Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Мис Казантип. східний Крим

  1. Схожі статті

Мис Казантип розташований в північній частині Криму Мис Казантип розташований в північній частині Криму. У перекладі з тюркського «Казантип» означає «дно казана», і справді мис має дуже незвичайну форму, науковою мовою форма мису Казантип - брахіантикліналями (яйцеподібна опукла вгору складка) з пологим нахилом пластів на крилах.

Казантип - це не піднятий атол, і не кратер погаслого вулкана. Він виник у міру підняття морського дна. З 1998 р півострів Казантип став національним заповідником України.

Вся південна половина Казантипу була інтенсивно освоєна людиною в античні часи і її по праву називають «Археологічним узбережжям»

. Над Татарській бухтою в стародавньому зсувній цирку, зарослому гармали, знаходилося городище площею близько одного гектара. До нього веде ґрунтова дорога, далі переходить в стежку. Античне поселення відкрито ще в 1953 році, але до цих пір досліджено слабо. Жителі поселення розводили дрібну рогату худобу, займалися хліборобством, рибальством, збирали мідії. Городище з'явилося на рубежі III-II століть до н.е. і загинуло в III столітті н.е. Археологи вважають, що тут міг перебувати Гераклий, згадуваний в працях давньогрецьких вчених. Будинки поселення були захищені оборонною стіною, оточеній ровом і валом. Виявлено підземний хід, що веде до берега моря. На вапняному гребені на схід від поселення можна побачити залишки кам'яних стін і крепіда, нижче, над самим морем, розташовувалася садиба античного часу, досліджена археологом І. Безрученко. Одна з її стін-крепіда оголюється над пляжем поруч з пішохідною стежкою. Також неподалік від стародавнього поселення Гераклий, ближче до сучасного мисів, в VII-IX століттях розташовувалися юртообразние споруди невеликого хазарського поселення. Над Татарській бухтою в стародавньому зсувній цирку, зарослому гармали, знаходилося городище площею близько одного гектара

Скелі Верблюд і Погонич, звані ще «Орлик»

Східне і північно-східне узбережжя Казантипу дрібно порізано невеликими бухтами. Північний берег Казантипу відкритий усім вітрам, тут особливо лютують шторми. У такі моменти дика краса ландшафту доповнюється гуркотом прибою, феєрверком бризок і зірваними вітром з гребенів хвиль клаптями піни, яка носиться в повітрі, як пластівці снігу. Це фантастичне видовище нерідко трапляється при ясній сонячній погоді і залишає незабутнє враження. Море рясніє підводними і надводними каменями.

На південь від Казантипу йдуть дві величезні дуги берегової лінії - східна - берег Казантипського затоки, багатокілометровий піщаний пляж шириною до 50-100 м. І західна - берег Арабатської затоки - піщаний пляж до м Щолкіно На південь від Казантипу йдуть дві величезні дуги берегової лінії - східна - берег Казантипського затоки, багатокілометровий піщаний пляж шириною до 50-100 м і далі берегові скелі з фантастичної краси безлюдними бухтами, а за Семенівка - знову піщаний пляж.

З недавнього часу, а точніше з 1994 р в описуваному районі були розроблені родовища нафти Казантипське і Акташське. Ще на початку 60-х років з двох знаходяться в казантіпськой улоговині свердловин сочилася нафту, яку збирали і використовували для місцевих потреб.

Рухаючись по східному березі через 5 кілометрів зустрічаєш порожня будівля насосної станції. Передбачалося забирати воду для опріснення та споживання Кримської АЕС, далі - село Азовське і піонерські табори навколо, великий лісовий масив, в основному сосни, далі села Пісочне, Нижньозаморське, Новоотрадне, Золоте, далі пісок закінчується і починається стрімкий скелястий берег. У західній околиці Новоотрадного починається древній Узунларський вал, який згадується ще Геродотом, що перетинає весь Керченський півострів. Недалеко знаходиться Новоотрадненская антична садиба. Зараз там ведуться розкопки, датується II ст. до н.е. - III ст. н.е. В околицях c. Золоте (колишнє чегень) цікаві могильники типу кам'яних ящиків, розкопки декількох сільських поселень рубежу нашої ери.

Рухаючись по західному березі - суцільні скелі з міні-бухтами, через кілька кілометрів від Щолкіно знаходиться база відпочинку «Хвиля» з розкішним піщаним пляжем, далі мис Кітен, в 9 км від Щолкіно починається с. Семенівка. Недалеко на скелі знаходиться Семенівське поселення, де ведуться розкопки. Ще в 23 км - село Кам'янське, а якщо продовжити подорож по Арабатській стрілці, то вас чекає більше 100 км найширших пляжів і чистого моря. Рухаючись по західному березі - суцільні скелі з міні-бухтами, через кілька кілометрів від Щолкіно знаходиться база відпочинку «Хвиля» з розкішним піщаним пляжем, далі мис Кітен, в 9 км від Щолкіно починається с

Схожі статті

Мітки: Гераклий , стародавні поселення , мис Казантип , розкопки

Новости