Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Про палаці Топкапи в Стамбулі: опис, офіційний сайт, екскурсії

  1. Історія палацу Топкапи в Стамбулі
  2. Палац Топкапи на мапі Стамбула
  3. Офіційний сайт музею
  4. Час роботи і вартість відвідування палацу Топкапи
  5. Структура палацу Топкапи

Стамбул є красивим і великим містом в Туреччині, територіально охоплює відразу Азію і Європу. У цьому місті є безліч пам'яток, що зберігають в собі історичні події країни. Однією з головних визначних пам'яток, що входить в Топ десяти кращих місць турецького міста є палац Топкапи.

Історія палацу Топкапи в Стамбулі

Після захоплення Константинополя турками, на завойованій території почалося будова палацу. Раніше на цьому місці розташовувався Візантійський акрополь. Назва палацу Топкапи перекладається як «Гарматні ворота». Це пов'язано з тим, що при кожному в'їзді та виїзді правителя відбувався постріл з гармати.

Були й інші назви цього місця: «Палац сліз» або «Палац ката». У 1467 році після закінчення будівництва палацу Топкапи османський правитель Мехмед II тут же в нього переїхав. В основному свій новий будинок султан використовував для офіційних переговорів. Всі наложниці і рабині правителя залишалися жити в старому особняку, розташованому в Едірне. У період імперії Султана Сулеймана (1520 - 1566 роки), завдяки прохання його коханої Хюррем, був зведений новий палац, в якому оселився весь гарем повелителя.

Стамбул є красивим і великим містом в Туреччині, територіально охоплює відразу Азію і Європу

Палац Топкапи в Стамбулі

Під час правління Сулеймана відбулися найважливіші події в палаці Топкапи в Стамбулі. Відповідно до історії, улюблена повелителя була викрадена кримськими татарами і продана в рабство. Надалі її віддали османському правителю в якості подарунка. Її справжнє ім'я було Анастасія Лісовська, потім її прозвали Роксоланою. І тільки в гаремі султан звернув дівчину в мусульманську віру і за її веселу вдачу прозвав Хюррем, що в перекладі означає «весела». Дівчина була дуже розумна, тямуща і змогла досягти особливої ​​прихильності свого улюбленого володаря.

Палац Султана Сулеймана в Стамбулі був заповнений гаремом з 1000 жінок, у якому була ієрархічна влада. Самий нижчий рівень ієрархії займали одаліски - дівчата, які, в рідкісному випадку, могли стати наложницями. Наступний щабель займали гезде - дівчата, які провели кілька ночей з повелителем. З гезде відбиралися фаворитки, які займали щабель влади вище і називалися - Ікбал. Їх було від десяти до п'ятнадцяти, і якщо одна з них народжувала сина, то вона переходила на вищий щабель влади і вважалася головною фавориткою.

Легендарна дівчина Хюррем дуже сильно полюбила правителя, тому пройшла всі ці щаблі, перемогла свою суперницю Махідерван. Надалі ця наполеглива дівчина змогла отримати титул Хасекі і стати дружиною Сулеймана, що суперечило турецьким традиціям. Вона володіла високим становищем і для правителя вважалася головним радником. Народила султану багато синів, один з яких став наступним правителем. Покої відомої Хюррем, що знаходяться всередині палацу Стамбула, вважалися найбільш відвідуваними.

Покої Хюррем в палаці

Вся історія правління Сулеймана і його дружини Хюррем дуже добре знята у відомому фільмі «Прекрасний вік». Чотири століття Стамбульський палац Топкапи був основним в Османської імперії, в ньому провели своє життя, і правління двадцять п'ять правителів. У 1854 році правитель Османської імперії переїхав в новий палац Долмабахче. З 1924 року за наказом першого президента турецької республіки М. К. Ататюрка володіння султанів стали музеєм Топкапи.

Палац Топкапи на мапі Стамбула

Знаменита пам'ятка Стамбула знаходиться в центральній частині старого міста в районі Султанахмет. Поруч з палацом Топкапи розташований протоку Босфор і інші не менш важливі пам'ятки: Собор Айя-Софія, Блакитна мечеть.

Додаткова інформація! Точне розташування палацу плачу в Туреччині можна подивитися на карті гугл .

