Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Стокгольм за три дні: головні визначні пам'ятки столиці Швеції

Якщо ви поки не вирішили, де провести травневі свята, то не варто скидати з рахунків Стокгольм. Столиця Швеції для вікенду в травні або червні - місто, можна сказати, ідеальний у всіх відношеннях.

По-перше, тут (як і в Пітері) довгі дні і короткі ночі, а значить, можна довгими білими ночами гуляти по набережних, тримаючи за руку кохану людину, по-друге, в цю пору року в столиці Швеції дуже комфортна для прогулянок погода , ну і плюс дорога в Стокгольм, що з Москви, що з Пітера займає всього кілька годин. У сьогоднішньому пості розповідаю про те, чим зайнятися в Стокгольмі за три дні.

ДЕНЬ ПЕРШИЙ: ЗНАЙОМСТВО З МІСТОМ - прогулянка на катері

Стокгольм розташований на 14 островах, між якими курсують і туристичні човни, і просто пасажирські кораблики, що працюють за принципом маршрутних таксі, тому цілком логічно почати знайомство з містом з поїздки по Балтійському морю і озеру Меларен.

На фото: панорама Стокгольма

Крім того, що прогулянка на кораблі - підприємство розслаблюючу, а заодно і налаштовує на романтичний лад, воно відмінно сприяють тому, щоб ви почали орієнтуватися в районах або, якщо бути більш точним, в островах міста.

Крім того, що прогулянка на кораблі - підприємство розслаблюючу, а заодно і налаштовує на романтичний лад, воно відмінно сприяють тому, щоб ви почали орієнтуватися в районах або, якщо бути більш точним, в островах міста

На фото: кораблик на набережній Стокгольма

Перший район - Гамла Стан (Gamla Stan) - невеликий острів в центрі системи островів шведської столиці. Якщо подумки уявити собі карту міста, то історичний район Гамла Стан - отака початкова точка в стокгольмської системі координат.

На фото: набережна Стокгольма вночі

Зверху розташовані район Нормальм, де знаходяться кращі кафе і магазини столиці Швеції, і Остермальм з красивими будівлями, побудованими в дев'ятнадцятому веке.Снізу від Гамла Стану - Седермальм - сучасний район Стокгольма зі знаменитими оглядовими майданчиками, на які піднімаються бажаючі помилуватися панорамою міста.

Снізу від Гамла Стану - Седермальм - сучасний район Стокгольма зі знаменитими оглядовими майданчиками, на які піднімаються бажаючі помилуватися панорамою міста

Водні екскурсії навколо островів Стокгольма тривають від 50 хвилин до двох з половиною годин. Важливий момент, якщо ви збираєтеся почати знайомство з містом саме таким чином, одягайтеся тепліше, балтійські вітру відомі своїм холодним подихом, так що, якщо не закутавшись як слід, то можете застудитися навіть влітку.

ПРОГУЛЯНКА СТАРОМУ МІСТУ

Жителі Стокгольма люблять нарікати: «Чому туристів відразу ж несе в Старе місто, коли у нас так багато інших відмінних маршрутів для прогулянок?» Ок, може, з точки зору місцевих, гуляти в Старому місті - нецікаво, але проігнорувати найбільший в Європі середньовічне місто , який знаходиться на острові Гамла Ста н, теж не є правильне рішення.

» Ок, може, з точки зору місцевих, гуляти в Старому місті - нецікаво, але проігнорувати найбільший в Європі середньовічне місто , який знаходиться на острові Гамла Ста н, теж не є правильне рішення

На фото: Старе місто

Погуляйте по мощених вуличках, загляньте в собор Святого Миколи і подивіться на зміну караулу біля стін Королівського палацу - офіційної резиденції Шведського монарха.

На фото: Королівський палац Стокгольма

До речі, в почесній варті біля палацу короля Швеції служать не тільки чоловіки, але і представниці прекрасної статі. Якщо ж ви серйозно цікавитеся життям монарших осіб, то можете відправитися на екскурсію в Королівський палац - велика частина залів відкрита для відвідування.

