Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Вихідні в Росії: Гуслі, архітектурний коктейль і Йошкін кіт

  1. 1 ДЕНЬ: МУСТАФА дрезиною, Ослик З ІКОНОЮ БОГОРОДИЦІ, Йошкін КОТ
  2. 2 ДЕНЬ: ГІРСЬКІ МАРИ, дзвінки ГУСЛІ І МАЛА Третьяковки НА ВОЛГЕ
  3. ЩО ПРИВЕЗТИ З Йошкар-Оли

Ті, хто ніколи не був у столиці республіки Марій Ел, будуть неймовірно здивовані архітектурою і пам'ятками цього міста. Тут ви побачите Москву і фламандську набережну Брюгге, Венецію, дивовижні динамічні скульптури, а ще познайомитеся з Йошкін котом ... Але є в Йошкар-Олі ще один секрет - музичний.

КУДИ І НА СКІЛЬКИ ЕДЕМ?

За цілих 862 км від Москви, на ліва притока Волги - річку Мала Кокшага, на березі якої стоїть старовинне місто Йошкар-Ола. Їдемо в тур по регіональному брендовому маршруту республіки Марій-Ел - «Край дзвінких псалтиря» , Який входить до федерального проект «Великий Волзький шлях» і затверджений Комітетом з імпоротозамещенію в туризмі при Мінуістерстве культури РФ.

Це один з найбільш продуманих, зручних, економічних, і в той же час дуже яскравих і красивих маршрутів вихідного дня, куди можна відправитися всією сім'єю або з друзями. Тривалість нашого туру - 2 дні / 1 ніч. За час подорожі ми проїдемо 239 км, закінчимо його в Чебоксарах, звідки і повернемося до Москви.

ЩО І ДЕ ДИВИМОСЯ?

ЩО І ДЕ ДИВИМОСЯ

Фото надано прінімаюбщім туроператором по маршруту - "Каліпсо Тур".

У цій подорожі ми зможемо переконатися в тому, що в світі є ще одна Спаська вежа і Цар-гармата. Правда, в копії. І не тільки вони. У столиці республіки Марій Ел побачимо дивовижне поєднання архітектурних стилів - від російського зодчества до венеціанського стилю і фламандського бароко.

Тут є кремлівські вежі, палац дожів, набережна Брюгге, скульптура-символ міста - Йошкін кіт, пам'ятник Пушкіну і Онєгіна, Гоголю і навіть Грейс Келлі з принцом Монако. І, звичайно ж, в Йошкар-Олі є гуслі - старовинний музичний інструмент, який у народу маорі називається Куслій - і Гуслярі.

1 ДЕНЬ: МУСТАФА дрезиною, Ослик З ІКОНОЮ БОГОРОДИЦІ, Йошкін КОТ

1 ДЕНЬ: МУСТАФА дрезиною, Ослик З ІКОНОЮ БОГОРОДИЦІ, Йошкін КОТ

Наша подорож почнеться із зустрічі на вокзалі Йошкар-Оли і трансферу в готель. Поряд із залізничним вокзалом нас зустрічає перша монументальна пам'ятка міста, яку в народі називають «Мустафа дрезиною». Насправді це пам'ятник марійського поетові й акторові Йивану Кирле, а «Мустафою» його прозвали за роль ватажка безпритульників в першому звуковому радянському фільмі «Путівка в життя». Саме він вимовив з екрану стала приказкою фразу «Спритність рук і ніякого шахрайства!».

»

Фото надано прінімаюбщім туроператором по маршруту - "Каліпсо Тур".

Після сніданку поїдемо знайомитися зі столицею Республіки Марій Ел. Назва Йошкар-Ола в перекладі означає «Червоний місто». З давніх часів ці землі населяли марійці - фіно-угорський народ, рассеявшийся по всьому Поволжя. Після приєднання Іваном Грозним Казанського царства до Русі тут почалися заколоти і повстання. Тоді і виникло місто-фортеця, який називали «Царьов місто на Кокшага», або Царевококшайского. Він був заснований в 1584 році. За свою історію місто кілька разів міняв назву. Відразу після революції - Краснококшайск, а вже в 1928 році - Йошкар-Ола.

