Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

пантери

  1. опис пантер
  2. Зовнішній вигляд пантер
  3. Вовна
  4. голова
  5. Характер і спосіб життя
  6. Чому пантера затягує видобуток на дерево?
  7. Скільки живуть пантери?
  8. Чорна Пантера
  9. Ареал, місця проживання пантер
  10. Розмноження і потомство
  11. природні вороги
  12. Популяція і статус виду

У дикій природі існує величезна кількість красивих, але при цьому вельми небезпечних тварин. Хотілося б особливо виділити граціозно і красивого хижака - пантеру. Адже багато хто з нас знають тільки те, що вона була одним з головних вчителів Мауглі в однойменному оповіданні Редьярда Кіплінга.

опис пантер

Пантера - відноситься до роду великих хижих тварин з сімейства котячих. Даний рід представлений чотирма нині живуть усіма відомими хижаками: тигром, леопардом, левом і ягуаром. Пантера є ніким іншим, як представником леопардових (читайте нашу статтю: найбільші кішки в світі ). Хоча до цих пір не вщухають суперечки щодо того, до кого саме відноситься пантера, до ягуари або леопарда. Виділяють пантер через їх забарвлення, адже багато хто з них мають рівний окрас, найчастіше чорного кольору.

Цікавий факт

: За величний вигляд пантера використовувалася на емблемі англійських королів. Нині вона присутня на гербі африканської країни Габон.

Зовнішній вигляд пантер

У дикій природі існує величезна кількість красивих, але при цьому вельми небезпечних тварин

Зовнішній вигляд пантер

ці дикі тварини мають мускулисте тіло, яке в довжину досягає 95 -180 см, хвіст - 70-115 см. Маса пантер зазвичай коливається в межах 40-55 кг, але деякі особини можуть досягати 100 кг. На хвіст припадає до половини довжини тіла, іноді і більше, завдяки такому помічникові вони відмінно тримають рівновагу і комфортно себе почувають навіть на великій висоті. Пантери дуже граціозні тварини, але за зовнішньою красою і витонченістю ховається справжній безжальний хижак, здатний легко напасти на людину.

Вовна

Шерсть у цих тварин жорстка, вона покриває все тіло і найчастіше має чорне забарвлення, але якщо придивитися, можна помітити плями темних відтінків різного роду.

Пантера пересувається на чотирьох потужних кінцівках, з легкістю підіймається на дерева і добре стрибає. На кінцях її лап є гострі кігті, які можуть повністю ховатися, втягуючись в пальці. Висота тварини в холці досягає 50-70 см.

голова

ікла пантери

Голова у хижака велика і має кілька витягнуту форму. На самій верхівці розташовуються невеликі за розміром вуха. Очі середнього розміру з круглими зіницями. Щелепи у пантери потужні з повною зубною системою. Ікла не великі в порівнянні з іншими дикими кішками, але при цьому досить потужні і мають широку основну частину. Хижак може з легкістю забратися на дерево, утримуючи тіло своєї жертви в пащі.

Не можна не відзначити основну особливість пантер - це будова їх гортані. Вони мають не повністю скостенілий підязиковий апарат, в якому є гнучка зв'язка, завдяки їй гортань здатна роздуватися і пантера може видавати своєрідний рев. Крім цієї особливості у тварини також не розділяються голосові зв'язки, а утворюють трубчасту структуру. Завдяки такій будові рев виходить дуже гучним і глибинним.

Характер і спосіб життя

Цей хижак не живе в зграї, а бродить сам по собі. Віддає перевагу полювати на великих тварин. У його раціоні переважають в основному копитні ссавці: антилопи, буйволи, зебри. Іноді дика кішка не проти перекусити мавпою.

Чому пантера затягує видобуток на дерево?

Пантера може напасти на тварину, яка буде крупніше за розмірами - в силі і спритності мало хто може змагатися з цим хижаком. Вона без проблем може затягнути на дерево будь-яку спійману видобуток і там проводити свою трапезу. Така манера ховати свою їжу пов'язана ще і з тим, що подібним чином пантера вберігає свою здобич від посягань з боку гієн і левів, які бродять по землі. Це ще одна відмінна риса леопардів, адже тільки вони затягують на дерева свою здобич.

