Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

пам'ятки Алупки

  1. 1. Воронцовський палац
  2. 2. Воронцовський парк
  3. 3. Великий і Малий хаос
  4. 4. Театр морських тварин
  5. 5. Водоспад Учан-Су
  6. 6. Гора Ай-Петрі
  7. 7. Гора Шаан-Кая
  8. 8. Озеро Шаан-Кая
  9. 9. Дегустаційний зал «Масандра»
  10. 10. Пам'ятник льотчику Амет-Хан Султана
  11. 11. Обеліск брати Говиріних
  12. 12. Храм Архангела Михайла
  13. 13. Храм Олександра Невського

Алупка - одна маленька перлина в короні прекрасних поселень Південного берега Кримського півострова. Крім чудових пляжів і ласкавого Чорного моря, місто повне історичних, так і просто цікавих місць, які обов'язково варто відвідати.

Найголовнішою історичною пам'яткою і пам'яткою Алупки в усі часи вважався Воронцовський палац з навколишнім його парком.

1. Воронцовський палац

Алупка - одна маленька перлина в короні прекрасних поселень Південного берега Кримського півострова

Воронцовський палац зроблений з каменю діабаз, який в кілька разів міцніше граніту. У палаці 150 кімнат.
У бібліотеці зібрано близько 20 000 книг, з яких 5000 належать власнику палацу, Воронцову. На кожній книзі, з внутрішньої сторони, розташований книжковий знак Воронцових з гаслом: «Завжди незмінно вірний». Детальніше...

Ще в далекому 1972 р заснували парк, площа якого сягала неймовірних розмірів - 40 га. У парку можна спостерігати безліч дерев, рослин і чагарників, чисельність яких перевищує 200 різновидів.

2. Воронцовський парк

Парк, який оточує Воронцовський палац, був створений завдяки привозу дерев з ботанічних садів різних країн світу. Одним з найцікавіших дерев саду є Алеппський сосна, гілки якої завжди прагнуть до півдня. У парку можна побачити 10 водоспадів і 22 фонтани. Вони були штучно створені, підвівши води з гір. Така різноманітність дозволить насолодитися не тільки музикою рослин (шелест листя), але і музикою води.
Парк ділиться на дві частини: верхню і нижню. Нижня частина парку більш елегантна і витончена. У ній відчувається стиль італійців і дихання епохи Відродження. У верхній частині парку можна споглядати більш дику природу: лісові рослини, ставки, кам'яні брили.
Окрасою парку є білі лебеді, які завжди готові йти на контакт з людиною, особливо якщо у Вас в руці буде трава або кульбаби. Детальніше...

3. Великий і Малий хаос

Якщо, гуляючи по Воронцовському парку, переміститися в його східну частину, то упрешся в ще одну цікаву пам'ятку Алупки: Великий і Малий хаоси. Великий і Малий кам'яні хаоси - це природні утворення великих кам'яних брил, які виникли багато мільйонів років тому через виверження вулканів і формування рельєфу нинішньої Алупки. Ці кам'яні брили під час майбутнього палацу вирішили теж вписати в частину ландшафтного дизайну парку, виконавши безліч кам'яних стежок і романтичних місць з водоспадами і місцями для відпочинку.

4. Театр морських тварин

Приїхавши в Алупку, необхідно відвідати театр морських тварин. Театр здивує своєю різноманітністю тварин і їх неймовірними вміннями і можливостями. На території театру розташований будинок № 13, який побудований догори ногами. У нього можна зайти і не повірити своїм очам, тому що в ньому все перевернуто, і можна походити по стелі (головне при цьому не зачепити люстру). Детальніше...

5. Водоспад Учан-Су

Недалеко від Алупки можна відвідати водоспад Учан-Су, вхід до якого огороджений дерев'яними масивними воротами. Водоспад більш насичений, коли тануть сніги і гірські річки виходять зі своїх берегів (січень-березень). В інший час місцеві жителі називають "Учан-Су водокап", а не водоспад. Це пов'язано з тим, що кількість води різко зменшується, і стікають краплі. Детальніше...

