туристичних маршрутів, в тому числі і езотеричних пов'язаних з платним відвідуванням легкодоступних дольменів. Як і слід було очікувати хлопці до 17 не повернулися, застрягши в Пшаде і нам (мені, Сергію та В. Пятібратов) довелося піймавши облизня повертатися додому, утішивши себе плаваючими в річці яблуками. Домовилися, зустрінеться на наступний день.


Вівторок 27 вересня.

Дольменами комплекс р. Жане

* Група дольменів долини річки Жане, що поруч із селищем Відродження. Одна з найбільш цілих груп. Тут активно ведуться унікальні відновні роботи. Долина разом з околицями взагалі дуже насичена мегалітами в будь-якому стані. (© С. Валганов. Дольмени Геленджика)

Дольмени Геленджика)

Знімальна група подібно амебі розділилася на 2 частини, Денис поїхав в Геленджик, вирішувати, як діяти далі, а частина поїхала на гору Циганкова отснімать дольмени не увійшли в перший фільм. Увечері, в променях заходу сонця були відзняті дольмени річки Жане.

У Геленджику ми зустрілися зі Станіславою намітивши орієнтовно для зйомок в четвер гору Нексис і переглянувши мій і Сергія (клуб «Екстрим») відеоматеріал, накидали маршрути для автомобільних поїздок. Вирішено було зробити дві «ходки». Перше 42-дольменами «село дольменів» в Абінський районі через перевал в с. Адербієвке другий маршрут хребет в п. Відродження, озеро на вершині, бутафорська фортеця Мосфільму, дольмени і джерело в Мягкова щілини і дольмени р Нексис.

Друга половина дня пройшла під знаком зйомок дольменів р. Жане. На подив там виявилося не багатолюдно, біля дольменів практично ніхто не ошиваються тільки нудьгуючі продавці на непомірно розрослася езотеричному ринку. Ринок може сам по собі представляти якусь екскурсійну пам'ятка, вирісши за 7-8 років з рюкзака з пиріжками і авоськи з пивом одного мого знайомого, підмітили що пам'ятники історії краще сприймаються на ситий шлунок, а вхід в астрал полегшують міцні напої для деяких з публіки, готовий перетвориться в якусь подобу секретної вулиці з фільму про Гаррі Поттера. Тут зібрані атрибути самих різних релігій і культур, різноманітні дрібнички в тому числі і саморобні, все це густо приправлено вкрай мальовничій тусовкою продавців і покупців.

При спробі зняти дольмен зсередини через отвір з'ясувалося, що він уже зайнятий якимось кошлатим мужиком з стирчить бородою, схожим на Дядечка Ау, одягненим в старослов'янське лахміття, помережане кабалістичними символами і здоровенним православним хрестом на грудях на всякий випадок. За недвозначного аромату можна було здогадатися, що він намагається мантрами і медитацією вийти з важкого астралу після «вчорашнього».

Дорога назад операторів прикрашали розкинулися на лісових галявинах яблуневі сади, які в безхмарному соціалістичному дитинстві прибирав автор, використовуючи дольмени як безкоштовні муніципальні туалети в лісі. На жаль, це відвідування дольменів вивело з ладу двох чоловік: звукорежисера і другого оператора. Збіг обставин і похід до дольменам річки Жане викликав бурхливу реакцію організму, температуру, і 2-х денний вибування з знімального процесу.


Середа 28 вересня.

«Село дольменів»

Дольменів група з приблизно 42 дольменів різного ступеня збереження розташована в Абінський районі Краснодарського краю в лісі приблизно в 8 км. від станиці Ереванская. У зв'язку з важкодоступністю цього місця вони збереглися у відносно незайманому вигляді (немає пам'ятних написів типу Вася + Маша). Якщо взяти на озброєння припущення езотериків про дольмені як якомусь вузлі передачі інформації (домені, сайті) то нами планувалося відвідування справжнього WEB-сервера або стародавнього Інтернет-кафе ...

Тим не менше НАСТІЙНО НЕ РЕКОМЕНДУЮ відвідувати їх самостійно без належної екіпіровки, доріг фактично немає, місця дикі і нескладно заблукати - при бажанні скористайтеся послугами Джип-клубу «Пілігрим»

Тим не менше НАСТІЙНО НЕ РЕКОМЕНДУЮ відвідувати їх самостійно без належної екіпіровки, доріг фактично немає, місця дикі і нескладно заблукати - при бажанні скористайтеся послугами Джип-клубу «Пілігрим»

Виїзд на село дольменів в 7-00 ранку. Маршрут до с. Адербієвке, через конезавод в гори, через перевал, до річки Абін. Як було вже сказано вище ми їхали на абсолютно штатному УАЗі, що вкрай мене турбувало, навіваючи спогади про весняну поїздці, коли спец автомобіль ми витягали лебідкою і домкратами близько 6 годин. Але мене заспокоїв ув'язані з нами екстрасенс з Пітера повідомивши, що повитащіт машину з будь-якої калюжі силою думки. Про всяк випадок Сергій зробив «страховку» тобто якщо ми не виходимо на зв'язок в 15-00, посилають рятувальну команду на з 2 машині з тросами, ломами і лопатами.

