Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Вплив на риб температури води і тиску

Продовжуємо нашу традиційну рубрику Поради бувалих рибалок - в даній статті приведена інформація в якій розглядаються вплив умов зовнішнього середовища на життєві процеси риб:

Риби належать до живих істот, які мають змінну температуру тіла. Вона змінюється разом зі зміною температури навколишнього середовища, так що температура води має величезне значення в життєдіяльності риб, їх русі, харчуванні, росту, розмноженні. Існують оптимальні умови, при яких кожен вид риб відчуває себе добре і всі життєві процеси протікають найкращим чином.

Так наприклад,

  • у форелі найбільш інтенсивне харчування спостерігається при 10- 12 ° С,
  • у щуки - при 13-16 ° С,
  • у сазана - при 23-28 ° С.

Вище і нижче певної температури риби взагалі припиняють харчуватися.

  • Форель не харчується, якщо температура води нижче 3 ° С і вище 18 ° С.
  • Минь не харчується при температурі води вище 12 ° С.
  • Сазан починає годуватися тільки при температурі води не нижче 10 ° і т.д.

Наведені цифри не можна вважати незмінними: бувають відхилення, пов'язані з пристосованістю риб до місцевих кліматичних умов.

Зниження температури води уповільнює життєві процеси в організмі риб, а підвищення її, але до певних меж, активізує їх. Перегрів води зменшує вміст розчиненого кисню, і це може викликати навіть загибель риб. Похолодання води восени спонукає риб йти в більш глибокі місця.

Теплолюбні риби при сильному похолоданні води майже припиняють життєдіяльність і впадають в анабіоз. Холодолюбиві, навпаки, впадають в такий стан при підвищенні температури води. Особливо сильно впливає різке похолодання на теплолюбних риб - повністю припиняється їх клювання. Сильне падіння температури води, що відбувається швидко і раптово, вони переносять дуже болісно, ​​іноді навіть гинуть. Рибалкам це слід мати на увазі при зміні води в канах з мальком і живцями. Не слід міняти більше половини обсягу води за один раз. Залежність життєдіяльності риб від температури води наведена в табл. 1.2.

Таблиця 1
Таблиця 1.2 Залежність життєдіяльності риб від температури води

Температура води має вирішальний вплив на розселення риб. Для кожного виду існують північна і південна межі поширення. Зі збільшенням глибини різко зростає тиск води. Водонепроникна структура тіла риби дає можливість урівноважити внутрішній тиск в організмі з зовнішнім. Але така перебудова вимагає часу, і риба, швидко піднята з глибини на поверхню, гине, так як внутрішній тиск виявляється вище зовнішнього і в результаті у неї через рот вдавлюються нутрощі, вилазять з орбіт очі. Самостійний же підйом риби з глибини на поверхню не приносить їй шкоди.

Див. також:

Орієнтовний календар рибного лову - календар рибалки
Як зберегти рибу
Граничні розміри і вік риб
Співвідношення віку і розміру риб
вороги риб
вирощування коропа
Коли не вистачає кисню
Рецепти підгодовувань і насадок

Ми сподіваємося, що цей розділ допоможе Вам, і відповість на всі ваші питання пов'язані оптимальною температурою для життя риби.

Цікавого спілкування

- (для роботи коментарів необхідний включений джава-скрипт в браузері):

© 2006 - 2019гг. Використання матеріалів сайту без активного гіперпосилання заборонено.

Новости