Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Що пити замість шампанського

  1. Чому не шампанське
  2. Дивимося на обставини, вибираємо ігристе
  3. б) Кава - коли голод або спрага пригод
  4. в) Креман - коли все набридло або велика любов
  5. г) Зект - між справою і за обідом
  6. Потягнуло на експерименти?
  7. А як же золоті хіти?
  8. а) Ламбруско
  9. б) Асті і товариші
  10. в) Советское шампанское
  11. Якщо все-таки потрібно дорого-багато
  12. важливі моменти
Ілюстрація: Дмитро Ложкін

Сніг уже випадав, буквально через місяць почнуться всякі репетиції Нового року - то з бойовими товаришами, то з родичами, то з колегами. А це значить що? «Шампанське», вірніше ігристе. Та й взагалі, пізня осінь - час непроста, сидиш у темряві квартири, за вікном слякоть, душа регулярно вимагає чогось особливого, свята вимагає. А свято - це знову ж таки воно, ігристе. Коротше кажучи, саме час навчитися ігристе вибирати і заодно навіть на десятому келиху не називати його «шампанським».

Чому не шампанське

Нагадування, на всякий випадок: шампанське - це ігристе вино, зроблене у французькому регіоні Шампань і тільки там. Так ось, пляшка гідного шампанського коштує як мінімум в 2,5-3 рази дорожче, ніж пляшка гідного ігристого вина не з Шампані. Коли Дуже Важливий Привід - не питання. Але коли це просто п'ятничний зліт друзів або в третій раз за місяць треба відсвяткувати те, що скоро закінчиться це середовище, - сильно розорятися не хочеться. Але, природно, хочеться отримати максимум задоволення. Тут-то і приходить на допомогу ігристе - недороге, приємне і досить різноманітне.

Дивимося на обставини, вибираємо ігристе

а) Просекко - для гостей, корпоративів і бадьорості вранці

Просекко - це ігристе з сорту Глера, він же сорт Просекко, зроблене в регіоні Венето, на півночі Італії. На смак ангельське і одночасно бадьорить, з купою квітів і яблук-груш. Некисла, бульбашки акуратні, не тиснуть на мозок, так що просекко здатне зачарувати всіх. Його можна сміливо брати в компанію (особливо якщо там дівчата), і потрібно мати вдома про запас - раптом хтось зайде, або в суботу з ранку стане тоскно. Заїдати легкими салатами і закусками.

На етикетці: prosecco, Veneto і слово brut, тобто «сухе».

б) Кава - коли голод або спрага пригод

Кава - демон серед ігристих. Біла кава, особливо суха, на смак найчастіше приємно горлодеріста. Міцні яблука, хороша кислинка, таз креветок до неї так і проситься, заодно і футбол можна включити. Рожева кава ніжніше, сповнена ягід, але все одно бадьора і небезпечна. Відкривши пляшку, попередьте маму, щоб не шукала, і будьте готові зустрічати світанок на барній стійці.

На етикетці: cava і слово brut.

в) Креман - коли все набридло або велика любов

Креман - ось що дійсно гордо встає на стіл замість шампанського. Тому що теж зроблено у Франції, за тим же методом, що і шампанське, але не в самій Шампані, а в якомусь іншому регіоні. Наприклад, в долині Луари, Бургундії або Ельзасі. Та й яка різниця - елегантні яблука-лимони і морський бриз на місці, цінник і гонор значно нижче. Креман лояльний, на відміну від шампанського, простить вам все: відсутність ікри, вигладженою сорочки і фамільних смарагдів, розпивання у дворі на лавочці і, швидше за все, навіть салат олів'є.

На етикетці: cremant, Alsace, Val de Loire, Bourgogne.

г) Зект - між справою і за обідом

Зекти роблять в Німеччині або Австрії, з Ріслінга та інших місцевих сортів. В основному вони демократичні, по ціннику і настрою - знищити пляшку за недільним обідом, піти по виставках, розпродажах, заходам. Чи помічали краєм ока в ресторані «Ікєї» ігристе в пляшечках по 0,2 л? Це як раз зект.

На етикетці: sekt і слово trocken, тобто «сухе».

Потягнуло на експерименти?

Ігристе створювати непросто, і в Новому Світі з ним поки не справляються так само вправно, як в Європі. Але бувають рідкісні вдалі формати. Наприклад, вайт Зинфандель (white zinfandel) - рожева «шипучка» з США, там все ласкаво і полунично, захоплено пищать не тільки панянки, а й суворі мачо. А ще буває така річ, як ігристий шираз, тобто червоне ігристе, роблять австралійці - це безсоромно, м'яко і шоколадно, а про пригоди після нього можна ще півроку захлинаючись розповідати знайомим і писати пости в соцмережах.