Фото надано прінімаюбщім туроператором по маршруту - "Каліпсо Тур".

До 2017 року Марій Ел очолював губернатор Леонід Маркелов. При ньому вигляд столиці республіки кардинально змінився, перш за все в архітектурі.

При ньому вигляд столиці республіки кардинально змінився, перш за все в архітектурі

В Йошкар-Олі з'явилося безліч незвичайних арт-об'єктів, які приваблюють туристів. Один з них, який ми не можемо пропустити - динамічна скульптура «Явище ікони Пресвятої Діви Марії« Троєручиця »на площі Оболенського-Ноготкова - саме звідси почався архітектурний феномен Йошкар-Оли, що викликає сьогодні у багатьох туристів культурний шок. Потім і їдуть, щоб відчути себе відразу в декількох містах Європи, не виїжджаючи з Росії, в тому числі дивлячись на дивовижні динамічні скульптури.

Потім і їдуть, щоб відчути себе відразу в декількох містах Європи, не виїжджаючи з Росії, в тому числі дивлячись на дивовижні динамічні скульптури

Власне, «Троєручиця» - це незвичайний годинник зі скульптурою у вигляді рухомого ослика з іконою Божої Матері, встановлені в центральній вежі Національної художньої галереї в 2007 році. Жителі Йошкар-Оли так і називають їх - «годинник з осликом». «Годинник» були розроблені співробітниками науково-інноваційного центру Поволзької державного технологічного університету. Під музику і спів хору скульптура символізує прихід Богородиці на марійську землю, а насправді - розповідає про те, як під час турецького вторгнення в Сербію ікону Божої Матері поставили на ослика, який зміг донести її до монастирської брами на Афоні. Віконця і двері в стіні відкриваються, ікона виявляється на ослику, який, проходячи по колу, навіть пересуває ногами!

Віконця і двері в стіні відкриваються, ікона виявляється на ослику, який, проходячи по колу, навіть пересуває ногами

Щоб краще відчути місцеву культуру, заглянемо в Національну художню галерею. Тут зберігаються шедеври живопису місцевих художників і зразки маріійкого декоративно-прикладного мистецтва, але в галереї є і «вікно в Петербург» - віртуальна філія Державного Російського музею.

Тут зберігаються шедеври живопису місцевих художників і зразки маріійкого декоративно-прикладного мистецтва, але в галереї є і «вікно в Петербург» - віртуальна філія Державного Російського музею

Фото надано прінімаюбщім туроператором по маршруту - "Каліпсо Тур".

На площі поряд з будівлею стоїть пам'ятник священномученику Леоніду, єпископу Марійському, а з іншого боку - копія Цар-Гармати. Тут же знаходиться пам'ятник першому воєводі Царевококшайского - Івану Оболенського-Ноготкову.

В Йошкар-Олі дуже люблять кішок - а тому в місті вже є цілих дев'ять монументальних композицій з пухнастими вихованцями. Найвідоміший серед них - Йошкін кіт на Ленінському проспекті. Зверніть увагу, наскільки у цього кота відполіровані лапа і ніс - і самі потріть їх на щастя.

Відповідний образ туристичного бренду міста знайти було непросто - з сотні фотографій бродячих котів в результаті вибрали рудого дворового, відлили скульптуру і подарували йошкаролінцам.

Після того, як перші враження про Йошкар-Олі вляжуться, настане час музики. Йдемо до Марійського національний театр драми ім. М. Шкетана, щоб почути звучання фольклорних та сучасних композицій на марійських народних інструментах.

Шкетана, щоб почути звучання фольклорних та сучасних композицій на марійських народних інструментах

Тут наші пізнання про Йошкар-Олі поповняться скарбами музики народу маорі. Марійці обожнювали «Куслій» (гуслі) - вважалося, що без цього інструменту і музики у народу не було б душі. Без марійських гуслей не проходив жоден обряд чи свято. Старовинні гусельно мелодії дійшли до наших днів - як і танці народу маорі. Виготовляють гуслі з березових або кленового дощечок. Вчили грати на Куслій з дитинства - для малюків були дитячі гуслі з п'ятьма струнами, а професійні гуслі мали 35 струн. Крім Куслій, ще одним національним інструментом марійців була волинка.

