Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Така особлива М'янма

М'янму по праву можна вважати однією з найбільш неординарних і екзотичних країн Південно-Східної Азії. У цій країні стільки особливостей і колориту, що в перші дні голова йде обертом.

Я дуже полюбила цю країну, хоч і провела там всього 24 дня. Практично кожен день нашої подорожі по М'янмі був пригодою. І кожен день ми дивилися на щось роззявивши роти.

Почну з того, що туристів стали пускати в М'янму лише кілька років тому. До цього кордону суворо охоронялися, а ті, хто все-таки хотів побачити країну особисто, повинен був отримати спеціальний дозвіл на в'їзд. Тому в цій країні залишилося ще багато чого колоритного і незрозумілого нам.

20 особливостей М'янми

1. До 2005 року столицею країни було місто Янгон. Але потім її перенесли в Нейпьідо в зв'язку з рекомендаціями астрологів. Одним прекрасним ранком частина міністрів в певний час повинні були переїхати в Нейпьідо і туди ж перенести столицю. Тепер це самий безглуздий місто в країні. Там немає нічого, крім величезних порожніх проспектів і будівель міністрів. Культурною столицею і серцем країни як і раніше залишається Янгон.

2. Колись в М'янмі було лівосторонній рух, як і в сусідніх країнах. Але в один день було вирішено змінити рух на правосторонній. Це теж справа рук місцевих астрологів: вони порадили правителю змінити рух транспорту, щоб його страшний сон не був втілений в життя. І все б нічого, та тільки машини на дорогах залишилися з правостороннім кермом. І обгін в таких умовах дуже незручний, адже водієві практично не видно дороги. А по Янгон і Мандалай все ще їздять старі автобуси, які випускають пасажирів посеред дороги. Що творилося на дорогах в день, коли у всій країні несподівано змінили напрямок руху, залишається тільки фантазувати.

3. У М'янмі 8 днів тижня. Так, ви все вірно прочитали і тут немає помилки. Справа в тому, що в М'янмі середу поділяють на «середовище день» і «середовище вечір». Звичайно ж, це не впливає на робочі графіки, але календарі іноді виглядають кумедно. Та й цікаво побувати там, де навіть дні тижня інші.

4. У М'янмі все вірять астрологам. Але це ви вже напевно зрозуміли з вищевикладеного. Місцеві астрологи мають особливе становище в країні, і всі важливі рішення приймаються тільки після попереднього узгодження з ними. А в Янгоні є навіть вулиця астрологів, де можна дізнатися свою долю.

А в Янгоні є навіть вулиця астрологів, де можна дізнатися свою долю

5. Місцеві діти і підлітки дивляться мультфільм «Маша і Ведмідь». Було дуже несподівано почути зі смартфона звуки цих героїв. Мьянмарци нічого не розуміють, але сміються голосно і щиро.

6. І дівчата, і хлопці в М'янмі носять спідниці. Один з елементів традиційного одягу - це спідниці лоунджі. Зазвичай це довгий шматок тканини, який чоловіки загортають вузлом у себе на поясі, а жінки носять на запах. Навіть співробітники банків і водії автобусів носять лоунджі.

7. У М'янмі проживає більше 100 народностей. Вони відрізняються не тільки зовні, але і діалектами. Не всі вони добре ладнають між собою, зате все чудово ставляться до іноземців, завжди посміхаються і намагаються допомогти.

8. Практично у кожного зустрічного на обличчі будуть бежеві малюнки. Мьянмарци дуже люблять Танаку - деревний порошок, який розводять з водою і наносять на щоки і лоб. Танака виконує роль і сонцезахисного крему, і антисептика, і засоби від комарів. Шкіра після неї стає м'якою і чистою. Я теж спробувала це засіб і тепер розумію, чому місцеві так його люблять.

9. Старше покоління мьянмарцев жує бетель - засіб з перцевих листя, горіха, гашеного вапна і спецій, яке володіє легкими наркотичним ефектом. Від цього у них псуються зуби, але вони їх це не зупиняє. Місцеві жують його, щоб побороти почуття голоду і зарядитися енергією. Бетель - невід'ємна частина місцевої культури.

10. Багато речей тут носять на голові. І це зручно. Якщо ти, звичайно, вмієш це робити.

Якщо ти, звичайно, вмієш це робити

11. Місцеві дівчата носять у волоссі гребінця замість шпильок і прикрашають зачіску квітками жасмину.

12. Мьянмарци намагаються сфотографуватися з іноземцями, помахати їм або покричати «Hello». Мене навіть одна дівчина примудрилася поцілувати, поки ми робили фото.

13. У М'янмі все вміють користуватися смартфонами і Facebook, але не використовують Google. Майже всі мьянмарци для пошуку потрібної інформації використовують Facebook, і цього їм достатньо.

14. Англійською тут говорять не скрізь і далеко не всі. З цього випливає логічний висновок: не можна мьянмарцу задавати питання, який передбачає або. На питання «Автобус йде до цього міста або до озера?» Відповідь буде «yes». «У вас є чай або каву?» - «yes». Тому економте собі час і нерви, задавайте тільки пряме запитання.

Тому економте собі час і нерви, задавайте тільки пряме запитання

15. У мьянмарцев прийнято підкликати офіціантів звуком, яким у нас кличуть собак. Спочатку я подумала, що це якийсь хлопець не дуже знайомий з етикетом в громадських місцях. Але, виявилося, так робить більшість.

16. Кожен третій в країні - монах. І хлопчики, і дівчатка тут проходять навчання в монастирях, тому на вулицях дуже багато ченців. Деякі проходять навчання і повертаються додому, але багато хто залишається в монастирях на кілька десятків років. У ченців тут свій спосіб життя, який європейцям може здатися незвичним. Наприклад, тут запросто можна побачити ченця на мопеді з сигаретою в руках або грає в футбол.

17. Це дивно, але майже всі мьянмарци знають, де знаходиться Україна. А все тому, що вони затяті фанати футболу. Поссле того, як ми сказали, звідки ми, вони навперебій стали кричати: «Шевченко! Футбол!".

18. Тут люблять сигналити на дорогах. І це може означати що завгодно: «Поступися дорогою», «Я повертаю», «Дивись, як я можу», «Привіт, відмінний день сьогодні», «Вимкни поворотник», «Та я так, просто сигнал перевіряю».

І це може означати що завгодно: «Поступися дорогою», «Я повертаю», «Дивись, як я можу», «Привіт, відмінний день сьогодні», «Вимкни поворотник», «Та я так, просто сигнал перевіряю»

19. Мьянмарци люблять співати. Вони постійно наспівують якісь пісні, поки працюють або їдуть кудись. Тут безліч караоке, і навіть в самому закутку буде стояти телевізор і мікрофон.

20. У М'янмі дуже безпечно. А люди випромінюють щастя і доброту!

М'янма для мене стала справжнім відкриттям, а люди в цій країні здалися самими усміхненими і милими. Хоча без дивацтв теж не обійшлося. А я люблю все дивне!

Ірина Журавель - мандрівниця, блогер,

мисливець за акціями і автор проекту Сам собі Колумб .

Читайте також блоги Ірини про те,

як заробляти в подорож ,

як знайти бюджетне житло на Airbnb ,

скільки коштує життя в Таїланді

і чому вони з чоловіком все-таки повернулися в Україну .

На питання «Автобус йде до цього міста або до озера?
«У вас є чай або каву?

Новости