Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

ТОП-10 кращих місць для відпочинку в Білорусі. Перше місце

Краса Браславських озер - поза конкуренцією.Це підтверджується першим місцем в нашому рейтингу і тисячами туристів, які щороку відвідують ці місця.

Бориславська озера, розташовані в околицях Браслава, вважаються однією з найбільших озерних груп Білорусі. Це понад 50 озер, які відрізняються один від одного величиною, глибиною, кольором і навіть запахом води. Їх загальна площа становить понад 130 кв. км, а площа басейну перевищує 800 кв. км. Між собою озера з'єднані струмками, річками, протоками, протяжністю понад 300 кілометрів. Найпопулярніші серед туристів озера - Дрівяти, Цно, Неспіш, Недрово, Поцех, Войс, Болойсо, Струсто, Снуди, Волос Північний і Волос Південний.

Бориславська озера з висоти пташиного польоту
Бориславська озера з висоти пташиного польоту

Рекреаційні можливості Браславщіни вперше були оцінені відпочиваючими з Вільно і Варшави - вони з'явилися тут ще в 20-ті роки ХХ століття. З тих пір інфраструктура регіону почала поступово розвиватися - з'явилися будинки відпочинку і дитячі табори, а на березі озера Дрівяти побудували пристань для яхт і човнів. Особливістю Браслава того часу стали вітрильні регати, подивитися на які збиралися натовпи місцевих жителів і приїжджих туристів. Наступний сплеск інтересу до Браславщіне трапився вже в післявоєнні роки, коли тут була організована зона відпочинку. З ростом числа туристів озерні берега опинилися під загрозою забруднення. Щоб їй запобігти, в серпні 1995 року був створений Національний парк "Бориславська озера" з адміністрацією в Браславі. Займана парком територія - майже 70 тисяч гектарів. Найбільші озера - Дрівяти, Снуди, Струсто, Богінское. Тут водиться близько 30 видів риб, серед яких вугор, судак, щука, минь.

Тут водиться близько 30 видів риб, серед яких вугор, судак, щука, минь

Домовившись з господарем, рибальський човен можна взяти напрокат

І відправитися на ранню риболовлю

У лісах нацпарку живуть лосі, ведмеді, кабани, козулі, вовки, рисі

У лісах нацпарку живуть лосі, ведмеді, кабани, козулі, вовки, рисі.

Деяких з них можна побачити у вольєрах, розташованих в РАЦЬКИЙ бору в декількох кілометрах від міста: подивитися на диких тварин можна за 2130 рублів, а групова екскурсія по вольєрах обійдеться в 31 420 рублів. У національному парку для туристів розроблені екскурсійні маршрути по Браслава і його околицях.

Богінское озеро. Якщо придивитися, то на знімку можна побачити силует старого в кепці з сигаретою в роті

Туристи-водники - часті гості на Браславських озерах, адже тут є унікальна можливість здійснити похід по системі озер. Центральна частина озерної групи з'єднана річкою Друйка: русла річки та її приток досить широкі, дозволяють проходити байдарок і човнів. Найчастіше водні маршрути починаються з озера Дрівяти, найбільшого на Браславщіне і п'ятого за величиною в Білорусі: його площа - 36,1 кв. км. Дрівяти розташовані у самого Браслава, а вздовж північного берега водойми тягнеться піщана набережна. Озеро неглибоке - максимальна глибина не перевищує 12 метрів. Біля берегів воно дрібне, що особливо зручно для відпочиваючих з дітьми. Однак слід бути обережними - на озері чергуються глибини і мілководдя. У водні походи можна вирушати самостійно, а можна і в складі організованих груп по маршрутам, запропонованим національним парком. Не варто забувати, що Браславський район межує з Латвією і Литвою, і багато визначних пам'яток краю знаходяться в прикордонній зоні. Тепер туди не треба виписувати спеціальний пропуск: туристу необхідно лише придбати страховий поліс на рік, залишивши в банку заставу в розмірі 6 тисяч рублів, і відзначитися в найближчій прикордонній службі. Приозерні місця відпочинку в прикордонну зону не входять.

Приозерні місця відпочинку в прикордонну зону не входять

Вечірня прогулянка берегом озера може виявитися неповторній

Захід сонця можна спостерігати прямо з середини озера

Пейзажі на Браславських озерах найрізноманітніші

Як дістатися: Від Браслава до Мінська - 240 кілометрів. Щодня з Московського автовокзалу в його напрямку курсують автобуси і маршрутки. У літній сезон в розкладі можливі додаткові рейси. З Мінська в Браслав ведуть траси М3 (напрямок на Вітебськ, в Бегомль поворот наліво) і Р53 (через Мядель і Постави).

З Мінська в Браслав ведуть траси М3 (напрямок на Вітебськ, в Бегомль поворот наліво) і Р53 (через Мядель і Постави)

Взимку на Браславщіне не тільки красиво ...