Крім Куслій, ще одним національним інструментом марійців була волинка

Після марійських мелодій вирушаємо в Національний музей Республіки Марій Ел ім. Т. Євсєєва, де знайомимося з життям і побутом народу маорі. Найцікавіше тут знову пов'язано з музикою і гуслями. Коли в Марій Ел прийшло християнство, марійські гуслі були оголошені поза законом за участь в обрядах і магічних ритуалів, і ці інструменти безжально знищувалися. Традиційно Гусляр були чоловіки, але в неспокійний воєнний час, щоб не втратити традиції і мистецтво, на стали грати гуслях жінки - тому сьогодні більшість марійських гусляров - представниці прекрасної статі.

Традиційно Гусляр були чоловіки, але в неспокійний воєнний час, щоб не втратити традиції і мистецтво, на стали грати гуслях жінки - тому сьогодні більшість марійських гусляров - представниці прекрасної статі

Фото надано прінімаюбщім туроператором по маршруту - "Каліпсо Тур".

Поруч з музеєм - набережна річки Мала Кокшага. Тут знаходяться пам'ятники Гоголю і Пушкін, і пушкінського герою - Євгенія Онєгіна. Якщо Пушкін - письменник і поет «загальноросійський», то Гоголь якраз має відношення до Йошкар-Олі. Він згадав це місто в своїх «Мертвих душах» - тоді він називався Царевококшайского.

На фото вище - це школа. да-да, школа-палац. Таких будинків у місті безліч.

Квартал між скверами Пушкіна і Гоголя виводить нас на набережну Амстердам. Як обійтися тут без пам'ятника Гамельнском щуролова, коли ми і самі готові йти за йошкар-олинское феноменом на край світу ?! Милуйтеся - тут він абсолютно особливий: музикант, який співає вовк, лисиця і два пацюки підіймаються вгору по даху. А ще тут є пам'ятник Рембрандту - щоб як слід перейнятися духом Голландії.

Далі знаходиться Царевококшайского кремль. І це найновіший кремль в Росії, його побудували в 2009 році - на місці середньовічного острогу Царевококшайского. Тут є пам'ятник царю Федору Івановичу і гармати, відлиті за старовинними малюнками. А біля стін кремля - ​​ще одне цікаве місце - музей казок.

Тут ви побачите пам'ятник героям Пушкіна - «Русалка на гілках і кіт учений», а в 2012 році в експозиції «Лукомор'я» додали нових персонажів - Бабу-Ягу і Солов'я-розбійника. Зараз тут «живуть» практично всі улюблені казкові герої, яких знаєте ви або ваші діти.

Крім російських письменників, в Марій Ел шанують пам'ять основоположника марійської літератури - поета Сергія Чавайн Сергій Григорович. На честь нього названий бульвар - пішохідна зона Йошкар-Оли. З цього бульвару ми вийдемо до Благовіщенській вежі, яка виконана як копія кремлівської Спаської вежі в Москві - її висота 53 метри, на вежі є свої куранти.

І тут ми опиняємося майже що в столиці Росії - силуети вежі і собору Благовіщення Пресвятої Богородиці можна побачити на тлі пам'ятника Пушкіну і Онєгіна. Кафедральний собор поєднує в собі архітектуру храму Василя Блаженного в Москві та Спаса-на-Крові в Санкт-Петербурзі. Цікаво й те, що площа, на якій ми знаходимося, має дві назви: площа Діви Марії і площа Республіки.

Перед храмом - фонтан з шестиметрової фігурою архангела Гавриїла. Поруч - Архангельська слобода.

