Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

PeritoBurrito | Гід по Криту

  1. Іракліон (Heraklio)
  2. Агіос-Ніколаос (Agios Nikolaos)
  3. Спиналонга (Spinalonga)
  4. Ваи (Vai)
  5. Плато Лассіті і печера Зевса
  6. Гортіна (Gortina) - Фестоса (Phaistos) - Мата (Matala)
  7. Ретімнон
  8. Ханья
  9. Монастирі півострова Акротірі
  10. Пляж «Чортова гавань» (Seitan Limania)
  11. Озеро Курна (Kournas)
  12. Балос і Грамвуса
  13. Елафонісі
  14. ущелини
  15. Превели (Preveli)
  16. Айя-Галини (Agia Galini)
  17. Бонус: з Криту на Санторіні

Крит - це найбільший грецький острів, до недавнього часу (якихось 100 з невеликим років тому) самостійна держава, а також спадкоємець древніх цивілізацій: мінойської, грецької та візантійської. Для туристів же Крит - це відпочинок на будь-який смак, темперамент і гаманець.

Разом з нашим путівником від Жені Ласаковой вирушайте в гори з рюкзаком за плечима, вивчайте вузькі лабіринти вуличок в венеціанських містечках, перенесений в далеке минуле серед руїн минойских палаців, розслабляйтеся на пляжі під мірний шум прибою або пірнайте в бурхливе нічне життя. Крит пропонує все це, а вам залишається тільки вибрати.

C травня по кінець жовтня.
У травні-червні острів цвіте і тому особливо гарний. Кругом все потопає в зелені, а у доріг торгують свіжозібраним медом з чебрецю.

Навіть в серпні, незважаючи на те що це самий жаркий і улюблений туристами місяць, можна чудово відпочити. По-перше, на острові дме бриз, тому спека переноситься набагато легше, ніж в материковій Греції. А по-друге, в серпні починається сезон фруктів: на узбіччях доріг з'являються торговці апетитними маленькими апельсинами.

Якщо ж ви плануєте відпустку восени, придивіться до південного узбережжя Криту - вода тут залишається теплою найдовше.

Порада: У поїздці восени є ще одна перевага - фінансове. Погода все ще тепла, температура води в морі дозволяє купатися, але кількість туристів на пляжах і основні визначні пам'ятки різко знижується, а слідом знижуються і ціни на житло, їжу та інші послуги.

У сезон в столиці острова Іракліон щодня можна дістатися регулярним або чартерним рейсом з Москви і кілька разів в тиждень чартерами з Санкт-Петербурга, Краснодара, Єкатеринбурга, Казані та інших міст.


Шенгенська віза будь-якої держави. До речі сказати, свої візи греки видають досить лояльно: не вимагають великої кількості документів і довідок, які не скупилися з терміном дії. Навіть якщо у вас немає шенгенських віз у паспорті, ви сміливо можете розраховувати на візу від півроку.

Найкраще взяти напрокат автомобіль - так вам стануть доступні навіть приховані від туристичних натовпів куточки Криту.

Порада: Дуже важливо при отриманні автомобіля відзначити все подряпини й відколи, а також брати повну страховку - крітяни легко можуть причепитися до якоїсь ледь помітною подряпини на крилі.

Якщо ж автомобіль для вас не варіант, можна скористатися автобусними маршрутами (про них читайте нижче). Головна траса острова Е75 йде із заходу на схід по всьому північному узбережжі, в усі основні міста і цікаві місця легко дістатися на рейсовому автобусі.

Критяне прекрасно готують м'ясо, особливо баранину, а до появи на острові туристів місцеві жителі взагалі не особливо жалували рибу і морепродукти. Це пояснюється тим, що більша їх частина здавна мешкала нема на морському узбережжі, а в глибині острова, де були звичними саме страви з м'яса. Але з початком активної туристичної діяльності морепродукти отримали таке ж широке поширення. Природно, овочі, хліб, оливки (стандарт грецьких продуктів) - все тут дуже смачно.

Практично в будь-якому ресторані, таверні або кафе вам принесуть вітальний комплімент, зазвичай це хліб, трохи оливок і густа томатна або оливкова паста. В кінці трапези пригостять десертом (на початку сезону це невеликі вазочки, схожі на Панакота, в серпні-вересні це тарілочка з скибочками кавуна і дині). І будьте готові до того, що фінальним акордом стане безкоштовна порція місцевої ракії (виноградної горілки).