Близько 10 години ранку були на місці. Річка Абін парила ранковим туманом, і просто неможливо було пропустити це чудове видовище! Помилувавшись кілька хвилин, знявши необхідні кадри, ми вирушили в «село дольменів» розташовану в 150 метрах від річки.

Від достатку артефактів у нашого Сенсу відкрилася якась чакра, і він став носиться від дольмена до дольмену подібно електрону знаходиться одночасно у всіх точках ядерної оболонки, щось бурмочучи собі під ніс і намагаючись залізти в кадр. Набігавшись по галявині, він почав чіплятися до нас, з пропозицією разом почитати на дольменах книгу життя і т.п. відволікаючи нас від роботи. Причому дольменами плити він читав чомусь виключно 5 точкою.

Причому дольменами плити він читав чомусь виключно 5 точкою

Денис знімав плани, а я картировал розташування дольменів за допомогою портативного GPS навігатора Garmin 48 і фотографував їх одночасно. На другому дольмені була виявлена ​​дивна аномалія проявлялася в тому, що GPS «глючить» і він показував східну довготу Е 56 0 замість 45, з чим це пов'язано залишається загадкою. Можливі варіанти - потрібно було прочитати мануал на прилад, погана аура екстрасенса, дольмен - телепортаціонних портал в Підмосков'ї.

Проте, для чистоти експерименту виміри провів кілька разів - аномалія спостерігалася 2 раз поспіль, після вкл / викл. приладу зникла. Слід, помітить що «село» знаходиться у своєрідній ямі оточеній з усіх боків горами, що в свою чергу ускладнює прийом сигналів супутників знаходяться у горизонту, прилад періодично втрачав супутники і починав пронизливо пищати протягом 1-2 хвилин, але глюків з координатами більше не повторювалося. З цієї ж причини для зйомок краща перша половина дня - інакше сонце заходить за гору і на село дольменів спускається зловісний морок ...

Однак, переглядаючи зняті фотографії, я виявив, що фотографії цього дольмена все вийшли «змазані» тобто поза фокусом цифрової камери. Аналіз цих фактів і зіставлення з неадекватним поведеньем Сенсу дає підставу припустити, що причина саме в ньому, відволікаючому від рутинних занять хоча не виключено і якесь електро-магнітне випромінювання впливає на електроніки.

Безумовним успіхом можна вважати знахідку дольменной кам'яної пробки, як нам пояснили в краєзнавчому музеї Геленджика, знайти її вкрай велика удача і одне це дає право говорити про те, що експедиція вдалася.

Були виявлені також 3 плити з своєрідним малюнком 2 нагадує решітки та 1 з різноманітними скам'янілостями. Згадавши все, що нам розповідали в курсі палеонтології, я імовірно визначив їх як залишки панцирів трилобітів і кишково-порожнинних черв'яків. Хотів сфотографувати в режимі макро - зйомки, але залучений моїм інтересом до каменя, як з-під землі виріс екстрасенс і почав скоромовкою віщати і так люто жестикулювати, що здавалося ще трохи і він злетить, фотографії знову вийшли змащені ... Благо, була друга цифрова фотокамера , фотографії якої дозволять насолодитися всім телеглядачам цікавою природою цих каменів.

Закінчивши зйомки до полудня ми перекусили на галявинці біля річки, води якої борознили голодні головні значних розмірів. Зібравшись і поділившись враженнями чим немало здивували Сенсу - «як нічого не відчували (?!) І не плющило (?) І навіть не ковбасило ....» (Весь лад не в ногу один я в ногу) вирушили додому.

Для прикраси фільму Сергій запропонував поганяти по калюжах щоб бризки і грудки грязі живописно летіли на всі боки з під коліс. Всмак наганяти по просто бездонним Ямище, ми з розльоту застрягли в махонькой лужице, як з'ясувалося намертво. Навіть самі таємні паси і заклинання шамбали, не в змозі були зрушити УАЗик, який сів в колії на мости і безнадійно крутив колесами, подібно рибі викинутої на берег. Після 2 годин напруженої праці, благо по близькості знайшлися колоди нам вдалося, нарешті закинути заднє колесо на сухе місце і якраз вчасно, над головою згустилися хмари і за перевалом недвозначно гриміло і блискало.

