Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Багамські острови

  1. природа
  2. клімат
  3. Тваринний світ
  4. Населення і суспільство

Багамські острови, Співдружність Багамських Островів, незалежна держава на однойменному архіпелазі в Атлантичному океані, що включає бл. 700 островів, з них 40 населених, і ок. 2000 рифів.

Архіпелаг простягається приблизно на 1500 км з північного заходу на південний схід між островами Великий Багама і Великий Інагуа і відділений від Флориди (США) протокою Флоріди, а від Куби - Старим Багамських протокою. Загальна площа островів 13 940 кв. км, в тому числі жилих - ок. 11 400 кв. км. Найбільші острови - Андрос (4,1 тис. Кв. Км), Великий Абак (2 тис. Кв.км), Великий Інагуа, Великий Багама (1,1 тис. Кв. Км), Нью-Провіденс (зі столицею держави - Нассау), Ельютера, Кет, Сан-Сальвадор, Лонг-Айленд, Великий Ексума, Крукед-Айленд, Аклінс, Маягуана.

Багамські острови. Столиця - Нассау. Населення - 297,48 тис. Чоловік (2003). Міське населення - 65%, сільське - 35%. Щільність населення - 19 осіб на 1 кв. км. Площа - 13 940 кв. км. Найвища точка - гора Алвернія (63 м). Офіційна мова англійська. Основна релігія - християнство (протестантизм). Грошова одиниця: багамський долар = 100 центам. Національне свято: День незалежності - 10 липня (1973). Державний гімн: «Вперед, Багами!»

природа

Острови архіпелагу є виступаючі над рівнем океану ділянки обширного затопленого вапнякового плато. Потужність вапнякових відкладень ок. 4500 м. На сході плато круто обривається в бік Північно-Американської улоговини Атлантичного океану. Від п-ова Флорида архіпелаг відокремлений мілководним протокою Флоріди, від о.Куба - Старим Багамських протокою. Акваторії між островами мілководні, проте поверхню підводного плато розсічена глибокими тріщинами, до яких приурочені фарватери. Численні коралові рифи, а також залізисті прошаруй у вапняках створюють надзвичайно барвисту картину підводного світу.

Острови підняті щодо рівня океану від декількох метрів приблизно до 60 м. Найвища точка країни - гора Алвернія (63 м) - знаходиться на о.Кет. Рельєф островів плоский. На берегах, звернених в бік океану, простежується серія морських терас. До західного узбережжя островів приурочені численні солоні лагунові озера і мангрові болота. Місцями уздовж узбережжя тягнеться смуга піщаних пляжів. На островах широко поширені карстові явища і форми рельєфу. Тому річок на архіпелазі немає, але багато карстових озер. Джерел прісної води вкрай мало.

клімат

Тропічний пасатний. Зими завдяки впливу Гольфстріму м'якше, ніж на Північно-Американському континенті. Середні температури зимових місяців 22-24? С, літніх - 29-30 ?? С. Середня річна кількість опадів 1000-1500 мм (місцями на сході - всього 750 мм). Вони випадають головним чином в травні-червні і вересні-жовтні. Часто бувають тропічні урагани. Оскільки острова розкидані на великій площі, руйнівна дія буревіїв на кожному острові позначається в середньому один раз в 12 років.

Місцями вапняки, що виходять на денну поверхню, позбавлені грунтового покриву. У пониженнях рельєфу у внутрішніх районах поширені солончаки і засолені грунти, в інших районах переважають родючі червоно-коричневі грунти.

Природна рослинність на більш посушливих східних островах ксерофітна, з переважанням кактусів і алое. На більшості островів спочатку домінували тропічні ліси. В даний час багато хто з них зведені, і на їх місці ростуть низькорослі чагарники. Там, де ліси збереглися (на островах Андрос, Великий і Малий Абако, Великий Багама), поширені такі цінні широколистяні деревні породи, як червоне (махагони), кампешевое і залізне дерева, а також карибська сосна. У широколистяних лісах в достатку ростуть бугенвиллея, жасмин, орхідеї та інші рослини з красивими і ніжно пахнуть квітами. На деяких островах створені штучні посадки казуаріни, махагони і ряду хвойних тропічних порід.