До речі, грецька ракія дуже хороша - легка, м'яка, з приємним післясмаком. А ось місцеве вино досить посередня. Ще один цікавий напій - узо. Це анісова горілка, тут її приносять з льодом і склянкою води, якої потрібно розбавити напій. Виходить мутно-біла рідина з дуже специфічним ганусовим смаком.

Ідеальний варіант для повного знайомства з Критом - взяти автомобіль, об'їхати острів по периметру і зупинятися в різних місцях: десь просто на ніч, десь - затримуючись на пару днів, щоб зробити гак вглиб острова і оглянути околиці.

Наприклад, ви можете взяти машину в аеропорту Іракліон і відправитися на захід: провести кілька днів у Ретімноні, а потім в Ханьї. Потім переміститися на південне узбережжя і відправитися на схід через Франгокастелло, Плакиас (обов'язково відвідайте пляж Превели), Маталам. Тут можна переночувати або зупинитися на пару днів, щоб поніжитися біля моря і зробити вилазку на кілька кілометрів углиб до руїн Фестоса і Гортіни. Рушити далі на схід по узбережжю, через Ієрапетра на північ в Сітію, звідти, після огляду монастиря палив, відправитися в Агіос-Ніколаос і провести в околицях день-другий. А потім взяти курс на захід, в сторону Іракліону, зупинитися в Малії (якщо цікавить бурхливе нічне життя) або Херсоніссос (якщо любите спокійні курортні містечка). Звідси можна сходити в похід на плато Лассіті і в печеру Зевса, а можна і затриматися до кінця відпустки і як слід відпочити.

Якщо ж ви віддаєте перевагу щоранку прокидатися в знайомої ліжку, снідати в своєму готелі, виїжджати на день і до вечері знову повертатися «додому», оглянути навряд чи вдасться половину Криту. Але навіть на одній половині острова вам цілком вистачить вражень на двотижневу відпустку.
Найзручніші для таких цілей міста - Ретімнон і Ханья на заході, Агіос-Ніколаос на сході і Айя-Галини на півдні острова. Крім зручності розташування щодо місцевих визначних пам'яток, ці міста самі по собі цікаві і заслуговують на особливу увагу.

Основні туристичні місця на схід від Іракліон - Херсоніссос, Малія, Агіос-Ніколаос, Сітія, Ієрапетра (південно-східне узбережжя)

Іракліон (Heraklio)

Столиця острова Крит. Тут розташований міжнародний аеропорт, морський порт, є кілька музеїв. Сам по собі місто не вражає, так що затримуватися тут не рекомендуємо - вам він може стати в нагоді тільки як пункт прибуття / пересадки.
У десяти кілометрах від Іракліону розташована чи не найпопулярніша туристична пам'ятка - Кносс (Knoss). Найвідоміші критські руїни - палац мінойської (догрецькою) епохи, яка загинула в 1450 році до нашої ери після виверження вулкана на Санторіні і послідував за ним цунамі. Основна відмінність від інших минойских розкопок полягає в тому, що відкопали Кносс на початку ХХ століття сер Артур Еванс вирішив поставити вельми спірне археологічний експеримент: він вивчив фрески, зображення на саркофагах і глиняних вазах, знайдених при розкопках Кносса, і частково відновив палац. В результаті відвідувачі можуть споглядати сходи, колони, деякі приміщення палацу, проте навряд чи їм вдасться відчути час в цих декораціях - все це новодел. А туристів натовпу. Чи варто витрачати час на псевдодревній палац, вирішувати вам.

Чи варто витрачати час на псевдодревній палац, вирішувати вам

Кносський палац

Агіос-Ніколаос (Agios Nikolaos)

Місто розташоване на північно-західному березі затоки Мірабелон, в 62 кілометрах на схід від Іракліон по шосе Е75. Можна скористатися рейсовим автобусом.

Агіос-Ніколаос

- мальовничий приморське містечко, в ньому стоїть провести цілий день. Цікава пам'ятка - озеро Вулізмені (Límni Voulisméni), набережна якого є одним суцільним прибережним рестораном. У XIX столітті до озера від моря був проритий невеликий канал, так що тепер воно фактично є морською затокою.
Якщо пройти всю набережну, дорога приведе до маленької білої церкви Святителя Миколая - покровителя моряків. Сама церква закрита, але відразу за нею починається стежка, по якій ви можете піднятися на самий верх пагорба і насолодитися видом на озеро і море.
Якщо зупиняєтеся в Агіос-Ніколаос на ніч, рекомендуємо її підкорити на пагорб двічі - при сонячному світлі і після заходу сонця це дві різні, але однаково приголомшливі картини. - мальовничий приморське містечко, в ньому стоїть провести цілий день

