Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

мис Сарич

Фороський берег

Неймовірно барвистим і незабутнім місцем між Форосом і Ласпинской бухтою вважається мис Сарич. Це найпівденніша точка півострова Крим, а також всієї суші України. Від мису до Севастополя - 30 км, до Ялти - близько 40 км, а до мису Кремп на узбережжі Туреччини - 142 милі, тобто це найвужче місце в Чорному морі.

Багато версій існує з приводу назви мису. Перші автори довідників Криму припускають, що цей мис в давнину називалося Кріуметопон, що перекладається «баранячий лоб». Але ця назва могли носити і Аю-Даг і мис Айя , Які знаходяться на захід від Сарича. Одна з версій, що назва виникла від тюрского слова "сари"-жовтий, золототканий через колір навколишніх пагорбів. Інша версія, від перського слова "сар" - мис. Але так як ні одна з цих версій не має підтверджень - відповідно до словника В.Даля мис має абсолютно російська назва "Сарич" - хижий птах.

Мис Сарич утворився відносно недавно, горбатим відрогом Байдарській яйли. Більшість пагорбів, гірок і мисів утворилися в результаті тектонічного руху Кримського Південнобережжя. Схили мису Сарич "відповзають" від Головної гряди зі швидкістю 2 мм на рік, за мільйон років це відстань склало 2 кілометри. Раніше всю територію мису заповнював густий, непрохідний ялівцевий ліс. Зараз тут знаходяться санаторії, держдачі, пансіонати і курортний приватний сектор.

Територія мису Сарич покрита реліктовим ялівцевим лісом. Тут росте ялівець, фісташки, пухнасті дуби, держидерево, жасмин і багато інших дерев і чагарників, представників субсередземноморської флори. Прибережний водний комплекс Чорномор'я між мисом Сарич і бухтою Ласпі, з розкиданими в морі скелями-острівцями, в 1972 р визнаний гідрологічним пам'ятником природи.

У 1898 р на мисі був побудований саричського маяк, щоб вказувати морякам шлях до Севастополю. У 1941 р почалася війна. Гітлерівці проривалися до Севастополя і маяк виявився в оточенні. Фашисти тоді перебували в Форосі і Ласпі. Для захоплення маяка з Фороса направили дві бронемашини, але маленький гарнізон гідно відповів загарбникам. Ворогам довелося відступити - матроси підірвали мости до свого притулку, замінували дороги. Так маяк продовжував посилати дороговказні сигнали кораблям, незалежно від того, що був оточений.

Тепер маяк є експонатом минулого, обладнаним новою технікою. Світловий сигнал залишається тим самим: четирёхсекундние спалаху світла, з перервами в дві секунди. Кожен раз за годину до заходу сонця на кручі спалахує і гасне світловий промінь, що видніється за 40 км від берегів.

Новости