Таким чином, експериментальним шляхом ми оцінили, наскільки складно було транспортувати величезні кам'яні брили в цих умовах. Четверо здорових дорослих мужиків посилених екстрасенсом, деякі навіть з вищою інженерно технічною освітою, марно на впродовж 2 годин намагалися виштовхати півторатонну машину стоїть на колесах, використовуючи важелі і катки у вигляді колод, і домкрат (минулої мою поїздку в ці місця була ще і електрична лебідка), зіставлення з вагою кам'яних брил породило тільки масу нових питань.

Як-би не хотілося лякати наших гостей, але перспективи були не веселі, під час дощу на глинистий схил піднятися можна було б, тільки використовуючи ланцюга на колесах. Машину довелося б тоді залишити в лісі до приходу лісовоза або трактора, а самим по слизькій доріжці під дощем підніматися кілька кілометрів пішки. Але все обійшлося, і ми рвонули напролом наввипередки з грозою, після 15-20 хвилин божевільного драйву по бездоріжжю вискочивши на перевал і в цей - же момент на капот впали перші великі краплі дощу. Дощ розігрався не на жарт, хоча нам вже було фіолетово.

За перевалом Адербієвке зустріла нас сонцем і абсолютної сухістю, яка не поступається Huggis, на галявинці люди каталися як ні в чому не бувало на кониках і складно було навіть представить що в якомусь кілометрі гуркоче гроза ...

Так як час було цілком прийнятне для зйомок, вирішили заїхати на дольмен в Широкій щілини - благо він розташований поруч з дорогою.

* Дольмен в селищі Широка Щілина. Далі вгору по долині ще два дольмена. Унікальний малюнок у вигляді порталу і подвійних опуклостей на фасаді. (© С. Валганов Дольмени Геленджика)

Тут нас чекало просто потрясіння! За місяць з останнього відвідування (Сенс) на дольмені були проведені археологічні розкопки! Нашому погляду відкрилися плити «дворика», кам'яна кладка біля входу в дольмен. Сенс від несподіванки навіть сів на плиту і відразу зачитався ...

Сенс від несподіванки навіть сів на плиту і відразу зачитався

Назнімав всмак загальних планів використовуючи ліхтарик, вирішили зняти і всередині вибравши самого худого запхнули його в дольмен, досвідченим шляхом підтвердивши теорію про те, що за антропометричними показниками будівельники дольменів значно поступалися сучасним людям. Знявши ще кілька видів з протилежного берега річки, виманили Сенсу з дольмена залишками пряників вирушили в с. Відродження, де і розпрощалися, домовившись їхати завтра в 8 нуль-нуль. Тим більше Сергій намацати всмак округлих опуклостей на фронтальній частині дольмена заквапився до дружини. Зйомки були продовжені на початку селища в районі кладовища п. Відродження. Там зберігся один дольмен до огорожі кладовища, інший напіврозвалений на його території.

* Дольмен в селищі Відродження (на кладовищі біля школи). Відрізняється високою якістю підгонки плит. Поруч розвал ще одного мегаліта. (© С. Валганов Дольмени Геленджика)

29 вересня

Мягкова щілину і м Нексис

Маршрут с. Відродження - перевал- гірське озеро на вершіне- бутафорська фортеця (зйомки загальних видів) - Мягкова щілину (дольмен на Безіменною висоті, джерело з червоною водою) - п. Світлий р Нексис (зйомка загальних планів, запис інтерв'ю зі Станіславою) - Геленджик г . «Ленін з нами» - (зйомка загальних планів інтерв'ю з Пятібратов на тлі міста)

Вранці не минуло й години, як Станіслава зібралася і причепурилася для зйомок, прихопивши чоловіка Дмитра - археолога і визнаного фахівця з дольменам, додатковий пасажир виключав присутність Сенсу на зйомках.

Без пригод, відзняли гарні панорамні види з вершин, оглянули «руїни» фортеці поїхавши до дольменам Мягкова щілини. 2 дольмена розташовані практично на вершині гори Безіменною на висоті близько 300 м. Над рівнем моря в долині річки Ачібс.