озеро Вулізмені

У семи кілометрах від Агіос-Ніколаос ховається невелика і надзвичайно мальовнича село Кріца (Kritsa) - місце, обов'язкове до відвідування, якщо ви опинилися неподалік.
Тут до сих пір можна зустріти чоловіків і жінок в традиційних критських одязі, причому це не костюмовані заходи для іноземців - вони просто так одягаються. На вузьких вуличках між побіленими будиночками з різнокольоровими дверима і віконницями вальяжно відпочивають місцеві люди похилого віку і їх коти. Тут приємно просто побродити, посидіти і поспостерігати за неквапливим життям місцевих, присісти в кафе і випити кави. Пари годин достатньо. Туристів тут майже немає.

Спиналонга (Spinalonga)

Острів з фортецею і цікавою історією. Сам острів і фортеця на ньому були побудовані ( Спиналонга навмисно перетворили з півострова в острів) в XVI столітті, при венеціанському правлінні. Пізніше острів був захоплений османами, а потім тут заснували лепрозорій - острів став останнім притулком для хворих на проказу. Лепрозорій проіснував на Спіналонга до середини минулого століття. Жителі Криту вірять, що на острові мешкають привиди, неупокоенний душі загиблих людей, і запевняють, що час від часу ночами звідси чуються голоси і дзвін.
Можете в це вірити чи ні, але відвідування Спиналонга напевно справить на вас сильне враження, у цього місця дуже сильна енергетика. А з кріпосних стін і веж відкривається чудовий вид на море і узбережжя Криту.

Щоб дістатися до Спиналонга, потрібно спершу доїхати до Елунда (Elounda) або Плаки (Plaka) - 10-15 кілометрів від Агіос-Ніколаос, ходять рейсові автобуси, а звідти на одному з кораблів, які відходять на Спиналонга кожні півгодини-годину і йдуть до острова не більше 15 хвилин.

Ваи (Vai)

Найсхідніший і найзнаменитіший пляж Криту - той самий пляж «Баунті» (так-так, знайома з дитинства реклама була відзнята саме тут), ваи знаходиться в 30 кілометрах від міста Сітія. Він розташований посеред гаю фінікових пальм - найбільшої дикоростучої пальмового гаю у всій Європі. До речі, під час зйомок реклами до пальм за вказівкою режисера прив'язували кокоси.

Це місце зовсім не схоже на решті Крит - швидше на якийсь тропічний острів. Однак не розраховуйте на відокремлений спокійний відпочинок. Ваи дуже популярний серед туристів, яких сюди привозять цілими автобусами з екскурсією, а весь пляж заставлений рівними рядами шезлонгів і парасольок (зрозуміло, не безкоштовних). Проте ви можете-таки урвати собі шматочок райської насолоди - не забудьте взяти з собою покривало або підстилку.

Якщо ви пересуваєтеся на машині, обов'язково загляньте в монастир Топлу XIV століття (Iera Moni Toplou), розташований по дорозі з Сітіі до Ваи. Топлу - незвичайний монастир, це монастир-фортеця, що не можна не помітити вже на під'їзді до нього. У всі часи монахи, що жили в монастирі, захищали свою землю - то від піратів, то від османів, а за часів Другої світової монастир був центром антифашистського опору.
Але крім своєї бойової історії монастир відрізняється дивовижною мальовничістю. Усередині нього панує атмосфера умиротворення, він потопає в зелені, з дзвіниці відкривається чудова панорама. Обов'язково варто відвідати і монастирську церкву, а в музеї зберігаються унікальні зразки древньої іконопису.

Обов'язково варто відвідати і монастирську церкву, а в музеї зберігаються унікальні зразки древньої іконопису

монастир Топлу

Плато Лассіті і печера Зевса

плато Лассіті (Oropedio Lasithiou) розташовується в центрі східної частини Криту, приблизно посередині між Іракліон і Агіос-Ніколаос. Щоб потрапити на гірську дорогу, яка йде навколо плато, необхідно звернути з шосе в районі Малії.

Все плато можна об'їхати по периметру, насолоджуючись видом гір з одного боку і полів зі зворушливими білими вітряками з іншого. Але головний пункт програми в цій поїздці - Діктейська печера , Також відома як печера Зевса.