А як же золоті хіти?

Кілька років тому ігристе в магазинах було представлено в основному «Ламбруско», Martini Asti, «Радянським шампанським». Вони і зараз з полиць нікуди не поділися. Добре це чи погано? Чи варто їх брати по старій пам'яті або негайно відвикнути і забути, як страшний сон?

а) Ламбруско

Це італійське вино із сорту Ламбруско, буває сильно ігристим і шипучим і більш спокійним, з дрібними бульбашками. Буває білим, рожевим, червоним. У магазинах і всяких закладах частіше зустрічається ламбруско напівсолодке і солодке. Що не дуже добре. Особливо якщо заїдати все це справа цукерками і фруктами. На батьківщині, в регіоні Емілія-Романья, п'ють ламбруско сухе, причому без всяких урочистих приводів, просто за обідом, під пасту або піцу. І ось це вже зовсім інша історія. Сухе ламбруско абсолютно не здається кислим, різким, відсутність цукру не позбавляє його чарівності. Загалом, ламбруско - це річ, особливо сухе червоне.

б) Асті і товариші

Асті - ігристе з містечка Асті, це в П'ємонті, на півночі Італії. Роблять це ігристе з сорту Москато, він же Мускат. Виноград запашний, забезпечує абрикоси-персики в келиху, за це Асті і любимо. Так, а ще воно найчастіше напівсолодке або солодке. Якщо не хочеться зіскакувати з теми і позбавляти себе персиків, можна балуватися Асті періодично. Тоді рада: відкривайте нові світи, спробуйте напівсолодке-солодке Асті з гострою азіатської локшиною або гострої свининою, обсмаженої в воке. І ще порада: замість горезвісного Асті пошукайте ігристе з сорту Москато (Moscato) і регіону П'ємонт (Piemonte) - це те ж саме, але обійдеться дешевше, не доведеться переплачувати за слово Asti на етикетці.

в) Советское шампанское

Випити келих «Советского» можна, але тільки заради ностальгії. А краще не ностальгувати і пізнавати сучасний продукт вітчизняних виноробів. Паре наших виробників ігристе вдається на тверду четвірку, місцями навіть на п'ять з мінусом. Це Садиба Перовских і Yayla, все Крим.

Якщо все-таки потрібно дорого-багато

Франчакорта, або італійці зробили шампанське

Франчакорта роблять за тим же методом, що і шампанське, але в північній Італії, в регіоні Ломбардія. За ціннику вона недалеко пішла від шампанського, на смак трохи ніжніше і фруктові. У шампанському більше моря і строгості - так, комусь у Франчакорта їх не вистачає, але комусь, навпаки, здорово від того, що в келиху щось більш спокійне, нейтральне і не спонукає читати бунтівну поезію.
На етикетці: franciacorta, Lombardia.

важливі моменти

Яке б ігристе ви не вибрали, перевірте дату розливу. Її зазвичай пишуть на контретикетці або, рідше, на фользі, «обіймає» шийку. Багата практика показує, що бюджетне ігристе (до 700 руб.) Тримає форму півроку ± пару місяців, ігристе «середнього класу» - рік плюс-мінус. Потім в смаку повільно, але вірно захоплюють владу залежані сухарі, може проявитися гіркоту або неприємно загостритися кислотність.
І ще: будь ігристе треба як слід охолодити - потримати 20-30 хвилин в морозилці, якщо час підтискає, або пару годин в холодильнику, якщо поспішати нікуди. Чим бюджетні ігристе, тим сильніше його потрібно охолоджувати. І келихи, звичайно, потрібні - стандартні вузькі келихи. А урочистий привід - чорт з ним, ігристе непогано справляється з роллю повсякденного вина, для запивання вечерь і приведення думок в порядок на зорі довгого дня.

На допомогу всім, хто хоче розбиратися у вині і читати про нього людською мовою, - сервіс Invisible . Там всіх наших московських повнолітніх читачів чекає подарунок - два правильних винних келиха з першим замовленням.

А як же золоті хіти?
А це значить що?
Чи помічали краєм ока в ресторані «Ікєї» ігристе в пляшечках по 0,2 л?
Потягнуло на експерименти?
А як же золоті хіти?
Добре це чи погано?
Чи варто їх брати по старій пам'яті або негайно відвикнути і забути, як страшний сон?

Новости