Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Площа Трокадеро

  1. Як дістатися
  2. палац Шайо
  3. Музеї палацу
  4. Графік роботи та вартість квитків
  5. музей людини
  6. Музей архітектурної спадщини Франції
  7. сади Трокадеро
  8. Прогулянка до Ейфелевої вежі

Тут побував кожен, хто хоча б раз приїжджав до Парижа. Навіть той, хто обходить стороною місця туристичних скупчень і хто знехтував, наприклад, місцевої обов'язкової «забавою» - підйомом на Ейфелеву вежу . Саме з площі Трокадеро відкривається прекрасний і найвідоміший у всьому світі вид на «залізну леді» Парижа. Тут побував кожен, хто хоча б раз приїжджав до Парижа

Я, як і численні туристи, в свій перший приїзд, звичайно ж, побувала тут, але дізналася про неї більше пізніше, коли зацікавилася історією.

Площа так називається на честь перемоги французької армії при облозі іспанського форту Трокадеро в 1823 році. Гарний вид на Ейфелеву вежу відкривається в силу того, що площа розташовується на найвищій точці пагорба Трокадеро. А в її центрі красується статуя маршала Франції генерала Фоша, зображеного на баскому коні.

На площі Трокадеро перед вами розступаються дві будівлі, між якими і відкривається чарівний вид на Ейфелеву вежу. І, як це часто буває, від її виду паморочиться голова, і ми зовсім забуваємо про навколишній світ. Однак давайте звернемо увагу на Палац Шайо, яким також славиться площа.

Як дістатися

Щоб дістатися до площі, на якій розташувався палац Шайо, вам необхідно доїхати до зупинки Трокадеро.

Це можливо:

  • На метро: лінія 9 і 6, станція Трокадеро (Trocadéro). Вартість проїзду: 1,80 євро за одноразовий квиток; 14,10 євро - так званий «карнет» (carnet), що складається з 10 квитків. Дитячий «карнет» (від 4 до 10 років) - 7,05 євро. Дітям до 4 років - проїзд безкоштовний.
  • На автобусі №63, 22, 30, 32, 63, 72, 82: зупинка Трокадеро (Trocadéro). Ціни на проїзд ті ж, що і в метро, ​​так як одноразовий квиток дає право проїзду як в метро, ​​так і в наземному транспорті.
  • На річковому трамваї Batobus: зупинка Ейфелева вежа (Tour Eiffel).

Графік роботи лінії Batobus змінюється в залежності від сезону.

  • 6 квітня-2 вересня: з 10.00 до 21.30 (з інтервалом 20 хвилин);
  • 3 вересня-5 квітня: з 10.00 до 19.00 (з інтервалом 25 хвилин).

Проїзні квитки купуються там же на причалах. Також їх можна купити в пункті інформації / туризму в аеропорту Шарль-де-Голля (в терміналі 1, і в терміналі 2) після прибуття. На Східному (Gare de l'Est), Ліонському (Gare de Lyon) і Північному (Gare du Nord) вокзалах у відповідних інформаційних пунктах. Або в центральному туристичному офісі Парижа за адресою: 25, rue des Pyramides.

Вартість квитка також варіюється в залежності від кількості днів. Ви можете придбай проїзний на один день або на два.

Проїзний на 1 день: дорослий - 17 євро, дитячий (від 3 до 15 років) - 8 євро.

Проїзний на 2 дня: дорослий - 19 євро, дитячий (від 3 до 15 років) - 10 євро.

Більше докладної інформації про водному трамвайчику Парижа ви знайдете на офіційному сайті тут .

палац Шайо

палац Шайо

Насправді історія палацу почалася давно. Ще за часів Катерини Медічі. Уже тоді, в XVI столітті, вона облюбувала пагорб Трокадеро для будівництва заміського будинку, який згодом був придбаний маршалом Франції Франсуа Бассомпьер, пізніше відправленим у Бастилію на 12 років Рішельє. Залишити в'язницю він зміг лише після смерті всемогутнього кардинала.

У 1651 королева Англії Генрієтта придбала замок, щоб заснувати там монастир Visitation, куди приїжджали багато знатні дами.

На цьому доля багатостраждального будинку на пагорбі Трокадеро не закінчується. Згодом монастир зривають дощенту, щоб знову звести палац, який Наполеон мріє побудувати для свого сина, короля Риму. Але ця мрія була розбита падінням Імперії. Навіть сама площа Трокадеро аж до 1978 року називалася на честь сина Наполеона I Шарля Жозефа Бонапарта - площа короля Риму. І вже тільки в другій половині століття вона була перейменована на честь пагорба, на якому розкинулася.

Ось так виглядав проект Римського палацу Наполеона.

