Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

NEWSru.com :: У Латвії відзначають Янов день

Лігованіе - так називають виконання традицій Янова дня, передбачає спів пісень, питво пива, стрибки через багаття, купання в річці голяка
Лігованіе - так називають виконання традицій Янова дня, передбачає спів пісень, питво пива, стрибки через багаття, купання в річці голяка

У Латвії відзначають Янов (Іоанна) день. Ніде в світі не святкують дні літнього сонцестояння так, як тут. 23 і 24 червня - два офіційних вихідних, так що свято Ліго, або Янів день, має державний статус. Це один з найулюбленіших свят латишів, який за популярністю конкурує з Новим роком. Лігованіе - так називають виконання традицій Янова дня, - припускає спів пісень, питво пива, стрибки через багаття, купання в річці.

В цьому році Ризька дума з нагоди Ліго організувала святкові заходи на набережній Даугави, повідомляє портал Pribalt.info .

У святі взяли участь візьмуть участь понад 45 музикантів, акторів, діджеїв, фольклорних спільнот і популярних груп. Учасники свята змогли скуштувати ласощі з усіх країв Латвії і різні сорти пива. На заході працювали три сцени - Вечірній двір, Нічний двір і Ранковий двір, біля яких в найкоротшу ніч року була можливість насолодитися музикою на будь-який смак.

У програму заходу включено концерт і п'ять театралізованих постановок, які ознайомлять відвідувачів заходу - рижан і гостей столиці - з традиціями Ліго і Яновий ночі. Територія набережній від Кам'яного моста до вантового моста була перетворена в даний місце "лігованія" з довгими столами і великими вогнищами. Одночасно сидіти біля столів зможуть майже 2000 відвідувачів.

Свято Ліго має давні язичницькі корені. Янів день тісно пов'язаний з культом родючості. Вважається, що він присвячений язичницькому богові родючості Яніса і, за деякими джерелами, богу веселощів Ліго, який в древнелатишском пантеоні був богом пісень. Тому свято Ліго відзначається з безліччю приспівів і співів, колись мали сакральний сенс.

У землеробському календарі свято сонцестояння знаменував закінчення весняних робіт і початок літньої жнив, він служив магічною підготовкою до збирання врожаю, багатство якого, зрозуміло, залежало від бога родючості Яніса, розповідається в публікації на Pribalt.info.

День перед Яновим святом був присвячений збору лікарських трав і називався Трав'яним днем. У цей день з трав, польових квітів і листя дуба вили вінки, які служили не стільки головними уборами, скільки оберегами для кімнат у будинку і господарських служб: вінками прикрашали вулики, корівники, кліті і комори, прив'язували їх на шию коровам. Вінки були символом врожаю, родючості, плодоношення, і саме в цій якості їх носили незаміжні дівчата, які готували себе до ролі матері і господині дому.

Наступ сутінків знаменувало початок Яновий ночі, коли заспівує пісні, присвячені Янису - Янова пісні. У них славили бога Яніса, оспівували ревну працю і висміювали ледарів і нероб. У піснях рефреном повторювалося вигук "Ліго! Ліго!", Тому виконання Янова пісень називалося "лігованіем", а співаки - "ліготаямі".

В цей час в кожному будинку проводився обряд вшанування "Яновий матінки" і "Янова батюшки", або господині і господаря будинку: на голову господаря покладали вінок з дубового листя, а господиню увінчували квітковим вінком. Після цього з піснями обходили угіддя: поля, пасіки, пасовища, сади і городи, і всюди ставили пишні гілки на честь Яніса, закликаючи процвітання і благодать.

Тим часом ліготаі з піснями обходили село будинок за будинком, і скрізь їм пропонували традиційне частування - пиво і сир. Потім жителі села збиралися на пагорбі, розводили велике багаття, співали і танцювали, стрибали через вогонь.

У російській язичницькому календарі дні сонцестояння теж були святковими: знаменита ніч Івана Купали супроводжувалася подібними традиціями стрибків через багаття і плетіння вінків. Багаття розпалюють і в Норвегії, де це свято давно християнізоване і називається Jonsok в честь Іоанна Хрестителя.

Багаття символізував сонячне світло і повинен був допомогти сонця подолати вершину небесного купола, щоб потім повільно спускатися вниз. У Данії багаття розпалюють на морському березі, після заходу сонця, і підтримують їх протягом всієї ночі, званої вночі св. Ханса.

У Литві літнє сонцестояння носить назву свята Йонінес: нічний вогнищеве дійство зі стрибками і купанням закінчується на світанку зустріччю висхідного сонця. В Естонії теж люблять розводити багаття в Яанов день, на горах або біля моря, але купання голяка воліють сауну. Вважається, що віники для парної потрібно заготовлювати на весь рік обов'язково до 24 червня, а після цього дня цілюща сила рослин пропадає.

Але все ж ніде в світі не зустрінеш такого святкового розмаху і пристрасті до національних традицій в ніч літнього сонцестояння, як в Латвії. Зараз Ліго - це національний латвійський свято, що супроводжується веселими гуляннями і неодмінними піснями, адже латиші - один з найбільш співочих народів в світі.

23 червня - день іменин Ліги, а 24 червня - іменини Яніса. Під час святкування з присутніх вибираються жінка на ім'я Ліга і чоловік Яніс, і вони стають центром загальної уваги. Якщо ж людей з такими іменами не опиниться, їх слід призначити - і увінчати традиційними вінками: Яніса - дубовим, а Лігу - квітковим.

У цей день по всій Латвії відбуваються народні гуляння та святкові ярмарки, що супроводжуються виступами пісенних і танцювальних ансамблів в народних костюмах, циркових артистів. Головне частування свята Ліго - латвійське пиво і сир з тмином; якщо на мову попадається кминне зернятко, його потрібно гарненько розжувати, щоб відвести від себе всі біди і напасті.

Улюблені розваги в Янову ніч - стрибки через багаття і купання голяка. Через багаття юнаки та дівчата стрибають парами, як можна міцніше взявшись за руки. Якщо під час стрибка руки випадково розчепити, то такий союз вважається недовговічним.

Купання голяка в Янову ніч, по поширеній повір'ям, покращує здоров'я, і, звичайно, є одним з найбільш кумедних моментів свята.

Опівночі молодь відправляється в ліс шукати квітку папороті. Кажуть, він зацвітає тільки в цю ніч і до ранку в'яне; та пара, якій пощастить знайти і зірвати квітку папороті, проживе разом довго і щасливо.

Крім багать, на хуторах запалюють бочки на палях: так, щоб вогонь було видно з сусіднього хутора. Танці і пісні не припиняються всю ніч.

Ліго - яскравий, барвистий, гарний і веселий латиська свято, яке святкується повсюдно і любимо усіма без винятку. Він настільки вражає уяву туристів, що багато хто з них приїжджають до Латвії спеціально для того, щоб взяти участь в популярних розвагах, подивитися на традиційні дійства, послухати національні Янова пісні.

Новости