А ще тут знаходиться пам'ятник Лоренцо ді П'єро де Медічі Прекрасному! В руках у нього книга, за спиною - муза. Вона тримає сувій, на якому викарбувані три принципи: «Patriae decus, familiae amplitudo, incrementum atrium» - «Користь Батьківщині, велич сімейства, процвітання мистецтва».

Втім, тут вистачає і інших визначних пам'яток - переходимо через міст, і ось вона, набережна Брюгге, дивлячись на яку сучасні туристи відразу розуміють, що мова йде не про Фландрії, а про Йошкар-Олі!

На набережній Брюгге перед міським РАГСом - ще один пам'ятник для закоханих. Це пам'ятник найкрасивішому весіллі ХХ століття: весіллі актриси Грейс Келлі і князя Монако Реньє III. Обручка нареченої сяє - до нього за місцевим повір'ям торкаються всі незаміжні дівчата, які мріють про особисте щастя.

І знову - гуслі! Відвідаємо національну президентську школу-інтернат для обдарованих дітей Республіки Марій Ел. Тут на майстер-класі спробуємо самі виготовити національний інструмент і навчимося грі на гуслях.

При вході в будівлю нас зустріне скульптурна композиція, присвячена Єлизаветі II. Майбутня імператриця зображена тут у молодому віці, в легкому одязі з накидкою, верхи на коні. Як і Гоголь, це - один з небагатьох серед відбитих у бронзі особистостей, які дійсно пов'язані з історією міста. Завдяки цій імператриці в Йошкар-Олі з'явилися перші кам'яні будинки і церкви, а також перша школа для черемісскіх (марійських) дівчат.

Далі наш шлях лежить на Патріаршу площа, де знаходяться фонтан-пам'ятник святим Петру і Февронії, а також монумент Святішому Патріарху Московському і всієї Русі Алексію II.

Фото надано прінімаюбщім туроператором по маршруту - "Каліпсо Тур".

Поруч - будинок з ще однією дивовижною динамічної скульптурою - «Дванадцять апостолів». Кожні три години під музику на балконі замку з'являються фігури Ісуса Христа і його учнів. Останній в ланцюжку, звичайно, Юда. Рух фігурок символізує Вхід Господній в Єрусалим, і супроводжується співом хору Стрітенського монастиря. Відкриваються ворота Єрусалиму - і туристи на площі завмирають в захопленні. Враження незабутні!

Враження незабутні

Фото надано прінімаюбщім туроператором по маршруту - "Каліпсо Тур".

Влітку в Йошкар-Олі можна відчути себе як в Венеції - поруч з Патріаршої площею можна взяти напрокат «гондолу» і влаштувати романтичну прогулянку по Малій Кокшага. А ще обов'язково подивіться театр ляльок - він справді чарівний і теж нагадує один із знаменитих замків Європи.

Ще одна гарна скульптурна композиція в Йошкар-Олі, яку варто відвідати - «Древо життя». Три музиканта - хлопчик, чоловік і старий - грають на національних марійських інструментах: гуслях, барабані і волинці.

2 ДЕНЬ: ГІРСЬКІ МАРИ, дзвінки ГУСЛІ І МАЛА Третьяковки НА ВОЛГЕ

2 ДЕНЬ: ГІРСЬКІ МАРИ, дзвінки ГУСЛІ І МАЛА Третьяковки НА ВОЛГЕ

Після сніданку звільняємо номери в готелі і їдемо за 165 км в Козьмодемьянськ. Без цього міста історія марійських гуслей була б неповною. За переказами, місто засноване російським царем Іваном Грозним, який, здобувши перемогу над Казанським ханством c допомогою Гірномарійському героя Акпарс і повертаючись до Москви по річці, побачив високий пагорб і велів побудувати на ньому «крепостіца».

За переказами, місто засноване російським царем Іваном Грозним, який, здобувши перемогу над Казанським ханством c допомогою Гірномарійському героя Акпарс і повертаючись до Москви по річці, побачив високий пагорб і велів побудувати на ньому «крепостіца»

Спочатку нас чекає екскурсія в етнографічний музей під відкритим небом. Знайомимося з традиційною культурою гірських мари. Серед унікальних експонатів, врятованих із зони затоплення Чебоксарської ГЕС, найзначнішим будовою здасться старовинна дерев'яна вітряк.