плато Лассіті

Крит сповнений легенд і міфів - по одному з них, в цій печері народився і ріс Зевс. Його мати, богиня Рея, сховалася від свого чоловіка, титану Кроноса, який пожирав всіх своїх дітей, так як йому була передбачена загибель від рук власного сина. Рея народила Зевса і сховала в печері, а Кроносу підклала камінь замість дитини.
При розкопках в печері було знайдено статуетки Зевса і вівтарі, а також безліч керамічних виробів різних періодів - на протязі багатьох століть тут поклонялися богу-громовержцу. Тепер ці знахідки виставлено в археологічному музеї Іракліона, а в печері Зевса ви зможете помилуватися сталактитами і сталагмітами химерної форми. Тут тихо і прохолодно, навіть коли зовні щосили палить полуденне сонце.

На шляху до плато рекомендуємо зробити зупинку в сімейному кафе Skapanis , Розташованому прямо на краю прямовисної скелі.

Гортіна (Gortina) - Фестоса (Phaistos) - Мата (Matala)

Це маршрут на цілий день для любителів погуляти серед стародавніх руїн, ваз і залишків мозаїки, послідовність - від північного узбережжя острова до південного.

Першою зупинкою стане Гортіна - один з трьох найважливіших міст мінойської цивілізації (50 кілометрів від Іракліону, 32 кілометри від Айя-Галини, 82 кілометри від Ретімнона).

Залишимо за дужками стародавні легенди, скажімо тільки, що в період римського панування Гортіна була столицею Криту. Найцікавіше тут - кам'яні плити V століття до нашої ери, на яких викарбовано звід законів. З цікавого: написаний 2500 років тому закон не передбачав смертну кару, а також вимагав вагомих доказів провини або невинності обвинуваченого.

У 19 кілометрах на захід від Гортіни знаходиться ще один цікавий археологічний комплекс - Фестський палац (Faestos). Він вважається другим (після Кносского) археологічною пам'яткою Криту. На наш погляд, він цікавіше, тому що розкопки тут велися дбайливо і ніхто не намагався відтворити палац з бетону для наочності туристів. Огляд цього величезного палацового комплексу під відкритим небом займе пару годин, тому захопіть воду і головний убір.

Фестський палац

Мата - невелике селище на південному узбережжі Криту. Піщано-гальковий пляж, що знаходиться в невеликій бухті, стане відмінним завершенням маршруту Гортіна - Фест.

пляж Матала знаменитий тим, що в західній частині бухти, прямо в скелі, є безліч рукотворних печер, як ніби залишених гігантськими ластівками. Кажуть, цих печер близько десяти тисяч років і їх видовбали в м'якій породі ще первісні мисливці. Потім вони сподобалися раннім християнам, які шукали притулку від переслідувань. У ХХ столітті це місце облюбували хіпі, які створили тут ціле поселення. Зараз в селищі від них залишилися тільки пара-трійка стилізованих кафе та кілька розписаних мікроавтобусів. Сам пляж прекрасно обладнаний для комфортного відпочинку: парковка, парасольки, шезлонги, поруч маса прибережних кафе, барів, готелів.
Якщо ви плануєте подорож по всьому Криту, Мата - відмінне місце, щоб затриматися на пару днів.

Що не кажи, а західна частина Криту відрізняється від східної. Гори тут вище і повітря свіже. Або це тільки здається? Відставимо домисли: в цій частині острова знаходяться два найкрасивіших міста - Ханья і Ретимнон.

Ретімнон

до Ретімнона (Rethymno) зручно дістатися буквально з будь-якого куточка Криту: найвіддаленіший курортне місто, Сітія, знаходиться в 200 кілометрах по трасі Е75, а від Ханьї їхати всього 64 кілометри.
Якщо описати Ретимнон в декількох словах, то це старий венеціанський місто з мармуровими фонтанами, візантійські церкви і турецькі еркерниє балкони. У невеликій затишній гавані штовхаються бортами рибальські човники, таверни і ресторанчики плавно переходять від одного до іншого. Увечері на набережній перекривають автомобільний рух, і там відразу з'являються юрби людей різного віку і національностей.

Чим зайнятися? Насамперед забратися на пагорб і оглянути венеціанську фортецю Фортецца (Fortezza Paleokastro) XVI століття, а також помилуватися з кріпосних стін морем і гірським масивом Іда (фортеця відкрита щодня з 8:00 до 20:00, вхід - близько 3 євро).

Обов'язково після заходу прогулятися по освітленій безліччю вогнів набережній гавані Ретімнона - це найромантичніше місце в місті.

Для сніданку можемо порекомендувати невелику таверну Stella's Kitchen - відмінне місце в Старому місті. А ще тут готують правильний омлет (у критян, як з'ясувалося, з цим проблеми) - без тонни масла і не пересмажений (в Греції повсюдні проблеми зі сніданком. - Прим. Ред.).

