Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Про острів Родос (карта Греції): храми, бухти, цікаві факти, оренда

  1. Острів Родос на карті сучасної Греції
  2. Клімат і погода на Родосі
  3. пам'ятки
  4. дача Муссоліні
  5. Гора Філерімос
  6. Палац Великих Магістрів
  7. Відпочинок та розваги
  8. Громадський транспорт на Родосі, розклад автобусів
  9. Таксі на Родосі
  10. Інтернет на Родосі

Родос - острів архіпелагу Додеканес. Назва острова, за однією з легенд, походить від імені німфи, дочки Посейдона, коханої Геліоса, який разом з дружиною отримав від Зевса цю землю. Час на Родосі відповідає часовому поясу UTC + 3, тому різниця в часі Москва-Родос відсутня і, вилітаючи з Москви не доведеться переводити годинник.

Острів Родос на карті сучасної Греції

Багатьох цікавить: Родос - яке море? Так ось, острів омивається двома морями: з заходу - Егейським, зі сходу - Середземним. Площа острова - 1401,5 кв. км, протяжність берегової лінії - 251 км. Як правило, туристи перебувають в Родос на поромі або на літаку. Аеропорт Діагорас, названий на честь атлета-олімпійця V ст. до н. е., знаходиться в 14 км від столиці.

Де знаходиться Родос? Острів сьогодні є територією Греції, але за свою історію він неодноразово переходив з рук в руки - і не останню роль в цьому зіграла географічна близькість до Туреччини (Османської імперії). Перші відомості про населення острова дійшли з XVI ст. до н. е. - тоді він належав Криту. У V ст. до н. е. був окупований персами, звільнений греками. Столиця була перебудована за системою регулярного планування. Після нової окупації персами Родос звільнив Олександр Македонський. З II століття до н. е. острів відійшов Римської імперії, а в 395 році увійшов до складу Візантійської імперії. За легендою, християнство на Родос приніс сам апостол Павло.

Родос - острів архіпелагу Додеканес

Родос - столиця однойменного острова

Після падіння Візантії, в 1523 році острів завойовують турки. У 1912 році цю територію отримує Італія, а в 1943 році, після падіння Муссоліні, його окупують німецькі війська. У 1945 році він знову змінює господаря, потрапляючи під британський протекторат, і тільки в 1947 році разом з архіпелагом Додеканес Родос знову стає територією Греції.

Родос на карті сучасної Греції

Клімат і погода на Родосі

На острові м'який середземноморський клімат. Середня температура влітку - +26 градусів, взимку термометр опускається до +12 градусів, вологість тут помірна, в червні-липні мінімальна. Родос - це де практично круглий рік сонячно. Безхмарне небо над островом, в середньому, 300 днів у році. Пізньої осені і взимку вода стає досить холодної і час з листопада по квітень не вважається курортним, а ось для туристів, охочих оглянути визначні пам'ятки, така погода і відсутність публіки, яка приїхала погрітися на сонці, будуть дуже приємні.

пам'ятки

Карта пам'яток Родосу

Родос - море і античні, середньовічні пам'ятники архітектури. Можна назвати чимало історичних пам'яток, які російські та іноземні туристи неодмінно включають в свій тур.

дача Муссоліні

Знаходиться вона поблизу заповідної зони - гори Пророка Іллі, серед сосен і кипарисів. Ця пам'ятка мало відома туристам, біля неї рідко можна зустріти натовп екскурсантів. Недалеко знаходиться готель з двох особняків - Elafos і Elafina ( «Олень» і «Олениха») - саме цими тваринами відомий заповідник. З балкона дачі відкривається вид на море і ліс. Муссоліні тут, мабуть, не був і котеджі служили місцем перебування його намісника в період підпорядкування острова Італії. Дача Муссоліні на Родосі сьогодні полузаброшена, але безпечна, і туристи можуть безперешкодно зайти всередину і побродити по поверхах. Інтер'єри, на жаль, майже не збереглися.

