Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Дайвінг в Єгипті, сафарі в Хургаді, Шарм-ель-Шейху, Дахабі й островах Червоного моря

  1. Дайвінг у затонулого корабля "Тістлгорм"

Сьогодні дайвінг в Єгипті є найбільш доступним напрямком для туристів, охочих насолодитися різноманітним та яскравим підводною флорою і фауною. Вода в Червоному морі кристально чиста і дуже тепла. Висока температура води і її прозорість створюють ідеальні умови для заняття дайвінгом. У Червоному морі водиться близько тисячі видів риб, живе близько 150 видів коралів. До знаменитим дайв-сайтам Єгипту відносяться: рифи островів Brothers, який затонув корабель "Тістлгорм", рифи Деделус, Marsa Alam, Abu Dabbab, Elphistoune, Shaab Samadai, Abu Galawa, Zabargad, Rocky Island.

Наше турагенство "Астерия" - це організація відмінного дайвінгу в Єгипті за привабливою ціною, а також групових дайв-турів з Санкт-Петербурга!

Ціни на найближчий груповий дайв-тур в Єгипет

Середня температура води
Взимку +21 градус, влітку + 28 градусів. В Єгипті цілий рік комфортна температура для дайвінгу.

Червоне море - внутрішнє море Індійського океану. Його особливістю є те, що в нього не впадає жодна річка, яка зазвичай несе з собою мул і пісок, що робить морську воду менш прозорою. Вода в Червоному морі кристально чиста і дуже тепла. Висока температура води і її прозорість створюють ідеальні умови для розвитку підводної флори і фауни. У Червоному морі водиться близько тисячі видів риб, живе близько 150 видів коралів.

Мешканці Червоного моря
Наполеони, мурени, барракуди, скати, сірі рифові акули, сірі группери, губа, ворчуи, риби-папуги, бичеглази, риби-ангели, риби-кажани, риби-крокодили, індо-океанські тамарини, риби-метелики, риби-єдинороги , тунці, а також зонтичні і м'які червоні корали, іноді зустрічаються і чорні.

Така коротка характеристика Червоного моря відповідає на питання, чому дайвінг в Єгипті такий популярний.

Дайвінг в Хургаді   На північно-східному узбережжі Єгипту знаходиться найбільший курорт Червоного моря - Хургада Дайвінг в Хургаді
На північно-східному узбережжі Єгипту знаходиться найбільший курорт Червоного моря - Хургада. Тут будь-який пляж придатний для занурення з берега. В районі готелю "El Tabia" на глибині 21 метр лежить затонулий 30-метровий вітрильник - ідеальне місце для відео та фотозйомок. Для нирців з бота найбільший інтерес представляє риф Careless. Це 20-ти метрове плато з прекрасними коралами, що утворюють арки і печери. Тут представлено все багатство флори і фауни Червоного моря. У Хургаді також базуються більшість сафарі-ботів, на яких аквалангісти відправляються в багатоденні круїзи на південь Червоного моря до Судану або на північ до Синайського півострова.

Дахаб
У Дахабі (100 км від Шарм-ель-Шейха) розташовані не менш цікаві і екстремальні місця для дайвінгу, такі як Blue Hall, Bellz, Grand Canion і багато інших.