В результаті будівля була вовзедено для Всесвітньої виставки в 1878 архітектором Габріелем Давю. Він створив великий зал, з двома крилами і двома вежами. Структура містила візантійські елементи і називалася «мавританські». Фасад цього палацу прикрашали 22 "скульптури влади" у вигляді різних тварин, кожне з яких символізувало одну з найвпливовіших країн тієї епохи. Були там і Китай , І Росія, і Німеччина . і т.д. Арістід Кавелл-Колл побудував великий орган в концертному залі будівлі. Він став першим музичним інструментом у Франції, який знаходиться в робочому стані і до цього дня. Будівля довгий час було непопулярно, в чому ми бачимо схожість з Ейфелевою вежею, яка також не радувала жителів Парижа в перші роки свого існування. Палац своєю простою і не витіюватій архітектурою в стилі модерну здавався непривабливим досвідченим французам.

У підсумку палац простояв до 1937 року, дати, коли був побудований сьогоднішній Палац Шайо для вже Міжнародної Виставки мистецтва і техніки. Проектувальниками нового палацу були Луї-Іполит Буало, Жак Карлю і Леон Азема. Було збережено деякі елементи, які нагадували про старому, такі як два крила у формі широкої дуги.

Також нова будівля була зведена на фундаменті старого. А статуї, які прикрашали зали колишнього, були збережені і відправлені в інші палаци або музеї Парижа. Частина цих скульптур ми можемо знайти біля музею д'Орсе.

Таким чином, спостерігаємо все ж якусь спадкоємність крізь століття. Однак замість будівництва центральної зали, було вирішено залишити широку еспланаду, відому сьогодні відкривається видом на Ейфелеву вежу.

Однак замість будівництва центральної зали, було вирішено залишити широку еспланаду, відому сьогодні відкривається видом на Ейфелеву вежу

Сьогодні ця еспланада офіційно перейменована в «Еспланада прав людини». З чого б це раптом? Справа в тому, що в 1948 році в палаці Шайо Генеральна Асамблея ООН прийняла Всесвітню декларацію прав людини.

Справа в тому, що в 1948 році в палаці Шайо Генеральна Асамблея ООН прийняла Всесвітню декларацію прав людини

Музеї палацу

Сьогодні палац є притулком відразу для декількох музеїв. Є два, які розташовані в південному крилі. Це Національний морський музей Франції, що є військово-морським музеєм, і Музей людини. У морському представлено чимало різних експонатів, які належали ще королю Людовику XV. Тут розказана історія морського флоту Франції на прикладі макетів кораблів і їх оснащення. Одним з найцікавіших експонатів є човен, на якій везли прах імператора Наполеона I з острова Св. Олени в Париж для поховання.

Музей людини відомий як музей етнології, і через його численні колекції і виставки вчені прагнуть пізнати людство і людську природу. Частина колекцій з цього музею не так давно переїхала в музей Бранлі. Однак не всі експонати покинули свої звичні зали, тому Музей людини все ще стоїть візиту, на мій погляд.

Останній, який відкрився не так давно, в 2007, називається Музей архітектурної спадщини Франції. Тут представлена ​​архітектура від Середньовіччя аж до наших днів.

Тут представлена ​​архітектура від Середньовіччя аж до наших днів

Крім музеїв, в будівлі Палацу Шайо знаходиться Національний театр Шайо, де ви можете подивитися постановки переважно класичних п'єс різних авторів.

Крім музеїв, в будівлі Палацу Шайо знаходиться Національний театр Шайо, де ви можете подивитися постановки переважно класичних п'єс різних авторів

Правда, все п'єси граються на французькому, так що без знання мови, може, відвідування театру і не має сенсу. Цікавий він тим, що знаходиться в підвальному приміщенні в підземному залі. І саме в цьому самому театрі в 1977 році Володимир Висоцький під час гастролей театру на Таганці грав Гамлета.

І саме в цьому самому театрі в 1977 році   Володимир   Висоцький під час гастролей театру на Таганці грав Гамлета

Графік роботи та вартість квитків

Національний морський музей Франції

Час роботи: c 10 до 18. Закрито у вівторки.

Вартість квитка: повний тариф - 8,50 євро, пільговий - 6 євро.

Пільгові категорії громадян:

  • багатодітні сім'ї;
  • студенти до 26 років;

Безкоштовний вхід для наступних категорій громадян:

  • молодь до 18 років;
  • військові;
  • журналісти;
  • інваліди.

дивіться офіційний сайт музею для більш докладної інформації про тимчасові експозиціях, які тут проводяться кілька разів на рік, але без регулярного графіка.

музей людини

Час роботи: понеділок, четвер, п'ятниця, субота та неділя c 10 до 18. У середу: з 10 до 21. Закрито по вівторках.

Вартість квитка: повний тариф - 11 євро, пільговий - 9 євро.

Пільгові категорії громадян:

  • багатодітні сім'ї;
  • студенти до 25 років;
  • журналісти;
  • інваліди.

Безкоштовний вхід для наступних категорій громадян:

Офіційний сайт музею також доступний англійською мовою.

Музей архітектурної спадщини Франції

Години роботи: c 11 до 19 всі дні, крім четверга, коли музей відкритий до 21. Закрито по вівторках.

Вартість квитка: повний тариф - 8 євро, пільговий - 6 євро.

Пільгові категорії громадян:

  • багатодітні сім'ї;
  • студенти до 26 років;

Безкоштовний вхід для наступних категорій громадян:

  • молодь до 18 років;
  • журналісти;
  • інваліди.

