Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Результат росіян з Таїланду

  1. результат За даними Асоціації туристичних компаній Таїланду, в 2014 році кількість російських туристів,...
  2. Китайці - це нові російські
  3. Кому в Таїланді жити добре

результат

За даними Асоціації туристичних компаній Таїланду, в 2014 році кількість російських туристів, що відвідали найпопулярніший серед росіян курорт Таїланду, Паттайї, скоротилося на 20% - до 857,5 тисячі осіб. Якщо за підсумками перших десяти місяців минулого року загальна кількість прибулих в країну росіян скоротилася всього на 0,03% - до 1,262 мільйона осіб, то вже в листопаді воно скоротилося на 21%.

У минулому році Таїланд відвідали 24,8 мільйона туристів, з них на частку Китаю довелося 4,623 мільйона; Малайзії - 2,48 мільйона, Росії - 1,6 мільйона.

Рубль на протязі багатьох років дорівнював тайського Бату, але в даний час, через його різкого знецінення у другій половині минулого року, за один бат доводиться віддавати два рубля, що сильно вдарило по купівельної спроможності туристів. Вперше за останні 12 років кількість російських туристів стало знижуватися.

Згідно з даними Асоціації готелів Таїланду, резервування номерів росіянами в готелях країни на час основного туристичного сезону (грудень-лютий) впало на 70%. Таїландська туристична індустрія очікує, що в році, що наступив кількість російських туристів скоротиться більш ніж на 50%. Російські туроператори не виключають, що ситуація навіть гірша, і вважають, що ринок намацає дно десь в березні, коли настане ясність з реальною економічною ситуацією в Росії і рівнем доходів росіян.

Торгівля і різні послуги Паттайї також помітили різке зниження російських туристів, що стало для бізнесу сильним ударом. Середньостатистичний росіянин завжди більш марнотратний, ніж турист з будь-якої іншої країни. За підсумками жовтня минулого року, який можна вважати передкризовим, на першому місці за кількістю прибулих в країну іноземців, за даними мінтуризму, були китайці - 501 403 особи, на другому - малайзійці (262 803 людини) і на третьому - росіяни (115 197 осіб ).

У Паттайя закриваються ресторани і кафе з російською кухнею, хоча деякі «центрові», на кшталт кафе в найпопулярнішому торговому центрі «Централ Фестивал», більше схожому за принципом роботи на столову, нестачі в відвідувачів не відчувають.

Удар по ринку нерухомості

Паттайя в останнє десятиліття стала, мабуть, найпривабливішим місцем для російських покупців нерухомості. Тільки в районі Джомтьен продаються або здаються в оренду більше 30 000 квартир. На частку нерухомості Паттайї, розташованої поблизу узбережжя, в 2013 році довелося 19% усього обсягу продажів нерухомості Таїланду, що досить багато.

І близько 65% придбаної в 2013 році в Паттайя нерухомості довелося саме на росіян. У чисельному вираженні більшість російських покупок житла доводилося на відносно недорогий сектор нерухомості, начебто студій в кондомініуми, і саме цей сектор постраждав найсильніше. Деякі девелопери закривають проекти і припиняють будівництво. Головною причиною вони називають економічні труднощі, які відчувають російськими пайовиками, які не можуть більше платити внески. Так, один девелопер закрив проект будівництва великого кондомініуму, так як із загальних 40% проданих квартир 90% припадало на росіян, які перестали платити в зв'язку з кризою в Росії. Він вважав за краще не ризикувати, закрити проект і повернути вже сплачені гроші пайовикам. Згідно Таїланду законам, кількість власників квартир - іноземців не повинно перевищувати 49%, а кількість громадян Таїланду при цьому не повинно бути менше 51%. У секторі недорогих кондо часто 60-80% від загальної кількості квоти для іноземців належать саме росіянам.

З тих росіян, хто вже придбав нерухомість в Паттайя, найбільше страждають щодо небагаті люди, змушені іноді продавати цю нерухомість дешевше, ніж купували. Недорогі кондомініуми обвішані оголошеннями про продаж житла або здачі його в оренду. Більшість росіян, які купили нерухомість в Таїланді протягом останніх двох років, тепер змушені платити за неї вдвічі більше, ніж раніше, через падіння курсу рубля, і багато хто з них прагнуть або здати її в оренду, або продати.

