Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

палац Шайо

  1. Палац Шайо в Парижі, історія створення
  2. архітектурні особливості
  3. околиці
  4. Внутрішнє наповнення палацу (сучасність)
  5. 1. Морський музей
  6. 2. Музей людини
  7. 3. Музей монументального мистецтва
  8. 4. Музей кіно
  9. 5. Національний театр Шайо
  10. 6. Акваріум Трокадеро
  11. Цікаві факти

палац Шайо

Кожен турист, піднявшись на Ейфелеву вежу, обов'язково зверне увагу на оточений густою рослинністю палац, що знаходиться на протилежному березі Сени. Він носить назву Шайо.

Палац Шайо в Парижі, історія створення

Палац Шайо в XX столітті

Будівля була побудована в двадцятому столітті, приводом для зведення споруди стала Всесвітня виставка, яка повинна була пройти в 1937 році. У цей період в Парижі активно втілювалися в життя різні архітектурні проекти: влада хотіла здивувати гостей помпезністю і величчю міста.

Головним архітектором палацової споруди виступив Жак Карлю, його головними помічниками стали Луї-Іполит Буало і Леон Азема. Вибір припав саме на даних архітекторів невипадково, оскільки свого часу вони стали переможцями Гран-прі в Римі.

Територія, вибрана для забудови, не пустувала - на ній розташовувався досить потворний палац, побудований в 1878 році. Перше, що довелося зробити керівникам проекту, веліти знести будівлю і розчистити місце під зведення нової споруди. Роботи велися швидкими темпами, і здача об'єкта була проведена рівно в призначений термін.

архітектурні особливості

Будівля палацу вважається зразком типової архітектури тридцятих років минулого століття. Стилістика - сувора, лаконічна. Колірна гамма зовнішніх стін палацу - бліда, світло-бежева. Характерні чіткі лінії і правильні геометричні форми. При облицюванні фасадів був використаний піщаник, будівництво внутрішньої конструкції було здійснено із застосуванням масивних кам'яних брил.

Вікна палацу високі, підкреслюють простоту і в той же час величність споруди. Архітектори відносять будівлю до стилю «неокласицизм».
Палац складається з двох масивних споруд, виконаних у формі дуг, розгорнутих одна до іншої. Форма будівлі при огляді зверху нагадує півколо, розділений террасной майданчиком. Розмір майданчика - шістдесят метрів, посеред її знаходяться бронзові статуї. Треба сказати, що найкращий вид на Ейфелеву вежу відкривається саме з палацової тераси.

околиці

У безпосередній близькості до палацу знаходяться два обов'язкових місця для відвідування туристами:

сади Трокадеро;

Варшавський фонтан.

Сади знаходяться по обидва боки від палацу, виконані вони в англійському стилі. Ландшафтне прикраса саду - штучно створена річка, яка утворює місцями тихі заводі. Тут з кожним роком можна спостерігати все більшу кількість водоплавних птахів. Типова рослинність - дуби, липи, каштани та буки.

З початку свого існування було прийнято рішення про прикрасу саду скульптурами і статуями, що зображували оголені тіла чоловіків і жінок. Сьогодні сад - це улюблене місце для відпочинку парижан і гостей міста.

Сьогодні сад - це улюблене місце для відпочинку парижан і гостей міста

Сад Трокадеро

У центральній частині саду знаходиться один з головних штучно створених водойм Парижа - Варшавський фонтан, який тягнеться від центрального входу палацу Шайо до Йенского моста і має кілька каскадів. У теплу пору року працюють гармати, які викидають п'ятдесятиметровій струменя води вгору, створюючи малюнки в повітрі. Головною прикрасою околиць палацу можна по праву назвати сади Трокадеро і Варшавський фонтан.

Варшавський фонтан

Внутрішнє наповнення палацу (сучасність)

На даний момент в залах палацу функціонують чотири національні музеї Франції:

• морський музей;

• музей людини;

• музей монументального мистецтва;

• музей кіно.

1. Морський музей

Морський музей в Парижі

Місцезнаходження музею за довгу історію існування змінювалося не раз. Його експозиції перебували на площі Згоди в будівлі морського міністерства, в Тріаноні, безпосередньо в апартаментах Наполеона Бонапарта і навіть в Луврі. Початок двадцятого століття - трагічні роки в історії морського музею: його багата колекція в даний період була розділена на частини і передана на зберігання в інші місця. Провідні культурологи Франції вважають, що тільки з переїздом до палацу Шайо музей знайшов свій справжній будинок - з цього періоду починається епоха його розквіту.

Головними експонатами вважаються копії кораблів, що прославилися в світі: знаменитий «Титанік», броненосець «Міссурі», авіаносець «Німіц». Всього колекція моделей кораблів налічує близько п'ятисот одиниць. На окрему увагу заслуговують художні полотна, що відображають морську тематику і написані в різний часовий період. Багато залів присвячені картології: тут зібрані колекції стародавніх карт, інструментів для морського орієнтування, прапори і старовинні документи. У загальній колекції числиться близько трьох тисяч п'ятисот експонатів, зібраних по всьому світу.

Час роботи: щодня, крім вівторка, з 10 ранку до 6 вечора.