Інтер'єри, на жаль, майже не збереглися

дача Муссоліні

Гора Філерімос

Гора знаходиться в 15 км від столиці Родосу, неподалік від міста Яліссос. Вона названа по імені ченця-відлюдника в самоті жив тут в XIII столітті. Найвища точка північного заходу острова (276 м). Звідси відкривається гарний вид на узбережжі, столицю, Родос, аеропорт Діагорас і Атавірос - найбільш значущу гору острова. В античні часи на Філерімос стояло місто Яліс, від якого збереглися лише руїни двох храмів - Зевса і Афіни (IV і III ст. До н.е.). Можливо, саме монах-відлюдник привіз сюди ікону Богородиці, написану апостолом Лукою. У XIV столітті тут був заснований монастир. Його головний храм Філерімской Богородиці розділений на православну і католицьку частини. На вершині гори стоїть хрест, а дорога до нього (кипарисова алея) називається «шлях на Голгофу» в пам'ять хресних страждань Христа. До Філерімос можна дістатися з Родосу і Яліссос на громадському транспорті.

Замок Архангелос (Родос, Архангелос) або замок Святого Іоанна був побудований госпитальерами в XV столітті. Сьогодні від нього збереглися мальовничі руїни. Поруч з ним знаходиться історичне поселення - село ремісників в марокканському стилі, де і сьогодні живуть люди.

Камірос - антична спадщина Родосу. Руїни поліса, виявлені місцевими жителями в 1856 році і археологами в 1929 році, відносяться до III століття до н. е. Камир згадувався в «Іліаді» Гомер.

Сім джерел на Родосі - джерело і невеликий парк в 30 км від столиці острова. Одна з «обов'язкових» пам'яток - вузький тунель довжиною 150 м, по щиколотку наповнений водою, по якому може пройти будь-який бажаючий.

замок Монолітос

Замок Монолітос побудований лицарями ордена Святого Іоанна в XV столітті. Добре збереглися зовнішні зміцнення, а всередині, посеред руїн, стоїть діюча каплиця XV століття. Прекрасна піша дорога до фортеці і види, що відкриваються з гори. По дорозі до замку знаходиться однойменна село з красивою церквою. Висота скелі, на якій збудована неприступна фортеця, - 250 м, частину шляху туристи проходять від автостоянки пішки.

Палац Великих Магістрів

Одна з основних визначних пам'яток Родосу - палац Великих Магістрів. Він зведений в столиці острова, в центрі старого міста в XV столітті як резиденція ордена госпітальєрів. Після захоплення острова турками палац перетворився в склад і в'язницю. Він був частково зруйнований після землетрусів і вибуху пороху в погребі. До XX століття палац знаходився в сплачуваних стані і був відреставрований в період італійського правління островом в сорокових роках минулого століття. Реставраторам довелося заново побудувати окремі частини будівлі, але Кастелло ніяк не можна назвати «невдалим» - в ньому зберігся дух Середньовіччя. Значну площу палацу сьогодні займає музей. Підлоги деяких залів прикрашають античні мозаїки, перевезені з острова Кос і прекрасно збереглися.

Від замку починається вулиця лицарів - Іппотон, відбудована в період двовікового панування на острові лицарів Святого Іоанна. Орден був «міжнародним», тому на вулиці зведені будинки для представника кожного з «мов» - бальи. На вулиці знаходиться церква святої Трійці, яка належала англійської та французької домівках, будівля середньовічного госпіталю - сучасний археологічний музей. Протяжність вулиці 200 м.

Палац Великих Магістрів

У півгодини їзди від столиці знаходиться Петалудес або долина метеликів. Влітку в заповіднику можна подивитися на тисячі однакових метеликів. Але у любителів дикої, необлагороженной природи цей парк може не залишити вражень.

Бухта Ентоні Квіна (Anthony Ouinn) - один з мальовничих заток острова в 15 км його столиці і в 3-4 км від Фаліракі. Бухта названа на честь відомого актора першої половини XX століття, що знімався у фільмах про Грецію. На березі бухти з прозорою водою є пляж і центр дайвінгу.