Кризовий 2008 рік завдав удар по ринку нерухомості Таїланду, але практично не позначився на туризмі, та й нерухомість відновилася досить швидко. Нинішній російський криза вдарила і по нерухомості, і по туризму.

Але заможні росіяни, схоже, від кризи не дуже страждають, скоріше навпаки - в секторі дорогого житла, такого як котеджі або пентхауcи в шикарних кондомініуми, падіння продажів немає, попит зростає. Орієнтуються на заможних росіян підприємці навряд чи сильно програють. Те ж можна сказати і про туризм, особливо про такі дорогих його секторах, як оренда розкішних яхт.

Китайці - це нові російські

Девелопери вважають, що їхні біди, пов'язані з російською кризою, - тимчасові, так як на зміну росіянам йдуть китайці. Китайці - це нові російські, схожі навіть в манері поведінки. Ні ті, ні інші не користуються особливою популярністю серед усталених експатів з країн Заходу, та й серед тайців теж. Однак китайське цунамі не тільки покриє збитки ринків нерухомості і туризму, а й піднесе їх на нові висоти, впевнені підприємці. Китайці виходять на ринок нерухомості Таїланду не поодинці, як росіяни, а централізовано. Китайці вважають за краще створювати СП з будівництва житла, причому вони приходять на ринок з вже наявними у них клієнтами, охочими придбати житло, тобто значна кількість нерухомості придбавається саме через китайсько-тайські СП.

Очікується, що зростання числа китайських туристів в цьому році складе 22% - Таїланд відвідають рекордні 5,6 мільйона китайців. Доходи туристичної галузі при цьому зростуть на 27% і складуть 248 млрд бат. Середня тривалість перебування китайського туриста в Таїланді становить 8 днів, він витрачає на добу близько 5000 бат. За підсумками 2014 року найбільш популярними країнами для китайських туристів були: Нова Зеландія, США, Канада, Австралія, Сінгапур, Італія, Таїланд і Англія.

Читайте також: Читайте також:

ЗМІ: США пригрозили відключити Росію від системи SWIFT

Кому в Таїланді жити добре

Для деяких верств населення Росії, що не відносяться до багатіїв, Таїланд може здатися вельми привабливим для постійного проживання в зв'язку з кризою. Йдеться про людей, чиї джерела доходу не залежать від стану російського ринку і курсу рубля, а робочі місця не вимагають перебування в Росії. Наприклад, моряки, які працюють в іноземних компаніях, - а якщо говорити про професіоналів, то таких в російському плавскладу більшість. Переважна більшість сімей російських моряків проживає в Росії, при цьому вони самі проводять на батьківщині не більше 4-6 місяців на рік. Але російські економічні негаразди і повна непередбачуваність дій керівництва країни можуть поставити моряків в прямо-таки безвихідне становище тим, що вони не зможуть отримувати зарплату звичайним, звичним шляхом.

З такими труднощами вже зіткнулися кримські моряки. Гроші, що перераховуються іноземними роботодавцями, не проходять в кримські банки через санкції. Якщо Росію відключать від SWIFT, то зарплату на картки російських банків не зможуть отримувати моряки і інших регіонів РФ.

Ті з них, хто має або відкриє рахунки в іноземних банках, зіткнуться з необхідністю звітності перед податковою службою РФ вже за підсумками 2015 року, а ця звітність, її технологія вже визнана експертами абсолютно непідйомною для людей зі звичайними рівнями доходів, вона під силу тільки мільйонерам . Що робити? Возити зарплату додому готівкою, обмотавши поясом з щільно укладеними купюрами? Але хто його знає, чи не заборонять чи валюту взагалі або не почнуть обмінювати її по «твердому» курсу, який різко її знецінить?

Виходом є вивезення сім'ї в якісь недорогі і комфортні країни - на той час, поки в Росії якось все не визначиться. В ряду таких країн Таїланд, безперечно, варто серед перших, і нинішня криза російського туризму і російської нерухомості в країні є скоріше благом, так як ціни на нерухомість вже пішли вниз.

Що робити?
Возити зарплату додому готівкою, обмотавши поясом з щільно укладеними купюрами?
Але хто його знає, чи не заборонять чи валюту взагалі або не почнуть обмінювати її по «твердому» курсу, який різко її знецінить?

Новости