... але і весело: "калядаваць" ходять великими, галасливими компаніями

Де розміститися: Курортний регіон пропонує кілька варіантів розміщення. У самому Браславі відкритий готель "Браславская", розрахована на 70 чоловік. Готель при Музеї традиційної культури "Заезни двір" одночасно може прийняти 14 осіб. На березі озера Дрівяти розташувалися два корпуси туристської бази "Бориславська озера" на 170 і 190 осіб. На території національного парку на берегах озер обладнані 34 туристичні стоянки. Вартість проживання залежить від кількості днів перебування в зоні відпочинку. У Браславі, Золов, Леошках, богиня і Слобідці облаштовані бази відпочинку, вартість проживання в яких коливається від 32 до 233 тисяч білоруських рублів на добу на людину. У літній сезон великий вибір апартаментів пропонують більш десяти сільських садиб в Браславі, селах Струсто, Іказнь, богиня, Красносільці, Слобідка та інших. У літній сезон активно працює приватний сектор - здаються будиночки і дачі на березі озер.

У літній сезон активно працює приватний сектор - здаються будиночки і дачі на березі озер

База відпочинку національного парку на березі озера Дрівяти

Пам'ятки: Знайомство з озерним краєм слід починати з Браслава. Населення цього містечка не перевищує 12 тисяч, але в літній час воно значно збільшується. У Браславі працюють два музеї. Краєзнавчий розпорядженні вичерпною інформацією про історію регіону і пропонує екскурсії по околицях. У Музеї традиційної культури, що розташувався в будівлі кам'яного млина, можна подивитися на сучасні і стародавні ремесла, познайомитися з майстрами та купити сувеніри. Історичним центром Браслава вважається Замкова гора. На ній височить пам'ятник-маяк, встановлений на могилі знаменитого на Браславщіне доктора Станіслава Нарбута. Тепер в місті є пам'ятник і самому доктору - він знаходиться біля будівлі Браславської районної лікарні. Замкова гора - чудова оглядова площадка, з якої відкривається вид на озера Дрівяти і Новяти. Прогулюючись по периметру гори, можна побачити костел Різдва Божої Матері, в якій знаходиться ікона Матері Божої Браславської Владичиці озер, церква Успіння Пресвятої Богородиці, а також побудоване з червоної цегли будівля колишньої сільської лікарні, в якому тепер знаходиться православний жіночий монастир.

Прогулюючись по периметру гори, можна побачити костел Різдва Божої Матері, в якій знаходиться ікона Матері Божої Браславської Владичиці озер, церква Успіння Пресвятої Богородиці, а також побудоване з червоної цегли будівля колишньої сільської лікарні, в якому тепер знаходиться православний жіночий монастир

Костел Різдва Божої Матері в Браславі

Славу ж найкращою оглядової точки в околицях Браслава отримала гора Маяк - над рівнем води вона підноситься майже на 45 метрів. Дерев'яні сходи ведуть до оглядового майданчику, звідки відкриваються шикарні види на озера Снуди і Струсто.

озеро Снуди

озеро Снуди

Так виглядає зверху знаменита Слободковская гряда

Так виглядає зверху знаменита Слободковская гряда

Острови Шова і Чайчін на озері Струсто

Вдалині видніється білосніжний костел в Слобідці, а якщо придивитися, то можна побачити і обриси Замкової гори в Браславі. По дорозі на гору Маяк можна заїхати на лікувальний джерело Окменіца, який в народі називають зимника. З нього тече мінеральна вода хлоридно-натрієвої типу, дуже холодна, що особливо радує в спеку.

Оглядовий майданчик на горі Маяк

Дорога, що веде до однієї з найпопулярніших туристичних стоянок на горі Маяк

По дорозі в село Слобідка розташований археологічний пам'ятник - городище Масковічі, з якого відкривається вид на озера Неспіш і Недрово, а вдалині видніються шпилі Слободковского костелу і Озов гряда. Піднявшись на пагорб на протилежному від городища стороні дороги, можна побачити маленьке озерце правильної круглої форми - місцеві краєзнавці називають його "Божим оком".

У селі Слобідка можна відвідати білокам'яний костел, який видно з гори Маяк і городища Масковічі. Костел Промислу Божого, або Серця Ісуса, був зведений в 1901-1903 роках.

Так костел у Слобідці виглядає з висоти

У 35 кілометрах від Браслава знаходиться міське селище Друя. Однією з його визначних пам'яток вважається Борисов камінь, піднятий з дна річки Друйкі. Тут же варто відвідати костел Святої Трійці, побудований на гроші Казимира Льва Сапеги. А на березі Західної Двіни, по якій проходить кордон з Латвією, - Благовіщенської церкви, пам'ятник архітектури кінця XVIII-XIX століття. У Друє збереглося велике єврейське кладовище з безліччю цікавих пам'яток.

У Друє збереглося велике єврейське кладовище з безліччю цікавих пам'яток

Єврейське кладовище у Друє

У селі Ахремовци знаходиться старовинний парк "Бельмонте", закладений в XVIII столітті. Його назва в перекладі з французької означає "красива гора". З високого пагорба в парку відкривається прекрасний вид на озеро Дрівяти. Тепер парк знаходиться в запустінні - проте прогулянки по його тінистих алеях не позбавлені романтики.

