Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Тиха бухта: Протистояння громадськості та Мінекології (вся правда про умови тендеру)

Готується рекреаційне освоєння цієї території - парку «Тиха бухта» Стенд у КПП. Зонування ЛРП «Тиха бухта» На території Тихої бухти планується створення кемпінгів, розміщення нестаціонарних об'єктів, створення господарської зони, будівництво візит-центру

В умовах тендера для керуючої компанії обумовлені види діяльності безпосередньо в межах парку «Тиха бухта». Ця планована діяльність викликає велику стурбованість громадськості. Зокрема, проектом договору передбачено ресторанне обслуговування, послуги банно-прального комплексу, інші непозначені послуги, а також право укладати договори з третіми особами.

З вартості послуг озвучений тільки тариф за місце для наметів: 80 рублів на добу за двомісний і 150 за чотиримісний. Для розміщення наметів передбачено облаштування 3 кемпінгів: на 150, 160 і 270 наметів (всього 580 на загальній площі 1,5 га). Відстань до моря мінімальне, всього 25-30 метрів. Капітальних споруд тут не буде, але можуть розміщуватися нестаціонарні об'єкти. Варто зауважити, що за умовами договору в нього можуть вноситися будь-які зміни.

Керуюча компанія ще не вибрана, а роботи в Тихій бухті вже йдуть розмітка території

Дорога від винзаводу «Коктебель» проходить в межах зони регульованої рекреації, а значить уздовж неї можлива прокладка газовода і водоводу в бухту. Тим більше, що у витратах керуючої компанії передбачені видатки за користування водою, електроенергією.

Зазначено, що розміщення на пляжі підприємств громадського харчування (кафе, закусочних, барів, буфетів тощо) не допускається, але ці споруди цілком можуть бути встановлені в господарській зоні відповідно до «затвердженої схеми розміщення нестаціонарних торгових об'єктів». Безпосередньо біля мису Хамелеон планується спорудження візит-центру. Договором передбачено будівництво рятувальних постів і медичних пунктів на пляжі (пункт 2.1.17 Договору).

У Переліку послуг Додатка 1 до договору вказані реалізація товарів, сільськогосподарської продукції, поліграфічної, фото- і відеопродукції, сувенірів, насіння і садивного матеріалу, деревини. А для цього необхідно будівництво торгових приміщень в зоні регульованої рекреації - сувенірних крамниць, нестаціонарних об'єктів торгівлі для реалізації предметів першої необхідності, соків, вод та ін., Автоматів для розливу води.

Для сервісу, нестаціонарної торгівлі та обслуговування відпочиваючих виділено 0,6 га в безпосередній близькості від берега моря. На цих ділянках також можуть перебувати нестаціонарні спеціалізовані точки з прокату аквалангістского обладнання і надання дайвінг послуг, намети та ін. Пункти прокату для здачі в оренду відпочиваючим супутніх товарів. Заплановані послуги з організації любительського і спортивного рибальства. Дозволені кінні прогулянки.

У зоні стаціонарної рекреації передбачено будівництво стаціонарних рекреаційних об'єктів, адміністрації ЛРП. Біля мису Хамелеон запланована організація човнового маршруту (спорудження нестаціонарної пристані) для водних велосипедів, човнів по акваторії ЛРП, яхтингу (морських прогулянок).

За умовами договору заплановано використання 240 м куб. щебеню та 32 м куб піску для прокладки упорядкованих доріжок по території, парки загальною протяжністю 500 метрів.

Стоянка автотранспорту відвідувачів парку на території не передбачена. Але що заважає влаштувати тут стоянку транспорту керуючої компанії, яка обслуговує рекреантів? Тим більше, що в зоні регульованої рекреації дозволяється пристрій і відповідне обладнання автомобільних туристичних маршрутів. У переліку послуг зазначено надання транспортних послуг, прокат транспортних засобів. Для організації стоянки транспорту відпочиваючих на території парку досить внести зміни в умови договору. Рух транспорту на території господарської зони парку не обмежується.

Туристи ставлять машини в гаю з лоха сріблястого, майже біля самого берега Транспорт в бухті - це пил, порушений грунтовий покрив і фактор занепокоєння для її мешканців

Неоднозначно сприймається те, що для керуючої компанії, що займається вивезенням сміття, прибиранням бухти, торгівлею, збором грошей за розміщення наметів і т.п., передбачені послуги з виконання на договірних засадах науково-дослідних робіт і природоохоронних заходів.

Можна зробити висновок, що в договорі обумовлено все, чого так побоюється громадськість, все, що може привести до загибелі Тихої бухти як унікального, незайманого природного об'єкта. Саме тому громадськість Феодосії, Коктебеля, Громадський актив Коктебеля, цінителі бухти з інших міст вкрай обурені планами Мінекології передати ландшафтно-рекреаційний парк «Тиха бухта» в розпорядження Керуючої компанії, зробити з Тихої бухти бізнес-проект для заробляння грошей.

