Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Які річки протікають в Ізраїлі?

В Ізраїлі, здавалося б, в державі, де один пісок і пустеля протікає безліч річок і річечок

В Ізраїлі, здавалося б, в державі, де один пісок і пустеля протікає безліч річок і річечок. Найголовнішою рікою Ізраїлю вважається ріка Йордан, яка бере свій початок на високій горі Хермон, розташованої на лівансько-сирійському кордоні. Річка Йордан, слідуючи своєму природному курсу, протікає озером Тиберіас і в кінці свого проходження впадає в мертве море .

Треба зауважити, що, так як в Ізраїлі досить сухий клімат, і опадів випадає не багато, то велика частина річок Ізраїлю і невеликих річечок наповнюються водою тільки на час.

Найбільша ріка в Ізраїлі Йордан, ще її називають Ярден - простяглася на 250 км. Вона котить свої води по території Ізраїлю , Впадаючи в Мертве море. Йордан має три невеликих припливу - річку Дан, Хермон і річку Снір. Ці мальовничі річки весело котять свої води по ландшафтам півночі Ізраїлю і завжди приваблюють своєю красою численних відпочивальників, мандрівників і туристів.

Приморська рівнина включає в себе кілька непересихаючих річок Ізраїлю - це крокодиляча ріка або танін, і річка Ізраїлю Яркон. Ці дві річки не пересихали цілий рік.

Збігаючи круто вниз на схід країни швидкоплинні гірські річки Амуд, Тірца, Аругот і Прат своїм швидким плином утворили дуже мальовничі каньйони, які стали справжніми пам'ятками Ізраїлю .

Цин, Цеелім, Бессор, Паран і А-Арава - найпотужніші річки в Ізраїлі, вони своїм потужним плином просто таки прорубали унікальні за красою і незвичайності каньйони в пустелі Ізраїлю Негев . Взимку річки пустелі Негев можуть дуже швидко вийти з берегів, а тому тут завжди висить загроза і небезпека повені.

Якщо говорити про водні ресурси взагалі, то крім річок в Ізраїлі є ще два головних, а тчнее, основних водних резервуара - Мертве море і озеро Кінерет. З них - Кінерет - є джерелом прісної води, популярним місцем для відпочинку і купання, тут же розташовані християнські святині.

Мертве море - це здравниця Ізраїлю. Море розташоване на найнижчій точці планети. Всі інші водні резервуари Ізраїлю - ставки і озера - мають значно менші розміри, ніж озеро Кінерет і Мертве море.

Якщо говорити про більш-менш значущих річках Ізраїлю, то їх близько двох десятків, розглянемо деякі з них. Де вони беруть свій початок, яка їх протяжність? А також розглянемо коротку характеристику та особливість кожної річок в Ізраїлі.

Річка під назвою Олександр починає свою течію в горах Самарії. Довжина річки, за нашими масштабами дуже і дуже невелика, всього лише 45 кілометрів. Річка Олександр впадає в Середземне море. Свої води вона несе по долині Хеферу, в неї впадають такі невеликі річки як Омец, Баха, Авіхайль, Ахзав, Шхем. Визначною пам'яткою річки є те, що в її водах водяться рідкісні екземпляри черепах - нільські мягкокожіе. На річці навіть існує Черепаший міст, який привертає величезну кількість туристів подивитися на цих надзвичайних представників фауни Ізраїлю.

Останнім часом держава Ізраїль розпочало активну роботу з очищення вод річки Олександр. Ця прекрасна річка Ізраїлю наводиться в належний вигляд, і на цю програму витрачаються великі кошти з державного бюджету країни.

Ще одна ізраїльська річка - Аялон. Вона починає свою течію з півночі, закінчує на півдні. Влітку найчастіше річка пересихає. Ще на початку минулого століття, річка, розливаючись, заливала величезні території в Ізраїлі, часом доходячи до кордонів німецьких колоній - поселень тамплієрів. Сьогодні на цьому місці знаходиться база армії Ізраїлю - Кирія.

Русло річки протяжністю - 50 кілометрів, а площа її басейну займає 815 кілометрів квадратних. Витік річки починається на заході юдейських гір. Річка Ізраїлю Аялон протікає через Аялонскую долину, впадаючи в іншу річку - Яркон. Злиття вод двох річок в Ізраїлі відбувається за півтора кілометра від Середземного моря, куди і впадає Яркон.