Тваринний світ

Тваринний світ Багамських о-вів бідний. Ссавців дуже мало, з них найбільш численні кажани. Із земноводних багато жаб, з плазунів - ящірок і змій. У фауні островів найбільш численні птиці, в тому числі перелітні з Північної Америки (качки, гуси та ін.), Які залишаються на зимівлю. На болотах і в межах лагун водяться фламінго (тільки в національному парку на о.Большой Инагуа гніздиться понад 50 тис. Червоного фламінго), пелікани, колпіци, чаплі та інші водоплавні. Рясні терміти, москіти та інші комахи. У прибережних водах, біля рифів, водиться багато видів риби, в тому числі атлантичний вітрильник, барракуда, макрель і ін. Зустрічаються морські черепахи (на о. Великий Инагуа місця яйцекладки зеленої черепахи), численні молюски та губки. У національному парку Ексума-Кіс під охороною знаходяться болотні і мангрові ландшафти і коралові рифи.

Асортимент корисних копалин на Багамських Островах обмежений вапняками і арагонітом (чистий карбонат кальцію). На шельфі Багамських островів знаходиться його найбільше в світі родовище.

Завдяки м'якому теплому клімату, піщаним пляжам, чистим прибережних вод і необмеженим можливостям підводного полювання Багамські Острови стали всесвітньо визнаним зимовим курортом.

Населення і суспільство

У 2003 на Багамських Островах проживали 297,48 тис. Чоловік, причому більше половини з них - на о.Нью-Провіденс. 28,8% населення відноситься до вікової групи до 15 років, 65,4% - від 15 до 65 років і 5,8% - старше 65 років. Народжуваність оцінюється в 18,57 на 1000 населення, смертність - 8,68 на 1000, еміграція - 2,67 на 1000. Зростання населення в 2003 склав 0,77%, дитяча смертність - 26,21 на 1000 новонароджених. У зв'язку з поширенням СНІДу на островах простежується тенденція до зростання смертності, скорочення очікуваної тривалості життя і зниження темпів приросту населення. За оцінками, в 1999 на Багамських Островах 6900 чоловік були інфіковані СНІДом, померли від цього захворювання 500 осіб.

Основний компонент формується багамський нації - афроамериканці і мулати, які складають більше 3/4 всього населення. Є діаспори вихідців з Гаїті, Ямайки і з островів Теркс і Кайкос. Частка європейців і північноамериканців невелика. Це в основному контингент літніх забезпечених громадян із США, Канади, Великобританії, які оселилися на Багамах після виходу на пенсію.

Серед віруючих переважають протестанти, в тому числі баптисти, англікани, методисти, ок. 19% - римських католиків, частина населення дотримується африканських культів.

На Багамських Островах введено безкоштовне обов'язкове навчання дітей у віці від 5 до 14 років. За останні роки значно зросла кількість навчальних закладів, і на великих островах більшість дітей має можливість відвідувати середню школу. Близько 20% випускників шкіл отримують професійну підготовку в декількох професійно-технічних училищах, педагогічному та технічному коледжах. Власних вищих навчальних закладів на Багамських Островах немає, але з 1964 уряд встановив зв'язку з Вест-Індійська університетом на Ямайці і рік потому відкрило в Нассау його заочне відділення. Деякі багамцев здобувають вищу освіту в університетах США, Великобританії і Канади. 98% населення Багамських Островів грамотно.

Охорона здоров'я знаходиться на високому рівні. Місцевим медикам вдалося повністю перемогти більшість тропічних хвороб. У 1965 уряд приступив до здійснення проекту житлового будівництва для малозабезпечених верств населення і затвердив систему іпотечної продажу дешевого житла. Державні допомоги виплачуються тільки людям похилого віку (пенсії по старості) та інвалідам.

Подивитися фоторгафии Багамських островів

Середні температури зимових місяців 22-24?
С, літніх - 29-30 ?

Новости