Про це було голосно заявлено першому заступнику міністра екології та природних ресурсів Республіки Крим Ігорю Михайленко, заступнику міністра Ользі Славгородської, в.о. директора ГАУ РК «Управління особливо охоронюваними природними територіями Республіки Крим» Максиму Євсєєва. Сам міністр екології та природних ресурсів Республіки Крим Геннадій Нараїв не приїхав, втім як і представники феодосійської адміністрації.

Представники Мінекології РК: Ольга Славгородська, Максим Євсєєв, Ігор Михайленко Представників міністерства багато питань на зустрічі ставили в тупик Навіть в незручне для зустрічі час зібралося понад півтори сотні людей

Висловлювалася думка, що Мінекології так спішно організовувало цю зустріч в надії провести її з «потрібної» громадськістю і не очікувало, що збереться так багато патріотів Тихої бухти. Говорили, що тендер готувався під «свого», але через що піднявся шуму в соцмережах і ЗМІ тендер провалився і заявлений повторно.

По суті справи Тиха бухта - об'єкт одноденного перебування через проблеми з водою і дровами. Потрапити сюди нескладно. Півгодини ходьби (2,5 км) від винзаводу «Коктебель», або 40 хвилин від зупинки «Кошари» по дорозі на Орджонікідзе. Саме у заводу можна влаштувати платну автостоянку, а в бухту відправлятися пішки. Грошей від парковки і за розміщення наметів в бухті повинно вистачити на прибирання та вивіз сміття з бухти. Додатково можна отримати частину коштів від штрафів за порушення природоохоронного режиму, наприклад за несанкціонований в'їзд на територію парку.

За словами директора МУП «Коктебель» на вивезення сміття необхідно 600 тисяч рублів і мільйон на прибирання. Комунальне підприємство Коктебеля цілком справляється з цією роботою. Мер Коктебеля Марк Краснов противник того, щоб в Тиху бухту зайшла Керуюча компанія: «Ми противники. Питається, навіщо тоді ми прибирали об'єкти нестаціонарні, кафе, катамарани? Щоб знову їх поставити? Тепер вже офіційно і легально? Для чого це робиться, під кого це робиться? .. Ми сьогодні говоримо про ландшафтному парку, де не повинна вестися ніяка комерція. Люди тут повинні просто відпочивати ».

Біля мису Хамелеон заплановано будівництво стаціонарного візит-центру

Борис Яремко (голова Громадського активу Коктебеля) зазначив: «Генплан Коктебеля передбачає стаціонарну забудову узбережжя Мертвою бухти - від Коктебеля до мису Хамелеон. Про яке збереження природи бухт ми можемо вести мову, якщо поруч будуть збудовані пансіонати та готелі? »Плани по забудові стаціонарними об'єктами узбережжя Мертвою бухти від Хамелеон до Коктебеля не змогли підтвердити або спростувати ні мер Коктебеля Марк Краснов, ні заступник міністра Мінекології Ольга Славгородська.

«На наявних картосхемах Тихої бухти невідповідність. - підтвердив Михайло Данильченко (Громадський актив Коктебеля, активіст ОНФ). - Є схема місць зростання ендемічних рослин, і є схема меж передбачуваних кемпінгів. Вони збігаються. Як таке може бути? Потрібна ретельна наукова експертиза ».

Михайло Данильченко: «Планується розміщення кемпінгів на місці зростання ендемічних рослин» Переважна кількість жителів Коктебеля проти освоєння бухти

Артем Мельниченко: «Хочу висловити з цього приводу свою громадянську позицію і думку як житель селища Коктебель. Я особисто не довіряю представникам Міністерства екології Республіки Крим, їх «благим намірам» навести порядок в Тихій бухті. - заявив коктебельский активіст Артем Мельниченко. - Всі ми прекрасно пам'ятаємо, як керівництво Міністерства екології в особі Геннадія Нараева лобіював інтереси комерційних структур, щоб відкрити кар'єр з видобутку андезиту в безпосередній близькості від Карадазького природного заповідника. Тільки завдяки активній позиції місцевих жителів і громадськості це свавілля був зупинений. Сьогодні на частку жителів нашого селища випало ще одне випробування - захистити всіма улюблену Тиху бухту від посягання комерційних структур, які хочуть просто заробляти гроші на наданні рекреаційних послуг ».