Якщо ж ви серйозно цікавитеся життям монарших осіб, то можете відправитися на екскурсію в Королівський палац - велика частина залів відкрита для відвідування

На фото: дівчина - королівський гвардієць

Єдиний мінус Старого міста - тут всюди чується російська мова, і справа не тільки в тому, що переважна більшість гуляють по Гамла Стану - наші співвітчизники. Азами російської мови володіють і продавці в місцевих магазинчиках, і офіціанти в ресторанах, і навіть юнаки і дівчата, які торгують на вуличних лотках смаженими горішками, словом, складається враження, що нікуди з Росії-матінки і не виїжджав.

На фото: вид зі сходів Королівського палацу

Поблизу ще один пункт must-visit всіх гостей Стокгольма - Ратуша, що стоїть на набережній острова Кунгсхолмен (Kungsholmen), адреса - Hantverkargatan 1, 111 52 Stockholm.

Поблизу ще один пункт must-visit всіх гостей Стокгольма - Ратуша, що стоїть на набережній острова Кунгсхолмен (Kungsholmen), адреса - Hantverkargatan 1, 111 52 Stockholm

На фото: стокгольмська ратуша

Цікава не тільки 106-метрової дзвіницею і Золотим залом, прикрашеним мозаїкою, а й тим, що саме тут щороку 10 грудня проходить банкет, на якому вшановують нобелівських лауреатів.

На фото: стокгольмська ратуша

А ось на сусідньому острові Васастан (Vasastan) розташований знаменитий парк Хага розбитий в XVIII столітті за наказом Гусава Третього. Парк і сьогодні являє собою один з кращих зразків ланшафтного дизайну, недарма побудований поблизу палац вибрала для постійного проживання сама кронпринцеса Вікторія.

ПРОГУЛЯНКА РАЙОНАМ Нормальм І Остермальм

Після відвідин самого вподобаного туристами району Стокгольма найкраще розчинитися в натовпі місцевих жителів, зробити це можна, не покидаючи центру міста, точніше, перемістившись в географічний центр шведської столиці, район Нормальм (Norrmalm).

Після відвідин самого вподобаного туристами району Стокгольма найкраще розчинитися в натовпі місцевих жителів, зробити це можна, не покидаючи центру міста, точніше, перемістившись в географічний центр шведської столиці, район Нормальм (Norrmalm)

На фото: район Нормальм

Саме тут б'ється серце ділового Стокгольма, тут знаходяться офіси всіх великих кампаній, люди на вулицях вже не ходять розміреним туристичним кроком, а бадьоро поспішають у справах. Гості столиці Швеції люблять цей район за те, що саме тут можна вдатися до нестримного шопінгу, ну а потім обмити вдалі придбання в одному з місцевих кафе. Самі ж мешканці Стокгольма вважають найкращим шопінг-Дистрикт сусідній з Нормальм район Остермальм (Östermalm).

На фото: шопінг-вулиця Біргер-Ярлсгатан

На головній вулиці району Біргер-Ярлсгатан знаходяться магазини Prada, Burberry і інших модних будинків, чиї імена пестять слух будь-якого шопоголіка.

На головній вулиці району Біргер-Ярлсгатан знаходяться магазини Prada, Burberry і інших модних будинків, чиї імена пестять слух будь-якого шопоголіка

На фото: набережна Остермальм

Якщо після такого обтяжливого заняття як шопінг ви зголодніли, то загляньте на розташований тут же Естермальмскій ринок (адреса: Östermalmstorg, 114 42 Stockholm), так як це найкраще місце для базового знайомства зі шведською кухнею. Ринок Östermalms Saluhall був побудований в дев'ятнадцятому столітті, всередині крім магазинів відкрито безліч ресторанів.

На фото: Естермальмскій ринок

Тут можна покуштувати і знамениті мітболи, і місцеві відкриті сендвічі, і найсвіжіші морепродукти, і, звичайно, знаменитий шведське пиво. Детально про те, чому варто відвідати Естермальскій ринок я писала тут . Після дослідження районів Стокгольма вирушайте гуляти по набережних міста, ну, а вечір першого дня варто провести в хорошому і, головне, веселому барі.