Ханья

Ханья (Chania) - екс-столицю острова (Іракліон придбав цей статус тільки в 1972 році) люблять називати критської Венецією. Незважаючи на відсутність каналів і будинків на палях, схожість дійсно є, особливо в гавані. Це не дивно: адже з XIII по XVII століття місто перебувало під владою Венеціанської республіки. Венеціанці облаштували гавань, поставили маяк, моли і хвилерізи.

Старе місто Надзвичайно красивий: вузькі бруковані вулічкі, яскраве забарвлені Будівлі, химерна суміш мінаретів, православних куполів и барокових фасадів.
Крім нескінченних прогулянок по Старому місту, варто заглянути в усі зустрічаються церкви, помилуватися кварталом Топанас, де збереглися і венеціанські особняки, і турецькі будівлі, оглянути лабіринт кварталів Кастеллі і Сплантзья.

Обов'язково відвідайте критий ринок: крім численних сувенірів і традиційних критських товарів (гірські трави, прянощі, сири, масло і оливки, ножі з гравіюванням і кошики), варто звернути увагу на саму будівлю. Побудоване в 1911-1913 роках за зразком марсельського, будівля ринку Ханьи має входи з чотирьох сторін світу, а дах засклена, тому тут завжди багато світла.
Цікаво погуляти і в Новому місті, пройтися по кварталу Кумкапи, заглянути в церкву Святої Магдалини - її побудували в якості подарунка принцу Георгу від російського імператора Миколи II.

На Ханью рекомендуємо витратити два-три повних дні.

Монастирі півострова Акротірі

Буквально в декількох кілометрах від Ханьї, на півострові Акротірі, розташувалася трійця вкрай цікавих і мальовничих монастирів, must-see цього регіону. Однак основний туристичний потік мине цей маршрут - велика втрата для них і чудова новина для вас.

Виїжджайте з Ханьи і слідуйте по дорозі в аеропорт, а потім ще на північ. координати монастиря Айя Тріада (Moni Agias Triadas) - 35.56068, 24.135259.
Монастир був побудований двома ченцями - венеціанськими підданими критського походження. Обов'язково знайдіть в глибині двору мініатюрну (не в приклад московському храму) церква Христа Спасителя.

Наступний по ходу слідування монастир - Гувернето , Також званий Панайя тон Ангелон (Gouverneto, Panagia ton Angelon), він був побудований в середині XVI століття. Відстань до нього - чотири кілометри по грунтовій дорозі. І Айя Тріада, і Гувернето - монастирі діють, тому слід дотримуватися відповідний дрес-код (або скористатися запропонованими накидками і спідницями).
Крім того, Гувернето закритий для відвідування з 12:30 до 16:30.

Якщо пройти через територію монастиря Гувернето, то ви опинитеся на оглядовому майданчику, звідки відкривається чудовий вид на гори. Тут починається стежка до третьої обителі півострова - занедбаного монастиря католицько , Відомому також як монастир Святого Іоанна ксенос (Agias Ioannis Xenos). Відправляйтеся вниз, стежка вимощена каменем і зручна для прогулянки. Дорога до Католико займе приблизно 25-30 хвилин в одну сторону.

Приблизно через десять хвилин ходьби вниз вам зустрінеться печера Аркудіотісса з церквою Богоматері біля входу. Це культове місце, відоме з давніх часів. Колись тут поклонялися Артеміді і віддавали їй почесті. У святковий місяць Гамеліон (з 10 січня по 6 лютого) дівчата, які виходили заміж, виконували тут ритуальний танець, присвячений богині полювання.

Монастир Католико вважається найдавнішим монастирем острова (заснований в VI-VII столітті). До входу в обитель веде кам'яний міст, перекинутий над ущелиною, самі ж будови монастиря витесані в скелях. Так, наприклад, церква Святого Іоанна ксенос має звичайні стіни тільки з боку фасаду, основне ж приміщення знаходиться всередині скелі. Також в скелі висічені і скити ченців-самітників, в два з яких можна забратися тільки повзком. Цілком ймовірно, що оглядати монастир ви будете на самоті - туристів сюди не привозять.
Якщо пройти по стежці ще далі вниз, ви зійдіть до моря - до невеликого відокремленому пляжу, де можна набратися сил перед зворотною дорогою нагору.

Порада: Якщо будете йти по стежці тихо і вам дуже пощастить, можете зустріти абсолютно чарівного звірка - критську куницю. Головне - встигати дивитися не тільки під ноги.

