Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Геленджик. Курортний роман

17.03.2005

У мене з Геленджик роман з дитинства. У самому цьому слові є щось привабливе. Вже дуже спритно воно після распевного початку одним клацанням "зіскакує" з мови. "Ге-льон-Джік, Ге-льон-Джік", - твердила я про себе. Це означало: буде літо, буде море.

У дитинстві, зрозуміло, на море нас возили влітку. Але чому ж, виростаючи, ми відмовляємо собі в задоволенні поїхати туди взимку або ранньою весною? Чекаємо травня, коли починається купальний сезон, вперто повторюючи невідомо ким придуману приказку: "Бути на море і не викупатися? Як же так?"
А ось так! Морські купання корисні і приємні - годі й казати. Але їм - свого часу. Вдихати кристально чистий ароматне повітря, гуляючи біля моря, - це, будь ласка, круглий рік. Цей повітряний бальзам, настояний на море і хвої, багатий фітонцидами - антисептичними ефірними маслами. Агітувати за хвойну рослинність, напевно, немає потреби, але ось лише один приклад. Гектар ялівцевих лісів на добу виділяє до 30 кг фітонцидів. Цього достатньо, щоб очистити повітря середнього промислового центру. На схилах Маркотхского хребта ними зайнято 994 гектара! А промислових підприємств в Геленджику немає. Робіть висновки!

Ліки з повітря

У 1900 році доктор Сульжінскій відкрив тут першу "Чорноморську санаторію" для слабогрудих і недокрівних: з цього моменту починається курортна історія Геленджика. Спочатку спеціалізувалися на легеневих захворюваннях, але поступово профіль розширювався. І зараз в місцевих оздоровницях лікують серцево-судинні хвороби, захворювання центральної і периферичної нервової системи, вирішують проблеми з опорно-руховим апаратом. Допоможуть і з усіма супутніми недугами: урологічними, гінекологічними, шлунково-кишковими, ендокринними, алергічними, шкірними.
Втім, відсутність серйозних збоїв в організмі - це не привід відмовлятися від поїздки в санаторій. Висококваліфіковані фахівці кожному індивідуально підберуть оздоровчу програму.
До речі, їхати лікуватися не в сезон навіть зручніше. Коли неспішно накочує на гальку тепла хвиля і сонце, здається, не сходить з небосхилу, так і хочеться ухилитися від будь-якої процедури, щоб зайвий годинку повалятися на пляжі. І де вже там думати, що після чергового сеансу масажу краще не під ультрафіолетом смажитися, а в затінку відпочити. Коли водичка в морі холоднувата, запропонований лікарем розпорядок дня виконувати зовсім неважко.
А ритм життя в місцевих санаторіях - та не злякає це потенційних гостей - дуже напружений. Такі вже тут лікарі, що не можуть зупинитися на досягнутому, освоюють все нові і нові методи лікування і профілактики захворювань.

побачити безодню

Природа, здається, лікує тут навіть своєю красою. Чи не втомлюєшся милуватися порослими лісом пологими схилами, що підступають до самої води скелями. Не випадково так популярні серед відпочиваючих піші та кінні прогулянки. В околицях Геленджика в горах багато місць, звідки відкриваються захоплюючі дух види. Якщо в Джанхоте піднятися по кучерявою між соснами стежці на гору, то можна побачити якимось неймовірним чином відбивається в море небо, додає воді дивовижну глибину. Це місце так і називається - Блакитна Безодня.
Бухту, в якій розташований Геленджик, порівнюють то з перловою раковиною, то з підковою. Перше, безумовно, говорить про її красу. Друге обіцяє щасливі можливості. Два мису зі смішними назвами - Товстий і Тонкий - дбайливо охоплюють бухту, не дозволяючи морського царя Нептуна каламутити в ній воду. З боку суші вона дбайливо прикрита Маркотхского хребтом, плавно знижується до моря, утворюючи розкішний амфітеатр, в якому розташувався потопає в зелені місто.
Набережна - візитна картка будь-якого курортного центру - в Геленджику широка, чиста і дуже довга. Якраз те, що треба для прогулянок.

