Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чи дорого жити в Ірландії?

  1. Літак і віза
  2. Криза і соцзахист
  3. Житло та комунальні послуги
  4. Харчування, одяг і транспорт
  5. Окремо про медицину

Фото: www.turspeak.ru

українців в Ірландії мало. Наших багато в Італії, Португалії, Іспанії, Канаді, Польщі, але не в Ірландії. Всього можна виділити три основні групи тих небагатьох, хто їде на Зелений острів. Це студенти, високопрофесійні фахівці, яких запрошує роботодавець, і ті, хто приїжджає по візі join spouse (возз'єднання з сім'єю), чий чоловік / дружина живе і працює в Ірландії. Під третю категорію я і потрапляю.

Моя ірландська історія почалася влітку минулого року, коли я приземлилася в аеропорту Дубліна. Правосторонній рух, малолюдні вулиці і вітряна погода - такими були перші враження.

Літак і віза

Чому Ірландія не приваблює українців? Є дві причини:

  • Незручно добиратися - немає прямого авіасполучення між країнами.
  • Потрібна віза і (якщо збираєтеся працювати) дозвіл на роботу.

Найшвидший (але не найдешевший) спосіб потрапити в Дублін - летіти з пересадкою в Амстердамі чи Парижі. Близько шести годин в дорозі і 250 євро в одну сторону. Значно дешевше брати квиток на лоукост Wizzair до Катовіце або Лондона і вже звідти летіти в Дублін. Але тоді доведеться провести ніч в аеропорту.

Хоча Ірландія входить до Євросоюзу, правила Шенгенської угоди тут не діють. Необхідно оформляти окрему візу, вартість якої вище шенгенської. Одноразове короткострокове дозвіл на в'їзд до Ірландії коштує 60 євро ( "Шенген" - всього 35 євро). Починаючи з минулого року в Ірландії можна приїхати і по короткостроковій британській візі.

Фото: EPA / UPG

Криза і соцзахист

Наслідки кризи 2008 року в Ірландії відчутні досі. Напівпорожні торгові центри з закритими магазинами і вивісками "оренда", незаселені навіть на половину будинку в нових житлових комплексах і відсутність роботи. офіційно зареєстрований рівень безробіття в Ірландії - близько 14% (порівняйте з українськими 7,5% в минулому році за методологією Міжнародної організації праці). А реальний рівень безробіття може бути ще вище. Але навіть в таких умовах життя на Зеленому острові привабливіше, ніж в Україні.

Допомога по безробіттю ірландські соціальні служби платять щотижня в розмірі 140 євро на протязі року. За цей час служби шукають вам роботу або пропонують пройти курси перекваліфікації. Умови отримання матдопомоги прості і для всіх однакові. Платять тільки в тому випадку, якщо останні півроку людина легально працював в Ірландії.

Сукупний щомісячний дохід сім'ї з однією дитиною не повинен бути менше 2000 євро. Якщо сімейний дохід нижче, різницю закриває держава. Середня зарплата в Ірландії близько 1600 євро на місяць, а мінімальна - 8 євро 40 центів на годину, що з урахуванням податків при 40 годинах роботи в тиждень становить близько 1200 євро на місяць.

На дітей також передбачені допомоги. Допомога при народженні дитини - 130 євро в місяць. Виплачується до тих пір, поки дитина не відзначить своє 18-річчя. Процедура отримання допомоги не займає багато сил і часу. Як тільки дитина отримує свідоцтво про народження, Генеральний ЗАГС Ірландії самостійно відправляє інформацію в соцслужби. Анкета на отримання допомоги приходить батькам поштою. Її потрібно заповнити і вислати назад, після чого можна розраховувати на "дитячі" виплати.

Фото: mijas.livejournal.com

В Україні ж матеріальна допомога при народженні першої дитини становить близько 800 грн на місяць і виплачується протягом трохи більше двох років. Також можна оформити допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею 3-х років - 130 грн щомісяця. Тобто Україна виділяє на одну дитину трохи менше 1000 грн в місяць (величина допомоги залежить від того, коли дитина народилася, незначно і росте щороку). Причому батько повинен самостійно подати у соцслужби заяву на виплату допомоги, свідоцтво про народження дитини і цивільний паспорт.

