Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Професія: готельний і туристичний менеджмент

Коли ви читаєте ці рядки, десь в райському куточку, на прекрасному курорті, прибій шепоче "забудь все, залишися навіки" і відпочиваючі потягують коктейлі через соломинку. Тисячі людей по всьому світу в цей же самий мить дзвонять у турагентство, щоб організувати відрядження, або підходять до стійки reception готелю ...
Рост "мобільності" людства привів до того, що туризм і готельний сектор перетворилися в саму динамічну галузь міжнародного бізнесу. За даними Всесвітньої туристичної організації, вона розвивається майже вдвічі швидше інших. І хоча події 11 вересня завдали їй істотної шкоди, можна розраховувати, що попит на професіоналів у цій сфері буде завжди.
На Росію зараз припадає приблизно 3% світового ринку подорожей. За останні кілька років в Москві та інших містах побудовані десятки нових готелів (включаючи ланки таких відомих ланцюгів, як Marriott, Sheraton, Holiday Inn і ін.), А про ресторани і говорити не доводиться - нові відкриваються чи не щотижня. Росіяни і самі подорожують досить активно - тільки в столиці діє близько 4,5 тисячі турагентств.
Робота в сфері гостинності - це приголомшлива можливість подивитися світ, зустріти безліч цікавих людей. Замість того щоб сидіти в курному офісі, бачити кожен день одні і ті ж особи, співробітники туристичних агентств і готелів постійно спілкуються з новими клієнтами, даруючи їм задоволення від відпочинку. Співробітники турфірм в якості "бонусу" мають шанс їздити в промо-тури, знайомлячись з новими курортами і готелями або супроводжуючи групи. Причому за хороші гроші - середня зарплата менеджера турагентства становить $ 300-400, але може доходити і до $ 1000..
В цілому ця спеціалізація передбачає часті пересування, постійне підвищення кваліфікації та як результат-кар'єрний ріст. Універсальний рецепт успіху виглядає так: перший компонент - солідну освіту, другий - вражаючий досвід роботи, третій - відповідні особисті якості. Досвід починають набирати ще під час навчання, яка зазвичай включає оплачувану практику. Таким чином, є можливість почати компенсувати свої витрати ще в процесі навчання.


Портрет ідеального кандидата
За пишністю мармурових холів готелів, найчистіших пляжів клубних курортів і затишних залів дорогих ресторанів стоїть величезна праця. Сотні співробітників регулярно прибирають, заправляють, протирають, шаткують ... На жаль, і в готелі, і в турагенції - особливо в пік "сезону" - потрібно, що називається, "орати". Найчастіше це і фізично досить важка робота, тому перша якість, яке потрібно для роботи в цій сфері - працьовитість.
Більшість операцій-наприклад, прибирання номера (room make-up) або змішування коктейлю "Секс на пляжі" - вимагають виконання певної послідовності кроків. Щоб вона не порушувалася, всередині кожного підрозділу дотримується строга ієрархія: над покоївками стоять супервайзери, а за їх роботою, в свою чергу, стежать топ-менеджери. Натурам творчим, які звикли все робити по-своєму, в таких рамках буде не дуже комфортно.
А ще в індустрії гостинності ні за що не обійтися без ... усмішки. Некомунікабельним, вічно похмурим особам тут не місце. Успіх менеджера турагентства багато в чому залежить від його здатності налагоджувати не просто формальні, а дружні стосунки. Ви повинні бути завжди в рівному і хорошому настрої.
Стануть в нагоді також приємна, приємна зовнішність, хороші манери і акуратність. Туристи прибувають з різних країн, тому не зайвим буде здібності до мов. Ви повинні також бути хорошим командним гравцем, щоб у разі потреби підмінити колегу.

