Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як лікувати цукровий діабет по давньоіндійської системі Аюрведа

  1. Цукровий діабет і Аюрведа
  2. Лікування цукрового діабету за Аюрведе
  3. Лікування цукрового діабету - стадії по Аюрведе

Аюрведа - давньоіндійська медична система. Основою Аюрведи є вчення про три дошах, трьох основних типах конституції людини. До аюрведичні методам лікування багатьох захворювань вдаються і в наші дні. Не виняток і цукровий діабет. Аюрведа - давньоіндійська медична система

eniseypolya.ru

В даний час цукровий діабет розглядається як важкий і важко піддається лікуванню захворювання. Відсутність культури харчування і стреси - основні причини зростання числа хворих на діабет. Захворювання характерно не тільки для розвинених країн. Так, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, до 2025 року найбільше зростання числа хворих на діабет буде спостерігатися в Індії.

Цукровий діабет і Аюрведа

Аюрведа згадує про діабет понад три тисячоліття тому. У Аюрведе цукровий діабет має кілька назв, найбільш поширені з них Прамеха і Мадхумеха. Перша назва означає часте сечовипускання, а друге - наявність цукру в сечі, як важливі симптоми цукрового діабету .

У Аюрведе будь-яка хвороба виникає в результаті порушення рівноваги трьох дош. Доши - вата, пітта і капха - це основні життєві сили, що регулюють всі фізіологічні процеси в організмі. За Аюрведе діабет - це близько двох десятків таких порушень. 10 з них відноситься до доше капха, 6 - до доше питта, а 4 - до доше вата. Таким чином, розрізняють 3 основних типи діабету і 20 підтипів. Окремо виділяють дитячий цукровий діабет.

Діабет вата-типу виникає в результаті порушення доши вата, сформованої з ефіру і повітря. 4 різновиди цього діабету вважаються невиліковними, так як передаються у спадок.

Діабет питта-типу розвивається в результаті порушення доши питта, що виникає за рахунок вогню і води. 6 різновидів цього типу діабету можна контролювати за допомогою лікування.

Діабет капха-типу - це результат порушення доши капха, що виникає з поєднання води з землею. 10 різновидів цього типу діабету виліковні.

У Аюрведе є й інші класифікації діабету. Наприклад, в залежності від причини розрізняють:

  • Сахаджа Прамеха (вроджена патологія), що співвідноситься з діабетом 1-го типу;
  • Апатхйані міттаджа Прамеха (придбаний в результаті шкідливих звичок на більш пізніх етапах життя), який співвідноситься з діабетом 2-го типу.

Лікування цукрового діабету за Аюрведе

У Аюрведи свої підходи і методи лікування захворювань. Програма лікування грунтується на обліку пракрити пацієнта. Пракріті - це внутрішня природа людини, тобто вроджене співвідношення дош. Поки доши знаходяться в співвідношенні, даними людині при зачатті, він здоровий. Але в процесі життя гармонія внутрішньої природи людини часто порушується.

Це призводить до хвороб і старіння, стану, який в Аюрведе називається вікріті. Тобто для проведення Аювердіческій лікування необхідно знати і поточне співвідношення дош, вікріті. На основі цих знань проводиться корекція дош з метою відновлення їх балансу.

У лікуванні цукрового діабету враховуються також спадковість пацієнта, його харчові звички, спосіб життя і т.д. Аюрведическая медицина при лікуванні діабету особливу увагу приділяє чищенні організму, правильному підбору природних засобів лікування (трав, насіння, спецій), продуктів харчування.

Зазвичай при діабеті 1 типу застосовується Брімхана і дієта для дхату, основних тканин, з яких складається людське тіло. Дієта, що включає продукти з певними властивостями, робить істотний вплив на баланс дош.

При діабеті 2 типу рекомендується очищення організму відповідно до переважаючим типом доши. Наприклад, пацієнтам з капха доша призначається Ванмана (блювотні засоби), а пацієнтам з питта доша - Вірехана (очищення кишечника за допомогою проносних засобів).

Лікування цукрового діабету - стадії по Аюрведе

1) Снехана - виведення токсинів з організму шляхом застосування різних масел, як всередину, так і зовнішньо.

2) Содхана - очищення кишечника в 3 етапи: Вамана, Вірехана і Васти.

3) Самана

4) Патя-апатії

5) Йога і Пранаяма

6) Зовнішня терапія: Абхянга, Такса Дхара, Удватана, Кашая сека. Сведана (потовиділення) протипоказана при діабеті Прамеха. Рактамокшана рекомендується при тривалому незаживление діабетичних виразок.

У читача може правомірно виникнути питання щодо ефективності аюрведического лікування діабету. Слід зазначити, що вже на протязі багатьох років в провідних аюрведических центрах регулярно проводяться численні дослідження. Вони спрямовані на виявлення та підтвердження дієвості аюрведических методів терапії різних захворювань, в тому числі і діабету.

У дослідженнях беруть участь пацієнти різного віку, з різними типами цукрового діабету. У процесі досліджень контролюється не тільки рівень цукру в крові і сечі, але і всілякі ускладнення, які дає діабет. Як правило, підтверджується достатня результативність проведеного лікування.

Переважна кількість пацієнтів (не менше 70%) добре реагують на лікування діабету. Його ефективність оцінюється як по аюрведичні, так і за критеріями традиційної медицини. Деякі типи діабету вдавалося вилікувати повністю, рівень цукру в крові і сечі повертався в норму. Хоча терапія таких випадків вимагає досить тривалого часу, не менше 2-3 років. Але результат виправдовує витрачені зусилля і час.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Цукровий діабет: 7 найбільш поширених симптомів

Жага, голод і сверблячка: 10 ранніх ознак цукрового діабету

Як цукровий діабет впливає на статеве життя і лібідо

На закінчення нагадуємо, що згадані терапії повинні проводитися тільки під наглядом кваліфікованого аюрведического терапевта. Пройдіть консультацію у фахівця, який підкаже найбільш ефективні методи лікування цукрового діабету за системою Аюрведа. І багатовіковий досвід послужить на благо вашого здоров'я!

Новости