Після дослідження районів Стокгольма вирушайте гуляти по набережних міста, ну, а вечір першого дня варто провести в хорошому і, головне, веселому барі

На фото: набережна Стокгольма

Одна з особливостей веселих закладів шведської столиці - бар, ресторан і клуб в знаходяться в єдиному просторі. Всім гостям міста хочеться порекомендувати бар-ресторан Taverna Brillo (адреса: Sturegatan 4, Humlegardsgatan 19, Stockholm, Sweden, тел: 851977800). Заклад позиціонується як ресторан італійської кухні, на ділі ж це ресторан і бар в одному флаконі, в одних залах можна повечеряти, в інших - випити пива або вина і поговорити з місцевими жителями, до речі, майже всі уродженці Стокгольма відмінно говорять англійською. Словом, там весело.

ДЕНЬ ДРУГИЙ ЮРГОДЕН: МУЗЕЙ ВАЗА, КАЗКИ АСТРИД Лінгред, ABBA І ПАРК скансен

У шведській столиці багато музеїв цікаві не тільки з історичної або освітньої точки зору, але і тому що в них весело і маленьким, і дорослим.

Безліч цікавих музеїв, а заодно і єдиний в світі Національний парк, розташований в межах міста, знаходяться на острові Юргорден, де має сенс провести цілий день. Відмінний приклад цікавого музею - Vasamuseet, він же Ваза, він же Васа, він же Vasa (адреса: Galärvarvsvägen 14, 115 21). Будівля музею зведено навколо корабля сімнадцятого століття, піднятого в 1961-му році з дна Стокгольмської гавані.

На фото: корабель Ваза

Ваза повинен був стати флагманом шведського флоту, але затонув, не встигнувши покинути берега Швеції, причина тому - помилка конструкторів. У двадцятому столітті величезний, багато прикрашений корабель підняли з дна, законсервували і помістили в музей.

У двадцятому столітті величезний, багато прикрашений корабель підняли з дна, законсервували і помістили в музей

На фото: статуї на борту корабля Ваза

Навіть якщо до історії мореплавання і кораблебудування ви байдужі, в музей Ваза заглянути все одно варто, адже ніде в світі вам більше не вдасться побачити зблизька королівський корабель сімнадцятого століття, ну і плюс тут же можна дізнатися все про непросте життя моряків того часу. До речі, якщо підете в Стокгольм з дітьми, то в Вазу загляньте неодмінно, малюкам тут дуже подобається, а ще поблизу розташований «Юнибакен» - музей казок Астрід Ліндгрен, де відтворено і вілла Пеппі Довгапанчоха, і квартира Карлсона.

На фото: музей казок Астрід Ліндгрен

Музей інтерактивний, малюки їздять по світу казок на чарівної залізниці, бігають по будиночках, катаються на машинках, словом, розважаються по повній програмі. Адреса музею казок - Galärvarvsvägen 8, 115 21 Stockholm.
Якщо ж в казки ви вже не вірите, але музика все ще звучить у вашій душі, то неодмінно загляньте в музей ABBA, розташований тут же (адреса - Djurgårdsvägen 68, 115 21, Stockholm). Музей легендарної шведської четвірки теж інтерактивний.

Музей легендарної шведської четвірки теж інтерактивний

Крім знайомства з головними віхами історії ABBA відвідувачам пропонується приміряти на себе костюм в стилі концертних нарядів групи, записати власну пісню, поспостерігати за самоіграющім піаніно, а потім пообідати в місцевому ресторані з характерною назвою Melody. Квиток в музей краще заздалегідь купити на сайті: http://www.abbathemuseum.com .

Ну, а якщо ви небайдужі до Пікассо, Далі і Матісса, то в список обов'язкових місць для відвідування варто включити Музей сучасного мистецтва, що розташований поблизу озера Меларен, це прямо навпроти музею Ваза, через протоку (адреса - Exercisplan 4, 111 49 Stockholm) .

На фото: Музей сучасного мистецтва

Жителі шведської столиці з гордістю розповідають, що колекція музею визнана однією з кращих в Європі, тут зберігається близько 130 тисяч об'єктів мистецтва, створених в період з початку XX століття і до наших днів. В цілому на огляд неспішний експозиції у вас піде мінімум половина дня. Після прогулянки по музеям пройдіться по Національному парку Юргорден (Djurgarden).

Після прогулянки по музеям пройдіться по Національному парку Юргорден (Djurgarden)

На фото: Скансен

Раніше він був королівським мисливським парком, а тепер це улюблене місце відпочинку городян. Другий парк, розташований на Юргордене, - знаменитий Скансен (Skansen).