Де і як навчитися?
Навчання як готельного, так і туристичного менеджменту ведеться в рамках одних і тих же програм. Спочатку студенти вивчають всі аспекти функціонування готелю і турагентства: робота на кухні, прийом і розміщення гостей, обслуговування номерів. У навчальному плані є також основи інформаційних технологій, бухобліку, маркетингу.
Система навчання організована гнучко. Знання можна отримувати як дрібними ковточками, поступово піднімаючись по кар'єрних сходах, так і залпом, щоб з самого початку претендувати на позиції менеджерського рівня. Навчальний рік включає, як правило, один семестр теорії і один семестр практики.
За кордоном більшість кар'єрних шляхів в цьому бізнесі починається з сертифікату, що дає право на виконання найпростішої роботи. Навчання в цьому випадку триває півроку-рік. Потім, набравшись досвіду, можна пройти ще один курс навчання і отримати диплом, а якщо продовжити навчання, то і вищий диплом (advanced diploma). У Росії його аналогом є диплом про середню спеціальну освіту (два роки).
Для тих, хто хоче відразу утвердитися в затишному кріслі менеджера, в сфері гостинності існує ступінь бакалавра (BA in Hospitality або BA in Hotel / Tourism Management). Навчання займає в середньому 3-4 роки. При бажанні можна піти ще далі, отримавши після року додаткового навчання ступінь магістра, проте в цьому бізнесі багато відмінно обходяться і без неї. А ось для тих, хто при отриманні першої вищої освіти промахнувся, як вовк Акела з "Мауглі", існують післядипломні програми (Postgraduate Diploma, см. 1, 2001).
У російських коледжах базовими є трирічні програми середньої спеціальної освіти. У вузах основою є п'ятирічні очні програми, що ведуть до отримання диплома спеціаліста. Подекуди можна за три-чотири роки отримати ступінь бакалавра і будувати кар'єру на її основі. Існують також дворічні програми другої вищої освіти і різноманітні короткі курси підвищення кваліфікації для фахівців з досвідом.
Що потрібно для вступу?
За кордоном - атестат про повну загальну середню освіту, хороші результати здачі тесту TOEFL (від 550 балів), іноді рекомендації та есе, для деяких програм післядипломної освіти доведеться здати математичний тест. У Росії зазвичай здають три предмети, перелік яких може варіюватися в залежності від вузу. Наприклад, в ИТГ МГУС абітурієнти здають математику (письмово), вітчизняну історію (усно), твір або іноземна мова. в залежності від спеціальності. Вступні іспити в РМАТ включають російський (диктант) та іноземний (тестування) мови плюс співбесіда. При надходженні необхідно надати стандартний набір документів, який включає атестат про повну загальну середню освіту (оригінал або копію, завірену нотаріусом), комплект фотокарток 3х4 см, медичну довідку (форма 286), паспорт.

