Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Масандрівський палац

.

Масандрівський палац імператора Олександра III розташований у Верхній Масандрі на Південному березі Криму Масандрівський палац імператора Олександра III розташований у Верхній Масандрі на Південному березі Криму. Нині це палац-музей - філія Алупкінського палацово-паркового музею-заповідника , В якому знаходиться інститут виноробства «Магарач» .

Історія. Після приєднання Криму до Росії Массандрой володіли французький контр-адмірал принц Карл Нассау-Зіген, поміщик Матвій Нікітін, Софія Костянтинівна Потоцька, Ольга Станіславівна Наришкіна, Олександра Василівна Броневський, сімейство Воронцових. Будівництво палацу почалося в 1881 році на замовлення князя Семена Михайловича Воронцова.

Проект в стилі Людовика XIII було розроблено Етьєном Бушар. У 1882 році в зв'язку з кончиною князя Воронцова будівництво палацу зупинилося.

У 1889 році маєток було придбано Питомим відомством для Олександра III. Архітектор П. К. Теребенев так описав стан палацу при покупці маєтку: «Кам'яна будівля в два поверхи, частиною з підвалом, складене з місцевого вапняної породи каменю, правильної кладки, добре складеної, дах цинкова з мансардними вікнами; будівля складається зі стін, даху цинкової і по всіх приміщеннях покладені залізні балки, інших частин будівлі немає. Вартість будівлі по солідності і міцності споруди може бути оцінена в 85 тис. Рублів ».

З 1892 по 1902 рік спорудження палацового ансамблю тривала за проектом Максиміліана Месмахера. Максиміліан Єгорович зберіг розміри і стиль будови, але, використовуючи нові декоративні матеріали та методи, до невпізнання перетворив його, перетворивши аскетичний лицарський замок в казковий терем. Будівництвом керував архітектор Оскар Еміль Вегенер. Палац належав Олександру III, потім Миколі II.

У 1822 році за підтримки О. С. Наришкіної знаменитий німецький садівник, творець Алупкінського парку , Карл Кебах заклав в Масандрі парк в англійському стилі на місці дубово-грабового лісу. У лісі були прокладені доріжки, влаштовані алеї, розбиті квітники. Під керівництвом Кебаха в парку були посаджені ялівці, кедри, кипариси, середземноморські сосни, а також екзотичні фруктові дерева - фіги, лимони, апельсини, маслини.

Зараз це один з кращих ландшафтних парків, його площа 42 га. Зараз це один з кращих ландшафтних парків, його площа 42 га

З 1929 по 1941 рік палац використовувався в якості санаторію «Пролетарське здоров'я» для важкохворих на туберкульоз.

У післявоєнні роки палац заселив інститут виноградарства і виноробства «Магарач», але ненадовго. З 1948 року тут розміщувалася державна дача, відома під назвою «Сталінська». Тут відпочивали Сталін, Хрущов, Брежнєв.

У 1992 році в палаці був відкритий музей.

У палаці знаходяться унікальні предмети побуту. Наприклад, камін з цілісного шматка коричневого мармуру, люстри ручної роботи. Також збереглася вбудовані меблі (з червоного дерева) і дзеркала споконвічного інтер'єру.

Чи не вціліло в деяких місцях оформлення стін і зводів. Але в цілому, палац - таке ж затишне сімейне житло, як і понад 100 років тому.

Новости