Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Барселона для гурмана

  1. Традиції
  2. Родом з Каталонії
  3. Кращі м'ясні страви
  4. На десерт
  5. Ресторани каталонської кухні в Барселоні
  6. Поради
  7. Читайте також

Барселона - місто всього. Місто піщаних пляжів, високих пагорбів, вишуканої архітектури, привітних людей, спекотної погоди, нескінченних розваг, - і, звичайно ж, місто гурманів. Уже багато років столиця Каталонії залишається в списку місць, обов'язкових до відвідування для любителів добре поїсти: тільки тут можна скуштувати дуже смачне шампанське, замовити найсвіжіші морепродукти і відчути себе алькальдом. Але про все - по порядку.

Каталонська кухня формувалася не одне сторіччя. У ній химерно з'єдналися абсолютно несхожі традиції французів, італійців, иберов, арабів і євреїв. Каталонці не соромляться запозичувати найкраще з інших регіонів Іспанії - їх paella (аналог плову з морепродуктами або овочами), наприклад, нічим не поступається Валенсії. Все це різноманіття об'єднано домінуючими селянськими мотивами, що дозволяють пізнати красу простої їжі і зануритися в місцеву атмосферу. Але вишуканих рецептів в Барселоні теж досить - недарма її прозвали Ciutat Comtal - Містом графів.

Традиції

Барселонці вважають за краще харчуватися ситно, смачно, різноманітно - і трохи. Типовий житель Барселони снідає чимось солодким (наприклад, пончиками churros з шоколадом), обідає одним блюдом і пізно вечеряє. У вихідні дні вечірній бенкет розтягується на кілька годин - в Іспанії є чудова традиція проводити ніч з сім'єю або друзями, переходячи з бару в бар і до світанку куштуючи вино з закусками.

По темі: Стамбул - рай для гурмана

Закуски - tapas - грають в Барселоні особливу роль; часом може здатися, що каталонці тільки ними і харчуються. Як тапас вам можуть запропонувати що завгодно: оливки, анчоуси, мідії, бутерброди, горішки, чіпси, тельбухи, кільця кальмара, мариновані овочі, невеликі порції паельї, салат з тунцем, скибочки дині, крабовий коктейль, морських рачків в клярі, chorizo ( каталонську ковбасу), salchichón (каталонську сосиску), jamón (тонко нарізаний сировялений свинячий окіст) - іншими словами, все, що не вимагає витрат сил і часу. Тапас найчастіше дають до вина або пива, та для каталонців вони виступають в ролі ланчу, полудня або перекусу.

Тапас найчастіше дають до вина або пива, та для каталонців вони виступають в ролі ланчу, полудня або перекусу

Закуски "тапас"

В останні роки в Барселоні з'явилися також pinchos, запозичені у басків. Пінчос - це трохи більш витончені тапас в вигляді канапе, в кожне з яких встромлено паличка; види пінчос обмежені лише фантазією кухаря: знизу - булочка, багет або тарталетки, зверху - риба, морепродукти, крокети, яєчня, сир, хамон, паштет, ковбаски або tortilla (омлет з яєць з картоплею). Пінчос виставляють на стійці бару; клієнт бере тарілку і накладає собі, скільки побажає. Після їжі офіціант вважає порожні палички і виставляє рахунок.

Родом з Каталонії

Втім, якщо закуски, тортилью і хамон можна знайти по всій Іспанії, такі страви є національним надбанням Каталонії - їх неодмінно варто спробувати. Приїхати в Барселону і обідати кебаб з колою - це все одно що відправитися дивитися спальні райони замість архітектури Гауді.

Подорожуючи по Барселоні, неможливо не наштовхнутися на Pa Amb Tomaquet і Crema Catalana. Перше, як і все геніальне, просто - це селянський хліб, натертий свіжими помідорами спеціального сорту і злегка збризнути оливковою олією з сіллю; в оригінальній подачі натерти хліб повинен сам відвідувач. Барселонці життя не уявляють без цього хліба!

Каталонський крем, в свою чергу - найпоширеніший десерт в Барселоні; це більш смачна версія крему-брюле, тепла і тане в роті. Каталонський крем роблять зі свіжих яєць, вершків і молока, додають ароматну ваніль, присмачують цедрою апельсина, посипають дрібкою кориці і прішкварівают особливої ​​пальником, утворюючи товсту карамельну корочку. Втім, у кожного кухаря - свій унікальний рецепт цього крему.

Інші типові каталонські страви знайти складніше, але вони, безсумнівно, також того варті.