* Дольмен біля Ачібса, над п. Відродження. Має характерні горизонтальні смуги на фасадній плиті. (© С. Валганов Дольмени Геленджика)

Незважаючи на маловідомість цих дольменів якісь бугаї одвернули задню стінку одного з дольменів, незважаючи на її чималу вагу. В процесі обговорення нагальних проблем дольменологіі Дмитро Дмитрієв (чоловік Станіслави) обмовився буквально наступним: «а тут на іншому схилі є ще штук 20-25 невивчених дольменів, причому 2 абсолютно унікальних складених з величезних плит тонн по 15-20 кожна ...». Ця репліка внесла смуту в наші ряди, я захоплений жадобою пізнання запропонував, кинути все і кинутися на їх вивчення, Денис наполягав на продовженні зйомок, розсудив нас Сергій, сказавши, що обмежений у часі. На тому й порішили, сьогодні зйомка, наука почекає, тим більше, потрібно було кружляти по лісі, шукаючи потрібну дорогу.

Наступним пунктом нашої культурної програми був «червоний джерело» показаний мені Пятібратов. Кажуть, це джерело або купіль згадується в «Дорожніх нотатках» Паустовського, розташований він практично на вершині гори. Але найцікавіше те, що в певні періоди вода в ньому набуває червонувато-бурий відтінок і таку мінералізацію, що стає Милка на дотик. Я проводив хімічний аналіз води в лабораторії геохімії НІПІокеангеофізіка, результати якого, просто потрясли! Мінералізація становила 25 г / л, а склад солей практично повторював склад в Мертвому морі. Однак і в цей раз і в попередній вода була прозора і особливо нічим не примітна, можливо, у зв'язку з минулими зливовими дощами.

Гора Нексис

* Дольмени гори Нексис. Обидва дольмена розташовані майже на гребені хребта в прямій видимості Геленджікской бухти. Правий мегаліт абсолютно унікальний - він складний з прекрасно підігнаних Г-образних модулів. Аналогів конструкції цього дольмена в світі немає. Але він цікавий не тільки цим. Всередині і на перекритті дольмена є різні зображення - барельєфи, орнаменти, петрогліфи. (© С. Валганов Дольмени Геленджика)

На Нексис планувалося інтерв'ю зі Станіславою. Під'їхавши до дольмену, ми виявили компанію молодих людей, які, судячи з їх грайливим поглядам, збиралися проілюструвати репортаж телеканалу НТВ про секс - турах до дольменам. Але ми були першими! Розставили камери і приготувалися до зйомки, туристи потопталися деякий час віддалік і зрозумівши, що астральний сексодром звільниться не скоро, похнюпивши голови, побрели в напрямку кущів росли неподалік.

Підійшов до цього часу екстрасенс разом із залізною частиною знімальної групи (які йшли на гору пішки) просто завівся від такої кількості споріднених душ в цьому місці. Та й почуття на каменях прямо скажемо, було чого. Судячи з того, що він судорожно почав стягувати з себе одяг знаки і символи на каменях несли в собі інформацію еротичного змісту (потрібно порекомендувати лісникам встановить знак «особам до 16 років вхід заборонено»). Начитавшись цієї кам'яної Кама - сутри сенс забрався на місячний дольмен і простяг очі і руки до неба завмерши в цій позі, мабуть, сподіваючись зв'язатися з Провайдером ...

Плановане на 20-30 хв. інтерв'ю в реальності затягнулося на кілька годин, Станіслава, за плечима якої був багаторічний досвід екскурсовода і виступів перед будь-якою аудиторією, абсолютно спасувала, побачивши перед собою об'єктив величезної чорної камери. Спробувавши кілька разів, вирішили дописати відсутні фрагменти в іншій обстановці, тим більше що підступають з усіх боків езотерики стали проявляти явне невдоволення настільки тривалим заняттям нами дольмена і постійно лізли в кадр.

30 вересня

Музей і кав'ярня

Відповідно до плану заходів було визначено 3 місця зйомок. Краєзнавчий музей, кав'ярня Аристократ і НІПІокеангеофізіка.

У музеї мила дівчина екскурсовод прекрасно і стисло, практично без дублів розповіла нам багато цікавого біля стенду присвяченого дольменам. В цей час приїхала знімальна група Геленджикского телебачення ЮГ-ТВ, і Денис сам опинився по інший бік відеокамери, відчувши на собі що таке говорити «зв'язно і без запинки».

Кав'ярня «Аристократ». Маленька, затишна кав'ярня на 3 столика в самому центрі міста з надзвичайною різноманітністю сортів чаю і кави.

Поки чекали Дмитра і Станіслави вирішували чогось би їм такого підлити для заспокоєння нервів і нюхали різноманітні сорти чаю, слухаючи їх опис. Зупинили свій вибір на своєрідному поєднанні «монах, гейша і місяць». Станіслава хлебнувши заспокійливої ​​«місяця», прекрасно закінчила розповідь в режимі діалогу з Дмитром.

