Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

типи суден

5 (100%) 1 голос [ів]

Для морського флоту характерна велика різноманітність судів, які розрізняють за розмірами, конструкції корпусу, типу СЕУ і основними техніко-економічними характеристиками.

Щоб краще розібратися у великій різноманітності морських суден, їх класифікують, ділять на типи, класи, групи і т. П. Найбільш часто морські судна класифікують за призначенням і району плавання, роду двигуна і рушія, а також за деякими іншими особливостями і ознаками.
За призначенням, т. Е. За родом виконуваної роботи, суду можна розділити на наступні класи і групи.
Транспортні судна. Пасажирські: рейсові, круїзні, місцевого сполучення.
Суховантажні: загального призначення, для перевезення генеральних вантажів в упаковці; спеціалізовані судна для перевезення одного певного вантажу або двох і більше видів вантажів однієї категорії - лісовози, пакетовози, рефрижераторні суду, балкери, контейнеровози, ролкери, ліхтеровози; багатоцільові, що забезпечують перевантаження різними способами, наприклад крановим і доко¬вим; універсальні для перевезення будь-яких різних вантажів, у тому чіс¬ле небезпечних, рефрижераторних, контейнерів; суду подвійний спеціалізації для перевезення масових вантажів двох різних категорій - нафторудовози, хлопколесовози. Пороми-для перевезення транспортних засобів я пасажирів, ліхтери - несамохідні вантажні судна. Наливні - танкери, газовози, хімовози, віновози.
Службово-допоміжні судна До них відносяться буксири, криголами лоцманські та роз'їзні катери.
Суду технічного флоту. Це дно поглиблювальні снаряди, землечер палиці, землесоси, грунтоотвозньн шаланди.
Суду спеціального призначення До цього типу суден відносяться експедиційні, гідрографічні навчальні, рятувальні, пожежні нафтосміттязбірники, сборщію лляльних вод, плавучі маяки, пла вучіе крани, плавучі доки.
Промислові судна. До складу ці судів входять траулери, сейнери тунцелова, краболовів, плавбази транспортно-рефрижераторні і т. П.
По району плавання морські суд Регістр СРСР ділить на групи
суду необмеженого плавання
суду обмеженого плавання I -вільне плавання в закриті морях або у відкритих з видалення! від порту-притулку до 200 миль.
суду обмеженого плавання II -плавання у відкритих морях видаленням від порту-притулку до 5 миль;
суду обмеженого плавання II СП - плавання на внутрішніх водних шляхах з виходом в море при хвилюванні не більше 6 балів і з віддаленням від порту-притулку у відкритих морях до 50 миль, а в закритих до 100 миль;
суду обмеженого плавання III- прибережне, рейдові та портове плавання.
За матеріалом корпусу судна класифікуються на сталеві, залізобетонні, пластмасові, дерев'яні і з алюмінієвих сплавів.
За типом головних двигунів морські судна поділяються на:
пароплави з паровою машиною;
турбоходи з турбіною (паровий на паротурбоходах, газової на газотурбоходи);
теплоходи з двигуном внутрішнього згоряння;
електроходи з головними електродвигунами, ток до яких подається від генератора, що обертається дизелем, - дизель-електроходи або турбіною - турбоелектроходи;
атомохода з атомної СЕУ.
За родом рушія, суду де¬лятся на гребні, вітрильні, колес¬ние, гвинтові, з крильчатим дві¬жітелем, з водометним рушієм.
За глибиною занурення суду бувають: водоизмещающих (звичайного типу), глиссирующие, на підводних крилах (СПК), на повітряній подушці (СВП), екраноплани.
Архітектурні типи суден розрізняють в залежності від кількості та розташування надбудов: гладкопалубное судно (рис. 1, а) - на верхній палубі має тільки рубку; трехостровное судно (рис. 1, б) -Носові (бак), кормову (ють) і середню надбудови; двухостровное судно (рис. 1, в) - не має середньої надбудови; судно з подовженим баком (рис. 1, г) - середня надбудова зливається з баком; судно з подовженим ютом (рис. 1, д) -середня надбудова зливається з ютом.
Конструктивні типи суден визначаються міцністю корпусу, в залежності від чого розрізняють: полнонаборних суду, або суду з мінімальним надводним бортом, що мають найменший допустимий надводний борт. Міцність таких судів відповідає максимальній осадці, яку встановлюють для нього з урахуванням забезпечення безпеки плавання; неполнонаборние суду, або суду з надмірною надводним бортом, призначені для-перевезення легких вантажів і пасажирів. При повному завантаженні такі судна мають осадку менше граничної, а надводний борт більше мінімального. При меншій осаді на судно діятимуть менші зусилля, тому розміри зв'язків корпусу можуть бути дещо зменшені. В результаті цього міцність судна не буде відповідати його геометричних розмірів.

Новости