За кордоном
Школи готельного та туристичного менеджменту за кордоном - це особливий тип навчальних закладів. Як правило, вони розташовуються на базі колишніх або діючих готелів. Наприклад, знаменита SHMS займає "До Палас" (Caux Palace). колишній перший п'ятизірковий готель в Швейцарії, справжній палац, а досить відома IHTTI (див. 2, 2002) в Невшателі базується в чинному готелі Eurotel.
Відповідно студенти осягають тонкощі гостинності в умовах, максимально наближених до реальних. Готувати салати їх вчать на цій кухні, сервірувати напої - в цьому барі. Все - ножі, уніформа, продукти, навіть напої - справжнє, ось чому мінімальний вік для вступу обмежений 18 роками.
Графік занять у всіх школах напружений: заняття починаються рано, іноді в 7-8 годин ранку, а закінчуються пізно. Під час практики студенти працюють нарівні зі звичайним персоналом, зміна може починатися рано вранці або в другій половині дня.
Практично всі школи організовують для студентів оплачувану практику, яка триває до півроку. Але тут багато що залежить від студента, його здатності справити сприятливе враження, знання іноземних мов (наприклад, щоб знайти добре оплачувану практику в Швейцарії, обов'язково володіти німецькою або французькою).
Найпрестижніші в світі школи готельного та туристичного менеджменту знаходяться в Швейцарії. Саме тут понад століття тому з'явилася перша школа готельного менеджменту, і з тих пір швейцарська модель є еталоном підготовки в цій області. Одна з найбільших швейцарських шкіл - SHMS в містечку Ко поблизу Монтре, де навчається понад 550 студентів. Школа входить в Swiss Hotel Schools Association (ASEH) - національну асоціацію шкіл готельного менеджменту, крім того, тут можна отримати диплом Американської асоціації готелів і мотелів (AH & MA) - документ про освіту, що визнається в усьому світі. Тут є все необхідне: три тренувальні кухні, два ресторани, комп'ютерний клас із спеціальними програмами, причому все обладнання повністю оновлено протягом останніх двох років. Рік тому один студент закінчив бакалаврську програму в SHMS і зараз працює в Швейцарії, в Женеві, в готелі President Wilson менеджером Front Office. А випускники післядипломних програм трудяться в дублінському "Хілтон", в московських "Балчуг Кемпінські" і "Шератон Палац Готелі", - говорить Маргарита Смирнова з Фонду "Магістр".
Не можна не згадати про мережу шкіл Hotelconsult Cesar Ritz Colleges, стандарти навчання в якій такі ж високі, як і якість обслуговування в знаменитих готелях Ritz. У навчальному плані цього об'єднання, що включає чотири школи на трьох континентах, поєднуються розвинені швейцарські традиції готельного господарства та сильні сторони американської науки менеджменту. "Cesar Ritz, єдина зі шкіл Швейцарії, дає своїм студентам можливість навчатися і практикуватися в Європі, Америці та Австралії. З моменту заснування в 1982 році Cesar Ritz випустила вже більше 7 тис. Осіб", - відзначає директор компанії "Група Йорк" Марина Красінец .
Ще одна серйозна школа - це Glion Hotel School. Заснована в 1962 році, вона має три власних кампуса. два в кантоні Во (поблизу Монтре і в лейзін, прямо в Альпах, на висоті 1250 метрів над рівнем моря) і один в кантоні Фрібург. "Школа ця пов'язана з однойменної банківською групою, так що і будівлі, і обладнання тут на рівні", - відзначає директор НОУ "Знання-Центр" Сергій Голинський. 7-семестрова бакалаврська програма (ступінь присвоюється Washington State University) починається в січні. Навчання ведеться англійською і французькою мовами.
Інша відома школа Hotel Institute Montreux (Монтре) також входить в ASEH і дозволяє отримати два дипломи: швейцарський і американський. Крім того, випускники школи автоматично, без додаткових кваліфікаційних іспитів стають членами британської Hotel Catering International Management Association (HCIMA). Навчальний план включає 5 місяців практики щорічно. При бажанні можна продовжити навчання на бакалаврську ступінь в Oxford Brooks University (Великобританія). "Випускників HIM наймають компанії, що представляють найвідоміші готельні бренди - такі, як" Хілтон "," Хайат "," Холідей Інн ". Наприклад, одна студентка з Росії, крім англійської мови добре володіє ще й італійською, отримала роботу менеджера в готелі на відомому гірськолижному швейцарському курорті Лугано ", - говорить директор агентства GMT Олена Грушина.
Якщо вас більше приваблює Франція, то вам дорога в Інститут "Ватель" (Vatel) - одне з престижних французьких приватних навчальних закладів. Навчання ведеться англійською мовою, але для проходження обов'язкової практики треба вміти говорити ще і по-французьки, хоча б на базовому рівні. Практика організовується після закінчення кожного модуля, зазвичай на ній можна заробити 300-350 євро на місяць, причому наймач оплачує проживання та харчування. Вартість навчання складає 14 тис. Євро (включаючи проживання).
Навчання готельному і туристичному менеджменту добре поставлено в Ірландії. Цю країну відрізняють відносно доступні ціни і хороші перспективи на подальше працевлаштування. American College Dublin славиться спільної дипломної програмою, організованій за сприяння Swiss-American Hospitality Institute (SAHI). Випускники отримують диплом SAHI і AH & MA, тобто швейцарську і американську кваліфікації. "Вартість навчання тут майже вдвічі нижче, ніж у Швейцарії. До того ж треба врахувати, що в Ірландії безліч вакансій в сфері туризму, і поки ця країна легко видає росіянам робочі візи", - відзначає директор з освітніх програм за кордоном компанії "Біг Бен "Олександр Калашников.
Німеччина виділяється із загального ряду тим, що вчитися тут можна безкоштовно. Відмінна можливість після двох років навчання в російському університеті продовжити вищу освіту в німецьких вищих школах Fachhochschule Muenchen і Fachhochschule Heilbronn. "Студенти оплачують тільки проживання, харчування, підручники, і обходиться все це приблизно в $ 500 щомісяця", - говорить Григорій Угаров з компанії "Відкритий світ".
Багато цікавих шкіл розташовані "на краю світу" - в Австралії і Новій Зеландії. Blue Mountains International Hotel Management School (Австралія), з якої працює компанія Students International, розташовується в корпусах колишнього тризіркового готелю на кордоні національного парку "Блакитні гори" поблизу Сіднея. Під час навчання студенти готують один для одного в кількох ресторанах. Школа цікава тим, що входить в мережу, партнерські школи якої є також в Швейцарії, Нової Зеландії, Греції, куди можна поїхати повчитися семестр-другий.
Є й інші варіанти - наприклад, Christelijke Hogeschool Noord - CHN University of Professional Education в Голландії. Або Міжнародний інститут туризму і менеджменту в Празі. Всього просто не перелічити.

