Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Пам'ятки Криту, які варто подивитися самостійно на машині

  1. Затонуле місто олус
  2. Кносський палац
  3. Печера Зевса
  4. Фестський палац
  5. Монастир Кера Кардіотісса
  6. Спіналога
  7. Гортіна
  8. озеро Курна
  9. щоб зорієнтуватися
  10. Як подорожувати на авто

Крит - відносно невеликий острів. Тут зосереджені історичні та природні пам'ятки - шикарні парки, затишні бухти, вражаючі печери, античні палаци і середньовічні замки.

Наші фото і опис місцевих красот допоможуть вам зрозуміти, що подивитися на Криті в першу чергу. Кносський палац з міфічним лабіринтом Мінотавра, Аркадійський монастир, напівзруйновані стародавні міста, які не перестають нагадувати, як довго тут було життя.

Більшу частину пам'яток Криту ви знайдете на карті. Хіба що затонулий олус з усіх ховається від поглядів туристів і дається тільки найбільш наполегливим дайверам. Решта архітектурні пам'ятники, які варто побачити хоча б раз в житті, цілком легко об'їздити самостійно на машині.

Затонуле місто олус

На Криті більше немає такої іншої пам'ятки - олус невидимий, він знаходиться під водою. Колись це місто було великим, ще до нашої ери, але сьогодні від нього залишилися лише руїни. Справжня пригода для дайверів.

Свого часу олус відрізнявся самоврядуванням і навіть власною валютою. Втім, такі міста в Стародавній Греції були всюди. Сусіднє місто прагнув отримати владу над олус і запропонував нестерпні побори, що не покривалися навіть розвиненим експортом в східні країни. Коли саме місто прийшов в занепад і виявився зруйнованим, невідомо. Історики схиляються до того, що це сталося в період, коли весь Крит терпів лихо.

Незважаючи на широку популярність самої пам'ятки, олус важко знайти новачку - немає ні покажчиків, ні буклетів з картами, та й добиратися до місця призначення потрібно тільки в дуже ясну погоду - тільки тоді є можливість краєм ока побачити фрагменти затоплених стін колись сильного міста.

Кносський палац

Якщо ви відкриєте туристичний проспект на Криті, то побачите яскраве запам'ятовується напівзруйновану будівлю з колонами. Це і є Кносский палац.

На місці сьогоднішнього палацу тут, ще до нашої ери, знаходилося інше архітектурне спорудження. Його зруйнував землетрус в 1700 році до н.е. У той час в цих землях жили мінойци. Вони і звели на руїнах нову будівлю. Так і з'явився Кноський палац.

Це найбільша споруда, побудована будь-коли мінойцамі. У ньому більше тисячі різнопланових кімнат, виконують кожна своє призначення. Палац служив не тільки резиденцією для царя, але був справжнім адміністративним центром тих часів. А навколо будувався Кносс.

Як було заведено у римлян і греків, в середині палацу облаштували двір. Прогулюючись по внутрішнім коридорах, ви побачите фрески, сходи, колонади. До речі, стародавні архітектори знали толк в будівництві. Колони служать не тільки прикрасою - вони гармонійно направляють повітряний потік всередині будівлі, щоб створювати потрібну температуру.

Ви пам'ятаєте міф про лабіринті Мінотавра? Згідно з легендою, царська дочка Аріадна подарувала Тесею клубок, щоб він не заблукав у лабіринті, зайнятий пошуком чудовиська. До Тесея нікому не вдавалося вибратися з лабіринту живим. Але саме цей подарований клубок ниток і допоміг юнакові розправитися з чудовиськом і повернутися до улюбленої. Немає ніяких даних про те, що палац і є той самий лабіринт, але його система коридорів і переходів насправді досить складна. Можливо, це і є той самий лабіринт Мінотавра.

Печера Зевса

У східній частині острова Крит знаходиться печера Дікті. Згідно з легендою, саме тут і народився Зевс.

Якщо ви підете вивчати печеру, то можливо не відразу знайдете вхід - надто вже він непримітний, але якщо опинитеся всередині, то дух у вас точно захопить: краса, застигла в кількох десятках століть, залишається незмінною. Найяскравіше враження зводять сталактити.

Найяскравіше враження зводять сталактити

Як часто буває в печерах, тут є озеро. У ньому археологи в різний час знаходили прикраси, зброя, монети.

Не забудьте, що для дослідження печери потрібно надягати панаму і брати з собою зручне взуття. Прибути до місця призначення можна на ослику - вийде відмінна неспішна прогулянка. До речі, зауважте, в самій печері забороняють фотографувати - через спалахи руйнується цілісність внутрішньої біосистеми.

Фестський палац

Фестський палац простояв до 15 століття до н.е., поки не трапився землетрус. Стихійне лихо зруйнувало архітектурна споруда майже дощенту. Зникнення палацу серйозно вплинуло на занепад міста і колись сильний Фест так і не оговтався від удару.

На відміну від Кносського палацу, Фестский Спеціально не реконструювали, тому і для туристів він менш привабливий як одна з визначних пам'яток. Тут немає яскравих кольорів, одні руїни, але зате їх можна побачити в тому вигляді, в якому розкопали - тобто, тільки час попрацювало над фрагментами споруди, але не людина. А це по достоїнству оцінять ті, хто розуміє археологічну цінність подібних знахідок.

А це по достоїнству оцінять ті, хто розуміє археологічну цінність подібних знахідок

Не скрізь туристів пропускають, так як розкопки все ще ведуться, проте тієї території, яка відкрита для вивчення, цілком достатньо: комори, галереї, колони, керамічні вази.

