Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Стамбул - справжній турецький мегаполіс

Найбільшим містом Туреччини, досить великим містом світового значення, морським портом є місто Стамбул, раніше колишній столицею трьох імперій - Османської, Візантійської та Римської. Розташований даний місто в протоці Босфор - на його берегах. Стамбул був названий також столицею культури Європи в 2010 році, разом з містом Ессен і Печ (Угорщина).

Раніше це місто було відоме як Істанбул - цю назву можна знайти в арабських і тюркських джерелах, приписуваних до десятого століття. Правда, пояснення походження, яке було б більш-менш задовільним, сьогодні немає. Єдина версія: Істанбул - Істамбол - мусульманська держава. Відомо, що до 1930 року офіційно це місто йменувалося Константинополем. А в народі його називають Новим або Другим Римом. До 330 року даний місто називали Візантій. Руські літописи говорять про нього, як про Царгороді або Костянтиновом граді.

Перша згадка про Стамбулі зустрічається в літописах 659 року до нашої ери. Саме в цей час на Босфорі з боку Азії почали селитися перші греки з Мегари. Вони організували тут колонію - Халкедон, сьогодні це місто Хадикей. Сам же місто Визант був заснований Візас в 667 році до нашої ери. Природно, завдяки такому вдалому географічному положенню - близькості до протоки і до морів Чорного, Егейського - місто швидко розвивався. Під владу Риму майбутній Стамбул потрапив в 74 році до нашої ери. Костянтин Великий розгорнув тут масштабне будівництво в 324 році, збільшивши міську площу. Саме з цього часу місто почало називатися Новим Римом. Пізніше Римська імперія розпалася і на її місці виросла Візантія, Константинополь же став її столицею. Більш тисячоліття проіснувала вона, будучи оплотом східного християнства. У 1204 році сюди був здійснений набіг хрестоносців, і місто було розграбоване, до 1261 року тут була встановлена ​​Латинська імперія. Далі місто взяли турки, і Мехмед II зробив його столицею - вже Османської імперії. З 1923 року тут знаходиться турецька республіка, столиця перейшла в нове місто - Анкару. Звичайно, значимість міста Стамбул цим ні в якій мірі не була применшуючи.

Стамбул має дивовижне розташування. Одна його частина, велика, знаходиться в Європі, а інша, менш значуща, - в Азії. Розділяє на дві частини це місто Босфорську протоку. З півдня берега омиває Мармурове море. Відповідно, звідси є вихід в Середземне море з водних шляхах. Основний вид тутешнього клімату - субтропічний, але холодні вітри з півночі також мають на нього вплив. Таким чином, зима тут може мати температуру в інтервалі від +3 до +9 градусів, а літо - від 19 до 28 градусів. Взимку часто випадає сніг, тоді температура тут дорівнює трохи менше нуля. Сильної спеки тут не буває, дуже рідко повітря прогрівається більш, ніж на 30 градусів.

Пам'яток в Стамбулі - маса. По-перше, це численні музеї: археологічний, живопису і скульптури, мечеті, палац Топкапи, мозаїчний, муніципальний, Долмабахче, храм Святої Софії та ін. По-друге - це споруди, що збереглися з часів існування тут римської та візантійської імперій. На завершення до всього іншого можна додати різноманітні палаци, фортеці, вежі, мечеті, церкви, парки і дуже красиві мости, два з яких перекинуті через Босфор.

Новости