КУДИ ПІТИ ВЧИТИСЯ?

Навчальний заклад

факультети

форми
навчання

Додаткова
інформація

координати

Інститут туризму и гостінності Московского державного університету сервісу Кафедри:
- Організація і технології в готельному бізнесі
- Менеджмент на підпріємствах туризму и готельного господарства
- Економіка на підпріємствах туризму и готельного господарства
- Лінгвістичний забезпечення туристичної ДІЯЛЬНОСТІ
- Туризм Очна
Очно-заочна
Заочна Підготовчі курси
Підвищення кваліфікації співробітніків готельного та туристичного бізнесу Адреси:
Москва, вул. Кибальчича, д. 6, стор. 2, м. ВДНХ
тел.:
(495) 682-0990,
682-1794
Москва, Кронштадтській бульвар, д. 32 А, м. Кронштадсткій бульвар
тел.:
(495) 456-4793,
708-6157
Web: www.itig.ru Міжнародний інститут готельного менеджменту і туризму (МІГМТ)
Засновник - Московський державний університет економіки, статистики та інформатики
Акредитація № 1 576 від 16.07.2004 Спеціальність:
«Менеджмент організації», спеціалізація - «Менеджмент в туризмі та готельному господарстві».
кафедри:
- "Теорія і практика турістської, готельної та екскурсійної діяльності"
- "Інформаційні технології в туризмі и готельно господарстві"
- "Іноземні мови"
- "Гуманітарні та соціально-економічні дисципліни"
- "Загальні математичні та Природничі дисципліни"
Друга вища освіта: Спеціалізація "Менеджмент організації".
Термін навчання - 2,5-3 роки.
Додаткова освіта: професійна перепідготовка, Підвищення кваліфікації Очна
Заочна Крім англійської, студенти вивчають німецьку, французьку та іспанську мови
Державний диплом про вищу освіту
cambridge Certificates (англійська мова)
Відстрочка від несення військової служби Адреса: Москва, вул. Ніжинська, д. 7, оф. 247
Тел. / Факс:
(495) 442-2433 Московська міжнародна вища школа бізнесу "МІРБІС" (Інститут)
З 1988 року в бізнес-освіті
Свідоцтво про держ. акредитації Міністерства освіти РФ № +1958 від 24 червня 2005 "Готельний та туристичний бізнес" Денна
Вечірня - Держ. диплом спеціаліста
- Диплом бакалавра за напрямом «Готельний та туристичний бізнес»
Центр працевлаштування та розвитку кар'єри

адреси:
Москва, вул. Марксистська, будинок 34, корп.7 (марксистська, Пролетарська, Таганська)
тел.:
(495) 921-41-80
Факс:
(495) 662-78-82
Web: www.mirbis.ru