Пляж «Чортова гавань» (Seitan Limania)

Один з найкрасивіших і важкодоступних пляжів Криту - Чортова Гавань, знаходиться недалеко від міста Ханья. Дістатися туди непросто - остання ділянка дороги рясніє серпантинами і ухилами, а після доведеться ще топати по спуску (обов'язково в зручному взутті, не в шльопанцях або сланцях). Обов'язково захопіть воду.
Пляж необладнаний - ні лежаків, ні лотка з водою, ні рятувальника. Але і натовпів туристів тут теж немає. Зате є краса, тиша і самота.

Зате є краса, тиша і самота

чортова гавань

Озеро Курна (Kournas)

Курна - єдине озеро на Криті. Воно розташоване в 48 кілометрах від Ханьї на схід, в сторону Ретімнона. Озеро мальовниче, з прозорою водою до самого дна.

Місцеві продавці туристичних послуг запевняють, що якщо уважно дивитися, то можна побачити черепах Caretta caretta (вони кажуть «побачити церепаскі»). Це, звичайно, туристична байка: Caretta caretta тут немає і в помині, зате на берегах вільно гуляють зграї гусей, а на далеких крутих схилах пасуться кози. За відгуками читачів PRTBRT на 2017 рік черепашки в озері Курна все-таки існують!

Рекомендуємо орендувати на пару годин невеликий водний велосипед з навісом (близько 7 євро за годину) і вивчити озеро з води, природно, з перервами на купання. Потім можна пообідати в одному з прибережних ресторанчиків (ціни цілком відповідають міським).

Балос і Грамвуса

З Ханьи зручно відправитися досліджувати крайній захід острова і оглянути лагуну Балос - одну з візитних карток Криту. Знаменита вона тим, що в цьому місці зливаються воєдино три моря: Іонічне, Егейське і Лівійське. За словами місцевих жителів, в сонячну погоду в бухті можна розрізнити десятки різних відтінків води. Сама бухта - це велика мілина і піщаний пляж. Тут цілком можна провести пару годин, насолодитися видом на три моря.

Потрапити на Балос найзручніше на одному з кораблів, які регулярно відходять з порту містечка Кіссамос (Його ще називають Кастеллі). Важливо пам'ятати, що кораблі відходять з 10:00, але тільки в першій половині дня, найпізніший йде о 12:30 (і то тільки в високий сезон). Рекомендуємо приїхати в порт до десяти, щоб вибрати потрібний кораблик.

В рамках поїздки вас завезуть на острів Грамвуса (Gramvousa), на вершині якого піднімаються залишки колись неприступної фортеці, побудованої в XVI столітті для захисту протоки. Однак через 100 років фортеця, як і весь острів, не встояла перед османськими завойовниками, а потім стала притулком піратів (звідси друга назва острова - піратський). Фортеця непогано збереглася, по ній цікаво прогулятися, з її стін відкривається чудовий вид.

Фортеця непогано збереглася, по ній цікаво прогулятися, з її стін відкривається чудовий вид

острів Грамвуса

Майте на увазі, що ні на Грамвуса, ні на пляжі Балос ви не знайдете тіні, тому радимо запастися кремом з потужним захистом від сонця і головним убором.

Ця поїздка займе повний день до самої вечері.

Елафонісі

Ще один острів і однойменний пляж крайнього заходу Криту знаходиться в 72 кілометрах від Ханьї. Елафонісі - один з найпопулярніших пляжів у туристів і один з кращих у всій Греції.

Острів сполучений з великою сушею довгою піщаною косою, в основі якої і розташований пляж Елафонісі (Elafonissi) . Тут можна влаштуватися в тіні дерев і парасольок на шезлонгах, а потім прогулятися по мілині, яка йде далеко від берега. Любителям глибокої води тут буде нецікаво: на багато метрів вперед води набирається чи до середини стегна. Місце дуже гарне, хоча і облюбоване туристами. Дістатися сюди з Ханьи можна по красивій гірській дорозі.

пляж Елафонісі

пляж Елафонісі

монастир Хрісоскалітісса

По дорозі з Ханьи в сторону Елафонісі, не доїжджаючи буквально кілька кілометрів, ви зустрінете покажчик на монастир Хрісоскалітісса (Chrisoskalitissa) - монастир Золотий ступені. Обов'язково загорніть туди. Білокам'яний монастир височіє над морем на скелі. Вважається, що сім з 90 ступенів сходів, що ведуть до обителі, зроблені з чистого золота (звідси і назва), але грішна людина не зможе відрізнити їх від звичайних.