Розсип курортних містечок

Дивноморське - це один з декількох курортних центрів, що входять в Великий Геленджик, який тягнеться по Чорноморському узбережжю на 100 кілометрів. Розташувалися в бухтах селища - один іншого краше: Кабардинка, Джанхот, Прасковеевка, Бетта, Архипо-Йосипівка. Чимось схожі один на одного, але все-таки дуже різні.
Десь сонце сідає прямо в море, а в Кабардинці - самому північному з Геленджикская курортів, що лежить прямо навпроти Новоросійська на березі Цемеської бухти - воно закочується за гірський хребет. Дно там пологе, пляжі піщані і мелкогалечниє: дуже добре відпочивати з дітьми. У Дивноморське ніщо не заважає милуватися морем у всю його широчінь - на відміну від інших подібних містечок селище розташоване не в бухті. На всю широчінь "відтягується" тут молодь: є всі умови для веселого відпочинку.
У Джанхоте сподобається тим, хто любить сувору природу: з усіх боків селище обступають порослі лісом скелі, а внизу біжить річка. Опинившись в Бетте, важко не піддатися спокусі попірнати з аквалангом: тут дуже мальовничий підводний рельєф. У Архипо-Осиповку, що в 50 км від Геленджика, забираються любителі тихого відпочинку ...
Назва Геленджика поведе нас в глиб століть. У XV столітті ці місця потрапляють під владу турків, і селище на березі бухти вони перетворюють в пункт вивезення наложниць. У перекладі з тюркського "геленджик" - біла наречена. Сумна версія. Може, тому дехто вважає її помилковою і кажуть, що так турки називали і білий тополя.

Стародавні легенди - на службу суспільству

Археологи знаходили чимало речових доказів присутності тут різних народів - греків, римлян, візантійців. Амфори, посуд, кінську упряж, військові шоломи і жіночі прикраси можна побачити тепер в історико-краєзнавчому музеї. А є в тутешніх краях такі експонати, що ні в один музей їх не перенесеш. Вони так і залишилися стояти на тому місці, де поставили їх люди тисяч п'ять років тому. Це дольмени - складені з масивних (вагою до трьох тонн) кам'яних плит "будиночки".
У вчених немає єдиної точки зору, хто і навіщо їх будував. Більшість кажуть, що це були просто гробниці. Але дехто вірить в якесь їх магічне призначення. Розповідають про різні чудеса. Один з дольменів, наприклад, не мудруючи, називають дольменом Сім'ї та шлюбу. Не поспішають до дівчини женихи? Варто їй проповзти в його отвір - і можна замовляти весільну сукню. Хтось вилікувався за допомогою дольменів від хвороб. У кого-то засвітилася фотоплівка. Кого-то била неприродна тремтіння.
Також важко перевірити, чи правда те, що розповідають про Кастальському Купіль. За легендою, вода з озера в ялівцевого гаю неподалік від селища Кабардинка наділила надзвичайною красою і здоров'ям дочка грецького царя Лідію. Сьогодні там діє культурно-оздоровчий центр "Кастальському купіль", так що можна спробувати повторити чарівне перетворення. А можна просто приїхати порибалити: тут відмінно клює форель.

курортний побут

Довго ці місця не знали спокійного життя, і про те, наскільки придатні вони для курортного проведення часу, згадали тільки в кінці XIX століття. Дворяни і інтелігенція почали обзаводитися тут дачами. На жаль, мало що дійшло до нас з будівель тієї епохи неспішної життя. І саме в Геленджику можна познайомитися ближче з дачної садибою того часу - по всьому Краснодарському краю їх збереглося не більше десятка. Меморіальний музей відомого письменника В. Короленка і дача Ф. Щербини, історика і етнографа, стоять "навскоси через річку", як пояснював хтось із них в листі. Останнього можна назвати засновником Джанхота. Почалося все зі Завдяки щасливому випадку: дружина в лотерею виграла ділянку землі в красивому ущелину. Був побудований двоповерховий будинок з мезоніном. Потім Щербина умовив купити тут землю Короленко і взагалі підбирав в сусіди "порядну публіку".
Сьогодні умови для проживання в Геленджику - на будь-який смак. За берегової лінії вишикувалися білосніжні красені - багатоповерхові корпуси санаторіїв. Але кому-то, може бути, більше припаде до смаку невеликий приватний готель, номерів на шість-десять: цей бізнес активно розвивається. Став більш цивілізованим і "дикий" приватний сектор: міська адміністрація всерйоз зайнялася наведенням ладу, чому курортники тільки користь. Взагалі ж, якщо вам доводилося бувати на курорті років 10 назад, сьогодні ви його не впізнаєте. Він став дуже напахчена чепуриста - недарма був недавно названий самим упорядкованим серед малих міст Росії.
Повернемося, наприклад, на набережну. На зміну безладно громадилися ятках тут прийшов єдиний архітектурний ансамбль. Саме по прибережному променаду під звуки духового оркестру проходять колони знаменитого Геленджикского карнавалу в першу неділю червня, знаменуючи початок літнього сезону. Цього року карнавал відбудеться 11 червня. У Росії таке побачити ніде не доведеться. Навіть і не намагайтеся приводити геленджікцам когось в приклад. Ну, хіба що погодяться, що у них не гірше, ніж в Бразилії.