Дайвінг в Шарм-ель-Шейху
Кращі райони дайвінгу на Червоному морі знаходяться в Єгипті: починаючи від коралових майданчиків у південній частині Синайського півострова і ділянок віддаленого північного узбережжя затоки Акаба і закінчуючи первозданним пишністю глибин півдня. До південних районів для дайвінгу дістатися можна тільки на круїзних судах.
Єгипетське узбережжі, практично ненаселених, простягнулося більш ніж на 1500 км в північно-східній частині Червоного моря. Найширший вибір зон для дайвінгу, серед них і найвіддаленіші, практично незаймані місця, куди їх доставляють круїзні судна, або відвідування входять в програму сафарі з базою на суші.
Південний Синай славиться не тільки численними місцями дайвінгу від Шарм-ель-Шейха до західного кордону Національного парку "Рас-Мухаммад", але і протокою Тиран, з його чудовою низкою узбережних рифів. Якщо від'їхати від узбережжя вглиб півострова, то в цьому районі можна побачити деякі з найбільш вражаючих в світі пустельних ландшафтів, і ці безплідні порізані гори, навідні на думки про місячному пейзажі, створюють красивий фон для густий синяви вод Червоного моря.
Дайвінг в Шарм-ель-Шейху   Кращі райони дайвінгу на Червоному морі знаходяться в Єгипті: починаючи від коралових майданчиків у південній частині Синайського півострова і ділянок віддаленого північного узбережжя затоки Акаба і закінчуючи первозданним пишністю глибин півдня Якщо ви подумаєте про будь-якiй формi коралів - або знайдете його в довіднику, - то майже напевно знайдете живий екземпляр в єгипетському Червоному морі. Тут є гіллясті кам'янисті форми, подібні Acropora і вогненному коралів, масивні поріти і фавіти, витончені, схожі на квітки, м'які корали видів Dendronephthya і Xeniid, і горгоновие восьмипроменеві, і чорні корали. Різноманіття риб, як і коралів, настільки ж неймовірно, починаючи від акул-молотів, що кружляють у блакиті серед косяків барракуд, до крихітних бичків і стаек окунів-антій, схожих на ліхтарики різдвяної ялинки. Численні косяки губана-наполеона, каранкса і риб-хірургів, повсюдно зустрічаються скати-манти, скати-хвостоколи, мурени і крокодилячі риби.
Національному парку "Рас-Мухаммад", створеному в 1983 році в районі Південного Синая, немає рівних в Північній півкулі по кількості і якості коралів і морської флори і фауни. Оскільки від тендітних ресурсів рифів Червоного моря залежить у великій мірі туристична галузь Єгипту, а також беручи до уваги обсяги судноплавства, пов'язаного з дайвінгом, не дивно, що Єгипет є лідером збереження морського природи.
Півострів Рас-Мухаммад виструнчився від Синая в Червоне море подібно кривому пальцю. Біля берега, в трьох основних місцях, зосереджені зони, де відбуваються занурення. Найвідоміший район для дайвінгу - Акулячий риф, він являє собою верхівку крутий підводної гори, що підноситься у самого берега; від суші його відокремлює всього лише невеликий протоку. Акулячий риф відрізняється стрімкою стіною, що йде на глибину більше 50 м і простягнулася уздовж північно-східного і східного схилів. З південно-західного боку риф круто йде вниз, на більш дрібних і рівних ділянках розкинулися густі коралові сади. Процвітаючі тут види включають в себе Dendronephthya і Acropora, кочанні, тарілчасті і незвичайні горгоновие корали. Але, можливо, ви забудете про коралі, варто вам тільки побачити риб: тут можна зустріти великих акул, не кажучи вже про одвірках Люциану, про золотистих і інших Каранкси, сінеплавніковой рибі-єдинорога і цезіо. Тут також мешкають сладкогуби, групери, губа і риби-папуги.

Острови Бразерс в Єгипті
Відомі також під місцевою назвою Ель-Ахавейн, острова Бразерс - це пара крихітних острівців, розташованих у відкритому морі біля північної половини узбережжя Єгипту. Острови є верхівки двох масивних рифових піків, що, піднімаючись з великих глибин, підносяться над водою. На багато миль навколо - це єдині рифи істотних розмірів, і до них, як магнітом, притягує величезні косяки риб, які, в свою чергу, залучають акул. У островів, що омиваються потужними течіями відкритого моря, процвітає різноманітна коралова популяція, густо обліпили всі схили рифів. Біг-Бразер лежить приблизно в 1 км на північ від свого меншого товариша, Літтл-Бразер, і його з легкістю можна дізнатися по кам'яному маяка - спадщини британського панування в Єгипті. Вузька плита прибережного рифу закінчується крутий вертикальною стіною, яка опускається багато глибше меж спортивного дайвінгу. Починаються у самої поверхні фантастичні коралові зарості починаються біля самої поверхні, і вони тривають настільки ж пишно далі в глибини. У цій зоні дайвінгу склалися сприятливі умови для видів, які процвітають в сильних течіях, для таких, як горгоновие восьмипроменеві корали і незліченні м'які корали Червоного моря. Також представлені тут кам'янисті корали, їх численні види утворюють колонії на верхній частині стіни. Величезні скупчення риб мілководних рифових видів ледь не приховують стіну, до того ж з відкритого моря приходять ще косяки каранкса, тунців і барракуд, які розраховують на поживу. Зазвичай також поява тут деяких видів акул.
Поросль м'яких коралів на Літтл-Бразер настільки багата, що виглядає якийсь психоделічної шапочкою, одягненою на верхівку рифу. Численні риби-хірурги, риби-єдинороги і люціан плавають великими косяками. Як і у Біг-Бразер, ці риби привертають до острова акул, включаючи сіру рифову, акулу-молот, тигрову і навіть зловісну океанську білоперих акулу. На можливість побачити величних китових акул з прихованою надією розраховує чи не кожен дайвер.