Представницям прекрасної статі тут будуть цікаві зразки найтоншої Гірномарійському вишивки XIX-XX століть з двостороннім складним візерунком. Всього в музеї 60 унікальних будівель і 7000 експонатів. Стародавній побут тут вписується в неймовірної краси волзький пейзаж. Здається, що все тут так завжди і було - і колодязі, і клуні, і лазні, і кузні.

Повне занурення в світ марійського народу забезпечено не тільки автентичної атмосферою музею, а й виступом ансамблю гуслярів. Марійські гуслі звучать абсолютно чарівно - це буде одним з найбільш незабутніх вражень в цій поїздці! Ця музика проникає в серце - почувши її одного разу, ви навряд чи переплутаєте її звучання з чимось іншим. Крім цього, нас чекає справжня вистава з сюжетом з життя марійського народу.

Після обіду відвідаємо Козьмодемьянськ історико-художній музей ім. А.В. Григор'єва. Ця найстаріша галерея має другу назву - «Мала Третьяковка на Волзі». Тут можна подивитися роботи художників різних напрямків, однак останнім часом музей підтримує живопис мари, і купує картини тільки марійських художників.

Є тут і музей купецького побуту, і музей сатири і гумору ім. Остапа Бендера, який популяризує роман І. Ільфа та Є. Петрова «12 стільців» - як ви пам'ятаєте, Козьмодемьянськ став в цьому творі прообразом міста Васюки.

Петрова «12 стільців» - як ви пам'ятаєте, Козьмодемьянськ став в цьому творі прообразом міста Васюки

Ще одним цікавим місцем цього старовинного купецького міста є музей мореного дуба "Скарби річки". Готові посперечатися, ви здивуєтеся тому, що дізнаєтеся тут про цей незвичайний і дуже красивому матеріалі.

Ну а потім нас чекає трансфер в Чебоксари - готуйтеся проїхати 74 км, щоб сісти в столиці Чувашії в московський поїзд і відвезти з собою неймовірний букет вражень від Червоного міста республіки Марій Ел.

ЩО ПРИВЕЗТИ З Йошкар-Оли

ЩО ПРИВЕЗТИ З Йошкар-Оли

Йошкін кота, звичайно ж - у всіх видах сувенірної продукції! В Йошкар-Олі працюють кілька магазинів під назвою «Марійські сувеніри», де можна вибрати відмінний подарунок - вироби з берести, шкатулки, дзвіночки, магнітики, статуетки та ін. Є народні ляльки і марійські обереги - їх можна купити на площі Оболенського-Ноготкова в магазині «Енса». Тут же продаються речі з самобутньою вишивкою.

Тут же продаються речі з самобутньою вишивкою

Мужчінинаверняка оцінять бальзам «Вогні Марій Ел» - він випускається об'ємом 0,25 л, і горілку «Йошкін кіт» - в трьох видах з веселим оформленням.

СТІЛЬКИ КОШТУЄ ТУР «КРАЙ дзвінки гуслі»

Вартість туру на одного дорослого - 7 850 рублів. У вартість входить екскурсійне і транспортне обслуговування, харчування та вхідні квитки в музеї по програмі, проживання в двомісному стандартному номері в готелі рівня 3 *. Залізничні квитки можна придбати окремо.

У КОГО КУПИТИ ТУР

брендовий маршрут «Край дзвінких псалтиря» входить до федерального проект «Великий Волзький шлях» і протестований експертами експертами Комітету з імпортозаміщення в туризмі при Міністерстві культури РФ. Він є в продажу у більшості туроператорів. Вдалої поїздки!

КУДИ І НА СКІЛЬКИ ЕДЕМ?
ЩО І ДЕ ДИВИМОСЯ?
Як обійтися тут без пам'ятника Гамельнском щуролова, коли ми і самі готові йти за йошкар-олинское феноменом на край світу ?

Новости