Найзнаменитіша знахідка, яку тут виявили вчені, це Фестський диск. Він виглядає як монета, на якому зображені ієрогліфічні написи у вигляді спіралі. Диску 3700 років. Історики поки не дають жодних відповідей, адже виявилося, що напис не вирізана, від видрукувана, немов в друкарні. Яке таке дізнатися?

Монастир Кера Кардіотісса

Монастир відомий тим, що в ньому свого часу зберігалася ікона особливої ​​важливості - ікона Богородиці Кардіотісси. Саму архітектурну споруду звели в 13 столітті, а ікона була написана Святим Лазарем в 7м.

Іконку кілька разів викрадали, відправляючи в Константинополь, але кожен раз її повертали назад на Крит. Сьогодні в монастирі зберігається її копія, так як в останній раз її вкрали і таємно вивезли до Італії. Знайти оригінал так і не вдалося. Копію написали в 18 столітті, так що, в ній теж відчувається історична цінність.

Монастир Кера Кардіотісса підтримується ігуменею і декількома черницями. Сюди приймають паломників, надаючи притулок і їжу по можливості.

Вивчаючи Крит, вам обов'язково потрібно відвідати фортеці Фортецца і Франгокастелло, монастирі Аркаді і Превели, ущелини Патсос зі знаменитою печерою Святого Адоніса і Прассано. І це, не кажучи вже про райське селі Аргіуполі. Всі ці пам'ятки ми вже описували, розповідаючи про місцеві краси критського регіону Ретімно . Обов'язково загляньте.

Спіналога

Острів Спіналога колись був єдиний з Критом, але пізніше дуже тоненька з'єднує перемичка зруйнувалася. Вважається, що її навмисно знищили венеціанці. Загарбники вибудовували фортеці по всьому Криту, тут теж було зведено неприступне зміцнення.

Через століття, Спіналога була втрачена - її захопили турки, але зроблено це в найостаннішу чергу. Невеликий острівець був найстійкішим з усіх.

У 1900 році ролі знову змінилися і тепер уже крітяни атакували обжівшіхся тут за півтора століття турків. У той час повсюдно поширювалася лепра, і щоб врятуватися від прокажених, уряд Криту відправляло заражених людей на Спіналогу - так останні турки і втекли з острова.

Коли ліки від лепри було знайдено, острів поступово спорожнів. Це був похмурий період в житті Спіналогі - прокажені жили в напівзруйнованих будинках, голодували і страждали від нестачі питної води. Можливо, саме ця трагічна історія і послужила тому, щоб тепер у туристів вона стала однією з найулюбленіших пам'яток.

Гортіна

У минулому Гортіна була наймогутнішим містом на всьому острові, а тому сьогодні вона найбагатша на археологічні знахідки місцевість в масштабах Греції. Тут можна подивитися водопровід, побудований ще в 4 столітті до н.е., стіни древнього полісу, дрібні фрагменти старого міста.

Майже всі визначні пам'ятки розташовані дуже близько один до одного, але при цьому вам буде потрібно цілий день, щоб все досліджувати і розглянути. Особливу увагу приділіть базиліці Святого Тита. Їй вже більше 1200 років і за цей час її не раз перебудовували, хоча зараз вона вже сильно зруйнована. Ще подивіться одеон Гортіни - добре збереглися кам'яні сидіння і мармурові сцени на підлозі.

озеро Курна

Крит з усіх боків оточений морями, так що цілком закономірно здивуватися, якщо дізнатися, що тут, на острові є прісне озеро. Воно єдине і називається Курно. У окружності досягає 3,5 км.

Дно біля озера мулисте, тому прозорості немає, але зате вода завжди спокійна. Це дуже нетипово для Греції, так що, якщо вже встигли пересититися класичним Критом, саме час вирушити на незвичайний пікнік.

Туристи чули, що тут можна подивитися прісноводних черепах, проте вони як раз йдуть від галасливого берега з людьми. Зате ви з лишком насолодитеся чайками, гусьми і качками - їх тут багато.

щоб зорієнтуватися

Острів не дуже великий, тому ви легко розберетеся на місцевості. Все є на карті - збільште її і подивіться, як можна дістатися до потрібного місця призначення і що подивитися.

Як подорожувати на авто

На щастя туристів, автоподорож на Криті реалізувати дуже легко. Дороги скрізь гарні, заблукати майже неможливо, а доїхати самостійно на машині можна в будь-яку точку, хіба що, крім Спіналогі. Туди добираються вплав.

Куди б ви не були, ви однозначно потрапите на якісь визначні пам'ятки. Навіть маршрути прокладати не потрібно, ніж Крит і чудовий - сів і поїхав. Навіть якщо ви вперше тут за кермом, не бійтеся гірського серпантину - досить проявити уважність на поворотах, а в іншому дорога здасться приємним і легким пригодою.

Незважаючи на те, що рух навіть в сезон тут не дуже активне, швидка парковка - ось, чого немає у Криту. Будьте обережні, так як штрафи серйозні, а виписують їх із завидною регулярністю. Ще одне непорозуміння - місцеві їздять дуже необережно і правил особливих не дотримуються, звідси на дорогах нерідко бувають потенційно аварійні ситуації. Хоча це трапляється не часто, а ось пробки через справжніх господарів доріг - кізок - явище рядове. Не дивуйтеся, якщо побачите козу на капоті машини, поки будете вивчати античні руїни. Це нормально. Незважаючи на те, що рух навіть в сезон тут не дуже активне, швидка парковка - ось, чого немає у Криту

На цьому у нас все. Сподіваємося, вам сподобалися наші фото і опис пам'яток, які варто обов'язково подивитися. Якщо так, діліться відгуками.

Ви пам'ятаєте міф про лабіринті Мінотавра?
Яке таке дізнатися?

Новости