Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Лівосторонній рух

Так, на Кіпрі їздять не по тій смузі, як у нас. І кермо у машин, навіть у прокатних, розташований праворуч. Це кіпріотам дісталося в спадок від англійців-колонізаторів. А ми тепер мучся. Так, на Кіпрі їздять не по тій смузі, як у нас

Якщо ви запланували по прильоту на Кіпр взяти таксі, то швидше за все ви зробите свою "першу помилку" - спробуєте сісти на місце водія. Я, наприклад, це постійно роблю. Важко відразу переключитися на "навпаки". Але таксисти до цього готові. Часто і жартують типу "Ви хочете повести машину?". Але це все квіточки. Ягідки почнуться, коли ви самостійно захочете перейти проїжджу частину, щоб потрапити у-о-он в той магазин на іншій стороні вулиці.

Перехід дороги в недозволеному місці дуже загрожує, особливо якщо дорога, як вам здалося, порожня. Ви ж за інерцією будете дивитися спочатку наліво, а дивитися-то тут треба (мало не сказав було) направо. А до цього не відразу звикнеш.

Тому перша заповідь - переходите вулиці тільки в призначеному місці, тобто там, де позначено перехід густо встановлені світлофори.

Щоб перейти дорогу треба натиснути кнопку на стовпчику у переходу, тоді загориться зелений. Іноді майже відразу загоряється, але якщо хтось перед вами тільки що пройшов, і зелений погас, то може пройти секунд 30, поки знову не загориться. Кнопка розташована так, що повернувшись до неї ви як раз і будете дивитися в ту сторону, звідки можуть йти машини. Типовий перехід на прибережній вулиці являє собою невеликий лабіринт, щоб не було спокуси перескочити через всю дорогу одним махом. Та й управління світлофорами роздільне для кожної смуги. Тобто кнопку натискати доведеться двічі.

Згадалася наступна ситуація, що сталася зі мною. Бачу, що йде потік автомобілів, натиснув в задумі кнопку і ... пішов. Це я вже коли перейшов, то усвідомив, що перейшов щось на червоний. Але машини покірно зупинилися і чекали поки я пройду. І ніхто ж не забібікал і не закричав з вікна щось на зразок "Куди, дурень, прёшься!". Згадалася наступна ситуація, що сталася зі мною Загалом уважними треба бути.

Але буває ситуація, коли треба перейти вулицю, а світлофорів немає. Таке зустрічається на "менш центральних" вуличках.

Тут вступає в силу друга заповідь - крутите головою в обидві сторони, поки не зрозумієте з якого боку підстерігає небезпека.


До честі кіпрських водіїв треба сказати, що вони дуже ввічливо ставляться до пішоходів. Побачивши пішохода, який тільки ще зібрався перейти дорогу, вони частенько починають пригальмовувати. А якщо ступив на неї, то і зовсім зупиняться і навіть помігают, мовляв проходь. Але сподіватися на це я б не став. До того ж бувають ще й "божевільні" мотоциклісти, які люблять ганяти на великій швидкості по вулиці, що йде уздовж моря. Правда і чути їх, при цьому, за версту.

Ну і ще наостанок теми випадок розповім. Натиснув я кнопку світлофора і чекаю, коли він мені дозволить йти. В цей час проїжджає повз поліцейська машина. Вона скинула швидкість приблизно до 5 км на годину, і з вікна мені поліцейський жестами почав показувати, мовляв натисни там. Мабуть він не бачив, що я вже натиснув. Я довго намагався перенести цю ситуацію до рідного Пітер і уявити, чи можливо таке у нас. Але у мене так і не вийшло. Ну і ще наостанок теми випадок розповім


Будемо вважати, що як кіпрський пішохід ви відбулися. Тепер можна вчитися і правильно машину водити в таких умовах. Але це вже окрема тема . Будемо вважати, що як кіпрський пішохід ви відбулися А поки познайомимося з іншими неприємностями .

Часто і жартують типу "Ви хочете повести машину?

Новости