риф Деделус
Розташований майже на півдорозі від узбережжя Єгипту до Саудівської Аравії, цей маленький ізольований риф, відомий також під місцевою назвою Абу-ель-Кіза, можна помітити завдяки маяку - це єдине, що підноситься над лінією горизонту на багато миль навколо. Деделус славиться своїми акулами, особливо акулами-морськими лисицями, а також великими косяками каранкса і єдиним у своєму роді косяком крилаток. Риф круто опускається до 70 м і навіть більше на східній, північній та південній сторонах, а на західному схилі в сьогоденні "актініевом місті" зосереджено дивно багато красивих екземплярів. На північ можна виявити кращий в цьому районі вибір пелагічних риб - тунці, Каранкси, баракуди і акули, разом з рифовими видами, такими як групери, губа, щетинозуби, спинороги і риби-метелики, а також великими скупченнями Косякова видів, таких як люціан, риби-єдинороги і риби-хірурги.

Дайвінг у затонулого корабля "Тістлгорм"

Цей вантажний корабель часів Другої Світової війни, потоплений німецькими бомбардувальниками в 1941 році в Єгипті, знаходиться на північний захід від Рас-Мухаммада в протоці Губа, де він відкритий переважаючим вітрам і хвилям Цей вантажний корабель часів Другої Світової війни, потоплений німецькими бомбардувальниками в 1941 році в Єгипті, знаходиться на північний захід від Рас-Мухаммада в протоці Губа, де він відкритий переважаючим вітрам і хвилям. Виявлений вперше Жаком-Івом Кусто, корабель лежить на глибині 30 м, велика частина його носа вціліла і сидить на піщаному дні майже вертикально. Центральна частина кормового відсіку перетворилася на купу спутаного, понівеченого металу, серед якого можна розрізнити корабельний вантаж - артилерійські снаряди. Саме тут був епіцентр вибуху, який потопив "Тістлгорм" в Єгипті. По лівому борту лежить паровоз, який, мабуть, скинуло з палуби, коли корабель тонув; його тендери залишилися на борту корабля. Усередині судна трюми забиті найрізноманітнішими військовими вантажами. Затонулий "Тістлгорм" походить на гігантський підводний армійський склад військового майна: десятки мотоциклів BSA, легкові машини, вантажівки та всілякі автопокришки для них і тисячі артилерійських снарядів. На останках корабля процвітають різні риби і буйно розрослися колонії м'яких коралів; тут безліч великих каранкса, косяків Люциану, груперів, вимпела риб і інших видів.

скелястий острівець
Скелястий острівець, який також відомий в цих краях як острів скелястий, знаходиться в 50 км від єгипетського узбережжя, і дістатися до нього можливо тільки на круїзних судах.
Скелястий острівець в Єгипті - одне з справжніх скарбів Червоного моря, дайверам він пропонує круті стіни і вузьку похилу піщану мілину, відкриту потужному течією. Мілина відходить від південно-східної рифової стіни на глибині 25 м, утворюючи природний "акулячий театр", де часто зустрічаються акули-молоти і навіть буває океанська білопірі акула. До того ж мілину облюбували Каранкси, люціан, риби-хірурги, спинороги і баракуди, а також величезна риба-наполеон; сладкогуби чергуються з великими рибами-папугами і різнокольоровими щетинозуби і з більш дрібними хромісамі. Над витонченими кораловими порослями зависають крилатки і яскраві чарівні окуні-Антії. На кордоні рифу є безліч вузьких бухт, зламів і пещерок. Пишну і незіпсовану коралову поросль відрізняють м'які види і тендітні розгалужені форми, які утворюють чудові картини прибережних мілководь. Кам'янисті корали зустрічаються всюди, і уздовж йдуть на глибину стін витягуються незвичайні восьмипроменеві корали та інші горгоновие. Скелястий острівець - цікаве місце для дайвінгу.