ущелини

Крит весь усипаний ущелинами. Найвідоміше і туристичне - Самарь (Samaria). Екскурсії сюди продаються буквально на кожному кроці, поряд з екскурсіями до Кносскому палацу і печеру Зевса. Якщо досвіду пішого туризму у вас немає, а ущелині подивитися хочеться, можете скористатися організованим туром. На автобусі вас доставлять в його саму північну точку, і ви підете на південь, у бік моря, де через 18 кілометрів шляху вас буде чекати катер. Зверніть увагу: це похід на весь день під сонцем, навіть якщо ви йдете з організованою групою, тому взуття, головний убір і вода обов'язкові. І не забувайте, в похід йти треба за насолодою природою.

І не забувайте, в похід йти треба за насолодою природою

Національний парк Білі Гори

Національний парк Білі Гори

Національний парк Білі Гори

Ви також можете організувати цей похід і самостійно, головне, майте на увазі, що на шлях туди і назад одного дня не вистачить, а ночувати в ущелині заборонено. Однак на південному березі, в селищі Айя-Румелі (Agia Roumeli), можна забронювати готель, переночувати там і відправитися в зворотний шлях з новими силами.

Оскільки Національний парк Білі Гори найпопулярніше на острові, готуйтеся до того, що шлях по ньому ви зробите буквально в натовпі людей. Кілька більш безлюдно тут буває навесні і восени, але тоді ж в регіоні часто йдуть дощі, а в дощ ущелині закривають для відвідування.

Любителям менш розкручених маршрутів можна порекомендувати, наприклад, ущелину Імброс (Imbros) або ущелину Святий Ірини (Agia Irini). Шлях по ним коротше (7 і 8 кілометрів відповідно), а туристів в рази менше.

ущелина Імброс

Якщо ходити по дну ущелини вам нецікаво, але відкриваються види дикої природи ваблять, рекомендуємо проїхати на автомобілі з півночі на південь, від траси Е75 (з'їзд приблизно посередині, між Ханьей і Ретімнон) до селища Хору-Сфакіон (Chora Sfakion). Красива дорога йде по краю ущелини, а десь в середині шляху, на самому краю обриву, розташований затишний ресторанчик. Там можна насолодитися видом на ущелину внизу і підкріпитися пирогами.

Превели (Preveli)

У 50 кілометрах на схід від Хору-Сфакіон, проїхавши містечко Плакиас (Plakias), ви знайдете дорогу до однойменних монастирям і пляжу .
монастир Превели , Точніше сказати, монастирі (їх два: занедбаний Като Превели, нижній, і Ано Превели, верхній), знаходиться приблизно в 15 кілометрах від села Плакиас.

монастир Превели   , Точніше сказати, монастирі (їх два: занедбаний Като Превели, нижній, і Ано Превели, верхній), знаходиться приблизно в 15 кілометрах від села Плакиас

монастир Превели

на пляж доведеться спускатися пішки пару кілометрів по зручною стежкою, з якої відкриваються чудові краєвиди на Лівійське море. Дорога назад важче, тому рекомендуємо запастися пляшкою води в пляжному кафе.

Унікальність самого пляжу полягає в тому, що в цьому місці в море впадає річка Курталіотіс (або Массалія). У гирлі течія річки намило піщану косу, один берег якої - це морський пляж, а інший - річкової. Якщо трохи пройти від пляжу вгору за течією, опиняєшся в густих заростях фінікових пальм. Туристи вважають за краще залишатися на пляжі, так що в річці можна викупатися практично на самоті. Правда, вода буде освіжаючою - річка бере свій початок в гірській ущелині Курталіотіко.

Айя-Галини (Agia Galini)

Найвідоміший курорт південного узбережжя Криту, Айя-Галини , Має дуже вигідне розташування: в декількох кілометрах знаходиться пляж Мата, а також руїни Фестоса і Гортіни. З Айя-Галини веде пряма дорога до Ретімнон. Можна жити на півдні, але легко відвідати пам'ятки північного боку. Та й саме місце варто того, щоб тут зупинитися. Красива гавань і порт, мальовничі вузькі вулички, підіймаються від моря в гору, заставлені столиками безлічі кафе. пляж тут гальковий (як майже всюди на Криті), зате купальний сезон - найдовший на всьому Середземномор'ї. Так що якщо ви плануєте осінню відпустку на Криті, то Айя-Галини буде самим вдалим вибором.

На території Криту ви знайдете готель на будь-який смак та уподобання. Редакція PRTBRT вибрала три варіанти, в яких провести свою відпустку буде особливо приємно.