Хамон

Кращі м'ясні страви

  • Mar i Muntanya - концепт, який з'єднує птицю і морепродукти, найчастіше у вигляді тушкованою курки з соковитими креветками під шаром соусу ромеско (суміш мигдалю, підсмаженого часнику, томатів, оливкового масла і тушкованих червоних перців) з білим вином.
  • Pollo de corral con pimientos - соковиті шматки курки, обсмажені з картоплею, перцем, спаржею і травами; яскравий смак цієї страви також добре пом'якшується білим вином.
  • Arroz de Ampurdan - розсипчастий рис з кроликом і курчам, начинений каталонської ковбасою, грибами, помідорами і мигдалем.
  • Albndigas con sepia - жирні м'ясні фрикадельки з каракатицями, горохом, цибулею, томатами і особливою сумішшю спецій. У кращих варіаціях «родзинкою» соусу виступає шоколад.
  • Callos con garbanzos - традиційне зимове блюдо зі свинячого м'яса з нутом, тертими помідорами, цибулею, часником і ковбасками.
  • Fricandó - тонко нарізана тушкована телятина з каталонськими грибами (bolets) і бренді.
  • Faves a la Catalana - тушковані боби з хамоном або кров'яною ковбасою в глиняному посуді; основа каталонської кухні і основний вибір місцевих жителів.

Рибні страви

  • Fideuas - каталонська сестра паельї, в якій рис замінений короткою вермішеллю; як і в паелье, склад її різноманітний - фідеуа роблять з куркою, каратіцей, овочами і так далі.
  • Suquet de Peix - свіжі морепродукти, тушковані з картоплею, часником і помідорами. У рецепті використовується найрізноманітніша риба - в залежності від денного улову.
  • Esqueixada - салат із сирої солоної риби з томатами, перцем, оливковою олією і винним оцтом; іноді в нього додають варене яйце для краси.

Вегетаріанські страви, випічка, гарніри

  • Calçots - блюдо, найчастіше зустрічається навесні. Молоді пагони цибулі-порею, підсмажені на вогні до ідеального стану і сервіруемие тим же соусом ромеско. Кальсоти настільки смачні, що в їх честь повсюдно проводять традиційні домашні зустрічі «Calçotadas», іноді переростають в міське свято. Кальсоти найкраще пробувати в одному з фермерських ресторанчиків, загублених серед пагорбів Кольсерола (Collserola) за межею міста.
  • Escalivada - гарнір, гідний окремої згадки: смажені баклажани, перець, помідори і цибулю, очищені від шкірки і политі маслом з винним оцтом. Іноді приправляється подрібненим часником, тріскою і анчоусами.
  • Carxofas - артишоки, улюблений овоч каталонців. Подається в смаженому, запеченому, тушкованому, маринованому, фаршированому вигляді або у фритюрі, іноді входить до складу рагу. Найкраще солодкуватий смак артишоків передає їх подача в тонкій нарізці з маслом і спеціями.
  • Coca - міні-піца по-каталонски; начиняється чим завгодно. З кращих поєднань можна виділити яблука з червоним перцем, чебрецем і розмарином; сардини з помідорами, кешью, пармезаном і каперсами; варення з помідорів з сиром і м'ятою.
  • Canelons - поліпшена версія італійських cannelloni, традиційна різдвяна їжа в Каталонії. В млинці можуть бути загорнуті найрізноманітніші смачні начинки - шпинат, шматочки м'яса, тріска або що завгодно за бажанням гостя.
  • Empedrat - магічний салат з квасолі, томатів, цибулі, оливкової олії і винного оцту, секрет якого, незважаючи на простий склад, неможливо розкрити.

Суп барселонци не шанують; його варіації зупиняються на відомому gazpacho (холодний томатний суп) або pescados de roca - вусі з пічкурів, хамси або макрелі з грінками. Також зустрічається suquet de peix - простий рибний суп з картоплею.

Також зустрічається suquet de peix - простий рибний суп з картоплею

цукерки

На десерт

Зате Каталонія виробляє прекрасні вина, найбільш відомі марки яких - Penedes і Priorat; кращу каву (cava), каталонське ігристе, схоже на шампанське, роблять Freixenet і Ana Codorniu. Варто спробувати і сангрию - вино з фруктами і прянощами; рецепт буде відрізнятися в кожному кафе.

Як десерт, крім уже згаданого каталонського крему, барселонські кухарі пропонують свіжі фрукти і ягоди - персики, апельсини, абрикоси, фініки, вишню, полуницю. Подають їх або окремо, або в салатах, або з вином (особливо прекрасно поєднання граната з шампанським, яке пропонують як суп - кращий в світі суп для ласунів).