Аялон має ще одну назву - Ваді аль-Масрара, це на арабській мові, і раніше вона офіційно так називалася. Тепер річка носить назву єврейське, яке має походження від назви одного єврейського міста Дан-Аялона. Так називається і долина, по якій протікає річка. Якщо згадати історію, то Аялон був головним містом племені Дан. Потім филистимляни потіснили це коліно на Північ, сьогодні це район сучасного Кирьят Шмрни. Назва Аялон досить часто зустрічається в різних документах: старих дипломатичних - таблиці Аль Амарни, в Танахе.

Значна ділянка річки в Ізраїлі Аялон збігається зі швидкісним шосе «Аялон». Це шосе є муніципальною кордоном між містом Тель-Авів і Рамат Ган.

Річка Ізраїлю Баниас, або як її ще називають Хермон, бере свій початок від невеликих джерел, які розташовані у однойменної гори Хермон. Річка несе свої води через Голанські висоти і, зливаючись з річкою Снір і річкою Дан, утворює найбільшу річку в Ізраїлі - Йордан. Снір, Дан і Баниас зливаються над рівнем моря на висоті рівній - 80 м.

Звідки така назва - Баниас? Назва дана річка отримала в честь грецького бога вина і родючості - Пана, саме ім'я арабізіровано, а тому і звучить як Баниас. За легендою, яку дбайливо зберігають і переказують місцеві ізраїльтяни , В печері з якої бере початок річка, проживало це веселе божество. Навколо самого джерела було безліч храмів, споруджених на честь бога і його кіз, і на цьому місці був розташований місто Паніас, в римську епоху носив назву - Кесария.

Баниас відомий своїми водоспадами, порогами. Висота найбільшого водоспаду річки - 10 м. Милуватися красою збігає з висоти води їдуть з усього Ізраїлю, люблять це місце ізраїльтяни і туристи.

Є в Ізраїлі річки - сезонні, тобто в літній період вони пересихають, а взимку наповнюються водою. Однією з таких річечок є Бесор. Протікає вона біля кібуца Цеелім.

Ізраїльська річка Кишон - протікає в Ізреел долині, беручи початок свого шляху в Нижній Галілеї. Кишон впадає в Середземне море. Біля самого гирла річки знаходиться однойменний порт - Кишон. Протяжність річки - 13 км. Вода в Кишон дуже забруднена виробничими відходами. Забруднення настільки сильні, що купання в річці категорично заборонено. Сьогодні в суді розглядається кілька судових справ проти тих підприємств, які забруднюють річку і приносять шкоду зовнішньому середовищі.

Беручи свій початок в пустелі Негев, найпівденнішій частині країни - Іудеї - річка Лахиш, протікаючи між древніми містами Ашдод і Ашкелон, впадає в Середземне море. Протяжність Лахіш близько 70 кілометрів, а це для масштабів Ізраїлю досить велика річка. Лахиш - одна з небагатьох річок в Ізраїлі, що не пересихає в країні, тобто цілий рік, і навіть в літні періоди вона повністю не пересихає, несучи свої води по території Ізраїлю.

Проблема в тому, що в Ізраїлі дуже багато річок, які забруднюються відходами каналізацій, промисловими водами, стоками з підприємств, і в цьому відношенні Лахиш - не виняток. Останнім часом уряд країни виділяє немалі кошти для очищення і захисту річки від забруднень, проводяться роботи з приведення річки і прилеглих водойм в порядок.

Річка Ізраїлю - Нааман також протікає по Ізреел долині і також як Лахиш впадає в Середземне море. Цікаво те, що в самому своєму початку річка рухається на північ, а потім змінює своє русі на захід країни. Біля самого гирла річки Нааман знаходиться древнє місто Акко. Річка Нааман поповнюється різноманітними струмочками, яких налічується не більше 30. А на сході в неї впадають Хілазон і Абліім - річки Ізраїлю. Сьогодні на річці залишилися споруди, що збереглися з часів хрестоносців, які були споруджені на річці - це гребля для подачі води в місто Акко і старий водяний млин, на якій мололи зерно. Протяжність річки близько 11 кілометрів. Сьогодні купання в Наамане заборонено, так як річка дуже забруднена виробничими стоками.