Даєш екстрим!

Який же сучасний курорт без екстремальних розваг? У Геленджику з ними одна складність - вибір занадто великий.
Гігантське колесо огляду - 79 метрів в діаметрі - видно з усіх точок міста. А з його кабінок, які здійснюють повний оборот за 13 хвилин, можна розгледіти не тільки Геленджікскую бухту, а й околиці. Воно відкрилося в минулому році в парку екстремальних атракціонів "Адмірал Врунгель". Але з усіх його розваг це, напевно, саме спокійне. Чи то справа погойдатися на гойдалках "Марс" з оборотом в 360 градусів або прокотитися з 46-метрової гірки, де поїзд робить мертву петлю і падає вертикально.
Ще одна можливість "політати" над містом - сісти у вагончик підвісної канатної дороги і піднятися на Маркотхський хребет. Подорож це буде не простим, а з зоологічним ухилом - не дарма ж цей проект називається "Сафарі-парк". Прямо під вами в просторих вольєрах живуть своїм життям ніким не тревожімие звірі - бурі ведмеді, лев, тигр, лисиці, борсуки, страуси. У цьому році відкриється ще одна канатна дорога і спортивно-розважальний парк "Олімп" на двох рівнях, на вершині і біля підніжжя хребта.
Але ще органічніше в пейзаж морського курорту вписалися аквапарки. Ось вже де Естро по повній програмі! Зараз в Геленджику їх три. Відпочиваючі вже встигли полюбити "Дельфін" та "Бегемот" з гірками "Камікадзе", "Каскад", "гідротруби", "Тобогган", з жабниками для дітлахів і ніжаться дорослих гідро- і повітряними струменями в оздоровчих басейнах. Набридло? Дітей розважатимуть клоуни, а дорослих - пиво в барі.
Тепер до цих двох центрів відпочинку додався тематичний парк водних атракціонів "Золота бухта". Симпатична акула на фасаді біля входу підбиває: зараз почнеться! Потрапиш всередину - і бачиш, що всупереч всім законам природи тут мирно уживаються різні епохи і континенти. Можна - в нескінченному гаморі, сміху, бризках, вереску - подорожувати в часі і просторі хоч цілий день.
А ще в Геленджику влаштовують Гідроавіасалон, правда, це вже екстрим для професіоналів - всім іншим відводиться роль глядачів. Але барвисте шоу гідроавіації - по-справжньому захоплююче видовище, коли в небі над Геленджікской бухтою парять сучасні повітряні лайнери, які сідають на морську гладь.
Більше мільйона людей приїжджають щороку в Геленджик. Пора приєднуватися! І літа, як в дитинстві, чекати зовсім необов'язково.

Світлана Сорокіна

Поділитися посиланням:

Статті по темі:

Але чому ж, виростаючи, ми відмовляємо собі в задоволенні поїхати туди взимку або ранньою весною?
Чекаємо травня, коли починається купальний сезон, вперто повторюючи невідомо ким придуману приказку: "Бути на море і не викупатися?
Як же так?
Не поспішають до дівчини женихи?
Який же сучасний курорт без екстремальних розваг?
Набридло?

Новости