Mel i mato - м'який молодий сир з медом, сухофруктами або лісовими горіхами ідеальний в поєднанні з екзотичним варенням з кавуна, дині або інжиру.

Особливий десерт, який можна зустріти лише 1 листопада, на свято Всіх Святих - panellets, мигдальні цукерки, обвалені в кедрових горішках.

Різдвяне ласощі - turrón, теж з мигдалю, але прямокутної форми і з додаванням меду. Ще один популярний десерт - морозиво; його вартість в Барселоні - € 1-2.5, в залежності від розміру. Каталонці знають толк в морозиві і завжди накладають його щедро, тому брати великий ріжок необов'язково.

Закінчувати трапезу прийнято чашкою ароматної кави, яке в Барселоні п'ють все.

ринок Бокерія

Ресторани каталонської кухні в Барселоні

У пошуку ресторанів традиційної кухні краще піти від туристичних скупчень на кшталт Рамбла; звертати увагу варто на вивіски, написані по-каталонски (їх видає слово «can» і безліч X'ов). Серед кращих місць, де можна знайти справжню місцеву їжу, виділяються наступні:

  • Відомий у всьому світі Ринок Бокерія (Mercado de la Boqueria, Les Rambles, 91), в глибині якого загублені кілька гучних ресторанчиків зі свіжими продуктами. По неділях ринок закритий, в інші дні працює з 8:00 до 20:30.
  • Cal Pep (Plaç a del Olles, 8) - тут найкраще пробувати тапас; доброзичливий господар ПЕП допоможе розібратися в їх незліченній кількості. Місце це велелюдне, після дев'яти завжди черга. Зарезервувати столик може тільки компанія з мінімум чотирьох чоловік. Години роботи: понеділок 19:30 - 23:30; Вівторок - п'ятниця 13.00 - 15:45, 19:30 - 23:30; Субота 13.00 - 15:45.
  • Can Culleretes (Quintana 5, Barri tic) - старий ресторан із заслуженою репутацією, можливо, кращий в Барселоні; відкривається о 21:00, і до цього часу вже утворюється чимала черга, тому бажано приходити заздалегідь.
  • Los Caracoles (Calle Escudellers, 14) - ще один старий ресторан з чудовим сервісом і величезним числом відвідувачів відомий своїми устрицями. Відкрито кожен день з 13:00 до 23:00.
  • Senyor Parelleda (Calle Argenteria, 37) - найдешевший з хороших ресторанів в Барселоні, пропонує великі порції. Бажано бронювати столик заздалегідь.
  • Серед інших гідних місць можна назвати Agut (Calle Trintat, 3), 7 Portes (Passeig d'Isabel, 11), Alcoba Azul (Carrer de Sant Domènec del Call 14), La Vinateria del Call (Carrer de Sant Domènec del Call 9) , Mont Bar (Carrer de la Diputació) і Cal Boter (Calle Tordero, 62).

Поради

Харчуватися в Барселони кафе і ресторанах досить дорого, рахунок починається від 25 євро на людину; навіть menu del día, аналог бізнес-ланчу або комплексного обіду, коштує близько € 10-15. Крім того, прийнято залишати невеликі чайові. А трапеза на веранді буде коштувати дорожче, ніж в приміщенні.

Відмінний спосіб значно заощадити - відвідати будь-який з численних компаній Барселони супермаркетів і готувати самостійно. У Alcampo (аналог Ашана) можна знайти багато з національних продуктів і готових страв за прийнятними цінами і придбати якщо не всі сімнадцять, то як мінімум п'ять видів embutidos y butifarras (сосисок і ковбас), купити готові Канелоні, паелью і фідеуа, у відділі з випічкою - коку і чуррос, у відділі заморожених продуктів - лангустів і морепродукти, в "напоях" - все, починаючи від безалкогольної сангрии і закінчуючи іспанським какао. Там же можна вибрати гарне вино за € 5-9 або каву.

Будучи в місті, не варто боятися зійти з протоптаною стежки і зробити власні кулінарні відкриття - Барселона завжди знайде чим здивувати і ніколи не розчарує навіть самого вибагливого гастрономічного туриста.

Приємного апетиту, або, як кажуть в Каталонії, ¡Bon Profit!

Читайте також

інша Барселона

Їжа в Мілані: відпочити і не розоритися

"Солодкі" історії Будапешта

Заощаджуємо в Осло: їжа

Як заощадити в Стокгольмі

Наталя Мосіна

Новости