Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

піраміди Майя

Піраміди Майя- стародавні піраміди, зроблені цивілізацією стародавніх індійців Майя, які знаходяться в більшій мірі на місцевості Мексики на півострові Юкатан. Пірамід в Мексиці досить багато. Майже всі знаходяться під шаром землі, покритого густо зростаючими тропічними рослинами, і вдають із себе зелені височини. Велика частина пірамід є багатошарові споруди. Найстаріша піраміда розташована всередині, а над нею розташовуються декілька найбільш пізніх облицювань-надбудов і зовсім не схожа на відому піраміду Хеопса в Єгипті .

піраміду Хеопса в Єгипті

Піраміди в Мексиці представляються не тільки твором рук майя, тут знаходяться і піраміди інших цивілізацій які є чудесами світу, так скільки ж чудес світу насправді.

Деякі з пірамід містять подвійну структуру, що складаються з 2-ух пірамід: пірамід ацтеків і пірамід майя, знаходяться подібно матрьошці - одна в іншій. Стародавні пірамідальні побудови виявлені в столиці тольтеків - Тулі, вони оточені незвичайними багатотонними головами з каменів таємничих створінь.

Відомі й піраміди Теотіуакана, столиці ацтеків. У Теотиуакане непогано збереглися 2-е найбільші піраміди - Сонця, 225 м. В ширину і 65 м. У висоту і Місяця, 150 м. В ширину і 42 м. Заввишки. Також храм найвідомішого з богів майя - Кецалькоатля, який одухотворяє світле і благе початок. Побудови розміщені так само, як три зірки в поясі Оріона.

Побудови розміщені так само, як три зірки в поясі Оріона

Інша не менш відома - піраміда в Чолула - найбільша в світі, за своїм обсягом вона перевершувала піраміду Хеопса. Тепер набольшая частина піраміди схильна до руйнування і являє собою пагорб, порослий лісом, на верхівці якого височіє католицький храм. Ще одна видовищна група пірамід - Мітле і Монте - Альбана, знаходиться близько містечка Оахаки.

Ще одна видовищна група пірамід - Мітле і Монте - Альбана, знаходиться близько містечка Оахаки

Найвідоміші піраміди Майя розміщені на півострові Юкатан- це піраміди в Кобе, Чичен-Іца, Ушмале, Тулум, Кобе і Ек-Балам.

Чичен-Іца відома пірамідою Кукулькана (так вона називається на мові майя) або пірамідою Кетцалькоатля (на мові тольтеків). Саме ця піраміда майя увійшла в новий список семи чудес світу. Чичен-Іца - велике місто, яке спочатку належав майя, після цього тольтекам, а потім ацтекам.

І хоча на сьогодні погляду туристів розкривається значна частина Чичен Іци (6 квадратних км), все ще десятки споруд не розкопані. Крім піраміди Кетцалькоатля тут ви побачите поле для іграшки в м'яч, групу тисячі колон, храм воїнів, найдавнішу обсерваторію, храм Черепов.

Новости