Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Експортери газу будуть битися за високі ціни

В алжирському місті Оран 19 квітня відбулася десята міністерська сесія країн-членів Форуму експортерів природного газу. Росію представляв глава Міненерго Сергій Шматко. Як заявив російський міністр, форум постарається не допустити падіння цін на газ. Їм загрожує зниження попиту на паливо через світову кризу і розвиток видобутку сланцевого газу.
В алжирському місті Оран 19 квітня відбулася десята міністерська сесія країн-членів Форуму експортерів природного газу

Фото: AP

Як зазначив Шматко перед початком форуму, країни-учасниці ФКЕГ намір "обговорити шляхи встановлення справедливої ​​ціни на газ" і висловлюють прагнення не допустити падіння ціни на цей енергоносій. "Якщо буде зменшено виробництво газу, ціни виростуть", - зазначив він. Він також уточнив, що на газовому форумі обговорять ситуацію за довгостроковими контрактами в Європу, повідомляє ПРАЙМ-ТАСС.

Форум країн-експортерів газу (англ. Gas Exporting Countries Forum (GECF) являє собою об'єднання лідерів з експорту природного газу. Він також відомий під назвою "газова ОПЕК", однак за фактом форум не є картелем, так як особливості ринку ускладнюють регулювання цін на газ.

Читайте також: " Кому потрібен російський газ? "

Об'єднання був створено в 2001 році в Тегерані і отримав юридичний статус 23 грудня 2008 року в Москві, де міністри енергетики країн-учасниць прийняли статут ФКЕГ і підписали міжурядову угоду. Генеральним секретарем організації став представник Росії Леонід Боханівський. Він був обраний на цей пост в грудні 2009 року.

Минулий форум зібрав міністрів енергетики 11 країн: Алжиру, Болівії, Венесуели, Єгипту, Катару, Нігерії, Росії, Тринідаду і Тобаго, Екваторіальної Гвінеї, Ірану і Лівії. На зустрічі були присутні також представники Нідерландів і Норвегії і Казахстану.

Слід зазначити, що зустріч ця відбувалася на тлі не найприємніших подій для основних світових постачальників газу. Початок кризи призвело до зниження споживання блакитного палива і зростання міжнародної конкуренції, а успіхи в видобутку сланецевого газу в США і зовсім загрожують обрушити ціни на цей вид вуглеводнів. Хоча перспективи такого способу видобутку і раніше не до кінця зрозумілі в силу - він екологічно бездоганний і не завжди рентабельний.

Не випадково на двосторонній зустрічі російського міністра з катарським віце-прем'єром, міністром енергетики Абдаллою бен Хамадом аль-Атийя, яка відбулася перед початком форуму було підписано спільну заяву, де Росія і Катар висловили "глибоку стурбованість ситуацією на світовому енергетичному ринку і, зокрема, на європейському ринку ".

Фото: AP

Турбує боку зростаюча волатильність ринку і надлишкова пропозиція палива. В першу чергу занепокоєння викликає волатильність ринку і надлишок пропозиції цього палива. Як вважають представники виробників палива, споживачі повинні забезпечити безпеку і стабільність попиту. Це підтримає інвестиції в галузь і дозволить забезпечити стабільність поставок. Росія (основою постачальник трубопровідного газу) і Катар (головний експортер зрідженого) висловили намір співпрацювати в газовій сфері.

Варто зауважити, що вироблення сланцевого газу і різке збільшення газовидобутку в США змусили Катар, споконвічно орієнтований саме на американський ринок, активно просувати скраплений газ в Європу. Це в свою чергу погіршує позиції російського постачальника, хоча Газпром щодо захищений завдяки довгостроковим контрактам. Однак догляд Катару з Європи на користь Росії навряд чи можливий і це тільки одне з наявних потенційних протиріч. Поки не розроблені і механізми регулювання поставок (або цін) в рамках самої організації.

Читайте також: " Москва і Київ - газ зближує ... "

Учасники форуму малювали не надто райдужні перспективи. На думку алжирського міністра нафти Шакиба Хеліля, потреба в світі на блакитне паливо в 2013 році буде на такому ж рівні, як в кризовий 2008 рік. "Прогноз на найближчі п'ять років тривожний. Згідно з ним на глобальному ринку в ці роки буде спостерігатися лише невелике зростання", - цитує його Прайм-ТАСС. Це пов'язано з повільними темпами відновлення світової економіки після кризи, пояснив пан Хеліль.

Втім, існують і більш песимістичні прогнози, згідно з якими відновлення попиту займе від 5 до 7 років. При цьому в світі відбувається постійне зростання обсягів потужностей з виробництва ЗПГ. Зріджений газ піде на головний російський ринок - в Європу і незабаром внутрішні протиріччя в організації можуть позбавити її будь-якої дієздатності.

До слова, пропозицію про скорочення обсягів постачання газу на світові ринки, що прозвучала на форумі не було підтримано Росією і Катаром. Учасники форуму висловили намір здійснити прив'язку спотових ринках на газовому ринку за аналогією з нафтовими. Але як це буде здійснюватися поки неясно. На форумі прийнято рішення сформувати глобальний газовий банк даних Global Gas Initiative і провести наступний газовий саміт в 2011 році.

Найцікавіші новини читайте на головній сторінці

Новости