Артем Мельниченко (праворуч) - коктебельский активіст

Жителі Коктебеля: «Сюди приїжджають не за тим, щоб отримати хай-тек послуги, це можна отримати де завгодно. Це Тиха бухта. Тиха. Вона повинна бути тиха. Тут не можна нічого чіпати взагалі. Дорога погана? Вона відсікає непотрібних людей. Це правильно. Чи не йде натовп. Чи не їдуть страшні ці лексуси. Кому треба, той потрапить сюди. Хто саме цього бажає. Якщо тут почати цю бадягу, яку нам тут пропонують робити - це все. Ми втратимо Тиху бухту ».

Більшість громадських діячів, громадян з активною життєвою позицією виступають за збереження бухти в первозданному стані, без залучення будь-якої Керуючої компанії. Люди обурені, кажуть про те, що їм постійно щось не договорюють, вводять в оману, обманюють. І це не дивно. У документації по парку «Тиха бухта» плутанина. Російськими вченими ще не зроблена експертиза природи бухти, продовжує діяти зроблений ще при Україну генплан Коктебеля, немає ясності, що саме буде робитися в бухті. Представники міністерства також не володіють інформацією в повній мірі.

Те, що відбувається вписується в рамки сумнозвісного кластера «Коктебель», який активно лобіювався колишнім міністром курортів і туризму РК Оленою Юрченко та мером Феодосії Дмитром Щепеткова, який зараз перебуває під слідством. Відмінність тільки в тому, що кластер передбачає рекреаційне освоєння Тихій та Лисячій бухт, гори Клементьєва, а Мінекології має намір освоювати крім цих бухт природний комплекс Атлеш. Загроза рекреаційного освоєння, забудови цих природних об'єктів закладена в їх статусі.

Закон Російської Федерації від 14.03.1995 № 33-ФЗ визначає категорії особливо охоронюваних територій. Категорії ландшафтно-рекреаційний парк в ньому немає. Крім перерахованих в ФЗ РФ №33, законами суб'єктів Російської Федерації можуть встановлюватися й інші категорії особливо охоронюваних природних територій регіонального і місцевого значення. Законом Республіки Крим від 10.11.2014 «Про особливо охоронюваних природних територіях Республіки Крим» № 5-ЗРК / 2014 року, прийнятим Державною радою Республіки Крим 22 жовтня 2014 року, встановлено додаткові категорії - заповідні урочища, ландшафтно-рекреаційні парки, парки-пам'ятки садово- паркового мистецтва, зоологічні парки. Скромний статус ландшафтно-рекреаційного парку регіонально значення, згідно з Розпорядженням Ради Міністрів Республіки Крим від 05.02.2015 № 69-р «Про прийняття Переліку особливо охоронюваних природних територій регіонального значення Республіки Крим», отримали 10 об'єктів. Серед них - учасники гучного останнім часом туристично-рекреаційного кластера «Коктебель», а саме Тиха і Лисяча бухти, розташовані в межах феодосійського регіону. Новий статус дублює присвоєний ще при Україну.

Ці об'єкти викликають особливий інтерес для розвитку туріндустрії, а в перспективі - для будівництва тут прибуткових готельних комплексів.

Під виглядом шляхетної мети охорони природи категорія ландшафтно-рекреаційний парк включає згубний для даних природних об'єктів пункт, а саме - можливість розміщення зони стаціонарної рекреації, де можуть будувати готелі, пансіонати, кемпінги та інші об'єкти обслуговування туристів. Забудова призведе до непоправного втручанню в природу Тихої і Лисячій бухт, аж до знищення місцевих красот незайманих ландшафтів.

Не дивно, що, незважаючи на всі протести місцевих жителів, любителів природної природи Південно-Східного Криму з інших регіонів, уряд продовжує реалізацію своїх планів по активному освоєнню Тихій та Лисячій бухт. Це дозволено законодавством Криму. Вихід в зміні статусу настільки унікальних куточків кримської природи, привабливих для тих, хто приїжджає до Криму заради його дикої, незайманої природи.

Прийнято рішення провести ще одну зустріч з громадськістю в ДК Коктебеля у вівторок 31 травня о 17 годині.

Як повідомлялося раніше, розвиток Коктебеля як туристичного сектора з включенням в програму ландшафтного парку Тиха бухта викликає побоювання у місцевих громадських об'єднань. Детальніше читайте: Коктебельські громадські працівники виступили за збереження Тихої бухти в первозданному вигляді

Маргарита Бердникова © Всі права захищені. Читайте "Кримські Новини" в Яндекс.Дзен .Але що заважає влаштувати тут стоянку транспорту керуючої компанії, яка обслуговує рекреантів?
Питається, навіщо тоді ми прибирали об'єкти нестаціонарні, кафе, катамарани?
Щоб знову їх поставити?
Тепер вже офіційно і легально?
Для чого це робиться, під кого це робиться?
Про яке збереження природи бухт ми можемо вести мову, якщо поруч будуть збудовані пансіонати та готелі?
Як таке може бути?
Дорога погана?

Новости