Minos Beach Art Hotel - арт-готель, розташований в мальовничій частині Агіос-Ніколаос. Територія невеликого півострова, потопаючого в зелені, забудована будинками-бунгало в грецькому стилі. До послуг гостей замовити SPA, басейн, різні спортивні майданчики та інвентар, пляж з баром, арт-галерея під відкритим небом і кілька відмінних ресторанів. Один з них, La Bouillabaisse Gourmet Restaurant, відзначений серйозними гастрономічними нагородами.

Minos Palace - великий готель в затоці Мірабелло, недалеко від міста Агіос-Ніколаос. Примітною особливістю готелю є величезний басейн і відмінний пляж в тихій бухті, де ніколи не буває величезних хвиль. Крім цього, до послуг гостей так же замовити SPA, спортивні майданчики, водний спорт, ресторани і бар.

Candia Park Village - Сімейний курортний готель, оформлений в стилі критської села. Відмінний варіант для тих, хто подорожує з дітьми або великою компанією. Готель пропонує широкий вибір разлвеченій: від тенісу до віндсерфінгу і дайвінгу. На території готелю кілька басейнів, два пляжу (галечний і пісочний), ресторани, бари і дитячі майданчики. Правда дотримуйтесь Сторожней - з таким спектром розваг можна жодного разу не вийти за межі готелю!

Бонус: з Криту на Санторіні

Якщо ви ніколи раніше не бували на Санторіні, дуже рекомендуємо витратити пару днів і зробити ознайомлювальну поїздку на цей найпопулярніший і романтичний острів Кикладского архіпелагу. З Криту зробити таку вилазку дуже зручно. Про сам острів і його визначні пам'ятки писати не будемо, все вже докладно описано в окремій статті .

Всі туристичні агентства Криту пропонують екскурсію на Санторіні. Не піддавайтеся! Організувати самостійну поїздку не так важко, як здається, а враження будуть зовсім іншими.

На Санторіні щодня відправляється кілька поромів з порту Іракліона. Квитки варто купити і оплатити заздалегідь на одному з сайтів або за кілька днів до поїздки в касі порту. Например, тут:
ktelherlas.gr
letsferry.gr
anek.gr
paleologos.gr

В цьому випадку необхідно приїхати в порт раніше, щоб забрати свої квитки в спеціальному пункті видачі.
Пором прибуває на Санторіні приблизно о 10:30. Разом з вами на цьому ж поромі на острів їдуть туристичні групи, тому головна мета - уникнути зіткнення з ними.
Ось стандартний маршрут одноденних туристичних груп: прибуття в порт Санторіні - Ія - Фіростефані - Фіра - пляж Перісса - трансфер в порт, паром.
А ось один з безлічі альтернативних маршрутів, який дозволить уникнути цієї божевільної юрби. Маршрут розрахований на два дні з однією ночівлею.
1 день: прибуття в порт - Фіра (+ Фіростефані) - Ія, заселення в готель - пляж (крім Перісса) - захід в Ії.
2 день: Ія ранкова - пляж (будь на ваш смак, крім Перісса) - порт.
Таких маршрутів може бути безліч, в залежності від цілей відвідування: пляжі, міста або вулкани. Головне - пам'ятати, де в цей момент знаходяться туристичні групи, і підлаштовувати свій маршрут.

Машину на острові паркувати незручно, тому краще взяти в оренду мопед або невеликий квадроцикл. Він розвиває швидкість до 70 км / год - цього цілком достатньо, щоб комфортно пересуватися між населеними пунктами і по ним.
Прокатні контори є і в порту, правда, їх тут замало. Якщо хочете мати можливість вибору і торгу, сідайте в порту на рейсовий автобус до Фіри і вже там шукайте засіб пересування.

  • Навіть якщо ви не орендуєте на Криті автомобіль, обов'язково подорожуйте. Самий нецікавий відпочинок на острові - провести два тижні на пляжі біля готелю. На Криті добре розвинене автобусне сполучення, і дістатися до основних цікавих міст не складе великих труднощів.
    тут можна подивитися розклад автобусів за основними напрямками.
    А тут можна навіть купити квитки онлайн:
    e-ktel.com
    ktel-heraklio-lassiti.gr

  • Для автомобільної подорожі машину краще бронювати заздалегідь через сайти великих компаній або агрегаторів. Місцеві невеликі прокатні контори можуть спробувати вас ошукати.
    Дуже рекомендуємо взяти в поїздку навігатор. Місця він займає небагато, зате виявляється дуже корисний, якщо ви захочете забратися куди-небудь в глушину.

  • Не розраховуйте беззастережно на банківську карту, беріть з собою і готівку - карти приймають далеко не скрізь.

Або це тільки здається?
Чим зайнятися?

Новости