на офіційному сайті музею ви можете ознайомитися з готуються виставками як на французькому, так і на англійській мовах.

Необхідно знати, що у всіх музеях палацу припинення роботи кас відбувається за 45 хвилин до закриття, тому краще, звичайно, приходити як мінімум за годину.

сади Трокадеро

сади Трокадеро

Спускаючись до Ейфелевої вежі від Палацу Шайо, ви неминуче будете проходити через сади і Варшавський фонтан Трокадеро. Вперше, коли я опинилася тут, цей ансамбль мені чимось нагадав петергофского Самсона в Нижньому парку Петродворца.

Вперше, коли я опинилася тут, цей ансамбль мені чимось нагадав петергофского Самсона в Нижньому парку Петродворца

Фонтан Трокадеро був зведений в 1937 архітекторами Роже-Генрі Експерт, Поль Метр і Адольф Тиер. Він був побудований на місці старого, побудованого Габріелем Давю, автором першого варіанту Палацу Шайо.

Нова версія фонтану являє собою композицію з прямокутного басейну, який розташовується вище групи басейнів поменше і двадцяти похилих гармат, поміщених в воду, з яких б'ють 56 струменів води і злітають угору 12 водяних стовпів. Відверто зізнаюся, зловити той самий момент, коли саме стріляють водомети Варшавського фонтану, дуже непросто. Кажуть, що це відбувається. Я знаю дуже мало людей, хто бачив це «чудо природи» наживо, а не тільки на листівках. Хтозна, може вам пощастить, так як спеціального розкладу чи графіка ніхто ще не склав.

Цікавою особливістю як садів, так і фонтану Трокадеро, є прикрашають їх скульптури. Якщо спускатися зверху вниз, то спочатку ви зустрінете на своєму шляху статуї «Чоловіки» і «Жінки», що підносяться з правого і з лівого боку садів Трокадеро відповідно і дивляться в напрямку Ейфелевої вежі. Немов вони милуються видом разом з вами. Авторами були П'єр Траверс (1937) і Даніель Бакеу (1937).

Авторами були П'єр Траверс (1937) і Даніель Бакеу (1937)

Далі йдуть дві скульптурні групи «Бик і лань» (скульптор Поль Жюв) і «Кінь і пес» (Жорж Гуйо). Ці тварини насправді є частинами статуй, які раніше прикрашали фасад першого палацу Шайо, виконаного тоді в так званому «мавританському» стилі. І з'явилися вони тут уже в повоєнний час, а до того постаменти для розміщення майбутніх творів мистецтва довгий час пустували. Невідомо, в чому полягала подібна затримка: чи то не могли визначитися з композицією, то чи сумнівалися, ліпити нові або встановити колишні.

Невідомо, в чому полягала подібна затримка: чи то не могли визначитися з композицією, то чи сумнівалися, ліпити нові або встановити колишні

Сади Трокадеро за своєю площею займають ні багато ні мало 9,5 гектарів землі, і сьогодні це одне з улюблених місць відпочинку не тільки гостей міста, а й самих французів. Біля підніжжя садів, ближче до Ейфелевої вежі, встановлені каруселі для дітей, а також численні намети як з всюдисущими французькими сендвічами з багетів, так і з такими ласощами, як млинці або гофри (вафлі), які готуються тут же у вас на очах за лічені хвилини.

Біля підніжжя садів, ближче до Ейфелевої вежі, встановлені каруселі для дітей, а також численні намети як з всюдисущими французькими сендвічами з багетів, так і з такими ласощами, як млинці або гофри (вафлі), які готуються тут же у вас на очах за лічені хвилини

Після дослідження кварталу Трокадеро, перш ніж поспішати підкорювати Ейфелеву вежу, зупиніться хоча б ненадовго в садах, помилуйтеся Варшавським фонтаном або покатайте діточок на каруселях.

Після дослідження кварталу Трокадеро, перш ніж поспішати підкорювати Ейфелеву вежу, зупиніться хоча б ненадовго в садах, помилуйтеся Варшавським фонтаном або покатайте діточок на каруселях

Прогулянка до Ейфелевої вежі

Прогулянка до Ейфелевої вежі

Це, мабуть, найпопулярніший туристичний маршрут, але, незважаючи на це, я б радила кожному його зробити. Види відкриваються прекрасні, а місця, наповнені історією, не залишать нікого байдужим. Незвичайно легко і повітряно ви себе відчуєте, спускаючись від еспланади площі Трокадеро по численних сходинках вздовж розпускаються фонтанів, минаючи закохані парочки і наближаючись з кожним кроком до «залізної леді» Парижа, яка буде виглядати ще величніше, виростаючи у вас на очах. А між вами і Ейфелевою вежею простяглася Сена, по якій снують знамениті прогулянкові кораблики. До речі, дуже раджу прогулятися по Сені. Причому зробити ви можете це в будь-який час року, так як є кілька різних видів катерів, в тому числі з критими палубами.

Причому зробити ви можете це в будь-який час року, так як є кілька різних видів катерів, в тому числі з критими палубами

З чого б це раптом?

Новости