Це ще одна відмінна риса леопардів, адже тільки вони затягують на дерева свою здобич

Пантера на дереві

Леопарди, до яких відноситься пантера, люблять відпочивати на деревах, там вони навіть сплять. Вони розтягуються на гілках і звішують недбало лапи вниз. Пантери можуть заплигувати на дерева висотою до 5,5 метрів, ніхто з хижаків не може похвалитися такою стрибучістю.

Цікаво то, що дика кішка вбиває тільки тоді, коли відчуває почуття голоду, якщо хижак ситий, то навіть якщо перед його носом виявиться маленький козеня - пантера не зачепить його. Але коли хижак голодний, то може напасти навіть на людину. Пантери нерідко селяться близько людського житла і без проблем можуть заходити на його територію. Полювати вони люблять в нічний час доби, тому існують випадки нападу на людину уві сні.

Цікавий факт: за статистикою пантеру не можна назвати людоїдами. Інші хижаки, наприклад тигри або леви, помічені в нападі на людину набагато частіше.

На відміну від інших представників цього виду, пантери важко піддаються дресируванню, мають норовливий характер. Вони дуже сміливі тварини і не відчувають ні найменшого страху перед людиною. Воліють жити поодинці, зрідка можуть ходити парами самець + самка.

Це територіальний хижак, який не терпить на своїй ділянці чужинців. Вони позначає свою територію специфічним запахом і залишають на деревах особливі відмітки від кігтів. Якщо їжі на обраної території досить багато, то пантера може дещо звузити свої володіння, але в разі мізерної живності в цій області, навпаки, може помітити і відвоювати ділянку побільше.

Скільки живуть пантери?

Як і всі представники цього виду тварин, пантери не є довгожителями. Їх вік коливається в межах 10-12 років. Навіть при сприятливих умовах вони рідко доживають до 15 років.

Пантери зберігають свою активність протягом перших 8 років, потім настає період, коли вони стають малоактивними і вже не нападають на великих тварин. Хижаки вже не можуть впоратися з витривалими і сильними тваринами. Вони шукають легку здобич і не гребують падлом на останніх роках свого життя.

Цікавий факт: існують зафіксовані випадки двадцятирічної життя пантери.

Чорна Пантера

Багато хто вважає, що пантера повинна бути чорного кольору, це не зовсім так. Цей звір має плямисте забарвлення, але завдяки своєрідній мутації гена, виник генетичний варіант забарвлення - чорний. Це явище отримало назву - меланизм.

Найчастіше меланизм проявляється у тварин, що живуть в темних густих лісах, де гостро відчувається нестача освітленості. Темні хижаки тут менш помітні, що полегшує їм їх існування і робить полювання ще більш вдалою, адже зір у котячих дозволяє бачити добре в темряві. Рухаються пантери безшумно, що дозволяє їм підійти дуже близько до жертви.

Шкура чорної пантери не має ідеально чорного кольору, якщо придивитися, то можна виділити характерні плями темного забарвлення. Чорні та плямисті особини нічим не відрізняються, крім забарвлення і можуть спаровуватися між собою, даючи в потомстві, як чорних, так і плямистих кошенят.

Цікавий факт: чорний ген є рецесивним ознакою, тому найчастіше пригнічується геном плямистості.

Ареал, місця проживання пантер

Ареал проживання пантер

Ареал роду включає тропічні країни - Африку, Азію крім північної її частини, Центральну і Південну Америку і саму південну частину Північної Америки, а також крайній південний схід Європи. Багато пантер мешкає на острові Ява.
раціон пантери

Пантера - це хижий хижак, тому в його раціоні можуть потрапляти будь-які тварини. Перевага дика кішка віддає парнокопитним, при цьому розміри жертви не мають значення: серед них зустрічаються зебри, антилопи, буйволи, козулі і т.п. Вона може також нападати і на худобу, жертвами можуть стати корови, вівці, кози.

