Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

палац Долмабахче

У Стамбулі (на Босфорі) знаходиться палац османських султанів - Долмабахче

У Стамбулі (на Босфорі) знаходиться палац османських султанів - Долмабахче. Палац був резиденцією останніх султанів. Долмабахче будувався в 1842 - 1853 роках для Абдул-Меджида I. Султан хотів мати палац в стилі бароко, щоб по архітектурі і стилю він міг суперничати з європейськими резиденціями XVIII століття. Архітекторами були члени вірменської семи Бальяні. На будівництво палацу пішло понад 5 мільйонів золотих фунтів, скарбниця була значно спустошена цим будівництвом, але і це не зупинило султана. Палац Долмабахче був прикрашений 14 тоннами золота і 40 тоннами срібла. У будівництві палацу використані матеріали з різних міст і країн. Тут все вражає розкішшю і помпезністю. Палацовий комплекс за кілька десятиліть став мати площу близько 45 тисяч квадратних метрів. Господарі палацу змінювалися, а останнім (до 1938 року) жив Ататюрк. До 2007 року палац був музеєм, а потім став офіційною резиденцією прем'єр-міністра Стамбула.

Коли ти потрапляєш на територію палацового комплексу, то милуєшся доглянутим парком, зміною варти, видами на Босфор, квітковим годинником, султанськими воротами. А в літні місяці в парку грає ансамбль Мехтер.

У палацового комплексу Долмабахче 12 воріт, одні величезні ворота охороняються почесною вартою, зміна якого це особлива церемонія, яку люблять знімати іноземні туристи.
Екскурсії проходять групами кожні 25 хвилин. Мова екскурсій англійська або турецька. Кількість екскурсій в день не повинна перевищувати 3000 осіб. Екскурсії по селамліку (церемоніальний залу) і гарему проходять окремо.

В екскурсії по селамліку варто звернути увагу на англійську люстру вагою в 5 тонн, з 60-ма відгалуженнями, подарованої англійською королевою. Також приділіть увагу двом красивим ваз з порцеляни. Тут багато також виробів з золота, срібла та порцеляни. Вражає своєю вишуканістю і Кришталева сходи, яка веде на другий поверх. У залі Сюфера для конфіденційних прийомів дивує своїми розмірами іранський килим (88 м2), срібний годинник з Єгипту, двухсоткілограммовий кришталева люстра. На окрему увагу заслуговують покої султана, розкішна турецька лазня з срібними кранами, робочий кабінет, Мобейн-і-Хамаюну, церемоніальна залу Муайеде Салон.
Величезна шкура ведмедя-подарунок російського царя, привертає увагу розміром. У Долмабахче зібрана велика колекція картин художників різних країн, в тому числі і більше 20 картин Айвазовського.
В гаремі обстановка простіше. Тут є кімнати наложниць, спальні султана, салони для прийому гостей.

Палац Долмабахче розташований на європейській стороні Стамбулу. Це розкішне споруда простягнулося уздовж на 600м вздовж Босфору.
А у французькому парку на березі Босфору, можна відпочити і погрітися на сонечку.

А у французькому парку на березі Босфору, можна відпочити і погрітися на сонечку

Палац Долмабахче - одна з головних визначних пам'яток Стамбула, його варто подивитися, щоб захопитися красою і пишністю!

Щоб доїхати до палацу Долмабахче від Султанахмет, необхідно скористатися трамваєм, який довезе вас до останньої зупинки - Кабаташ. Звідти потрібно продовжити йти в тому ж напрямку хвилин 5. З правого боку, після мечеті ви побачите площу, а потім буде і сам палац.

Адреса: Dolmabahçe Caddesi, Beşiktaş
0212 236 90 00.

Години роботи: з 09:00 до 16:00, Пн, Чт - вихідний

Палац Долмабахче вартість входу: 40 TL

Офіційний сайт: www.millisaraylar.gov.tr

Новости