Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Відпустка по кишені: українці вибирають Крим

Севастополь, 21 червня.

Замість відпочинку в сараї з видом на болото жителі України обирають кримські гори і Чорне море. Грузія, Туреччина, Закарпатті, на думку середньостатистичних жителів країни, - це викачка грошей, а не відпочинок. 120 тисяч українців вже відмінно провели час в Криму - такі цифри, озвучені віце-спікером півострова Андрієм Козенко.

Українські ЗМІ намагаються оскаржити цю цифру, «свідомі» чиновники кричать на кожному розі, що ніхто на півострів ні ногою, і взагалі, це дута цифра. Але факти - річ уперта.

Ті, хто вже отримав заряд сонця, повітря і моря на кримському узбережжі, намагаються не дратувати божевільних укропатріотов, і навіть діти вчаться приховувати факт літнього відпочинку на забороненому півострові. При цьому кримський відпочинок залишається найефективнішим і доступним за ціною для жителів Харкова, Дніпропетровська, Одеси.

Шириться і зростає добробут українського народу

У травні цього року уряд України продемонструвало атракціон небаченої щедрості - збільшило прожитковий мінімум з 40 доларів до 45 в місяць. Приблизно стільки коштує відпочинок в середньому готелі в Туреччині чи Грузії, але тільки в добу. Підрахувавши відкладені на відпочинок гроші, сім'я Ігнатенко з Харкова в черговий раз зібралася на західне узбережжя Криму.

"У нас в Феодосії знайомі господарі, квартиру недалеко від Орджонікідзе ми знімаємо по 150 рублів з людини, нас четверо - виходить 600 рублів в день, це менше, ніж 200 гривень на добу. За зручностей все скромно - літній душ, туалет на вулиці, але в той же час фантастичний клімат, люди, що говорять на зрозумілій нам мові. ми чесно намагалися перейти на відпочинок в Туреччині, але порахувавши, в яку суму нам коштуватиме переліт і проживання, зрозуміли, що навіть з харчуванням ми на ті ж гроші можемо відпочивати в Криму майже місяць. та й ризику менше, - розповідає Вячесл ав Ігнатенко. У нас в Феодосії знайомі господарі, квартиру недалеко від Орджонікідзе ми знімаємо по 150 рублів з людини, нас четверо - виходить 600 рублів в день, це менше, ніж 200 гривень на добу

Краще кримських гір нічого немає, тим більше що і ціни в Криму стерпні

Інші туристи, з Кривого Рогу, п'ятий рік поспіль їздять в Крим дикунами - з наметами, зі своїми консервами.

"У районі Ласпі є вражаючі бухти з ідеально чистим морем. У минулому році з нас навіть за місце не брали ні копійки. В цьому році подивимося, що почім, але ми любимо активний і гарний відпочинок, так, щоб гори навколо", - говорять українські туристи.

Жити в Закарпатті в наметах і годувати місцевих комарів їм не хочеться: ціни в гостьових будиночках від 15 доларів на добу їм не по кишені. Жителі Одеської області теж вибирають Крим. Купатися в своїх водоймах вони не ризикують.

"На ПБК морська ода з особливим набором мікроелементів. Скажімо так - там море для оздоровлення, а Затока - це калюжа, що кишить інфекціями. Та й ціни злетіли так, що їхати на пару днів туди не хочеться. В Кастрополе ціна будиночка від 600 рублів з людини, в Затоці ціни ті ж, але ні сервісу, ні естетичного задоволення. Так що ми вибираємо Крим ", - розповідає одесит Сергій.

Особливо страждають від заборони на офіційний відпочинок на півострові діти, пенсіонери і туроператори.

Через політику Києва зазнають збитків усі - і українські туроператори, і туристи, і сама держава

Попит на Крим залишився, але офіційно пропонувати клієнтам місця в санаторіях і таборах півострова можна, каже Ігор, власник турагенції з Полтави. З цієї причини туроператори позбавляються клієнтів, які в підсумку організовують свої поїздки самостійно.

"В результаті на цьому втрачають всі. Ми - тому що співпраця з кримськими оздоровницями приносило нам стабільний дохід, держава - бо недоотримує відсоток доходів від податків, які туроператори справно платили і платять. І, звичайно, самі туристи, тому що не можуть отримати то, що хочуть ", - говорить Ігор.

Відпочинок українського пенсіонера - лавочка біля під'їзду

Нинішній уряд абсолютно забуло про те, що оздоровлювати потрібно не тільки міністрів, депутатів, героїв АТО, а й пенсіонерів і дітей. Дитячі табори на березі Азовського моря в добу коштують від 350 гривень, це без урахування проїзду і кишенькових грошей, які малеча витрачає на морозиво і воду. З урахуванням середньої зарплати в 2500-3000 грн дозволити собі відправити свого школяра на море можуть одиниці українських сімей.

Кримський дитячий табір за ціною такий же, але користі від нього в рази більше. Роснадзор строго контролює і якість харчування та умови життя дітей в оздоровницях півострова. І якщо для малечі, яка поїхала в Кирилівку, звичний раціон - це геркулесовая каша і котлета, то в таборі «Омега» під Севастополем, наприклад, обов'язковими є свіжі фрукти та натуральне м'ясо.

Кримських пенсіонерів і ветеранів часто відправляють відпочити в пансіонати і санаторії півострова. При цьому частина путівок взагалі безкоштовна або за вартістю дорівнює 10% від реальної ціни. Решту оплачує держава. В українських пенсіонерів відпочинок відібрали, а натомість не дали нічого.

"Я намагалася зняти кімнатку біля Печенізького озера. Там теж сосни, вода, мені за станом здоров'я потрібно хоча б місяць подихати таким повітрям. Так ось, коли мені сказали про 4 тисячі гривень за житло в місяць, при цьому вимагали заставу ще на 4 тисячі , я зрозуміла, що все моє оздоровлення відтепер - це лавочка біля під'їзду ", - скаржиться харківська пенсіонерка Маргарита Петрівна. Я намагалася зняти кімнатку біля Печенізького озера

Кримський відпочинок залишається найефективнішим і доступним за ціною для жителів Харкова, Дніпропетровська, Одеси

Підрахувавши і підвівши підсумок, можна сказати, що український відпочинок в цьому році - радість для еліт. Доба оздоровлення в Закарпатті - від 650 грн на добу, в Трускавці і Моршині - від 400 грн. На українську місячну пенсію можна собі дозволити аж три дні відпочинку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відпочинок в Криму став доступнішим, так як на Керченській переправі спростили контроль

Решта ж двадцять сім днів сидіти, поклавши зуби на полицю. До слова, в Криму, на ті ж гроші можна скромно прожити тиждень. Тому українські громадяни і повертаються до звичних і рідних берегів улюбленого півострова.

Інна Журавель

Новости