Скансен (адреса - Djurgårdsslätten 49-51, 115 21 Stockholm) - являє собою парк і музей під відкритим небом. Заснував Скансен в 1891 році Артур Хазеліус, він мріяв створити на території парку фольклорно-культурний комплекс, який не має аналогів ні в жодній іншій країні.

Заснував Скансен в 1891 році Артур Хазеліус, він мріяв створити на території парку фольклорно-культурний комплекс, який не має аналогів ні в жодній іншій країні

На фото: народні гуляння в Скансене

Сказано - зроблено, в парк були привезені старовинні будинки з усією Швеції, тут можна, що називається, на живих прикладах вивчити історію країни. Співробітники Скансена одягнені в народні костюми, а взимку в парку влаштовують найбільший в країні різдвяний базар.

ДЕНЬ ТРЕТІЙ: ПАЛАЦ ДРОТТНІНГХОЛЬД і набережної Седермальм

Ще одна обов'язкова місце для відвідування - палац Дроттнінгхольд (178 02 Drottningholm). Його побудував в шістнадцятому столітті для своєї дружини шведський король Юхан Третій.

На фото: палац Drottningholm

Сьогодні палац включений в список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, крім того саме це місце стало резиденцією монаршої сім'ї Швеції. Крім самого палацу інтерес представляють і місцеві сади, і Придворний театр. На жаль, розташований палац у видаленні від центру, так що сюди має сенс їхати вранці, щоб потім повернутися в місто.

На жаль, розташований палац у видаленні від центру, так що сюди має сенс їхати вранці, щоб потім повернутися в місто

На фото: палац Drottningholm

В кінці дня варто влаштувати пікнік на набережній острова Седермальм. Якщо туристи люблять відпочивати в Скансене, то улюблена зелена зона місцевих жителів - набережні Седермальм, їх ще називають Центральним парком Стокгольма.

На фото: набережна Седермальм

Влітку доріжки парку окуповані спортсменами, набережні Седермальм - улюблене місце тих, хто захоплюється бігом і нордичної ходьбою, крім того тут же шведи люблять влаштовувати і пікніки. У парку мешкають олені, так що якщо зустрінете їх, не лякайтеся.

КОРИСНІ ПОРАДИ ДЛЯ ТУРИСТІВ

1. У теплу пору року по місту дуже приємно пересуватися на велосипеді, взяти велосипед в оренду, а крім того замовити екскурсії та отримати корисну інформацію можна в Туристичному інформаційному центрі Стокгольма, він знаходиться за адресою Köpmangatan 10.

У теплу пору року по місту дуже приємно пересуватися на велосипеді, взяти велосипед в оренду, а крім того замовити екскурсії та отримати корисну інформацію можна в Туристичному інформаційному центрі Стокгольма, він знаходиться за адресою Köpmangatan 10

2. Валюта Швеції - не євро, а шведська крона, проте панікувати з цього приводу не варто, картки в Стокгольмі приймають повсюдно.

3. Для проживання хочеться порекомендувати готель Sсandic Sergel Plasa, він розташований в самому центрі міста в крокової доступності від всіх головних визначних пам'яток, в готелі є безкоштовний wifi, співробітники на ресепшені знають російську мову, а місцеві сніданки - одні з кращих в місті.

4. Для тих, хто хоче побачити місто очима Карлсона в Стокгольмі влаштовують вертолітні екскурсії, коштують вони дорого - 550 євро за групу з чотирьох осіб, але незабутні враження гарантовані. Забронювати можна тут: http://www.heliarsweden.com .

5. Ну, а показати місто в деталях вам допоможуть екскурсії від місцевих жителів, банер замовлення - нижче. Ви можете відправитися на прогулянку по дахах Стокгольма, відвідати кращі музеї шведської столиці, а також відправитися на екскурсію по островах на кораблику.

Канал авторки сайту Юлії Малкова, а також анонсів, новин і особистих заміток в месенджері Telegram

Поділитися з друзями

Поділитися з друзями

Юлія Малкова - Юлія Малкова - засновник проекту trip-point.ru. У минулому головний редактор інтернет-проекту elle.ru і головний редактор сайту cosmo.ru. Розповідаю про подорожі для власного задоволення і задоволення читачів. Якщо ви є представником готелів, офісу по туризму, але ми не знайомі, зі мною можна зв'язатися по емейл: [email protected]

Новости