Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Палац Топкапи в Стамбулі - побут і звичаї правителів Османської імперії

Простий обиватель, ліниво почитую книгу на дивані, і мляво переключающий канали на телевізорі, ні-ні, та й подумає про себе, роздивляючись яскраві картинки: ось вміли ж жити з розмахом всі ці царі, султани, королі, та імператори. Який палац не візьми: замок Амбрас в Австрії , Кносський палац на Криті або французькі замки Версаль і Фонтенбло , Всюди б'є в очі непрощенна розкіш.

Таке ж несправедливе враження може залишити у легковажних туристів екскурсія в Стамбулі до палацу Топкапи. Деякі сумніви в поспішні висновки вдалося внести культовому телевізійному серіалу «Чудовий вік».


Інтриги при дворі великого султана Сулеймана, насичена строкатими подіями життя гарему в султанаті, кровопролитні війни, палка любов і справжня віддана дружба - всі ці фрагменти турецької історії були неот'млемой частиною життя Османської імперії. Більшість сцен побутового характеру про життя в палаці султана Сулеймана були зняті на території покоїв і мальовничого парку палацу Топкапи, що є дуже частою складовою списку екскурсій по Стамбулу.


Поважну роль сералю, не вважайте слово непристойним, так називали ці володіння султанату французи, палац Топкапи старанно виконував до середини 19 століття. За стінами фортеці і кам'яних палацових покоїв творилася багата історичними подіями життя Османської імперії.

Місце для спорудження чудового архітектурного комплексу було вибрано на берегах протоки Босфор і Мармурового моря. Додаткову принадність відкривається з балконів палацу видам надавав і витіюватий протоку Золотий Ріг, що зливається під вікнами покоїв сім'ї султана з водами Мармурового моря.

В середні віки красиві бухти заселив ділової люд, район славився торговими рядами і буйним пишністю справжнього східного ринку, того самого, на якому можна було купити все, що тільки душі забажається. У торговому царстві правили бал константинопольські євреї в дуеті з італійськими купцями.

Переливаються на сонці шовку, дорогі тканини з усіх куточків світу, прикраси зі срібла та золота, щедро приправлене дорогоцінними каменями всіх мастей, пекучі прянощі Сходу, чудові солодощі, горіхи і екзотичні фрукти. Господарські службовці палацу Топкапи не знали складнощів з питанням, чим побалувати своїх високопоставлених панів.

В гаремі дружини і наложниці султана блищали барвистими нарядами і золотими брязкальцями, кожен день вони проводили за нескінченними розмовами і солодкими трапезами в очікуванні рішення султана: кому сьогодні належить пройти «Золотий шлях» до його розкішної спальні.


Неподалік були побудовані мечеті і добротна судноверф. Мореплавці з усіх континентів планети вважали прибережний затоку самої приголомшливою і неповторною за красою частиною Стамбула, але все зіпсувало грубе втручання держави в життя району в 20 столітті. Хаотичні забудови берега Золотого Рогу і Мармурового моря жалюгідними халупами бідних жителів міста неабияк зіпсували загальну мальовничу панораму.

Рятує колишню красу і велич цього куточка Стамбула розкішний палац Топкапи, міцно утримує лідерські позиції за кількістю відвідувань об'єкта туристами з усього світу. У колишні володіння султанату щодня приїжджають тисячі гостей, бувалі мандрівники радять все-таки скористатися послугами фахівців, які організовують екскурсії в Стамбулі. Самостійні туристи часто простоюють в черзі за квитками не менше 30-40 хвилин, та й з гідом гуляти по східному царству цікавіше і пізнавальним.

Спадщина Османської імперії ще в 1985 році стало закономірною частиною скарбнички Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. В рамках екскурсії до палацу Топкапи в Стамбулі відвідувачам доступно близьке знайомство з 65 тисячами раритетами, що залишилися після всіх султанів, що мають безпосереднє відношення до цієї пам'ятки Туреччини.


Адміністрація комплексу непередбачувана, сьогодні для вільного відвідування відкриті гарем і кімната для зберігання зброї, завтра на їх дверях можна побачити табличку: «закрито на реконструкцію». Довгі черги зазвичай вишиковуються в кабінет султана Сулеймана, колоритний інтер'єр і оздоблення в істинно східному стилі не може не викликати жвавий інтерес у відвідувачів. За стінами цієї невеликої кімнати верховний пан султанату вирішував стратегічні питання, вершив долі підлеглих, а часто і всієї Османської імперії в цілому.


Простий обиватель, ліниво почитую книгу на дивані, і мляво переключающий канали на телевізорі, ні-ні, та й подумає про себе, роздивляючись яскраві картинки: ось вміли ж жити з розмахом всі ці царі, султани, королі, та імператори

Не всі і не завжди в палаці Топкапи було пов'язано з ім'ям, мабуть, найвідомішого в світі султана - Сулеймана Пишного. У літопис існування цього величезного східного ансамблю чудес внесли лепту і інші турецькі правителі:


- в Топкапи ще в 14 столітті знайшов притулок гарем султана Мехмеда Завойовника, про що нагадує одну з будівель на території - «Кахельний павільйон»;

- за всю історію палацу в ньому жили і непогано бути здоровим 25 славних турецьких султанів;

- новий гарем і його чудові покої були зведені при правлінні султанатом Сулейманом Ι завдяки наполегливим проханням його коханої дружини - слов'янки Роксолани;

- 400 років палац Топкапи був місцем дислокації головних правителів Османської імперії і тільки в 1854 році Абдул-Меджид змінив сталим століттями канонам, переїхавши до палац Долмабахче , Побудований під впливом європейських архітекторів;

- 1923 рік став початком тієї епохи існування Топкапи, коли Мустафа Кемаль змінив статус легендарного закладу, палац був оголошений історичним музеєм і однією з головних перлин «культурних чіткий» Туреччини.


З турецької мови слово «Топкапи» перекладається досить оригінально - «гарматні ворота». Назва палацу нагадує про те, що жарти з султаном можуть закінчитися погано для всіх тих, хто прийшов в це місце не з добрими намірами. Згідно зі старою легендою, термін «Топкапі», а це слово іноді і так можна трактувати, тісно пов'язане зі звичаєм сповіщати городян про від'їзд султана гарматними залпами.

Палац Топкапи на мапі

Новости