У 40 кілометрах від Браслава розташувалося містечко Відзев. Тут варто відвідати костел Святої Трійці, який вважається одним з найвищих храмів Білорусі - висота його шпилів досягає 59 метрів. У Відзев знаходиться старообрядницька церква Успіння Пресвятої Богородиці, а однією зі знакових пам'яток містечка є могила Томаша Вавжецкого - громадського діяча XVIII - початку XIX століття, який народився на Браславщіне. У селі Відзев-Ловчінскіе збереглися садиба і садибний парк, що колись належали Вавжецкім. У містечку Опса на березі озера розташувався садибний будинок, який тепер коштує в запустінні. У присадибній парку росте дуб, якому понад 200 років. Кажуть, під найдавнішим деревом Браславщіни колись відпочивав Наполеон. У центрі містечка варто заглянути в костел Святого Яна Хрестителя, побудований в стилі неоготики.

Що тут незвичайного: В кінці травня в місті традиційно проводиться свято "Бориславська зірниці", який може бути цікавий любителям фольклору - на Браславської сцені виступають колективи з Білорусі, Литви, Латвії та інших країн. Щороку в кінці липня або початку серпня в дворику Музею традиційної культури відзначають Свято ремесел. Міні-фестиваль проходить в розпал літнього сезону і збирає не тільки місцевих жителів, а й туристів. У програму свята традиційно входять демонстрація сучасних і стародавніх ремесел, середньовічна музика у виконанні столичних груп, майстер-класи з танців, старожитня кухня. Незмінний інтерес у туристів викликають любителі експериментальної археології, що показують ткацтво на вертикальному верстаті, прядіння на веретені, обробку і фарбування вовни, в'язання кістяний голкою, плетіння рибальських сіток, стародавні способи письма.

Любителі експериментальної археології демонструють роботу на примітивному гончарному крузі

22 серпня Браслав стає центром паломництва пілігримів - в костелі проходить Фестиваль Матері Божої Владичиці озер. Ця ікона вважається чудотворною і в минулому році була коронована Папою Римським. Ікона зберігається у вівтарі костелу і відкривається для огляду в найбільш урочистих випадках. Туристи і відпочиваючі можуть подивитися на ікону, звернувшись з проханням до священика або в монастир сестер-евхарісток. Бориславська озера можна побачити і з висоти пташиного польоту - це можливо завдяки співробітникам Вітебського ДОСААФ, вертоліт яких з'являється на озерах під час святкових подій. Тривалість польоту, як правило, не більше десяти хвилин, однак цього цілком достатньо, щоб отримати незабутні враження від краси розкинулися внизу озер. Цього літа туристи зможуть здійснити прогулянку по озеру Дрівяти на відкритій палубі теплохода "Бориславська озера". Теплохід пришвартований в затоці озера на базі відпочинку "Дрівяти". З нього судно виходить на велику воду, робить годинну прогулянку, під час якої відкривається вид на храми Браслава, Замкову гору, набережну, порослу лісом берегову лінію, і повертається назад. На борту судна поміщається 24 людини. Вартість прогулянки - 6500 білоруських рублів з людини. Теплохід відправляється в плавання п'ять днів в тиждень в 11.00, 14.00, 17.00 і 20.00, крім понеділка і вівторка, коли у капітана вихідний. Якщо не збирається необхідну кількість пасажирів, то вартість прогулянки збільшується. Рентабельна сума виходу теплохода становить 185 170 рублів, яка і ділиться на присутніх туристів. Замовити теплохід можна і позапланово. Цією можливістю часто користуються молодята, після ЗАГСУ запрошують гостей на озерну прогулянку. Теплохід починає роботу в червні і закінчує її в вересні.

На Браславських озерах є все, щоб добре відпочити: прекрасні озера, піщані пляжі, безліч історичних пам'ятників, гостинність місцевих жителів. Завдяки цьому Браславщіна виявилася найкращим місцем для відпочинку в нашому рейтингу. Цей край мало кого залишає байдужим, змушуючи повертатися сюди знову і знову. Але не вірте нам на слово - краще перевірте самі!

Садиби Браславського району можна подивитися на www.tio.by

Яна Шидловська, фото Сергія Плиткевіча
ТОП-10 кращих місць для відпочинку в Білорусі. десяте місце
ТОП-10 кращих місць для відпочинку в Білорусі. дев'яте місце
ТОП-10 кращих місць для відпочинку в Білорусі. восьме місце
ТОП-10 кращих місць для відпочинку в Білорусі. сьоме місце
ТОП-10 кращих місць для відпочинку в Білорусі. шосте місце
ТОП-10 кращих місць для відпочинку в Білорусі. п'яте місце
ТОП-10 кращих місць для відпочинку в Білорусі. Четверте місце
ТОП-10 кращих місць для відпочинку в Білорусі. Третє місце
ТОП-10 кращих місць для відпочинку в Білорусі. Друге місце

Новости