Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Новий Світ в Криму

Невелике кримське селище Новий Світ затишно розташувався в приморській долині, в кільці гір. Скелясті вершини закривають його від холодних вітрів, а з мальовничих пляжів відкривається приголомшливі види на гори, Судак і видатні в море миси Алчак і Меганом.

Новий Світ - це дітище російського винороба Льва Сергійовича Голіцина, який перетворив долину в райське місце. Популярним курортом він став тільки в сімдесятих роках минулого століття, зокрема завдяки унікальному клімату та фільму Генріха Оганесяна «Три плюс два». У фільмі не демонструються всі цікаві місця Нового Світу, але вони є і їх досить багато.

Краще гір можуть бути тільки гори Нового Світу

Гори - це головне туристичне багатство кримського селища. Зміни в природі починаються практично відразу після виїзду з Судака. Це єдина дорога, яка веде до Нового Світу, транспорту потрібно подолати всього 11 кілометрів асфальтованого шляху, але як кажуть місцеві тут «сім спусків і сім підйомів».

Так, найкоротший в Криму серпантин є однією з визначних пам'яток Нового Світу. Частина дороги впритул примикає до гори Сокіл, а з іншого боку відкриваються шикарні види незабудованої бухти і мис, на якому знімали «Три плюс два».

По дорозі можна пройти пішки, милуючись приголомшливими видами, зупиняючись на оглядових майданчиках. Можна спуститися до місця зйомок і до закинутого маяка , Або згорнути з дороги і піднятися по стежці повз Чортового пальця на вершину Сокола.

Можна спуститися до місця зйомок і до закинутого   маяка   , Або згорнути з дороги і піднятися по стежці повз Чортового пальця на вершину Сокола

Піднявшись на вершину Сокола можна насолодитися непередаваними кримськими пейзажами. З одного боку розкинулося море, з іншого - Судак, його старовинна фортеця на Фірейна горе і невелика гірська гряда. Плюс в тому боці видно мис Алчак і Меганом . Далі видно гори Орел і сам Новий Світ. А якщо глянути вниз - там буде зміїтися серпантин, їздитимуть маленькі машинки.

А якщо глянути вниз - там буде зміїтися серпантин, їздитимуть маленькі машинки

подальше подорож по Соколу призведе ще до однієї пам'ятки - джерела Святої Анастасії. Це невелике джерело з чистою водою, обкладений камінням. Згідно з легендою, цілюща вода на цьому місці з'явилася на місці загибелі маленької пастушки Насті, хоробро захищала стадо. Влітку і восени вода пересихає.

Влітку і восени вода пересихає

При бажанні можна піднятися на гору Орел і помилуватися видами Нового Світу і Судака. Самі чудові пейзажі і враження чекають туристів вирушили підкорювати гору Караул-Оба. Тут можна піти двома шляхами.

Перший (довгий і тривалий) - доїхати до автостанції Судака і доїхати до села Веселе, пройшовши село і дорогу до моря (до прибережних баз) відпочити на пляжі Кутлакська долини і подивитися на «зворотний бік» охоронної гори. Потім вийти на зберігся шматок стежки Голіцина (на вході можуть стягувати плату) і відправитися по стежках до Нового Світу.

Другий варіант - пройти через Ялівцеву гай (на вході можуть продавати квитки), обігнути дорогу, що веде на Царський пляж і піднятися на Караул-Обу. На вершині можна оглянути «Сходи таврів» і «Ложе Адама». Ну, і сфотографуватися на зігнутому ялівці, на тлі фотогенічних бухт Нового Світу. Назад можна повернутися іншою стежкою, наприклад, зробивши коло через пік Космосу.

Ще одна визначна пам'ятка, що сховалася в горах над селищем, - це залишки старовинного водопроводу (довжина 3 км). Технічні споруди належали Льву Голіцину, так дбайливий господар намагався вирішити одвічну проблему Нового Світу - провести в свою садибу прісну воду з гірського джерела.

Прогулянки по Новому Світу

пляжі Нового Світла не дуже великі, але досить мальовничі. По дорозі на міський пляж можна помилуватися башточками маєтку князя Голіцина і загорнути на екскурсію по його знаменитому заводу шампанських вин.

Щоб відвідати основні визначні пам'ятки крихітного селища не треба далеко ходити, але потрібен великий запас часу і вільного місця на картках в фотоапаратах. Новий Світ може похвалитися маленької, красивою і дуже затишній набережній на березі Зеленої бухти. Якщо прогулятися в бік Сокола до пірсу - можна помилуватися пришвартованої піратської яхтою, катають туристів. Новий Світ, звичайно, не Балаклава, але і тут поступово розвивається яхтинг .

Відправившись в іншу сторону по набережній, неодмінно дійдете до клубу підводного плавання, в цьому кінці набережної допоможуть організувати дайвінг , До речі, є можливість поплавати на каяках (До Кутлакська долини). Усе водні розваги зосереджені на міському пляжі. З пірса відходять екскурсійні кораблики, що катають туристів.

Відразу за набережній починається знаменита Стежка Голіцина. За невелику плату туристи отримують можливість прогулятися по кам'яній дорозі, прокладеній в горі знаменитим виноробом. Перша зупинка - грот Шаляпіна, винотека і концертний зал в камені, обладнаний Голіциним.

Далі стежка веде через Розбійницьку бухту до кам'яного дельфіна - мису Капчик. За його спиною виросла унікальна ялівцевий гай, а в його кам'яних нутрощах ховається наскрізний грот. На жаль, вхід в нього закритий через випадки загибелі туристів. Зате з Капчіка відкриваються фантастичні види на Блакитну бухту, Царський пляж і Караул-Обу. Царський пляж - теж заборонена зона, але в бухту заходять туристичні катери.

Риболовля в Криму

, І в Новому Світі зокрема, можлива з прибережних каменів або зі спеціально виходять в море катерів. Увечері улов можна з'їсти, запиваючи відмінним купажем вин з фірмового магазину на набережній.

Крим сам по собі неповторний в плані природи, моря і унікальних природних та історичних пам'яток, а маленький Новий Світ - це унікальне місце, куди хочеться повернутися.

Новости