Вартість вхідного квитка: для дорослих - 6,5 євро; для дітей від 7 до 18 років - 4 євро, для дітей від 3 до 6 років - 3 євро, дітям до трьох років вхід вільний.

2. Музей людини

Музей людини в Парижі

Почав функціонувати в 1937 році, його засновником вважається Пол Ріве. За час свого існування музей став дослідницьким центром, який контролює безпосередньо міністерство науки і культури Франції. У центрі часто проходять виставки, які приїжджають з різних країн світу.

Постійно для всіх бажаючих відкрито чотири зали:

перший присвячений історії людського розвитку як біологічного індивіда;

• другий присвячений демографічної темі - зростання населення планети;

• третій - генетика і біологія;

• четвертий - етнос і етнічні групи, особливу увагу приділено населенню Африки і Азії.

Колекція музею продовжує активно поповнюватися, і на сьогоднішній день тут налічується більше п'ятнадцяти тисяч експонатів.

Час для відвідувань: щодня - в будні дні з 10 ранку до 5 вечора; у вихідні - з 10 ранку до 6 вечора.

Вартість вхідного квитка: для дорослого - 7 євро; від 4 до 18 років - 5 євро; діти молодшого шкільного віку користуються пільгою - безкоштовним відвідуванням.

3. Музей монументального мистецтва

Музей монументального мистецтва в Парижі

Виставки музею дають можливість людині ознайомитися з основними історичними віхами в становленні французької держави. Тут представлена ​​велика частина архітектурних пам'яток Парижа в мініатюрі.

Загальна колекція музею налічує близько шести тисяч експонатів, основну частину з яких складають макети пам'ятників і значимих будівель міста, досить велика колекція фотографічних знімків, що належать до періоду двадцятого століття.

4. Музей кіно

Музей кіно в Парижі

Перша виставка була відкрита в 1972 році, її однойменною творцем вважається Анрі Ланглуа. Сьогодні колекція складається з п'яти тисяч досить рідкісних кінематографічних експонатів: знімальної техніки, реквізитів декорацій, костюмів, сценаріїв. Експонати відображають весь період становлення і розвитку французького та зарубіжного кінематографу. Усередині палацу знаходиться справжній музейний комплекс - чотири національних музею Франції, мають багаті експозиції.

5. Національний театр Шайо

Національний театр Шайо

Північне крило палацу займає національний театр Франції. Внутрішнє розподіл театру - три зали: головний, місткістю 1 250 місць, зал «Жемье» і зал «Студіо» місткістю 420 і 380 місць відповідно.

Внутрішній інтер'єр виконаний в стилі ар-деко, велику увагу приділено використанню дорогих матеріалів для прикраси холів і залів. У коридорах привертають увагу позолочені статуї, античні фрески розташовані на стінах. Глядацька зала не поділений на зони, немає звичного партеру і балконів, замість цього весь внутрішній простір займають місця за типом «амфітеатру». Завдяки подібному оформлення з будь-якого зорового місця сцена добре проглядається.

Завдяки подібному оформлення з будь-якого зорового місця сцена добре проглядається

Внутрішнє оздоблення театру Шайо

Зовні театру вивішується афіша, завдяки якій можна дізнатися про найближчі спектаклях і виступах. На сьогоднішній день в будівлі проходять не тільки театральні постановки, а й виступають відомі хореографічні балети, проходять покази мод світових дизайнерів. Театр не має своєї власної трупи, проте є найбільш популярною майданчиком для виступів артистів Франції і Європи.
Останньою гучною постановкою театру стала вистава «Орфей».

6. Акваріум Трокадеро

акваріум Трокадеро

Місце розташування - сади Трокадеро. Акваріум був відкритий після реконструкції в 2006 році. За час свого існування масштабні реконструкційні роботи проводилися три рази: в 1937, 1985 і 2006 роках.

На даний момент акваріум входить в десятку кращих в світі. У його колекції - представники підводної флори і фауни різних широт земної кулі (акули, скати, коропи, тропічні види риб). У холах нерідко показують наукові і науково-популярні фільми про підводний світ і його особливості. Сумарна кількість представників морських тварин, за останніми даними, склало 15 тисяч.

Час роботи: щодня з 10 ранку до 7 вечора. Вартість квитка: для дорослого - 20 євро, для дітей 13-17лет - 16 євро, для дітей 3-12 років - 13 євро. Вільний вхід дітям до 3 років.

Цікаві факти

Palais de Chaillot

На нинішньому місці палацу Шайо в різні часові епохи розташовувалися: жіночий монастир, середньовічний замок, будівля Всесвітньої виставки.

Найкращий вид на Ейфелеву вежу, за різними соціологічними опитуваннями, відкривається в районі площі Трокадеро між двома частинами палацу Шайо.

Палац за час свого існування не раз був місцем зйомок фільмів. Всесвітню популярність отримали такі кінокартини європейських і американських режисерів: «Чотириста ударів», «Французький поцілунок», «28 тижнів опісля», «Сіко» і «Час-пік-3».

Крім цього, образ палацу був відображений в літературному творі «Сторінка любові» Еміля Золя, а також в романі «У пошуках втраченого часу» Марселя Пруста.

, Щоб завжди бути в курсі подій.

Новости