Дістатися до палацу Топкапи можна декількома способами:

  • Екскурсією. Це, мабуть, найпопулярніший спосіб, включає в себе трансфер і якщо з інших курортних міст Туреччини, то і переліт на літаку. Також в екскурсію входить цікаву розповідь гіда, обід і відвідування інших визначних пам'яток міста.
  • На швидкісному трамваї. Якщо туристи відпочивають в Стамбулі, то можна сісти на трамвай Т1 і доїхати до зупинки Султанахмет. Вартість поїздки складе 5 турецьких лір * по жетону. Жетони можна купити на будь-який трамвайній зупинці.
  • На таксі. Зручний, але найдорожчий спосіб проїзду. Замовити таксі можна в готелі, по інтернету або на вулиці.

Офіційний сайт музею

Офіційний сайт музею Топкапи Стамбул можна подивитися по засланні . На жаль, на сайті вся інформація описана на турецькій і англійській мовах. Для того, щоб придбати квиток, необхідно зайти на сайт, далі відкрити вкладку «Visitor Information» і клікнути мишкою по слову «Admission». Відкриється вся інформація про режим роботи, скільки коштують відвідини і сайт для купівлі електронного квитка.

Для туристів, які планують відпочивати не в готелях Стамбула, а відвідуючи історичні місця, краще купити музейну карту Стамбула. Це дозволить заощадити кошти і відвідати всі палаци, музеї і інші цікаві місця міста. З усією інформацією можна ознайомитися на сайті і купити карту онлайн.

Важливо! Для туристів, які не знають іноземних мов, для покупки квитків онлайн можна зайти на сайт . На сайті вказано, що входить в екскурсію, найближчими днями відвідування і ціна. Необхідно вибрати необхідну екскурсію, і відкриється вся детальна інформація. Якщо все влаштовує, то справа натиснути на «Оформити замовлення». Оплатити можна за готівковий розрахунок, безготівковий, віртуальний (з електронного гаманця).

Час роботи і вартість відвідування палацу Топкапи

Палац Топкапи працює щодня, крім одного дня - вівторка. Години прийому туристів і всіх бажаючих, в зимовий час (з 31.10 по 14.04) з 9 години до 16-ї години. У літній період часу (з 15.04 по 30.10) години прийому збільшені, з 9 години до 18 годин. Вартість входу на територію Топкапи Туреччина в 2018 році становить 30 турецьких лір *. Відвідування гарем коштує 15 турецьких лір *. Можна відразу оплатити 45 турецьких лір * увійти на територію і відвідати гарем.

Зверніть увагу! Для дітей до дев'яти років це місце можна відвідати абсолютно безкоштовно. А дітям з 10 до 12 років можна придбати квитки з п'ятдесяти відсотковою знижкою.

Більшість туристів купують екскурсії, ціни абсолютно різні і залежать від місць, де їх купують. Наприклад, покупка екскурсії онлайн «Класика по старому місту», в яку входить відвідування восьми пам'яток (в тому числі і Топкапи) буде коштувати 105 євро * за одну людину. Час на відвідування палацу екскурсією становить близько 3-4 годин, цього цілком вистачає для туристів, однак, щоб обійти всю територію не вистачить і дня.

Додаткова інформація! Вигідніше купувати музейну карту, з нею можна відвідати безліч історичних місць Стамбула без черги. Ціна такої карти на три дні (72 години) складе 85 турецьких лір *, а на п'ять днів (120 годин) - 115 турецьких лір *.

Структура палацу Топкапи

Територія палацу і навколо нього дуже велика (площа понад 700 тисяч квадратних метрів), тому є невелике місто. Це місто ділиться на чотири частини, що представляють собою чотири двори, кожен з яких має свої ворота.