Наступна річка в Ізраїлі - річка Снір або інша її назва - Хацбані - це невелика гірська річечка, до речі, вона протікає по території двох країн - Лівії та Ізраїлю. Річка Снір - це не пересихає річка, вона є одним з приток річки Йордан, поповнює і живить її. Початок річки знаходиться на території Лівану, на вершині Хермона, висота якої становить 1500 м над рівнем моря. Протяжність СНІР - 60 кілометрів, що для річки Ізраїлю - багато. Так як річка в більшій частині гірська, то і досить швидка, з сильним рухом. Річка має кам'янисте дно. Снір протікає по заповіднику Нахаль-СНІР.

Річка Ізраїлю - Шорек або Сорек. Її русло знаходиться в національному парку Ейн-Шорек. Річка впадає в Середземне море між двох міст - Ашдод і Рішон. В Ізраїлі існує національна проблема - сильно забруднені річки, і Шорек на жаль, також не виняток. Забруднення річки відбувається каналізаційними стоками та промисловими водами. Однією з визначних пам'яток річки можна вважати сталактитову печеру, площа якої становить 5 тисяч кв.м. Печера розташована недалеко від Бейт-Шемешу.

Однією з найцікавіших річок в Ізраїлі є річка танін, а ще її називають крокодилом рікою, саме слово «танін» так і перекладається - «крокодил». Річка в деяких місцях досягає ширини до 12 метрів. Взагалі ж її ширина коливається в межах 2-12 м. Свої води Крокодилова річка несе в Середземне море, беручи початок на вершинах гір Самарії. Це одна з тих річок, що ні пересихають в Ізраїлі.

І хоч річка називається - «крокодилами», останнього крокодила в ній бачили аж 1905 році. На очистку і приведення в порядок річки держава сьогодні витрачає величезні кошти з державного бюджету, розуміючи, що охорона навколишнього середовища - це здоров'я і майбутнє нації.

Річка Хадера, це не сезонна річка. Тобто потік не з'являється на час зими і літа не зникає. Потік стікає з північних схилів гір Іудеї, і стрімко несе свої води в Середземне море. У Середземне море Хадера впадає в місті Хадера. Річка Хадера, так само як і Шорек, а також інші річки Ізраїлю забруднені стоками каналізації і стоками промисловості. Потрібно зауважити, що останнім часом, Ізраїль проводить роботу з очищення своїх річок. І сьогодні нижня частина Хадера очищена і поглиблена.

Хадера впадає в Середземне море, на місці впадання побудована електростанція. Хадера також відноситься до непересихаючий річках Ізраїлю.

Річка Харод - починає своє життя у підніжжя ізраїльської гори Гільбоа, річка, протікаючи по долині Бет-Шеан і по Ізреел долині, входить бурхливим потоком в Йордан. Річка Харод жевріє в літній сезон, і також відноситься до непересихаючий річках Ізраїлю.

Яркон - наступна річка в Ізраїлі, що тече практично по самій центральній частині країни. Її початок виходить від міста Рош ха-Аїн. Річка впадає в Середземне море в районі міста Тель-Авів. Протяжність річки - 27 км. Річка несе свої води по семи містах Ізраїлю і є однією з найбільших прибережних річок країни. Яркон - найбільший приплив Йордану.

Витоки Яркона знаходяться не в Ізраїлі, а в південній частині Сирії. Річка має круті обривисті берега. На річці до 1948 року працювала електростанція Нахараім. Річка не пересихає цілий рік, несучи свої води в Середземноморське море.

Як бачимо, в Ізраїлі , Досить невеликій державі, що має невелику територію і площа, велика частина якої - пустеля, є безліч річок і річечок, що протікають по його території. Найбільша ріка - річка в Ізраїлі - Йордан. Всі інші - її притоки, тим чи іншим чином її живлять. Великою проблемою Ізраїлевих річок є їх забрудненість, проте останнім часом уряд країни і громадськість піднімають питання про відродження та охорони природних водних ресурсів. На програми з очищення та збереження річок витрачаються чималі бюджетні кошти. Річки Ізраїлю умовно можна розділити на два види: пересихають і непересихающіе, причому друге набагато менше. Кожна річка має свою історію і пов'язана, з якою-небудь подією в житті країни. На кожній є свої визначні пам'ятки, є чим помилуватися. І хоча за масштабами Россі або України, наприклад, річки в Ізраїлі - це майже струмочки, все одно вони грають важливу роль в житті країни.


Де вони беруть свій початок, яка їх протяжність?
Звідки така назва - Баниас?

Новости