6. Гора Ай-Петрі

Також, відпочиваючи в Алупці, просто необхідно відвідати гору Ай-Петрі. Це одна з небагатьох гір, де вершина - це рівне плато. Це природне явище посприяло розвитку ресторанного бізнесу прямо на горі. Місцеві кафе славляться кримськотатарської кухнею, що вабить туристів і мандрівників. Там можна не тільки смачно поїсти, а й спробувати свої кулінарні здібності в національній кухні.
На вершину Ай-Петрі можна дістатися за допомогою канатної дороги, яку створили в 1967 році. Її довжина становить близько 1,5 км. Детальніше...

7. Гора Шаан-Кая

Практично повною протилежністю Ай-Петрі є гора Шаан-Кая. Якщо Ай-Петрі - це відпочинок і краса, то гора Шаан-Кая - це екстрим: стрибки з парашутів, альпінізм і безліччю похідних від цих видів спорту. На ній також є альпіністські маршрути з негативним ухилом. Висота гори - 871 м, і вона поступово рухається до моря.

8. Озеро Шаан-Кая

Недалеко від гори Шаан-Кая знаходиться озеро. Його часто називають Шаан-Кайской в ​​честь назви гори. Озеро повністю прісне і формується з підземних джерел і джерел. Сюди дуже часто тягне романтиків, фотографів і просто любителів гарної і дикої природи. Саме з Шаан-Кайской озера відкриваються приголомшливі види на Альтанку Вєтров і гору Шаан-Кая.

9. Дегустаційний зал «Масандра»

Визначною пам'яткою Алупки також є дегустаційний зал «Масандра», який був відкритий в 1936 році. У Воронцовському маєтку активно розвивалося винне справу, тому що були всі умови для даного роду діяльності.

10. Пам'ятник льотчику Амет-Хан Султана

Окремою пам'яткою Алупки є пам'ятник великому льотчику, в честь льотчика Амет-Хан Султана, який пройшов шлях від курсанта Качинської льотної школи до командувача ескадрилій. Під кінець війни він вступив в безпрецедентну повітряну дуель з льотчиком асом фашистського люфтваффе, який збив понад 50 радянських літаків, і вийшов з неї переможцем, який прославив доблесть і сміливість Кримських льотчиків.

11. Обеліск брати Говиріних

Недалеко від Алупкінської автостанції знаходиться обеліск з чорного мармуру. Встановлений він був в 1957 році в пам'ять про подвиг братів Говиріних, повішених фашистами в 1942 році в центрі міста. Спочатку братів поховали за містом, але пізніше, вже в повоєнний час, їх могили перенесли в тихий сквер міста і встановили пам'ятний обеліск.
Також в Алупці знаходяться приголомшливі християнські храми: Храм Архангела Михайла і Храм Олександра Невського.

12. Храм Архангела Михайла

Храм Архангела Михайла був побудований в 1841 році і освітлений 31 серпня того ж року. Храм Архангела Михаїла - найстаріший храм міста Алупки і має вельми довгу і захоплюючу історію.

13. Храм Олександра Невського

Храм Олександра Невського наймолодший в Алупці, він побудований в 1913 році і вже в 1918 році закритий більшовиками і повністю розграбовано. Лише тільки в 1996 році храм заново освячено і відкрито для прихожан. Храм Олександра Невського знаходиться в західній частині Алупки, на мисі Зеленому, за адресою: вул. Леніна, будинок 60.
Пам'ятки Алупки відомі далеко за межами Криму, багато з них залишилися на сторінках світової історії, але найголовніше, всі вони залишають теплий і пам'ятний слід в серцях відпочиваючих в Криму.

Пам'ятки Алупки на мапі Криму

Новости