  • Головні ворота розташовані при в'їзді в перший двір. У минулі часи ці ворота служили для в'їзду і виїзду султанів. В даний час через них входять і виходять безліч туристів. Зовні вони красиво оздоблені мармуром і віршами з мусульманської книги «Коран». На сьогоднішній день в першому дворі розташовані: старовинна церква святої Ірини, археологічний музей, монетний двір, кахельні павільйон, мальовничі сади, фонтани, а також каси для покупки квитків. У минулі часи в першому дворі зберігали вугілля, дрова, сіно. Тут же була лікарня, пекарня і забезпечувалося водопостачання. Найдивнішим є те, що тут донині, збережена християнська церква святої Ірини. Вважається дивним, як люди мусульманської віри не переробити цю споруду в мечеть. Незважаючи на збереження цієї будівлі, пряме своє призначення як церква воно вже не виконувало, а було використано для зберігання зброї. Після 1908 року ця місце використовували як збройовий музей. Сьогодні ж, завдяки гарній акустиці в церкві проводяться музичні концерти. Кахельний павільйон в стародавні часи використовувався для гарему, але під час правління Сулеймана, весь гарем був переселений ближче до його покоїв. Зараз же це місце використовується як музей кераміки. Недалеко від місця, спочатку створеного для гарему, знаходяться кілька музеїв: археологічний музей, музей Античній культури і музей стародавнього Сходу.

Головні ворота в Топкапи

  • Після величезних воріт вітань розташований другий двір палацу. Це місце в епоху правління султанів використовувалося для урочистих заходів. У правій частині двору розташовані палацові кухні. У лівій частині - приміщення для державних переговорів (зал дивана), вхід в гарем, вежа правосуддя і казначейство. Приміщення для державних рад включає в себе три департаменти: зал для переговорів (саме там обговорювали всі важливі державні питання), кімната для чиновників (там вели записи прийнятих постанов), кімната для реєстрації документів. Стіни всередині будівлі для державних рад покриті мармуром, прикрашені розкішним орнаментом. Гарем мав для володарів минулих часів величезне значення, це місце було тільки для обраних: для султана і його сімейства. У перекладі слово гарем означає «Святе місце». Територія гарем була розділена на чотири відділення. У першому жили євнухи, вони відповідали за безпеку. У другому проживали наложниці. Третя частина гарему була у володінні матері повелителя (Валіде). Покої Валіде розташовувалися між покоями її сина і місцем, де жили наложниці. У четвертій частині гарем знаходилися покої самого султана і хамам (баня). Також у другому дворі знаходилися стайні, де було безліч породистих коней. Зараз же там можна побачити дорогоцінне-прикрашену упряж, що належить королівській сім'ї.

гарем

  • Третій двір знаходиться після воріт щастя. У цьому дворі знаходилися особисті султанские покої володаря, його скарбниця і зал з троном. Прохід стороннім туди був суворо заборонений, тільки після дозволу султана. Там можна побачити мармурові колони, бібліотеку з безлічі книг, дуже красивий фонтан і справжню скарбницю. У ній зібрані розкішні одягу султанів, які були зшиті з дорогих тканин і прикрашені дорогоцінними каменями. Також там є трон з 25 тисяч перлин, розкішний діамант в двадцять карат. Робити фотографії в цьому місці строго заборонено.
  • Через четверті ворота в палаці Топкапи можна потрапити в четвертий двір, де знаходиться дуже красивий і мальовничий сад. Там султан любив проводити час наодинці з собою і насолоджуватися прекрасним видом вод Мармурового моря, Босфору і Золотого Рогу. На території цього двору є мечеть Софа і кам'яна вежа, яка була призначена для проживання головного лікаря.

Палац Топкапи зверху

План - схему всього палацового комплексу Топкапи можна подивитися на офіційному сайті або на сайті , Де все описано російською мовою.

Перед відвідуванням цього знаменитого і історичного місця необхідно знати, що суворо забороняється там робити:

  • Не можна робити фотографії, перебуваючи всередині музеїв (за цим строго стежать охоронці і якщо побачать, як туристи фотографують заборонені експонати, зажадають видалити фотографії).
  • Забороняється відвідувати музеї з дитячими колясками.
  • Відвідуючи священні місця (мечеть, гарем) жінкам, дівчатам потрібно бути одягненими в довгу сукню з хусткою на голові або довгі штани, щоб ноги були не видно. Якщо дівчина буде одягнена в короткі шорти і обтягуючий майку, то її не пропустять. Чоловікам дозволено бути в довгих шортах.
  • Необхідно дозвіл для фотографування і відеозйомки палацу Топкапи із застосуванням штатива для фотоапарата.

Палац Топкапи в Стамбулі є дуже красивим, мальовничим, історичним і колоритним місцем, яке обов'язково рекомендується відвідати!

* Ціни актуальні на вересень 2018 рік.

Новости