Марса Алам - дайвінг в Єгипті

Марса Алам знаходиться на Червоному морі, в 240 кілометрах на південь від Хургади Марса Алам знаходиться на Червоному морі, в 240 кілометрах на південь від Хургади. Головна визначна пам'ятка цього курорту - недоторкане коралове узбережжя Червоного моря. Тут кристально чиста вода, найбагатша підводна флора і фауна. Переваги цього місця для дайвінгу - тиша і спокій життя в пустелі, зручність занурень з берега, дуже красиві прибережні рифи, черепахи, сплячі акули, занурення легкі - підходять для всіх рівнів підготовленості. На курорті вже 10 років існує школа підводного плавання.
Dolphins House або "Дельфіновий будиночок" - величезний риф, вигнутий у вигляді підкови, приголомшлива прозорість води і, що дуже незвично, на дні ростуть водорості. Буйство підводного життя гостро контрастує з неживим пейзажем самого острова. Південна стіна рифу покрита різнокольоровими м'якими коралами і прикрашена чудовими горгонарій. На цьому підводному стіні знайшли притулок різноманітні морські мешканці: мільйони різнокольорових тропічних риб, барракуд, джеков, черепах. Крім того, це улюблене місце сірих і білоперих рифових акул, акул-молотів, тунців. У цьому місці можна зустріти стада дельфінів.

Риф Marsa Alam - гарне місце для дайвінгу в Єгипті: повно крилаток, зустрічаються риби-крокодили і багато всяких інших риб, яких не зустрінеш в околицях Хургади.

Риф Abu Dabbab - чиста вода, незаймані коралові стовпи, що піднімаються з глибини до самої поверхні, екзотичні риби.

Риф Elphistoune вважають перлиною сафарі. Він невеликий і має стрімкі стіни, що йдуть в позамежну глибину (біля підніжжя 120м). Ці стіни повністю покриті різноманітними коралами, твердими і м'якими, деревоподібними і кулястими, а серед них снують невеликі фіолетові группери в яскравих точках, пурхають риби-метелики, копошаться риби-папуги.

Shaab Samadai - кораловий риф великого розміру, має підковоподібна форму, дно вкрите водрослі, серед яких плавають зграйки риб. Shaab Sharm - великий, окремий риф в 8 км від Марса Алам, молотообразной форми, покритий кораловими заростями, населений Малабарі, кораловими рибами, Баракуда. В лагуні постійно мешкають кілька сімейств невеликих дельфінів (всього близько 50). Дельфіни звикли до дайверам і дозволяють підходити ближче, але без акваланга, а з маскою і трубкою і тільки з поверхні, без шуму, криків і сплесків, інакше вони йдуть. При зануренні бачили багато скатів-хвостоколов.

Abu Galawa - риф, розташований на мілководді, покритий прекрасними кораловими садами. У районі північного краю знаходяться останки стародавнього затонулого корабля.

Риф Zabargad - цікавий любителям нічного дайвінгу, максимальна його глибина - 25м. Є можливість побачити унікальні корали смарагдового кольору, рибу-крокодил, восьминогів.

Rocky Island - риф розташований на південному краю Ras Banas, являє собою скелю, обривається на глибину 1000 м. Вся поверхня стіни на 25-30 метрів покрита яскравими м'якими і жорсткими коралами. Найбільш відомо це місце горгонарій, які виростають до неймовірних розмірів. На Rocky Island часто зустрічаються різні види акул, скати, манти, баракуди і зграї тунця.

Новости