Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Курорти Краснодарського края.Геленджік у вересні

Відпочинок восени на Чорноморському узбережжі Кавказу наповнений неповторним зачаруванням. Гучні спекотне літо залишилося позаду, але і зараз тут є, що подивитися і можна провести час з користю і для душі, і для здоров'я. Моя родичка, незважаючи на солідний вік, дуже енергійна. Я вже публікувала її розповідь про подорож на Камчатку в червні 2013р. Поїздка в Дивноморське , Геленджик і п. Кабардинка у вересні - її розповідь про осінній відпочинок на Чорноморському узбережжі Краснодарського Краю. Відпочинок восени на Чорноморському узбережжі Кавказу наповнений неповторним зачаруванням

Геленджик. Набережна

Зупинившись в п. Дивноморське, до Геленджика можна доїхати на маршрутці, яка зупиняється в центральній частині міста. Набережна міста Геленджика славиться своєю красою і затишком. Галасливі літні кафе вже закриті, але ще працюють фонтани, і клумби радують око оригінальним оформленням. Морське повітря, насичене запахом хвої, шум прибою, тиха платанова алея - це те, що притягує в Геленджик жителів галасливих міст з усієї країни.

Геленджик

Прогулюючись по набережній, згадався фільм про історію Геленджика, який показували в п Дивноморське в санаторії Блакитна далечінь. Скульптура нареченої на набережній символізує назву міста. Геленджик перекладається з тюркської «біла невісточка». Але далеко не романтична історія дала назву місту. В кінці XV століття на Чорноморському узбережжі Кавказу встановилося турецьке панування. Торговельне село на березі Геленджікской бухти стало місцем продажу та вивезення турками невільниць - красивих гірських дівчат. За однією з версій це і дало назву селищу.

Геленджик. пам'ятник М. Лермонтова

Бульвар уздовж набережної Геленджика носить назву Лермонтовського. Історія Кавказу тісно переплетена з творчістю поета. До 30-х років XIX століття Чорноморське узбережжя Кавказу належало Туреччині. В результаті численних російсько - турецьких воєн в 1829 році був підписаний Адрианопольский договір, за яким Росії відійшло Чорноморське узбережжя Кавказу від Анапи до Поті. Під командуванням генерала Е.А.Берхмана в серпні 1831 года 4 тисячі чоловік в складі російського десантного загін висадилися в Геленджікской бухті. Почалося будівництво опорної бази російських військ на Чорному морі. Але горяни не брали участь в підписанні мирних угод. Озброює Англією і Францією і підбурювані Туреччиною, вони відмовилися визнати право Росії на Кавказ, а себе - російськими підданими. Затяжна Кавказька війна, коштувала великих втрат воюючим сторонам. Бойові операції проходили в горах Дагестану, Черкесії, Інгушетії, Чечні. Чорномор'я було також в зоні військових дій.

У 1837 році в Геленджикская зміцнення морем з Тамані прибув 23-х річний М..Лермонтов. Після оформлення необхідних документів, він відбув до Ольгинское зміцнення. Після участі в поході за річку Кубань, він знову був направлений в Геленджик Послужний список поета містить запис про його участь в перестрілках - 24 і 25 травня на річці Догуаб і на річці Пшаде. Незабаром Лермонтов в загоні генерала Вельямінова був спрямований на будівництво Михайлівського укріплення. На згадку про М. Лермонтова в Геленджику був встановлений пам'ятник поетові. Тут починається Лермонтовський бульвар і триває уздовж бухти на кілька кілометрів.

В результаті прогулянки по Лермонтовській набережній в Геленджику народилося це невелике відео. Нехай і вам воно подарує романтичний настрій Чорноморської осені

Новости