Отже залишилася остання позиція - В. Пятібратов. Незважаючи на попередню домовленість його телефон 2 добу знаходився поза зоною доступу, що могло означати тільки одне - він десь в горах ...

Познімали панораму Геленджика з 9 поверху НІПІокеангеофізікі, домовилися про можливість використання підводних зйомок Геленджікской Бухти виконаних роботом РТМ-500, і вже викликали таксі, як Пятібратов з'явився в межах досяжності, повідомивши, що буде хвилин через 20. Знімали його на тлі Геленджікской бухти в променях призахідного сонця. Коротке інтерв'ю на годину - інший прекрасно доповнить фільм про дольменами з іншої точки зору.

Друга частина знімальної групи знімала плани моря, і скелястого берега.


1 жовтень субота.

Субота, була присвячена зйомкам в дольменами селі на Пшаде, печер, виритих в цьому році у околиць селища і міркуванням на тему нескінченної комерції.

Я в цей час передав на ЮГ-ТВ (Геленджик) DVD диск з першим фільмом Дениса - «Дольмени. Історія Кавказу »для ілюстрації вчорашнього інтерв'ю, і відправився в дайвінг-центр« Баракуда »розташований неподалік.

Для прикраси фільму передбачалося використовувати підводні зйомки як РТМ-500, так і дайвінг клубу. Приміщення дайвінг-клубу виявилося на рідкість затишним з м'якими кріслами і своєрідним музеєм різних знахідок з морського дна (в основному «відлуння війни») і різного водолазного обладнання.

2 жовтень неділя

прощання

У неділю були відзняті фінальні плани, а також інтерв'ю з жінкою, провідником по дольменам. Збори та від'їзд потягом з г.Новороссійска.

Висновок

Зараз довгими зимовими вечорами - обробка матеріалу, монтаж і озвучка фільму, аналіз отриманих даних.

PS Фільм обіцяє бути спірним, але на то воно і називається, документальне кіно! :)

PSS В процесі монтажу над фільмом Денис виявив цікаву річ. Ми в дольмен з координатами (здається це він, принаймні по відео стоїмо біля нього) вставили дольменами пробку знайдену біля нього ... Весь процес був задокументований. Далі я пішов знімати інші напівзруйновані дольмени. У кадрі був Олексій, який починав міряти саме цей дольмен (GPS) який я відзняв. Через хвилин 10 (за хронометражем плівки) саме на тому дольмені в який раніше ми вставили пробку і стався збій GPS навігатора (!) Наскільки я зрозумів це було разово. У суєті ми це не помітили (що пробкою закрили дольмен) а кришки на ньому не було, між іншим. Але ось такий факт виявився anyway.

Автори: А. Бяков, Д.Овсянніков

Фотографії: А. Бяков, Д.Овсянніков, Д.Дмітріев

Додаткова інформація розміщена на сервері ККО ЕАГО за цим посиланням.

У другому документальному фільмі про дольменами Кавказу з циклу трилогії глядач зможе подивитися на проблему пізнання дольменами з різних точок зору.
Вчені, фахівці з геофізики, сенсетіви, езотерики та прості люди викладають версії виникнення і сенсу існування системи дольменами на північному Кавказі і по всьому світу.

Краса гір Кавказу, незвідані Дольмени, підводні пошуки мегалітів, фотографії дольменами з усього світу, дозволять кожному доторкнутися до Великої Загадці Минулого.

Краса гір Кавказу, незвідані Дольмени, підводні пошуки мегалітів, фотографії дольменами з усього світу, дозволять кожному доторкнутися до Великої Загадці Минулого

ПЕРЕЙТИ до перегляду ФІЛЬМУ

http://www.ovideo.ru/dolmen2.htm

В ролях: Федір ТОРСІН, Ольга ФАДЄЄВА, Володимир Пятібратов, Раїса КАРДАПОЛОВА, Станіслава Фіалковський, Дмитро ДМИТРІЄВ, Олексій Бяков

Ролі дублювали: Олександр Рахленко

Режисер: Денис ОВСЯННИКОВ

Сценарист / автор: Денис ОВСЯННИКОВ

Оператор и: Денис ОВСЯННИКОВ, Василь ПЕРОВ, Олексій Бяков

Композитор: Володимир Мочалина

Треба сказати, що як раз в цей час з Джип - клубом «Пілігрим» обмірковує питання - «А куди б нам поїхати на покатушки восени?

Новости