Бухта святого Павла має незвичайну форму серця. Вона знаходиться біля підніжжя Акрополя Линдоса, одного з найдавніших споруд острова. На краю пляжу побудована церква, можливо, на цьому березі висадився апостол Павло на шляху до Єрусалиму. Ця бухта відома своїм пляжем і цікава дайверам. У цій точці південної частини острова Родос з'єднуються Егейське і Середземне моря.

Фераклос - фортеця, побудована в XIII столітті ще до перебування лицарів. Вона використовувалася арабськими піратами і була відновлена ​​госпитальерами. У досить глухій місцевості можна насолодитися романтичною пейзажем і руїнами. У безпосередній близькості до неї розташовано селище харак - одна з туристичних локацій.

У безпосередній близькості до неї розташовано селище харак - одна з туристичних локацій

Бухта святого Павла

Відпочинок та розваги

Багато туристів прибувають на Родос в пошуках не тільки прекрасних видів і античної спадщини, але і в пошуках розваг. Родос - популярне місце для дайвіга і серфінгу (в тому числі кайтсерфінгу, катання з допомогою особливого повітряного змія, віндсерфінгу на дошці з вітрилом).

На Родосі можна зайнятися риболовлею - досить екзотичним заняттям для такого курорту. Можна замовити спеціальну екскурсію, на якій місцеві рибалки відвезуть в «рибні» місця, можна відправитися в скелі самостійно, а можна відплисти від Родосу на катері до острова Халки, де клювання дуже непоганий.

Зверніть увагу! На Родосі можна взяти напрокат мотоцикл, велосипед, автомобіль. Дороги на острові відмінні, багато туристів воліють самостійно неспішно покататися і насолодитися краєвидами. Вело- і автопрокат пропонують і в багатьох готелях.

Одна з мальовничих і типово місцевих прогулянок - подорож до мису Прасонісі (Родос). Він знаходиться на південному краю острова і з'єднаний з островом піщаною косою, тому вважається півостровом. Це місце злиття Середземного і Егейського морів - через різної щільності води це помітно неозброєним оком. Сюди можна приїхати зі столиці, а можна пожити в прилеглому селищі катавей.

З Родосу можна відправитися на острів Кос, на якому збереглися античні руїни і турецькі архітектурні пам'ятки. На острів можна дістатися за 2-3 години. Пором ходить 3-5 разів на день, можлива посадка з автомобілем.

Громадський транспорт на Родосі, розклад автобусів

Розклад руху автобусів можна знайти в касах або на офіційному сайті компаній. Ціна поїздки залежить від її дальності і становить, в середньому, 2-7 євро *. Головний нюанс автобусних подорожей: розклад змінюється в залежності від сезону. Автобус між столицею та аеропортом курсує кожні півгодини-годину.

Зверніть увагу! Центральний автовокзал столиці острова - Averof Він знаходиться дуже близько від старого міста. Дві основні компанії - KTEL і RODA: перша - державна, возить по курортам, рейси другий зв'язують столицю з заходом острова - Яліссос, Іксіей і ін.

Таксі на Родосі

Таксі можна знайти в будь-якому великому населеному пункті, ціна поїздок фіксована і часто вказана на інформаційних стендах на майданчику для паркування цього виду транспорту. Середня ціна поїздки - 20-60 євро *, такі подорожі вигідніше невеликої компанії або сім'ї.

Інтернет на Родосі

У готелях, аеропорту, кафе є WI-Fi, деякі пропонують тільки платний доступ в інтернет, але ціни невисокі. З мобільним зв'язком на острові проблем немає, при підключенні мобільного інтернету потрібно орієнтуватися на свої потреби і розцінки оператора.

Родос Греція - чудове місце для проведення відпустки. Тут багато сонця, прекрасних пляжів, різних пам'яток і цікавих розваг.

* Ціни вказані на 2018 рік.

Де знаходиться Родос?

Новости