Житло та комунальні послуги

Найбільша стаття витрат сімейного бюджету в Ірландії - це оплата за орендоване житло , Або виплата кредиту для тих, хто купує власне, а також комунальні послуги.

У Дубліні оренда one bedroom апартаментів (двокімнатна квартира) з вбудованою побутовою технікою на кухні і в 30-і хвилинах їзди до центру може коштувати 600-700 євро на місяць. Зазвичай українська сім'я дозволити собі такі витрати на житло не може. Оренда невеликої двокімнатної квартири в Києві обійдеться мінімум в 4000-4500 грн (якщо далеко від метро).

Витрати на газ і електрику в столиці Ірландії становить близько 100 євро на місяць. А ось плата за воду на Зеленому острові відсутня. Ірландія - одна з небагатьох країн світу, де вода подається безкоштовно, при цьому якість її дуже висока - можна пити прямо з-під крана. Оплата послуг провайдера за інтернет і ТВ становить близько 50 євро в місяць. Тоді як в Києві всі комунальні платежі разом з платою за інтернет рідко перевищують 500 грн.

Харчування, одяг і транспорт

На продукти харчування йде близько 300 євро на місяць. В Ірландії є кілька мереж супермаркетів з недорогими, за місцевими мірками, продуктами. Це Lidl, Aldi і Dunnes Store (в останньому можна купити ще й одяг, і все для будинку).

Місцеві товари, особливо хліб, молоко і м'ясо, - дорожче, ніж імпортні. Це пояснюється тим, що в ціну товару закладають високі зарплати ірландців. Мені більше подобаються польські магазини Polonez, де можна знайти продукти з Польщі, Прибалтики і навіть України.

Фото: www.polonez.ie

(В Ірландії багато поляків, латишів і литовців. Масово вони стали приїжджати на острів після входження їх країн до Євросоюзу. Польська мова можна почути на вулицях і в транспорті. Кажуть навіть, що польську мову - другий за популярністю в Ірландії після англійської).

Писати про вартість одягу і взуття для тих, хто бував у Європі, необхідності немає. В Ірландії, як і в будь-якій країні Євросоюзу, одяг для дорослих і для дітей дешевше в два-три рази, ніж в Україні . Повністю замінити свій гардероб до нового сезону можна за 150-200 євро.

Витрати на дитину в Ірландії в місяць складають близько 60-70 євро, за умови, якщо не купувати дитяче харчування, а годувати з загального столу. 20 євро - на підгузники, решта - на одяг, взуття, книги та іграшки. Мої київські друзі, у яких є маленькі діти, витрачають на дитину щомісяця по 800 грн.

Транспортні витрати в Ірландії за відсутності автомобіля складають близько 100 євро на місяць. У Дубліні є два види громадського транспорту: автобуси і трамваї. Вартість квитка залежить від відстані і коливається від 1,40 до 2,80 євро. Транспорт ходить часто, швидко і точно за розкладом.

Фото: alex-derber.livejournal.com

Окремо про медицину

В Ірландії безкоштовна медицина для сімей, де працює всього одна людина. Але для цього треба оформити в соцслужб спеціальну медкартку. Досить заповнити анкету із зазначенням рівня доходів сім'ї (ці дані потрібно підтвердити документально), підписати її у сімейного лікаря і вислати поштою. Медична картка прийде назад поштою. Ніяких черг, витраченого марно часу і нервів.

Офіційно медицина безкоштовна і в Україні, але насправді за кожне тілорух лікаря доводиться платити додатково. Одні тільки пологи в одному з київських пологових будинків обійшовся моєї знайомої в 3000 грн.

Нижче я звела всі цифри в одну таблицю. Ось як виглядає місячний бюджет молодої сім'ї з однією дитиною та одним працюючим людиною в Дубліні і в Києві.

Новости