Російська міжнародна академія туризму
Свідоцтво про Державну акредитації № 002013 від 25.05.2009 Спеціальності підготовки (вища професійна):
- "Менеджмент організації"
- «Юриспруденція
- «Туризм»
- "Управління персоналом"
- «Маркетинг»
- "Прикладна інформатика"
- «Дизайн архітектурного середовища»
- «Технологія продуктів громадського харчування»
- «Технологія і практика міжкультурних комунікацій»
-"Педагогіка і психологія"
- Програма вателем (Франція) - РМАТ.
Структура Академії:
- Інститут менеджменту туризму (Вища професійна освіта)
- Інститут довузівської освіти (Середня професійна освіта)
- Аспірантура (фундаментальну наукову, професійну освіту)
- Інститут додаткової професійної освіти Денна
Вечірня
заочна
Дистанційна Навчання платне.
Відстрочка від військової служби
Після закінчення видається держ. диплом
Випускникам надається сприяння в працевлаштуванні

Адреса: Московська область, м Химки, мкр-н Східної, вул. Жовтнева, 10
тел.:
Приймальна комісія:
(495) 574-01-32, 574-16-97.
E-mail: Ця електронна e-mail адреса захищена від спам-ботів, для його перегляду у Вас повинен бути включений Javascript
Web: www.rmat.ru