Незважаючи на те, що пантера полює переважно на землі, під час відпочинку на дереві її може зацікавити і мавпа в якості потенційної жертви. Цей хижак може обійтися без їжі 5-6 доби, але в такому випадку почуття голоду наскільки опановує кішкою, що вона починає становити велику небезпеку для людини, на якого без роздумів готова напасти.

Свою жертву ці хижаки зазвичай виглядають і підстерігають, вичікуючи зручного моменту. Коли дичину підійде ближче, пантера в кілька стрибків може наздогнати її, і, якщо потрібно, може кинутися наздоганяти, розвиваючи при цьому швидкість до 60 км / ч. Від цього хижака важко втекти або вирватися з його чіпких лап.

Розмноження і потомство

Пантери - одинаки, але для отримання потомства об'єднуються в пари. На період шлюбних ігор тварини починають разом полювати і проводять дуже багато часу поруч один з одним.

Цікавий факт: чоловічі особини пантер значно більші за самок, майже в два рази.

  • Зрілості ці дикі кішки досягають до 2,5-3 років життя. Знаходження в теплому кліматі сприяє тому, що хижаки можуть розмножуватися круглий рік.
  • Виношують дитинчат вони 3-3,5 місяці.
  • До пологів пантера готується завчасно, вибираючи собі для цього затишне місце.
  • Дика кішка робить запас їжі собі на перший час після пологів, тому як перші 10 днів після появи кошенят на світ вона від них не відходить.
  • На світло зазвичай з'являються один два кошеняти, але існують і випадки появи на світ трьох-чотирьох маленьких хижаків.

Пантери турботливі батьки, тому матері залишаються поруч з дитинчатами навіть після того, як у них відкриються очі. Перші 10 днів життя мати не відходить від свого потомства, на практиці існують навіть випадки голодного виснаження самки в цей період.

Цікавий факт: турботлива мама - пантера настільки трепетно ставиться до свого потомство, що навіть батька не підпускає близько до кошенят в перший час.

Вони навчають своє потомство всім премудростям полювання і основним правилам виживання в дикій природі. Коли приходить пора включати в раціон кошенят м'ясо, їх мати просто кладе свою здобич перед ними, не допомагаючи їм відривати м'ясо від кістки. Таким чином, маленькі пантери з дитинства вчаться володіти своїми кігтями і зубами.

Пантери самовіддано кидаються на захист свого потомства і готові пожертвувати своїм життям заради нього без роздумів.

В один рік дитинчата стають дорослими сформованими хижаками і найчастіше йдуть в самостійне життя в дику природу.

природні вороги

У дикій природі цей хижак практично не має ворогів. Пантера може вступити в бійку за видобуток з іншим великим хижаків, але вона завжди може тверезо оцінити свої можливості і відійти в сторону, поступившись свій трофей іншому звірові.

Дика кішка володіє високим інтелектом, тому завжди може уникнути непотрібних сутичок з іншими хижаками. Для пантери залишається ворогом людина , В руках у якого може бути вогнепальна зброя - проти нього не можуть змагатися ніякі кігті і зуби.

Популяція і статус виду

Жоден джерело не може абсолютно точно і достовірно розповісти нам про те, скільки пантер налічується в дикій природі. Цього хижака відносять то до леопарда, то до ягуари, тому дуже складно оцінити їх популяцію. Багато зоологи схиляються до думки, що дуже скоро пантер можна буде виділити в окремий вид. Пов'язують це з тим, що останнім часом, вони розмножуються тільки між чорними особинами.

На даний момент пантери не внесені в червону книгу і їх чисельність не перебуває на межі зникнення, тому істотних приводів для хвилювання немає.

Ми лише привідкрили завісу на величезний світ дикої природи, де пантера є малою його частиною. Скільки ще таємниць і загадок приховує від нас ця до кінця не пізнана життя диких тварин. Пантера є яскравим представником серед хижаків роду котячих, і вона ніколи не перестане цікавити людину, адже їй здавна приписували магічні властивості і пов'язували з потойбічним світом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Скільки живуть пантери?
Чому пантера затягує видобуток на дерево?
Скільки живуть пантери?

Новости