Росія
Підготовку в галузі туризму здійснюють близько 15 одних тільки вищих навчальних закладів. Тривалість стандартної денної програми навчання становить п'ять років, вечірньої - 5,5-6 років, заочної - 6 років. Випускники акредитованих вузів отримують державний диплом з присвоєнням кваліфікації "Менеджер". Практично у всіх навчальних закладах навчання ведеться в основному на договірній основі, але є і бюджетні (безкоштовні) місця. Студентам-юнакам надається відстрочка від служби в армії.
На жаль, в порівнянні з зарубіжними аналогами стандартний навчальний план відрізняється зайвою академичностью. У нього входить обов'язковий цикл гуманітарних, соціально-економічних, математичних і природничо-наукових дисциплін. Поряд з ними вивчаються, зрозуміло, спеціальні дисципліни, в тому числі географія туризму, інфраструктура туризму і гостинності, економічний аналіз господарської діяльності, правові основи готельно-туристичного бізнесу. Практика триває не менше трьох місяців, але вона рідко буває оплачуваної (виняток - спільні програми).
Один з провідних у цій сфері - Інститут туризму і розвитку ринку Державного університету управління (ГУУ), який визначений базовим навчальним закладом з розробки перспективних напрямків підготовки кадрів в області туризму. З 1995 року він здійснює підготовку за спеціальністю "Менеджмент" (спеціалізація - "Готельний та туристичний бізнес") на денному і вечірньому відділеннях. Спільна програма з Кіпрським інститутом менеджменту туризму та гостинності в Нікосії дозволяє пройти 4-6-місячну практику на Кіпрі, заробляючи більше $ 500 в місяць, і отримати три дипломи - ступінь бакалавра Борнмутського університету (Великобританія), таку ж ступінь Кіпрського інституту менеджменту туризму та гостинності і диплом ГУУ. Частина студентів вчиться безкоштовно, частина - на договірній основі. "Наші випускники працюють в готелях" Космос "," Холідей Інн Виноградово ", Marriott і ін.", - говорить директор інституту, професор Олексій Чудновський.
Досить відомий і Міжнародний інститут готельного менеджменту і туризму (МІГМТ), який в 1993 році був заснований Московським державним університетом економіки, статистики та інформатики. Тут відбулося вже сім випусків. У цьому вузі можна очно і заочно вивчати як "класичний" менеджмент в готельному господарстві, так і інформаційні технології в туризмі і готельному господарстві. Для відпрацювання практичних навичок створені дві навчально-тренувальні фірми - "Турагентство" і "Готель". Крім англійської, студенти вивчають за вибором німецький, французька або іспанська мови. Навчання ведеться за спеціально розробленою методикою з урахуванням особливостей підготовки студентів, а на третьому і четвертому році слухачі вивчають мову через спеціальність.
Російська міжнародна академія туризму (РМАТ) в місті Східної Московської області, утворена в 1981 році, пропонує, мабуть, самий широкий на сьогодні спектр спеціалізацій. Він включає менеджмент туризму і подорожей, фінансовий менеджмент в туризмі, менеджмент спортивного або екологічного туризму та багато інших напрямків. Щорічно надається можливість пройти тривалу практику (до шести місяців), в тому числі за кордоном - в Туреччині, Іспанії, Греції. Випускників запрошують на роботу відомі агентства - "Супутник", "Інтурист", "Нева-тур". За оцінкою ректора академії Валерія Квартальнова "90% випускників, що йдуть працювати в індустрію туризму, мають диплом РМАТ".
В Інституті МІРБІС діє відразу дві програми за напрямом "Менеджмент туризму і гостинності", одна з яких - "Готельний, ресторанний і туристичний бізнес" - організована у співпраці з школою бізнесу британського Університету Нортамбрія (Northumbria University). По її закінченні студенти одержують три дипломи: державний диплом спеціаліста, диплом магістра Northumbria University за напрямом "готельний, ресторанний і туристичний бізнес" і диплом британського Інституту комерційного менеджменту (ICM) - одного з провідних міжнародних екзаменаційних центрів. У студентів є можливість провести один семестр в стінах універсітета.партнера. Навчальний процес побудований на комбінації лекцій та семінарів, широко застосовуються ситуаційні та рольові ігри. Переддипломна практика проходить в великих компаніях, в тому числі зарубіжних.
Інститут туризму і гостинності Московського державного університету сервісу (ИТГ МГУС) пропонує п'ятирічні програми вищої освіти за спеціальностями "Соціально-культурний сервіс і туризм", "Менеджмент організації", "Економіка і управління на підприємстві", орієнтованим на роботу в сфері гостинності. Студенти вивчають сучасні технології організації обслуговування в готелях, санаторіях, будинках відпочинку, пансіонатах, знайомляться зі специфікою виїзного, в'їзного та внутрішнього туризму. Програми дають солідну підготовку з гуманітарних дисциплін, країнознавства, іноземної мови.
Є й інші відомі вузи, як в Москві, так і в регіонах (наприклад, Інститут гостинності в Сочі), як старі державні (Інститут готельного бізнесу і туризму РУДН), так і недержавні (Академія туризму і готельного менеджменту Університету Наталії Нестерової).
Майте на увазі, що конкурс на цю спеціалізацію зазвичай великий, навіть на платні програми. наприклад, в 2000 р в ГУУ він доходив до 13 осіб на місце. Тому що професіонали зі знанням мов і досвідом роботи в цій галузі потрібні у всьому світі. Тому що сотні туристів в цей самий момент купують путівники та пакують валізи.

Таблиця. Вартість навчання туристичного та готельного менеджменту

Навчальний заклад

Країна

Середня вартість навчання, тис. $ На рік *

SHMS Швейцарія 20,8 тис. CHF
Hotelconsult Cesar Ritz Colleges Швейцарія 26 тис. CHF, включаючи проживання
HIM Швейцарія 13,5
American College Dublin Ірландія 5,6
CHN University of Professional Education Нідерланди 7 тис. Євро Міжнародний інститут туризму і менеджменту Чехія 5 ІТРР ГУУ Росія 4 на денному, 1,5 - на вечірньому
МІГМТ Росія 1,5-2,5 в залежності від спеціальності
РМАТ Росія Близько 1,2
Академія туризму і готельного менеджменту Університету Наталії Нестерової Росія 0,6 Примітка. * - Якщо не вказано інше.

Автор: Андрій Буховцев
джерело: Журнал "Освіта без кордонів. STUDY IN"



Де і як навчитися?
Що потрібно для вступу?
КУДИ ПІТИ ВЧИТИСЯ?

Новости